Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz wrz 11, 2025 17:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Maryja 
Autor Wiadomość

Post Re: Maryja
ktoś tu przyrównuje Matke Bożą do ruskiej maści czyli 4 lata temu przyjął za dużo dawek przypominających .

kapitalna mama lubi sie ubierać w kapitalne sukienki . mnie do gustu przypada ta z Guadalupe i ta rozwiązująca węzły . bo odczuwam namacalną i wymierną pomoc tu na tym łez padole . dobranoc

Wt wrz 02, 2025 18:56

george45 napisał(a):
Dariusz-77 napisał(a):
jest jedna matka od wszystkiego . dobranoc
Znaczy jedna, ale w każdym miejscu inaczej ubrana, namalowana i z gipsu czy plastiku odlana?
Jak jest coś do wszystkiego, to najczęściej jest do niczego. Kiedyś ruskie na Stadionie Dziesięciolecia sprzedawali taką maść, co to na wszystko pomagać miała. Z tego co wiem, to tylko im pomogła, trochę zarobić.

Za dużo sobie pozwalasz. Nie ze wszystkiego można kpić

Śr wrz 03, 2025 12:11

Halo, tu Ziemia. Naprawdę nie zdajecie sobie sprawy, że ludność wierzy, iż są różne Matki Boże, i znam takich, co spierają się , która ważniejsza?
A Żydówką rzecz jasna nie była żadna! Katolickość ludowa jest urocza.ó

"Sakralne Dziedzictwo Małopolski" https://sdm.upjp2.edu.pl/blog/swieta-pa ... -zbojnikow

Śr wrz 03, 2025 13:57

Matka Boża Ludźmierska czuwa nad Polakami w kraju i za granicami, a także na… misjach wojskowych. Jak wtedy, gdy 7 kwietnia 2010 roku w bazie w Afganistanie w wyniku ostrzelania rakietowego przez Talibów zniszczona została kaplica, w której znajdowała się kopia figury Matki Bożej Ludźmierskiej. W wyniku ostrzału nikt nie zginął ani nie został ranny, a według przekonania żołnierzy to sama Maryja przyjęła na siebie atak Talibów, by ochronić polskich żołnierzy.

Śr wrz 03, 2025 14:17

JP2 kiedyś wymienił różne Matki Boże po czym dodał - to ta sama mama . 3-krotnie byłem w Ostrej Bramie z moimi intencjami i nic . pięciokrotnie na Jasnej Górze -nic , w Licheniu - nic . a tu nagle szczęśliwy dzień 29.2.20 Poznań Sanktuarium Krwi Pańskiej i bęc . jak w pysk strzelił . Pani z Guadalupe postanowiła mnie przeprowadzić suchą nogą przez to covidowe badziewie bez wyszczepienia i w mistrzowski sposób udało mi sie wyrolować wszelkie urzędy odnośnie tak zwanej pandemii .
niektórym z tych urzędników do dziś wysyłam " pozdrowienia " zza granicy .
niech każdy szuka Boga po swojemu , niech sie modli do takiej Matki Bożej , do innej , do jeszcze innej i niech czeka na to BĘC wiedząc że to ta sama Mama .
a M B rozwiązująca węzły ? jakiś czas temu miałem wszelkie możliwe kryzysy , życie totalnie poplątane , prawie piekło na ziemi i co ?
ano został jakiś tam mały węzełek . da sie żyć . pozdr

Śr wrz 03, 2025 14:51

mareta napisał(a):
george45 napisał(a):
Dariusz-77 napisał(a):
jest jedna matka od wszystkiego . dobranoc
Znaczy jedna, ale w każdym miejscu inaczej ubrana, namalowana i z gipsu czy plastiku odlana?
Jak jest coś do wszystkiego, to najczęściej jest do niczego. Kiedyś ruskie na Stadionie Dziesięciolecia sprzedawali taką maść, co to na wszystko pomagać miała. Z tego co wiem, to tylko im pomogła, trochę zarobić.

Ja kpię? Przeczytaj co pisze Dariusz-77. Każda Matka Boża jest od czegoś innego. Nie działa tak jak ruską maść sprzedawana na straganach. :)
Dariusz-77 napisał(a):
JP2 kiedyś wymienił różne Matki Boże po czym dodał - to ta sama mama . 3-krotnie byłem w Ostrej Bramie z moimi intencjami i nic . pięciokrotnie na Jasnej Górze -nic , w Licheniu - nic . a tu nagle szczęśliwy dzień 29.2.20 Poznań Sanktuarium Krwi Pańskiej i bęc . jak w pysk strzelił . Pani z Guadalupe postanowiła mnie przeprowadzić suchą nogą[...]

