Czy krew przelana na krzyżu przez Jezusa zbawiła świat ?
| Autor |
Wiadomość |
|
Atimeres
|
 Re: Czy krew przelana na krzyżu przez Jezusa zbawiła świat ?
Witold33 napisał(a): Jakoś dziwnie zapytałaś. Przecież napisałem jak myśli reszta świata. I ja do tej reszty należę. A co ma jakaś pani Nowacka do obiektywnej oceny kleru? A dlaczego nie? Jeśli jej "edukacja" dotyczy tematów związanych z katolicką moralnością, ograniczanie katechizacji i to wbrew umowom, to wszystko narzuca się na katolickie dzieci, to wszyscy katolicy mogą to oceniać. Są nadto także obywatelami!
|
| Wt wrz 16, 2025 17:01 |
|
|
|
 |
|
Witold33
|
Atimeres napisał(a): Witold33 napisał(a): Jakoś dziwnie zapytałaś. Przecież napisałem jak myśli reszta świata. I ja do tej reszty należę. A co ma jakaś pani Nowacka do obiektywnej oceny kleru? A dlaczego nie? Jeśli jej "edukacja" dotyczy tematów związanych z katolicką moralnością, ograniczanie katechizacji i to wbrew umowom, to wszystko narzuca się na katolickie dzieci, to wszyscy katolicy mogą to oceniać. Są nadto także obywatelami! Czy sądzisz,że deficyty umysłowe pani Nowackiej równoważą, a może wręcz tłumaczą takowe u hierarchów? Zwykły wymyk, dla rozmówcy lekceważący, w stylu "a u was Murzynów biją" ew. z Mrożka słoń a sprawa polska. Nowacka zresztą jesli szkodzi, to jedną kadencję. Kler dłużej.
|
| Wt wrz 16, 2025 19:39 |
|
 |
|
mareta
|
Witold33 napisał(a): Czy sądzisz,że deficyty umysłowe pani Nowackiej równoważą, a może wręcz tłumaczą takowe u hierarchów? Zwykły wymyk, dla rozmówcy lekceważący, w stylu "a u was Murzynów biją" ew. z Mrożka słoń a sprawa polska. Nowacka zresztą jesli szkodzi, to jedną kadencję. O jedną kadencję za dużo. Tu masz próbkę intelektu, oraz wiedzy pani minister. "Na terenie okupowanym przez Niemcy, polscy naziści zbudowali obozy, które były obozami pracy, a potem stały się obozami masowej zagłady” https://www.facebook.com/watch/?v=1631642241072853
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
| Wt wrz 16, 2025 20:27 |
|
|
|
 |
|
Witold33
|
OK, paskudne przejęzyczenie. Nad Wisłą tak nie wolno. Ale skoro już było wzmożenie patriotyczne, możemy uzupelnić jeszcze Polska gola! Kupą mościpanowie, biją naszych - i powrócić do wysokich lotów naszych duchowych pasterzy? Czyli do tematu?
|
| Wt wrz 16, 2025 22:46 |
|
 |
|
Atimeres
|
Witold33 napisał(a): OK, paskudne przejęzyczenie. Nad Wisłą tak nie wolno. Ale skoro już było wzmożenie patriotyczne, możemy uzupelnić jeszcze Polska gola! Kupą mościpanowie, biją naszych - i powrócić do wysokich lotów naszych duchowych pasterzy? Czyli do tematu? Sprawdzałem, porównywałem z innymi jej słowami i poglądami. Nie było to przejęzyczenie. To niemal dominujące, tusko-platformiane, aby było proniemieckie.
|
| Śr wrz 17, 2025 5:17 |
|
|
|
 |
|
Witold33
|
Aż taką bezrozumnosc wybrał sobie demokratycznie suweren? Czyżby postradał zmysły? A jeśli nawet, nie uzupełnia to deficytów w innych tu omawianych sferach.
|
| Śr wrz 17, 2025 8:06 |
|
 |
|
mareta
|
Witold33 napisał(a): Aż taką bezrozumnosc wybrał sobie demokratycznie suweren? Czyżby postradał zmysły? A jeśli nawet, nie uzupełnia to deficytów w innych tu omawianych sferach. "Żaden wstyd wiedzieć mniej . Są tacy i tacy. Rózności budują świat." To Twoje słowa
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
| Śr wrz 17, 2025 8:54 |
|
 |
|
Witold33
|
Nie moje, Szekspira. Podobnie jak "what a piece of work is man". Czyli każdy pozostaje przy swoich baranach. Można i tak. Plemienność powraca w pełnej krasie. Ewolucja regresywna?
|
| Śr wrz 17, 2025 9:27 |
|
 |
|
Atimeres
|
Witold33 napisał(a): Nie moje, Szekspira. Podobnie jak "what a piece of work is man". Czyli każdy pozostaje przy swoich baranach. Można i tak. Plemienność powraca w pełnej krasie. Ewolucja regresywna? Oby ona wróciła. Odzyskalibyśmy zdrowsze od niej geny. Sic! Choroby psychiczne narastają!
|
| Śr wrz 17, 2025 11:33 |
|
 |
|
Witold33
|
Pomódl się. Który Święty od plemienności? A może post i kolczatka? Sowity datek?
|
| Śr wrz 17, 2025 12:49 |
|
 |
|
mareta
|
Witold33 napisał(a): Pomódl się. Który Święty od plemienności? A może post i kolczatka? Sowity datek? Włosienica, przyjacielu, w pokucie nie ma kolczatek. Kolczatka to zwierzę.
|
| Śr wrz 17, 2025 12:53 |
|
 |
|
Witold33
|
Kolczatka = pas pokutny. Na ogół wiem co mówię. Włosiennica to coś innego. Małe Miki. Wiem, trudno uwierzyć na zawołanie, więc oto link , który sprowadzi cię na Ziemię "CILICE.PL Cilice włosiennica pas pokutny - 7037359781 - oficjalne archiwum Allegro" https://archiwum.allegro.pl/oferta/cili ... 59781.html
|
| Śr wrz 17, 2025 14:26 |
|
 |
|
mareta
|
Witold33 napisał(a): Kolczatka = pas pokutny. Na ogół wiem co mówię. Włosiennica to coś innego. Małe Miki. Wiem, trudno uwierzyć na zawołanie, więc oto link , który sprowadzi cię na Ziemię "CILICE.PL Cilice włosiennica pas pokutny - 7037359781 - oficjalne archiwum Allegro" https://archiwum.allegro.pl/oferta/cili ... 59781.html To kolczatka dla psa, a nie żaden pas pokutny. Jest jeszcze inna kolczatka. https://centrumogrodzen.pl/przykladowa- ... kolczatki/
|
| Śr wrz 17, 2025 21:41 |
|
 |
|
Witold33
|
Obodź się. Dla psa to dla psa. Pokutna dla człowieka. Nie słyszałaś o biczownikach? Nie oglądałaś Kody da Vinci ? Dziecko jesteś? Białe zeszyty? Nie obraź się proszę. Ale z takim zasobem wiedzy łatwo uwierzyć nawet w Arkę. Weź się do lektury . ..Łatwo zagnieżdżały się w niej wszy. Pod koniec XVI wieku kozią sierść zaczęto niekiedy zastępować pasami z cieniutkiego drutu, zwróconego kolcami w stronę ciała, by zwiększyć uczucie dyskomfortu i niewygody.
Opisywany jest też jako rozszerzany haczykowaty pas lub utworzony z szorstkiej liny z węzłami , która jest zaciśnięta wokół talii lub uda , aby powodować ból, który nie jest silny, ale ciągły.
Wywodzi się z łacińskiego cilicium i greckiego κιλοιον , czyli „ cylicji ”, dzisiejszej południowej Turcji; . Od rzymskich żołnierzy wór przechodził w ręce chrześcijańskich anachoretów, którzy nosili go na gołej skórze, aby pokutować i umartwiać ciało. Pozostał w użyciu przez penitentów, niektórych pielgrzymów oraz jako narzędzie uświęcenia i oczyszczenia w niektórych zakonach lub bractwach....
|
| Cz wrz 18, 2025 13:08 |
|
 |
|
Andy72
|
Witold: 
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| Cz wrz 18, 2025 13:33 |
|
|
|