Wśród zapewnień o zgodzie, spod słów sączyła się nienawiść.
| Autor |
Wiadomość |
|
Witold33
|
 Re: Wśród zapewnień o zgodzie, spod słów sączyła się nienawi
Jakie kpiny? Czy chcesz zaprzeczyć, że Pan Jezus jest królem Polski? Nie słyszałeś o tym?
|
| Wt paź 14, 2025 8:27 |
|
|
|
 |
|
george45
|
Atimeres napisał(a): george45 napisał(a): Atimeres napisał(a): W Polsce - jak wszędzie w Europe. Patrz na Francję, na Włochy, na Węgry, Hiszpanię, Rumunię, Mołdawię... - tam kłótnie siarczyste, bardziej niż u nas! Więc nie przesadzaj. (? ? ? ). Jak pokazują fakty, kraj którego Królem jest Jezus, a Królową Maryja, w zasadzie niczym się nie różni od krajów w których jest bezkrólewie. No może wiekszą ilością dworzan, zajmujących popłatne stanowiska pasterskie. Widać, kto ma duszę wyługowaną z wszelkiej zdolności odczuwania spraw duchowych i zaimpregnowaną na stałe. O tak, widać. gołym okiem widać. Tworzy sobie cielców, stawia im pomniki na piedestałach, klęka, oddaje cześć i zachęca innych by w nie uwierzyli i na ich obraz i podobieństwo sobie takich samych czynili. Coś tam nawet w Biblii na temat tego królowania też zostało napisane, ale dopiero Polacy to prawidłowo zinterpretowali. Boże, widzisz i nie grzmisz!
|
| Wt paź 14, 2025 8:54 |
|
 |
|
Atimeres
|
george45 napisał(a): Atimeres napisał(a): george45 napisał(a): (? ? ? ). Jak pokazują fakty, kraj którego Królem jest Jezus, a Królową Maryja, w zasadzie niczym się nie różni od krajów w których jest bezkrólewie. No może wiekszą ilością dworzan, zajmujących popłatne stanowiska pasterskie. Widać, kto ma duszę wyługowaną z wszelkiej zdolności odczuwania spraw duchowych i zaimpregnowaną na stałe. O tak, widać. gołym okiem widać. Tworzy sobie cielców, stawia im pomniki na piedestałach, klęka, oddaje cześć i zachęca innych by w nie uwierzyli i na ich obraz i podobieństwo sobie takich samych czynili. Coś tam nawet w Biblii na temat tego królowania też zostało napisane, ale dopiero Polacy to prawidłowo zinterpretowali. Boże, widzisz i nie grzmisz! Niektórzy widocznie pozazdrościli Germańcom, co nawet u brzuchów miewali jakichś bogów i z dumą nosili napisy: Gott mit uns, co nawet przekładano: Bóg ze mną, bo ja jestem nim, bogiem. A w Polsce co trzeci Polak jest na stypendium Tuska (jak PO) albo Niemców; więc sympatyzują także z religijnością "Gott mit uns" Germanów.
|
| Wt paź 14, 2025 14:30 |
|
|
|
 |
|
Witold33
|
A o Polakach powiesz Słowiańcy? Kopernik , Wit Stwosz = Germańcy? Chopin żabojad, a Matejko pepik? Tak bardzo im czegoś zazdrościsz? Kompleksy?