Cz wrz 04, 2025 12:55

george45 napisał(a):
mareta napisał(a):
george45 napisał(a):

Ja kpię? Przeczytaj co pisze Dariusz-77. Każda Matka Boża jest od czegoś innego. Nie działa tak jak ruską maść sprzedawana na straganach. :)
Dariusz-77 napisał(a):
JP2 kiedyś wymienił różne Matki Boże po czym dodał - to ta sama mama . 3-krotnie byłem w Ostrej Bramie z moimi intencjami i nic . pięciokrotnie na Jasnej Górze -nic , w Licheniu - nic . a tu nagle szczęśliwy dzień 29.2.20 Poznań Sanktuarium Krwi Pańskiej i bęc . jak w pysk strzelił . Pani z Guadalupe postanowiła mnie przeprowadzić suchą nogą[...]

Chrześcijaństwo wierzy w życie pozagrobowe i w tzw. Świętych Obcowanie, czyli jakiejś formy wspólnoty świętych na ziemi (Kościół), świętych w czyśćcu (pokutujący) i świętych w niebie (zbawieni). I na tej podstawie w rozmaitych ośrodkach świętych kanonizowanych wierni przechowują w pamięci doznawane łaski i wysłuchane modlitwy. I one nadają ludowy charakter miejscom kultu.
Poza tym kościoły w danym miejscu są poświęcone jakiejś tajemnicy wiary co do Jezusa, Maryi lub świętych. I od tych pochodzą nazwy miejsc i sanktuariów; czego "niedouczeni i prostacy" (jak mamy w (2Piotr 3.16) nigdy nie pojmują.

Cz wrz 04, 2025 15:27

Atimeres napisał(a):
Poza tym kościoły w danym miejscu są poświęcone jakiejś tajemnicy wiary co do Jezusa, Maryi lub świętych. I od tych pochodzą nazwy miejsc i sanktuariów; czego "niedouczeni i prostacy" (jak mamy w (2Piotr 3.16) nigdy nie pojmują.

Ale zawsze są ukierunkowane na Boga. I służą chwale Boga. Są zawsze wyrazem ludzkiej wdzięczności dla Boga. W każdym kościele, jak i w całym Kościele, wszystko jest ukierunkowane na Boga.

So wrz 06, 2025 8:42

Atimeres napisał(a):
I od tych pochodzą nazwy miejsc i sanktuariów; czego "niedouczeni i prostacy" (jak mamy w (2Piotr 3.16) nigdy nie pojmują.

Dopytam, siebie nie zaliczasz do niedouczonych i prostaków? Nie jesteś samolubnym, chciwym, wyniosłym, pysznym, miotającym oszczerstwa, nadętym? Jeśli nie, to może wskażesz kim jesteś?

So wrz 06, 2025 9:25

george45 napisał(a):
Atimeres napisał(a):
I od tych pochodzą nazwy miejsc i sanktuariów; czego "niedouczeni i prostacy" (jak mamy w (2Piotr 3.16) nigdy nie pojmują.

Dopytam, siebie nie zaliczasz do niedouczonych i prostaków? Nie jesteś samolubnym, chciwym, wyniosłym, pysznym, miotającym oszczerstwa, nadętym? Jeśli nie, to może wskażesz kim jesteś?
Tyle Twoich trudów, żeby nie sprawić mi przykrości i... nie udało się! Widocznie umieściłeś mnie gdzieś daleko, chyba na marginesie tego spisu albo nawet daleko poza nim, bo nie odszukałem się.... :placze:

So wrz 06, 2025 11:34

Atimeres, dobrze odczytałem z Twej wypowiedzi, że nie uważasz się za niedouczonego prostaka, nie jesteś samolubnym, chciwym, wyniosłym, pysznym i miotającym oszczerstwa?

So wrz 06, 2025 15:52

Atimeres napisał(a):
george45 napisał(a):
Atimeres napisał(a):

Tyle Twoich trudów, żeby nie sprawić mi przykrości i... nie udało się! Widocznie umieściłeś mnie gdzieś daleko, chyba na marginesie tego spisu albo nawet daleko poza nim, bo nie odszukałem się.... :placze:

Może spotkacie się na "udeptanej ziemi", lub w Lasku Bulońskim mając ze sobą sekundantów?

So wrz 06, 2025 19:30

nie wychodzi mi załączenie tu fotki . co mam zrobić ?

jutro Matki Bożej Siewnej . pozdr

N wrz 07, 2025 9:33

Może dotknij płaszczyka, albo innej części garderoby. Niestety, nie jestem wstanie wskazać figurki.

N wrz 07, 2025 10:55

Dariusz-77 napisał(a):
nie wychodzi mi załączenie tu fotki . co mam zrobić ?

jutro Matki Bożej Siewnej . pozdr

Pomodlić się prosząc Maryję o modlitwę do Boga w naszej intencji.

N wrz 07, 2025 11:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona