Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 4:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
 Czy krew przelana na krzyżu przez Jezusa zbawiła świat ? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy krew przelana na krzyżu przez Jezusa zbawiła świat ?
Równie dobrze można by mówić że np. oprawcy kogoś świętego przyczynili się do świętości.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Cz wrz 11, 2025 20:20

Idący napisał(a):
Witold33 napisał(a):
OK. Ale na temat - czy bez zdrady Judasza Zbawienie dochodzi do skutku?

Pozornie dobre pytanie. I ciekawy zabieg erystyczny. I przyznaję, że udało się wpuścić w maliny.
Zwracam uwagę usiłującym wytłumaczyć tę kwestię, że to nie zdrada Judasza jest czynnikiem zbawienia, ale dobrowolna Męka i Zmartwychwstanie. To dzieło Jezusa Chrystusa jest tym, co umożliwia zbawienie. A Judasz, to pionek. Bez znaczenia. Zasadniczą rolę odegrała Ofiara Jezusa i knucie zachowawczych kapłanów i faryzeuszy. Ale też rewolucyjne oczekiwania ludu.

Uporczywie podrzucany nam temat "kanonizacji Judasza" (ciekawe z jakiego motywu) jest bardzo głupi. Zakłada bowiem, że o przebiegu dzieła zbawienia nie Bóg decyduje, lecz jakiś sztuczny i niezmienny mechanizm konieczności, w którym Judasz był koniecznym i niewymienialnym elementem.
Bóg jest ponad i pozaczasowy. U niego wszystko jest "dzisiaj", On nie musi niczego przewidywać, bo wszystko widzi niezależnie od czasu i może na bieżąco wszystko regulować, choć dla człowieka pewne sprawy są "przed wiekami", "teraz" lub "w przyszłości".

Pt wrz 12, 2025 4:46

Atimeres napisał(a):
Bóg jest ponad i pozaczasowy. U niego wszystko jest "dzisiaj", On nie musi niczego przewidywać, bo wszystko widzi niezależnie od czasu i może na bieżąco wszystko regulować, choć dla człowieka pewne sprawy są "przed wiekami", "teraz" lub "w przyszłości".

No jeśli to Bóg tak na bierząco regulował Judaszem, a on po tym wyregulowaniu poszedł i zdradził, to faktycznie należy przyznać rację tym, którzy nie chcą kanonizacji Judasza. Zadziałał on jak zaprogramowany robot.
Choś może nie tak do końca... Przecież wykonał swą robotę zgodnie z tym jak został wyregulowany. Zatem może choć błogosławionym ogłosić....?
PS
Czapki z głów!
Atimeres, chyba nikt bardziej nie zna, zamiarów i możliwości Boga niż Ty, no chyba że sam Bóg.

Pt wrz 12, 2025 5:57

Atimeres napisał(a):
Uporczywie podrzucany nam temat "kanonizacji Judasza" (ciekawe z jakiego motywu) jest bardzo głupi.

Tak jest. Ale, wybacz, że to wytykam: Czy nie jest tak, że ktoś Ci podrzucił to zagadnienie, a Ty tak się tym przejąłeś, że nie możesz przestać do tego wracać?

Nie zgodzę się jednak z następującym zdaniem:
Atimeres napisał(a):
Zakłada bowiem, że o przebiegu dzieła zbawienia nie Bóg decyduje, lecz jakiś sztuczny i niezmienny mechanizm konieczności, w którym Judasz był koniecznym i niewymienialnym elementem.
Otóż uważam, że Bóg nie jest dzierżymordą, aby jak Parki trzymać nić losu życie i ręcznie sterować. Nie po to Bóg dał człowiekowi, także Judaszowi rozum i wolna wolę, aby za niego o czymś decydować. Zdrada była autonomiczna decyzja Judasza. Gdyby to Bóg nim kierował i go skłonił do zdrady, to Judasz nie ponosiłby żadnej winy.
To, że Bóg jest w całym czasie, jak słusznie zauważasz, to znaczy że ma jednakowy dostęp do tego co było, jest i będzie. Że wie, co było, co jest, co będzie. Ale Bóg nie zmusił Judasza do zdrady, tak, jak mnie nie zmusza teraz do stukania w klawiaturę.
Masz rację jednak w tym, że to Bóg decyduje o przebiegu zbawienia. A to w ten sposób, że objawił na Prawdę i w tym, ze rozliczy z postepowania zgodnie z nią. Rozliczy z tego, czy przyjęliśmy objawiona Prawdę i zastosowaliśmy się do Objawienia, czy też ignorujemy lub zwalczamy Jego objawienie.
Ale zawsze jest tak, że beż świadomej decyzji człowieka nie ma winy, ani zasługi, a konsekwencja tego jest też brak kary lub nagrody. Brak zasługiwania na niebie, jak też piekło. Nicość.

Pt wrz 12, 2025 6:37

Atimeres napisał(a):
Uporczywie podrzucany nam temat "kanonizacji Judasza" (ciekawe z jakiego motywu) jest bardzo głupi. Zakłada bowiem, że o przebiegu dzieła zbawienia nie Bóg decyduje, lecz jakiś sztuczny i niezmienny mechanizm konieczności, w którym Judasz był koniecznym i niewymienialnym elementem.
".

Mea culpa. Fakt. Niemniej, jak widać, temat fascynuje ludzi, nawet znakomitych kaznodziejów. Ale skończmy z tym, bo też przy okazji pożywiło się paru trolli.