|
| Wt paź 14, 2025 14:42 |
|
 |
|
george45
|
Atimeres napisał(a): george45 napisał(a): O tak, widać. gołym okiem widać. Tworzy sobie cielców, stawia im pomniki na piedestałach, klęka, oddaje cześć i zachęca innych by w nie uwierzyli i na ich obraz i podobieństwo sobie takich samych czynili. Coś tam nawet w Biblii na temat tego królowania też zostało napisane, ale dopiero Polacy to prawidłowo zinterpretowali. Boże, widzisz i nie grzmisz! Niektórzy widocznie pozazdrościli Germańcom, co nawet u brzuchów miewali jakichś bogów i z dumą nosili napisy: Gott mit uns, co nawet przekładano: Bóg ze mną, bo ja jestem nim, bogiem. A w Polsce co trzeci Polak jest na stypendium Tuska (jak PO) albo Niemców; więc sympatyzują także z religijnością "Gott mit uns" Germanów. A no tak było, tylko coś Tobie staruszku się z tym Tuskiem pokręciło. Jakaś pielęgniarka wizję miała, Dudzie objawiła i koronacja się odbyła. Co prawda: Episkopat w marcu 2008 roku twierdził, że ogłaszanie Chrystusa Królem Polski jest "niewłaściwe i niepotrzebne", a w 2012 r. uważali jeszcze, że "nie trzeba Chrystusa ogłaszać Królem, wprowadzać Go na tron". Jednaj jak domniemam w wyniku zapewne nie oświecenia ale jakiegoś objawienia, dobosz w osobie bp Andrzeja Czai w styczniu 2016 roku bp ogłosił: „Stwierdziliśmy, że uznanie przez wspólnotę ojczysta panowania Jezusa Chrystusa nad nią jest teologicznie dopuszczalne”Źródło: Oficjalnie: Jezus Chrystus "Królem Polski". Prezydent, posłowie i 6 tys. ludzi wzięło udział w uroczystości
|
| Wt paź 14, 2025 16:46 |
|
|
|
 |
|
Witold33
|
|
| Śr paź 15, 2025 9:59 |
|
 |
|
mareta
|
Łk 23,3-32
JEZUS PRZED SWOIMI SĘDZIAMI Jezus przed Piłatem* 233 Piłat zapytał Go: «Czy Ty jesteś Królem żydowskim?» Jezus odpowiedział mu: «Tak, Ja Nim jestem».
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
| Śr paź 15, 2025 19:58 |
|
 |
|
Witold33
|
Ale widać w Makowie Żydów było za mało.
|
| Śr paź 15, 2025 22:02 |
|
 |
|
Atimeres
|
mareta napisał(a): Łk 23,3-32 JEZUS PRZED SWOIMI SĘDZIAMI Jezus przed Piłatem* 233 Piłat zapytał Go: «Czy Ty jesteś Królem żydowskim?» Jezus odpowiedział mu: «Tak, Ja Nim jestem». Jezusa jednak nie wolno redukować do królowania ziemskiego i ograniczonego etnicznie.
|
| Cz paź 16, 2025 4:33 |
|
 |
|
Witold33
|
Jeśli Jezus jest Bogiem, żadne pcimskie, a nawet Polskie "królowanie" jest dla Niego niczym. Mało - jest Jego obrazą.
|
| Cz paź 16, 2025 7:27 |
|
 |
|
mareta
|
Witold33 napisał(a): Ale widać w Makowie Żydów było za mało. Tak jakbyś nie wiedział; Ten cytat, jest właściwszy: „Królestwo moje nie jest z tego świata” pochodzi z Ewangelii wg św. Jana (J 18,36) i jest odpowiedzią Jezusa Piłatowi, podkreślającą, że Jego władza nie opiera się na ziemskiej sile ani przemocy, ale na prawdzie i miłości. Jezus wyjaśnia, że gdyby Jego królestwo było ziemskie, Jego słudzy by walczyli, aby Go chronić, ale ponieważ nie jest stąd, Jego królestwo jest inne, oparte na posłuszeństwie woli Bożej i życiu w prawdzie."
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
| Cz paź 16, 2025 10:21 |
|
 |
|
george45
|
mareta napisał(a): Ten cytat, jest właściwszy: „Królestwo moje nie jest z tego świata” pochodzi z Ewangelii wg św. Jana (J 18,36) i jest odpowiedzią Jezusa Piłatowi, podkreślającą, że Jego władza nie opiera się na ziemskiej sile ani przemocy, ale na prawdzie i miłości. Jezus wyjaśnia, że gdyby Jego królestwo było ziemskie, Jego słudzy by walczyli, aby Go chronić, ale ponieważ nie jest stąd, Jego królestwo jest inne, oparte na posłuszeństwie woli Bożej i życiu w prawdzie." Jezus zapewne nie zdawał sobie spray, że się mylił. trzeba było bezmała 2000 lat by Mu u Episkopat uświadomił, że może królować również w Polsce. „Stwierdziliśmy, że uznanie przez wspólnotę ojczysta panowania Jezusa Chrystusa nad nią jest teologicznie dopuszczalne”Źródło: Oficjalnie: Jezus Chrystus "Królem Polski". Prezydent, posłowie i 6 tys. ludzi wzięło udział w uroczystości
|
| Cz paź 16, 2025 10:37 |
|
 |
|
Atimeres
|
george45 napisał(a): mareta napisał(a): Ten cytat, jest właściwszy: „Królestwo moje nie jest z tego świata” pochodzi z Ewangelii wg św. Jana (J 18,36) i jest odpowiedzią Jezusa Piłatowi, podkreślającą, że Jego władza nie opiera się na ziemskiej sile ani przemocy, ale na prawdzie i miłości. Jezus wyjaśnia, że gdyby Jego królestwo było ziemskie, Jego słudzy by walczyli, aby Go chronić, ale ponieważ nie jest stąd, Jego królestwo jest inne, oparte na posłuszeństwie woli Bożej i życiu w prawdzie." Jezus zapewne nie zdawał sobie spray, że się mylił. trzeba było bezmała 2000 lat by Mu u Episkopat uświadomił, że może królować również w Polsce. „Stwierdziliśmy, że uznanie przez wspólnotę ojczysta panowania Jezusa Chrystusa nad nią jest teologicznie dopuszczalne”Źródło: Oficjalnie: Jezus Chrystus "Królem Polski". Prezydent, posłowie i 6 tys. ludzi wzięło udział w uroczystościZakazane nie jest. W wielu krajach są takie patronaty z wezwaniem różnych tytułów Jezusa od dawna. W Kościele byłoby może to mniej stosowne, choć wiem, że niewykluczone, skoro parafie i diecezje mają takie patronaty, związane np. z jakimś głównym sanktuarium w diecezji.
|
| Cz paź 16, 2025 10:53 |
|
 |
|
george45
|
Atimeres napisał(a): george45 napisał(a): mareta napisał(a): Ten cytat, jest właściwszy: „Królestwo moje nie jest z tego świata” pochodzi z Ewangelii wg św. Jana (J 18,36) i jest odpowiedzią Jezusa Piłatowi, podkreślającą, że Jego władza nie opiera się na ziemskiej sile ani przemocy, ale na prawdzie i miłości. Jezus wyjaśnia, że gdyby Jego królestwo było ziemskie, Jego słudzy by walczyli, aby Go chronić, ale ponieważ nie jest stąd, Jego królestwo jest inne, oparte na posłuszeństwie woli Bożej i życiu w prawdzie." Jezus zapewne nie zdawał sobie spray, że się mylił. trzeba było bezmała 2000 lat by Mu u Episkopat uświadomił, że może królować również w Polsce. „Stwierdziliśmy, że uznanie przez wspólnotę ojczysta panowania Jezusa Chrystusa nad nią jest teologicznie dopuszczalne”Źródło: Oficjalnie: Jezus Chrystus "Królem Polski". Prezydent, posłowie i 6 tys. ludzi wzięło udział w uroczystościZakazane nie jest. W wielu krajach są takie patronaty z wezwaniem różnych tytułów Jezusa od dawna. W Kościele byłoby może to mniej stosowne, choć wiem, że niewykluczone, skoro parafie i diecezje mają takie patronaty, związane np. z jakimś głównym sanktuarium w diecezji. No fakt, Jezus nigdzie nie mówił, że nie m może zostać Królem Polski, no przynajmniej ja nie doczytałem. A skoro zostaliśmy ponoć stworzeni na obraz i podobieństwo to uznajemy, że protoplastą podobnie jak i my, pragnie mieć coraz to więcej tytułów medali, odznaczeń, pochwał wpisanych do dziennika ... Może ktoś słyszał, że gdzieś Jezusowi został nadany tytuł Honorowego Mieszkańca?
|
| Cz paź 16, 2025 11:57 |
|
 |
|
mareta
|
"george45"
Może ktoś słyszał, że wreszcie napiszesz coś mądrego, bez drwiny z Pana Boga?
|
| Cz paź 16, 2025 19:07 |
|
|
|