Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 16:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Głos rozsądku 
Autor Wiadomość

Post Re: Głos rozsądku
Niby katolickie forum, a dokoła brunatno i unosi się duch ksenofobii, populizmu i antysemityzmu.

Wt maja 20, 2025 11:39

"Brunatno"? Nie jestem nazistą. Nazizm to wielkie zło. Nazizm był niemiecki, NIE polski!

Ksenofobia? Wrogich kulturowo pseudouchodźców nie wolno przyjmować, ich sprowadzanie doprowadziło do wielu tragedii w Europie Zachodniej :(

Populizm? Słabsi i biedniejsi ludzie też powinni godnie żyć, nie tylko zaradni i sprawniejsi powinni mieć możliwość życia w godziwych warunkach!

Antysemityzm? Nie.

https://pch24.pl/filip-obara-czy-jest-s ... kowskiemu/ - Filip Obara: Czy jest sens głosować przeciwko Trzaskowskiemu?

https://www.youtube.com/watch?v=sXpWsOGW33c - POLSKA TRZASKOWSKIEGO? PLAN Z PIEKŁA RODEM

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Wt maja 20, 2025 11:52

niewazny12 napisał(a):
"Brunatno"? Nie jestem nazistą. Nazizm to wielkie zło. Nazizm był niemiecki, NIE polski!

Ksenofobia? Wrogich kulturowo pseudouchodźców nie wolno przyjmować, ich sprowadzanie doprowadziło do wielu tragedii w Europie Zachodniej :(

Populizm? Słabsi i biedniejsi ludzie też powinni godnie żyć, nie tylko zaradni i sprawniejsi powinni mieć możliwość życia w godziwych warunkach!

Antysemityzm? Nie.

No nie jesteś nazistą, nie masz munduru i nie byleś w SS, ale masz poglądy ultraprawicowe, od których już tylko krok dzieli do niebezpiecznych ideologii. Tak nazizm to wynalazek Niemców, ale może się odrodzić w każdym kraju jak psychopaci dojdą do władzy.

Ukraińcy są wrodzy kulturowo? Ich też byś pogonił jak kandydat, na którego głosowałeś? Wszystkich wrzucasz do jednego wora, bez względu czy to uchodźca wojenny, imigrant zarobkowy, czy ten co dla socjalu tu przyjeżdza.

Antysemityzm nie? A co Braun wygadywał w debatach na temat żydów, kto z gaśnicą latał po sejmie i świece chanukowe gasił? Jesteś jego wyborcą człowieku.

Wt maja 20, 2025 16:36

Nie ma co się łudzić. Manewr Mentzena zapewnia sukces Trzaskowskiemu. Z tego wynika, że sztandarowy prawicowiec działa na rzecz lewicy. Taki nasz mały cyrk.
Ale poniekąd rozumiem, w końcu Rafał osiągnął mistrzowski populizm. Nie było takiego poglądu, którego by nie wygłosił. W zależności co gdzie chcą usłyszeć, to obiecywał. Nie jest takim geniuszem, jak Tusk (ale Tusk ma wielki talent i inteligencję i nikt nie potrafiłby mu zadać pytaniem na które nie odpowiedziałby z uśmiechem i spokojem), ale i tak suma populizmu i hipokryzji pozostałych kandydatów nie stanowi przeciwwagi.
Jedynym, który zrezygnował z demagogii i populizmu był Stanowski. Ale on robił cyrk.
Bardzo nie podoba mi się polityka uprawiana przez Tuska. Ale on jest jedynym skutecznym i charyzmatycznym przywódcą. Następny jest Zandberg, ale jest (tak mi się wydaje) uczciwy, więc wiele nie zdziała. No i dość skrajnie czerwony. A Tusk centrolewicowy, więc większy elektorat.
Sądzę, że Tusk wygra obsadzając stołek prezydencki Trzaskowskim. I będzie komuna. Bez hamulców.
Nie udało się nam wyzwolić z komuny.

Wt maja 20, 2025 16:52

Post POrażająca nieodpowiedzialność, głuPOta, szaleństwo, sekciar
Dwa wyjątkowo nierozsądne komentarze spod artykułu https://pch24.pl/filip-obara-czy-jest-s ... kowskiemu/ (Filip Obara: Czy jest sens głosować przeciwko Trzaskowskiemu?):
Cytuj:
Wybór między dżumą a cholerą…. A może zróbmy mocniejszy kontrast, i jako porównania użyjmy wybór między Stalinem a Hitlerem…? Może ten będzie bardziej adekwatny…? Wirusy i bakterie działają bardziej chaotycznie, a dyktatorzy systemowo i w sposób bardziej zaplanowany i metodyczny.
Gdyby z perspektywy czasu UCZCIWIE porównać dzisłania platformersów i pisowców, to wydaje się, że wynik większościowy działań bardziej szkodliwych dla POLSKI leżałby jednak po stronie PISOWCÓW – pakt lizboński, zamordyzm plandemiczny (covidiozy) i ponad 200 tysięcy nadmiarowych zgonów, następne zgony rozłożone w czasie związane z przymusem szczepiennym, rozbrojenie polskiej armii, i ograbienie polskiego społeczeństwa na rzecz Ukraińców, umowy z paktem migracyjnym…. itd. itd. itd… Rzeczywisty bilans szkód po stronie PIS jest ZATRWAŻAJĄCY!!
W rzeczywistości wybór pomiędzy tymi anty-polskimi partiami jest bardzo złudny, i jest czystą manipulacją dla „mas”, dający im fałszywą możliwość wyboru „lepszej opcji”…
Kolejny aspekt czysto Katolicki- czy głosując na przedstawiciela partii która nie zakazała i nie zamierza zakazać zabijania dzieci w łonach matek – jest dozwolony?! I czy zagłosowanie za takim politykiem/partią, nie naciąga na takiego wyborcy ekskomuniki….???
Od 1939 roku nie odzyskaliśmy Niepodległości, i jako naród przez prawie 100 lat dajemy sobą manipulować i rozgrywać przez obce mocarstwa, oraz ich miejscowych namiestników. Może wreszcie czas się ogarnąć…?! Ruch Solidarności tworzyło ponad 10 milionów POLAKÓW, i był to zryw, który był wstanie zerwać kajdany niewoli… Niestety został on przejęty przez różnych TW i spacyfikowany przez komunistów, zapewniając im bezkarność i profity finansowe… A efekt wyboru „mniejszego zła okrągłostołowego” wyżera niczym rak Polskę od 1989 roku…
Ale póki jeszcze mamy w naszym narodzie potencjał ludzi niezłomnych i prawych, trzeba to wykorzystać i odzyskać niepodległość, bo za 20 czy 30 lat może już na zawsze stracimy taką możliwość. Trzeba być niezłomnym i prawym człowiekiem tak jak rotmistrz Pilecki, ks. Popiełuszko, czy ks Niedzielak – oni wiedzieli, że ze ZŁEM nie wchodzi się w żaden kompromis!

Cytuj:
Pod artykułem Też mnie nie będzie. Czy to POlewicowy czy PIScovidowy, zamordyzm zawsze jest moralnym złem. Wolę nie wybierać, żeby kary u Pana nie zaciągać

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Wt maja 20, 2025 17:37

I jeszcze mała uwaga dlaczego sondażownie nie doszacowały tak mocno Brauna przed wyborami. Po prostu duża część jego wyborców wstydzi się, że na niego głosuje i nie mówi prawdy podczas badania. No i słusznie, jest się czego wstydzić.

Wt maja 20, 2025 21:08

Post NIE UFAJCIE Tuskowi oraz Trzaskowskiemu!
https://www.youtube.com/watch?v=s1MMyEi_OfI - Czarnek: to co Tusk robi w sprawie paktu migracyjnego to bezczelność! | Republika

Mam nadzieję, że Rafał Trzaskowski nie zostanie prezydentem Polski.
Mam nadzieję, że kandydat Koalicji Piętnastego Października nie zostanie prezydentem Polski.

Koalicja Piętnastego Października nie za bardzo dba o Polskę i Polaków, ważniejszy dla niej jest interes niemiecki i wrodzy kulturowo migranci napływający do Europy. Głupotą jest nie zagłosować przeciwko kandydatowi Koalicji Piętnastego Października w drugiej turze wyborów prezydenckich. Nie wolno się też wstrzymać. Liberalne lewactwo Rafała Trzaskowskiego oraz Koalicji Obywatelskiej jest bardzo groźne dla Polski. Nie popełnijmy błędów Europy Zachodniej! Nie chcemy przestępstw popełnianych przez muzułmańskich migrantów! Nie chcemy "multi-kulti"! Nie chcemy przyjmowania wrogich kulturowo ludzi, którzy tak naprawdę nie są uchodźcami. Przynajmniej wielu z nich raczej nie jest nawet migrantami zarobkowymi (lecz "socjalowymi" czy, co jeszcze straszniejsze, kolonizującymi obce sobie państwa wyznaniowymi nachodźcami :( ).

Wt maja 20, 2025 21:46

Szczerbina napisał(a):
I jeszcze mała uwaga dlaczego sondażownie nie doszacowały tak mocno Brauna przed wyborami. Po prostu duża część jego wyborców wstydzi się, że na niego głosuje i nie mówi prawdy podczas badania. No i słusznie, jest się czego wstydzić.

Wstydzić? Czy bać? Agresji ze strony poprawnych politycznie. Na dodatek wspieranych służbami i mediami.

Śr maja 21, 2025 11:38

Idący napisał(a):
Wstydzić? Czy bać? Agresji ze strony poprawnych politycznie. Na dodatek wspieranych służbami i mediami.

Agresji pań przeprowadzających badanie? Ich rolą jest zaznaczenie odpowiedzi ankietowanego, nie ocenianie. Ale jednak ludzie się wstydzą, przyznać się do nacjonalistycznych, ksenofobicznych i antysemickich poglądów. Stąd co najmniej 50 % niedoszacowanie pana Brauna.

Śr maja 21, 2025 15:27

Jeśli się wstydzą, to dobrze, bo oznacza to, że jeszcze nie zatracili rozróżniania dobra od zła.

A boją się, bo permanentna nagonka. Osobiście nie wiem, czy Braun ma takie poglądy, czy tylko wsadza kij w mrowisko, aby sprowokować dyskusję.

Śr maja 21, 2025 16:40

Idący napisał(a):
Jeśli się wstydzą, to dobrze, bo oznacza to, że jeszcze nie zatracili rozróżniania dobra od zła.

A boją się, bo permanentna nagonka. Osobiście nie wiem, czy Braun ma takie poglądy, czy tylko wsadza kij w mrowisko, aby sprowokować dyskusję.

Jeśli wstydzą się przyznać, że zamierzają głosować na Brauna to znaczy, że czują, iż to co on głosi jest złe. Ale mimo tej świadomości popierają go w głosowaniu tajnym, więc jak to o nich świadczy?

Czyli uważasz, że tylko "szczęść Boże" jest autentyczne, a pozostałe wypowiedzi to prowokacja? W żadnym razie, jedno co można Braunowi przyznać to, że wszystko co robi i mówi jest autentyczne.

Wynik Mentzena jestem w stanie zrozumieć, przez chwilę, dosłownie ułamek sekundy, przeszła mi przez głowę myśl, żeby go poprzeć. Trafił w dawny elektorat Kukiza, do ludzi młodych, zmęczonych duopolem. Ale wynik Brauna mnie przeraził.

Śr maja 21, 2025 17:57

Zapewne masz wiele racji. Ja nie odważyłbym się zagłosować na niego. Ale Mentzena bym nie wykluczał. Mnie przeraża wynik Trzaskowskiego. Do absolutnej władzy i nie liczenia się z sądami, prawem, interesem Polski brakuje mu tylko długopisu w pałacu. Na równi bałbym się całej reszty zwanej lewicą. Choć wśród nich Zandberg wydaje mi się być uczciwym człowiekiem. Obawiam się gomułkowszczyzny w wydaniu Tuska. Może dlatego, że jest od Gomułki o niebo mądrzejszy, inteligentniejszy, dowcipniejszy i o wiele bardziej kulturalny. Poza typem uprawianej polityki, to niebo i ziemia, na korzyść Tuska.
Do czasu przemiany Tuska po osiągnięciu słabego wyniku w 2005 nie miałem do niego zastrzeżeń (może poza obawą przed hołubieniem pezetperowców, milicjantów i ubeków, choć rozumiałem, że jest do dobre posunięcie pod względem strategicznym).

