Wanda Kowalska wróciła z pracy i bardzo się zdziwiła, widząc swojego syna. Michał od dwóch lat mieszkał z żoną osobno i widywali się najwyżej dwa razy w miesiącu — i to raczej tylko w weekendy. A tu — dzień roboczy.
– Coś się stało? – zapytała od progu, bez przywitania.
– A ty co, nie cieszysz się, że mnie widzisz? – próbował zażartować Michał, ale gdy napotkał jej surowe spojrzenie, rzucił:
– Odszedłem od Oli.
– Co znaczy „odszedłeś”? – zapytała chłodno.
Z charakterem nie do żartów. Trudno się dziwić — od lat pracowała w zakładzie poprawczym i wiedziała, jak trzymać dyscyplinę.
– Pokłóciliśmy się… – bąknął Michał, całym sobą dając do zrozumienia, że nie chce o tym mówić.
– I co z tego? – spojrzała mu prosto w oczy. – Będziesz do mnie przychodził po każdej sprzeczce z żoną?
– Rozwodzimy się! – wypalił.
Wanda dalej patrzyła mu w oczy, domagając się wyjaśnień. Westchnął i powiedział:
– Ona chce, żebym więcej pomagał w domu. A ja przecież i tak po pracy padam z nóg.
– Co, ręce ci odpadną, jak żonie pomożesz? – nie wsparła go, jak liczył.
– Ona mi też tak powiedziała! A ja jej na to, że kobieta to strażniczka domowego ogniska, więc powinna się domem zajmować.
– Gdzie ty takich głupot nasłuchałeś? – zapytała, już zniecierpliwiona.
Była zmęczona po pracy, chciała tylko wziąć prysznic, zjeść kolację z mężem i odpocząć, a tu jej syn z jakimiś patriarchalnymi tekstami rodem z XIX wieku. Całe życie dzieliła dom z mężem po równo — pracowali razem, razem gotowali, sprzątali, wychowywali dzieci. Nigdy nie było między nimi walki o to, kto więcej robi. A ten tu — wielki PAN DOMU!
– Ja cię pytam! – krzyknęła. – Skąd ty to wziąłeś?! Dzielić obowiązki się zachciało! Co, zmęczyłeś się zdobywaniem mamuta? Oboje pracujecie, więc oboje powinniście dzielić też domowe obowiązki. A może zaproponowałeś jej, żeby rzuciła pracę i zajęła się tylko domem? Nie? No to nie wymyślaj głupot! Widziałeś kiedyś, żebyśmy z ojcem się kłócili o sprzątanie? Bo mamy dość rozumu, żeby iść przez życie razem, w jednej uprzęży.
W tym momencie do mieszkania wszedł ojciec i widząc syna, zdziwił się:
– Coś się stało?
„Nawet pytania mają identyczne” – pomyślał Michał, a na głos powiedział:
– Rozwodzimy się z Olą.
– No to jesteś głupi – odpowiedział krótko ojciec i poszedł do kuchni z torbą pełną zakupów.
– Michał to dureń – rzuciła Wanda do męża i opowiedziała, co się wydarzyło.
– I co, będzie teraz z nami mieszkał? – zapytał ojciec, a potem zwrócił się do syna:
– Wiesz, od czego pochodzi słowo „współmałżonek”? A to znaczy: ciągniecie razem jeden wózek. Wózek waszego życia. I jeśli jedno zaczyna się lenić, to drugie musi ciągnąć za dwoje. I wtedy wózek się albo złamie, albo ktoś padnie z wycieńczenia.
Michał zamilkł. Wciąż był zły na żonę, liczył, że rodzice go poprą — a oni ewidentnie stanęli po stronie rozsądku. Rodzice dalej rozmawiali o nim, jakby go przy stole nie było. Ojciec wykładał produkty, mama je układała. Wszystkim pokazywali, że Michał nie jest tu mile widziany i niańczyć się z nim nie zamierzają.
Patrzył na ich domowe porozumienie i nie mógł zrozumieć, jak to możliwe, że ludzie tacy twardzi na zewnątrz są dla siebie tacy łagodni.
– No co tak stoisz? Idź, pogódź się z żoną! – powiedział ostro ojciec. – I wyrzuć z głowy te bzdury, kto co komu powinien. Powinniście się wspierać, a nie rozliczać. No, idź już, mamy z matką swoje sprawy.
Michał wyszedł z mieszkania rodziców zaskoczony. Zupełnie nie takiej reakcji się spodziewał. Ale obawa, że straci Olę, była już silniejsza niż duma. Zrozumiał jedno: chce mieć taką rodzinę jak jego rodzice.
https://www.facebook.com/