Pt wrz 12, 2025 7:17

Ja tam trollem żadnym nie jestem. Troll to zwykle narcyz. Ja po prostu przedstawiam moje autentyczne osobiste myśli i wątpliwości. Bo trochę może nawet liczę na to, że usłyszę dające do myślenia kontrargumenty. Kanonizacja Judasza to oczywiście trolling.
Ale zmniejszenie potępienia= po prostu logika

Pt wrz 12, 2025 7:47

Witold33 napisał(a):
Ja tam trollem żadnym nie jestem. Troll to zwykle narcyz. Ja po prostu przedstawiam moje autentyczne osobiste myśli i wątpliwości. Bo trochę może nawet liczę na to, że usłyszę dające do myślenia kontrargumenty. Kanonizacja Judasza to oczywiście trolling.

Jak może zauważyłeś, staram się szukać informacji na temat i odpowiadać.
OK. Trolle piszą złośliwości dla samych nich.

Pt wrz 12, 2025 8:31

Twoje odpowiedzi mnie nie przekonują. Zastanowię się i zapytam inaczej. W twoich postach jest potencjał, na który liczę. Mimo wątpliwości bardzo zasadniczych, które pokrywasz zręcznymi dywagacjami od tematu i rzeczy samej, żartobliwym ślizganiem się po powierzchni - utrzymujesz w sobie jednak wiarę. Ja nie potrafiłem. Ale gdy uzyskam przekonujące dane, umiem, a nawet chcę zmienić poglądy.

Pt wrz 12, 2025 16:09

Witold33 napisał(a):

Boisz się, Witoldzie, tej przerażającej wieczności.
A czy wyobrażasz sobie, jak biegnie czas w sytuacji pozaziemskiej i bez-boskiej?
Jakie masz/mamy pojęcie czasu w egzystencji pozamaterialnej, w innej rzeczywistości bytu?

Pt wrz 12, 2025 17:38

Jasne, że nie. I nikt inny też . Wszystkie oceny opieramy na wyobrażeniach bazujących na życiu białkowym tu na Ziemi. Nie mamy żadnych podstaw ani nawet najmniejszych przesłanek, by w ciemno wierzyć bajaniom na temat "wiecznej" szczęśliwości. Stąd obawy każdego racjonalnie myslącego przed mirażem nieznanego. Puste słowa w dzisiejszych czasach już nawet dzieci nie przekonują.

Pt wrz 12, 2025 19:33

Witold33 napisał(a):
Jasne, że nie. I nikt inny też . Wszystkie oceny opieramy na wyobrażeniach bazujących na życiu białkowym tu na Ziemi. Nie mamy żadnych podstaw ani nawet najmniejszych przesłanek, by w ciemno wierzyć bajaniom na temat "wiecznej" szczęśliwości. Stąd obawy każdego racjonalnie myslącego przed mirażem nieznanego. Puste słowa w dzisiejszych czasach już nawet dzieci nie przekonują.

Jakiekolwiek "bajania" są Twoje. Nie musimy wierzyć w ciemno. Jezus nie zmyślał.
W chrześcijańskiej wierze mamy zapowiedzi Jezusa, zatroskanego o człowieka, wyrażone jednak językiem obrazowym i ekspresyjnym. TO TRZEBA STALE MIEĆ NA UWADZE!

So wrz 13, 2025 7:16

Jak sam widzisz, większość ludności nie wierzy. Jezus mówił też , "kochaj nieprzyjacioły" więc nieomylny nie był. Po prostu nie uwierzę, że np. ty, jak często widać, człowiek rozumny , bez zastanowienia i wątpliwości przyjmujesz do wierzenia co ci tylko naopowiadają poeci zyjący w chmurach.

So wrz 13, 2025 7:29

Witold33 napisał(a):
Jezus mówił też , "kochaj nieprzyjacioły" więc nieomylny nie był.
Brak logiki. Czy jak mamusi Ci mówi, nie wkładaj ręki do wrzątku, to znaczy, że jest omylna?

So wrz 13, 2025 8:41

Witold33 napisał(a):
Twoje odpowiedzi mnie nie przekonują. Zastanowię się i zapytam inaczej. W twoich postach jest potencjał, na który liczę. Mimo wątpliwości bardzo zasadniczych, które pokrywasz zręcznymi dywagacjami od tematu i rzeczy samej, żartobliwym ślizganiem się po powierzchni - utrzymujesz w sobie jednak wiarę. Ja nie potrafiłem. Ale gdy uzyskam przekonujące dane, umiem, a nawet chcę zmienić poglądy.

Masz rację, lubię się ślizgać, czasem to jedyny sposób np. na czyjeś docinki, albo zbytnie "nadęcie ". W wieli kwestiach po prostu nie wiem, czasem potrzeba by studiów teologicznych, by odpowiedzieć rzetelnie.
Przekonujące dane? Na jaki temat i skąd przyjacielu chcesz je wziąć?

So wrz 13, 2025 9:49

Zbiorę się i napiszę. Nie przez lenistwo i zaniedbanie utraciłem wiarę i odszedłem od Kościoła. To efekt namysłu i wnioskowania.
Jeśli radzisz - wierz i nie przesadzaj z myśleniem, sorki, nie umie tak mój organizm.
Liczę, może naiwnie, na : moje wątpliwości były podobne, dalej wierzę, bo moje wnioski to : : .....

So wrz 13, 2025 9:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona