Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 11, 2025 22:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Acedia 
Autor Wiadomość

Post Re: Acedia
Twoja wiara w urojenia u innych ludzi jest godna podziwu.Lepiej się z tym czujesz, czy co?

N lis 09, 2025 9:03

Gdybyś mnie pytał, powiem - trudno czuć się lepiej/gorzej widząc , że trawa jest zielona, że czasem pada, a czasem wieje.
Chyba, że jest się bardzo małym dzieckiem albo prowincjonalnym nieudanym poetą.

N lis 09, 2025 9:50

Przyszlo mi do glowy ze we wspolczesnej cywilizacji demon acedii jest czesto obecny tam gdzie sie go nie spodziewamy. Mam na mysli brak szerszych zainteresowan i lenistwo umyslowe przejawiajace sie np. w:
- przesadne uzywanie telefonow komorkowych (szczegolnie demon atakuje mlodziez)
- nalog trwonienia czasu na gry komputerowe,
- niezdolnosc do szerszego spojrzenia na rzeczywistosc - np tylko TV trwam ma racje lub tylko Gazeta Wyborcza

N lis 09, 2025 15:50

Witold33, każda wiara to urojenia, bez znaczenia czy wierzysz, że jest godna podziwu, czy nie.
Moim zdaniem, czujemy się lepiej gdy trawa jest zielona niż przypalona słoneczkiem w kolorze żółtobrązowym, jak również gdy świeci słoneczko, a nie siąpi deszcz. I nie potrzeba być dzieckiem i mieć duszy poety by to odczuć. ;)
robaczek2 napisał(a):
Przyszlo mi do glowy ze we wspolczesnej cywilizacji demon acedii jest czesto obecny tam gdzie sie go nie spodziewamy. Mam na mysli brak szerszych zainteresowan i lenistwo umyslowe przejawiajace sie np. w:
- przesadne uzywanie telefonow komorkowych (szczegolnie demon atakuje mlodziez)
- nalog trwonienia czasu na gry komputerowe,
- niezdolnosc do szerszego spojrzenia na rzeczywistosc - np tylko TV trwam ma racje lub tylko Gazeta Wyborcza

Moim zdaniem powoduje go brak świadomości, że życie jest swoim własnym celem; nie jest środkiem do jakiegoś celu, jest celem samym w sobie.
Ptak na skrzydle, róża na wietrze, słońce o poranku, gwiazdy w nocy, mężczyzna zakochany w kobiecie, wschodzące słońce, dziecko bawiące się na ulicy ... nie ma sensu. Żyć po prostu się bawiąc, rozkoszując się sobą, energią przepełnioną, tańczącą, bez celu.

Tu, na tym forum, chyba tylko ja się bawię i tańczę bez celu. :-D

Pn lis 10, 2025 11:05

Jak przystało na klauna dobrze, wykonujesz swoją robotę. Tak trzymaj ..

Pn lis 10, 2025 11:20

george45 napisał(a):
każda wiara to urojenia, bez znaczenia czy wierzysz, że ...Żyć po prostu się bawiąc, rozkoszując się sobą, energią przepełnioną, tańczącą, bez celu.

Twoje urojenie osiągnęło już chyba szczyt, skoro twierdzisz, że jesteś dla siebie samego źródłem rozkoszy.

Pn lis 10, 2025 20:18

Wybawiony napisał(a):
Twoje urojenie osiągnęło już chyba szczyt, skoro twierdzisz, że jesteś dla siebie samego źródłem rozkoszy.

Jakie urojenie, wielokroć, jak każdy zdrowy mężczyzna nie mający na podorędziu kobiety bywałem, zapewne i Ty wybawiony zostałeś pod silnego podniecenia poprzez samogwałt. O czym zapewne świadczy też nazwa użytkownika jaka się posługujesz - WYBAWIONY. :-D

Pn lis 10, 2025 21:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3