Śr maja 21, 2025 18:20

Post Nie wolno się wstrzymać na korzyść Trzaskowskiego!!!
https://pch24.pl/glos-na-trzaskowskiego ... nie-wolno/ - Głos na Trzaskowskiego? Katolikowi tego zrobić nie wolno!
Cytuj:
TRZEBA ważnie głosować na Nawrockiego.
NIE WOLNO wstrzymać się od głosu.
NIE WOLNO oddać głosu nieważnego.
TYM BARDZIEJ NIE WOLNO ważnie zagłosować na Trzaskowskiego.

Cytuj:
Ważne głosowanie na Nawrockiego w drugiej turze przeciwko Trzaskowskiemu i niepodzielnym rządom Tuska to OBOWIĄZEK, niezagłosowanie w ogóle POŚREDNIO WSPIERA TRZASKOWSKIEGO I JEST ZŁEM ORAZ NIEROZTROPNOŚCIĄ

Cz maja 22, 2025 8:29

Czyli głosowanie na Trzaskowskiego to grzech?

Cz maja 22, 2025 12:08

Post A PRECZ z Konfederacją!!!
Tak!!!

Według mnie GRZECHEM jest BRAK WAŻNEGO GŁOSOWANIA NA NAWROCKIEGO

PiS tak, Konfederacja NIE!!!

PiS najlepszy i najodpowiedzialniejszy!

W moim odczuciu Konfederacja to nieodpowiedzialni podatkofobicy!

Nie ufajcie Trzaskowskiemu!!!
Nie ufajcie Tuskowi!!!
Nie ufajcie Koalicji Piętnastego Października!!!

Kolejny nierozsądny wpis, tym razem spod artykułu https://pch24.pl/glos-na-trzaskowskiego ... nie-wolno/ (Głos na Trzaskowskiego? Katolikowi tego zrobić nie wolno), jeżeli jego autor uważa głosowanie na Nawrockiego przeciwko Trzaskowskiemu za grzech:
Cytuj:
Bardzo dobry i ważny artykuł, nic dodać nic ująć!

Koniecznie trzeba takie prawdy wciąż i wciąż przypominać katolikom, zwłaszcza teraz, kiedy z tak wielu źródeł płyną bodźce i szum informacyjny próbujące mieszać katolikom pojęcia, wmawiać bzdury i herezje mające być niby „nauczaniem” Kościoła.

Najbardziej tu są aktywni tzw. katolicy’ reformowani (w tym modernistyczni duchowni), czyli po prostu niekatolicy wymyślający sobie swoją religię pod swoje życzenia i nazywając ją „katolicką”…
Autor, co oczywiste, pisze o tym wszystkim delikatnie, ale moim zdaniem w jednym obszarze, w obszarze grzechu, warto pisać wprost, bez oszczędzania odbiorców.

Dlatego uzupełnię, że, tak jak napisał autor, jako katolicy nie możemy (non possumus!) popierać ani głosować na nikogo, kto głosi, w dodatku publicznie, rzeczy nie tylko niezgodne, ale wprost sprzeczne z nauczaniem Kościoła.

Takie poparcie czy głosowanie na takiego człowieka skutkuje dla katolika, zależnie od kategorii spraw, od grzechu śmiertelnego po zaciągnięcie ekskomuniki wiążącej mocą samego prawa (excommunicatio latae sententiae)

O tym każdy katolik powinien bezwzględnie wiedzieć i pamiętać, bo nie ma tu żadnego pola do dywagacji ani dyskusji.

Cz maja 22, 2025 12:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona