| Autor |
Wiadomość |
|
Witold33
|
 Re: Samobójstwo
Wybawiony napisał(a): Nie uogólniaj.Nie jestem jedyną osobą na tym forum, która zdaje sobie sprawę z Bożej miłości do niej. Doswiadczam jej w różny sposób. Zapytaj siebie samego, czy chcesz doświadczać tego co inni i odpowiedz sobie szczerze. Pewnie, że chcę. Kto by nie chciał? Daj przykłady miłości Bożej.
|
| Cz lis 20, 2025 8:25 |
|
|
|
 |
|
george45
|
Witold33 napisał(a): Zgadzam się. Kot niby nasz, a zarazem autonomiczny. Ale takie jest życie choćby krzesła łamać. Niby JA, a nie całkiem JA. Całkiem JA tylko w bajkach i pobożnych życzeniach dziatwy. Witold33 napisał(a): Zgadzam się. Kot niby nasz, a zarazem autonomiczny Ale takie jest życie choćby krzesła łamać. Niby JA, a nie całkiem JA. Całkiem JA tylko w bajkach i pobożnych życzeniach dziatwy. W jaki sposób odróżniasz żywy kwiat od martwego? Żywy to ten który rośnie. Jedynym dowodem życia jest rozwój. Zapewne dostrzegasz wokół siebie, jak i na tym forum wiele martwych kwiatów. Nie mają energii życiowej, motywacji rozwoju, bo - "takie jest życie". Bozia takim mnie stworzła i chciała bym takim pozostał. W każdej bajce zawsze coś tam wartościowego można odnaleźć i co niektóre dzieci dorastają a ich życzenia w rzeczywistość się zamieniają. Warunek - żyj, poszukuj, nie bądź martwym.
|
| Cz lis 20, 2025 10:11 |
|
 |
|
Witold33
|
Badania zapewne w toku. Może kiedyś każdy jak się to autorom Pisma i wyznawcom uroiło, będzie sterował swym umysłem, aparatem poznawczym i układem nerwowym jak nie przymierzając taczką i łopatą. Dziś umie tak Chuck Norris, co dwukrotnie do nieskończoności już policzył, a jutro cały świat Boży.
|
| Cz lis 20, 2025 10:22 |
|
|
|
 |
|
george45
|
Witold33 napisał(a): Badania zapewne w toku. Może kiedyś każdy jak się to autorom Pisma i wyznawcom uroiło, będzie sterował swym umysłem, aparatem poznawczym i układem nerwowym jak nie przymierzając taczką i łopatą. Dziś umie tak Chuck Norris, co dwukrotnie do nieskończoności już policzył, a jutro cały świat Boży. Może kiedyś uświadomi sobie, ma tam dostarczane taczką i przyklepywane łopatą. Umysł znajduje się w tobie, ale tak naprawdę jest on jedynie odzwierciedleniem społeczeństwa. Nie jest twój. Żadne dziecko nie rodzi się z umysłem, rodzi się z mózgiem. Mózg to mechanizm, umysł to ideologia. Mózg jest karmiony przez społeczeństwo, każde społeczeństwo tworzy umysł z godnie z panującymi w nim zasadami. Dlatego na świecie jest tak wiele umysłów. Każdemu wmawia się, że należy on do niego. Dzięki temu wszyscy zachowują się zgodnie z oczekiwaniami społecznymi. Są przy tym przekonani, że robią to z własnej woli.
|
| Cz lis 20, 2025 10:39 |
|
 |
|
Witold33
|
Natura jest oszczędna, ale i demokratyczna. Szczątkową umysłowość mają zarówno dorośli wierzący bez zastrzezen w świętych Mikołajów, i ci z sekty pisuarowej, a nawet fani Trumpow i Alfonsów wszelkiej maści. Bowiem, jesli nawet czasem nie wiedzą, gdzie lewo, gdzie prawo, kapral w woju podpowie : sołtysie, w lewej słoma, w prawej siano. No i pociecha - do Królestwa im podobno . bliżej, niż tej reszcie, nieco bardziej wyewoluowanej
|
| Cz lis 20, 2025 16:19 |
|
|
|
 |
|
george45
|
Ci którzy mówili o Słońcu śmigającemu wokół ziemi, wiedzieli, gdzie lewo, a gdzie prawo. Tłumaczyli cechy Słońca tym, którzy mieli szczątkową umysłowość. Ci, którzy uważali, że odkryli prawdę: Ziemia śmiga wokół Słońca, tłumaczyli tym którzy mieli szczątkową wiedzę, że Słońce stoi w miejscu. Dzisiaj, ci którzy mają wiedzę, tłumaczą tym ze szczątkową wiedzą, że Słońce jest dynamicznym obiektem, który porusza się w różnych kierunkach i z różnymi prędkościami. Jurto … Jutro, może ci uważający się za posiadających większą niż szczątkową umysłowość, niosący kaganek oświaty tym wierzącym w wszelkiego rodzaju bogów, bożków, przewielebnych ojców, wyświęconych świętych, naćpanych prezydentów, rudych Tusków, Trumpów, zarośniętych Mikołajów, kurdupli… zauważą, że dysponują może nawet miej niż szczątkową umysłowością. 
|
| Cz lis 20, 2025 18:38 |
|
|
|