| Autor |
Wiadomość |
|
Atimeres
|
 Re: Krótkie kazanie.
mareta napisał(a): george45 napisał(a): Atimeres napisał(a): Gdy zbir tym zbirom policzek nadstawić mi radzi, niech wie, że w nim nim nie dobry duch mieszka, lecz gadzi! No niech ten zbir wie, że mieszka w nim ten duch gadzi ale ? Ewangelia (Łk 6, 27-38) Jezus powiedział do swoich uczniów: «Powiadam wam, którzy słuchacie: Miłujcie waszych nieprzyjaciół; dobrze czyńcie tym, którzy was nienawidzą; błogosławcie tym, którzy was przeklinają, i módlcie się za tych, którzy was oczerniają. Jeśli cię kto uderzy w policzek, nadstaw mu i drugi. Jeśli zabiera ci płaszcz, nie broń mu i szaty. Dawaj każdemu, kto cię prosi, a nie dopominaj się zwrotu od tego, który bierze twoje. Jak chcecie, żeby ludzie wam czynili, podobnie wy im czyńcie.Jeśli bowiem miłujecie tych tylko, którzy was miłują, jakaż za to należy się wam wdzięczność? Przecież i grzesznicy okazują miłość tym, którzy ich miłują. Wy natomiast miłujcie waszych nieprzyjaciół, czyńcie dobrze i pożyczajcie, niczego się za to nie spodziewając. A wasza nagroda będzie wielka i będziecie synami Najwyższego; ponieważ On jest dobry dla niewdzięcznych i złych. Bądźcie miłosierni, jak Ojciec wasz jest miłosierny. Nie sądźcie, a nie będziecie sądzeni; nie potępiajcie, a nie będziecie potępieni; odpuszczajcie, a będzie wam odpuszczone. Dawajcie, a będzie wam dane; miarę dobrą, ubitą, utrzęsioną i wypełnioną ponad brzegi wsypią w zanadrza wasze. Odmierzą wam bowiem taką miarą, jaką wy mierzycie». Z miłością "Oddaj mu i suknię" i kolejny spodni przeodziewek. Czemu nie?
|
| Cz paź 09, 2025 12:39 |
|
|
|
 |
|
george45
|
george45 napisał(a): Atimeres napisał(a): Gdy zbir tym zbirom policzek nadstawić mi radzi, niech wie, że w nim nim nie dobry duch mieszka, lecz gadzi! No niech ten zbir wie, że mieszka w nim ten duch gadzi ale co to nie zmienia w nauce Jezusa, by nastawiać policzki? Ponoć nie mówił, by robić to wybiórczo, to znaczy najpierw osądzić czy to zbir czy nie zbir. Następnie, gdy się okaże według sądu twego, że to zbir - nie nastawiasz, a gdy nie zbir - nastawiasz. Zachodzi pytanie czy nie zbir będzie chciał cię spoliczkować, czy tylko czyni to zbir? Zdobędziesz się na odpowie, czy to może zbyt ciężkie zadanie dla staruszka?
|
| Cz paź 09, 2025 12:57 |
|
 |
|
mareta
|
Z miłością "Oddaj mu i suknię" i kolejny spodni przeodziewek. Czemu nie?[/quote] Święty Franciszek, gdy to postanowił- oddał zupełnie i wszystko, całą odzież także.
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
| Cz paź 09, 2025 13:06 |
|
|
|
 |
|
Atimeres
|
Atimeres napisał(a): mareta napisał(a): Ewangelia (Łk 6, 27-38) Jezus powiedział do swoich uczniów: «Powiadam wam, którzy słuchacie: Miłujcie waszych nieprzyjaciół; dobrze czyńcie tym, którzy was nienawidzą; błogosławcie tym, którzy was przeklinają, i módlcie się za tych, którzy was oczerniają. Jeśli cię kto uderzy w policzek, nadstaw mu i drugi. Jeśli zabiera ci płaszcz, nie broń mu i szaty. Dawaj każdemu, kto cię prosi, a nie dopominaj się zwrotu od tego, który bierze twoje. Jak chcecie, żeby ludzie wam czynili, podobnie wy im czyńcie. Jeśli bowiem miłujecie tych tylko, którzy was miłują, jakaż za to należy się wam wdzięczność? Przecież i grzesznicy okazują miłość tym, którzy ich miłują. Wy natomiast miłujcie waszych nieprzyjaciół, czyńcie dobrze i pożyczajcie, niczego się za to nie spodziewając. A wasza nagroda będzie wielka i będziecie synami Najwyższego; ponieważ On jest dobry dla niewdzięcznych i złych. Bądźcie miłosierni, jak Ojciec wasz jest miłosierny. Nie sądźcie, a nie będziecie sądzeni; nie potępiajcie, a nie będziecie potępieni; odpuszczajcie, a będzie wam odpuszczone. Dawajcie, a będzie wam dane; miarę dobrą, ubitą, utrzęsioną i wypełnioną ponad brzegi wsypią w zanadrza wasze. Odmierzą wam bowiem taką miarą, jaką wy mierzycie». Z miłością "Oddaj mu i suknię" i kolejny spodni przeodziewek. Czemu nie? Cały ten tekst u wcześniejszego Mateusza , który przekazuje Kazania na Górze, w Mt 5,38 potrzebny tekst zaczyna się od zacytowania starego nakazu zemsty: "Oko za oko i ząb za ząb". Wyjaśnia ono sens słów Jezusa: wyrażony przenośnią, a więc dosadnie, zakaz zemsty! Zaś wiersz 12 jest dodatkową myślą.
|
| Cz paź 09, 2025 13:11 |
|
 |
|
Atimeres
|
mareta napisał(a): Z miłością "Oddaj mu i suknię" i kolejny spodni przeodziewek. Czemu nie? Święty Franciszek, gdy to postanowił- oddał zupełnie i wszystko, całą odzież także.[/quote] Nie woln ośmieszać Jezusowej Ewangelii. Nie wolno! "Sancti sunt venerandi, sed non imitandi". W czasach Franciszka wolno było tak zrobić, nawet tak, jak to pisarka opowiedziała. Trzymajmy się Ewangelii, a nie swojej wyobraźni, choćby pobożnej.Dodam jeszcze, że w Kazaniu na Górze jest więcej takich obrazów, wziętych także z przekazu ludowego, które kaznodzieje, biorąc dosłownie, wykręcają, jak się da!
|
| Cz paź 09, 2025 13:24 |
|
|
|
 |
|
Koan
|
J ak świadek Jehowy powinieneś cokolwiek lepiej znać język autorów biblijnych. Nie zaszkodziłoby Ci też lepiej poznać życie kapłanów, jeśli masz zamiar tak mocno walić w nich! Niestety zdarza się mi, że pod wpływem bodźców zewnętrznych moje ego przejmuje władzę. Wtedy jest tak jak napisałem. Później ‚trzeźwieje”, dostając na dodatek reprymendę od Boga i muszę innych przepraszać. Muszę - bo moja dusza się tego domaga. Przepraszam wiec Ciebie i innych duchownych oraz tych którzy jeszcze będą to czytali i proszę o wybaczenie. Ty też zgrzeszyłeś - fałszywie mnie oskarżając, że jestem świadkiem Jehowym ale je Ci tego nie mam za złe i Ci wybaczam. Pozdrawiam
|
| Pt paź 10, 2025 12:36 |
|
 |
|
george45
|
Koan, czy jesteś tym samym który zgrzeszył i który przeprasza? Czy może to zgrzeszył inny Koan, a inny Koan przeprasza? By odpowiedzieć na to pytanie może postaraj się uświadomić: "Kim jest Koan?". Co/kto grzeszyło "było pijane" a co/kto przeprasza "jest trzeźwe"? Jak również przemyśl, kto i kogo fałszywie oskarżał.
|
| Pt paź 10, 2025 13:04 |
|
 |
|
mareta
|
Atimeres napisał(a): mareta napisał(a): Z miłością "Oddaj mu i suknię" i kolejny spodni przeodziewek. Czemu nie? Święty Franciszek, gdy to postanowił- oddał zupełnie i wszystko, całą odzież także. Nie woln ośmieszać Jezusowej Ewangelii. Nie wolno! "Sancti sunt venerandi, sed non imitandi". W czasach Franciszka wolno było tak zrobić, nawet tak, jak to pisarka opowiedziała. Trzymajmy się Ewangelii, a nie swojej wyobraźni, choćby pobożnej.Dodam jeszcze, że w Kazaniu na Górze jest więcej takich obrazów, wziętych także z przekazu ludowego, które kaznodzieje, biorąc dosłownie, wykręcają, jak się da![/quote] Jak najdalsza jestem od ośmieszania i to nie ja pod cytatem z Ewangelii Łukasza napisałam słowa: "Z miłością "Oddaj mu i suknię" i kolejny spodni przeodziewek. Czemu nie?"
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
| Pt paź 10, 2025 19:20 |
|
 |
|
Idący
|
mareta napisał(a): "Sancti sunt venerandi, sed non imitandi". Ależ należy. Ale mądrze. Adekwatnie do czasów i sytuacji. Naśladownictwo tego co dobre i godne pochwały jest chwalebne.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
| Pt paź 10, 2025 19:49 |
|
 |
|
mareta
|
Idący napisał(a): mareta napisał(a): "Sancti sunt venerandi, sed non imitandi". Ależ należy. Ale mądrze. Adekwatnie do czasów i sytuacji. Naśladownictwo tego co dobre i godne pochwały jest chwalebne. Kolega Atimeres wkleił ten cytat, nie ja.
|
| Pt paź 10, 2025 20:08 |
|
 |
|
Atimeres
|
mareta napisał(a): Idący napisał(a): mareta napisał(a): "Sancti sunt venerandi, sed non imitandi". Ależ należy. Ale mądrze. Adekwatnie do czasów i sytuacji. Naśladownictwo tego co dobre i godne pochwały jest chwalebne. Kolega Atimeres wkleił ten cytat, nie ja. Jedynie Chrystusa powinieneś/powinnaś naśladować. On zaś radzi naśladować - Boga.Świętych masz już dziesiątek tysięcy, a jak różnorodni w praktykowaniu wiary.... Nam, zwłaszcza w pobożności polskiej i włoskiej, brak koncentracji na Bogu, na Chrystusie.Tak powstaje płycizna naszej wiary, którą byle COVID, jakakolwiek przeszkoda w praktykowania religijnych zwyczajów potrafi obalać! Liturgia Mszy św., jej teksty, Kościół zaleca jako wzorce pobożności. W Mszy modlimy się tylko do Boga Ojca i zawsze przez Chrystusa. Tylko gdy zbliża się Komunia, kierujemy modlitwy wprost do Chrystusa. Nigdy na Mszy nie kierujemy próśb do świętych, chociaż zawsze ich wspominamy ogólnie lub imiennie.
|
| So paź 11, 2025 4:50 |
|
 |
|
Idący
|
Z jednej strony wygląda na to, jakbyś sam sobie to odpuszczał, gdyż dostosowujesz się swoją retoryka do retoryki Witolda, Kalartyda i georga. A z drugiej popatrz na ciąg logiczny: ja czy TY naśladujemy świętego, np. patrona, który naśladował Jezusa, który wypełniał idealnie wolę Ojca. Czyż nie jest to właściwy kierunek? Ideału nie osiągniesz. Nie podskoczysz tak wysoko. Ale stopień po stopniu idziesz do Celu.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
| So paź 11, 2025 9:15 |
|
 |
|
george45
|
Atimeres napisał(a): Jedynie Chrystusa powinieneś/powinnaś naśladować. On zaś radzi naśladować - Boga. Świętych masz już dziesiątek tysięcy, a jak różnorodni w praktykowaniu wiary.... Staruszku, ponoć tym się różnimy od zwierząt, że mamy rozum i wolę. Ty zaś każesz, by ludzie się zachowywali jak zwierzęta człekokształtne i bezmyślnie małpowali Chrystusa. Świętych raczej już nie, bo namnożyła się ich znaczna ilość naśladowców. Nie przyszło ci do głowy, że ludzie powinni się stać Chrystusami? Małpa to małpa, a człowiek to człowiek. Czy zdarzyło ci się choć przez chwilę nie małpować, nie mówię nawet o świętych, ale biskupów, kardynałów?
|
| So paź 11, 2025 9:17 |
|
 |
|
Atimeres
|
george45 napisał(a): Atimeres napisał(a): Jedynie Chrystusa powinieneś/powinnaś naśladować. On zaś radzi naśladować - Boga. Świętych masz już dziesiątek tysięcy, a jak różnorodni w praktykowaniu wiary.... ? ? ?
|
| So paź 11, 2025 9:37 |
|
 |
|
Witold33
|
Nawet gdyby ktoś się na to nabrał , niewykonalne. Kto umie zrobić potop? Spalić miasta ogniem z nieba? Szczuć niedźwiedzie na jakieś dzieciaki?
|
| So paź 11, 2025 10:13 |
|
|
|