Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Dla wszystkich - co boją się przesadzić w miłości do Maryi 
Autor Wiadomość
"Pierwotny Kościół najwyrażniej obywał się bez kultu maryjnego" - naprawdę tak sądzisz?...to jesteś w błędzie.
Maryja poprzez Wierzernik zawsze była zjednoczona z Kościołem. Chrześcijanie czcili Ją ,nazywając Matką Bożą i "Matką wszystkich żyjących ewangelicznie" - pisze o tym Orygenes, zmarły w 253r.
"Zrozumieliśmy, że stał się człowiekiem przez Dziewicę, by owo nieposłuszeństwo wężowe, tą samą drogą jako się rozpoczęło, również do końca dobiegło. Ewa bowiem jako dziewica nienaruszona poczęła słowo wężowe i zrodziła nieposłuszeństwo i śmierć" - Justyn "Dialog z Żydem" (ok. 100-167r).
"Tak więc i węzeł nieposłuszeństwa został rozsupłany przez posłuszeństwo Maryi. Co bowiem Ewa dziewica przez niewiarę związała, to dziewica Maryja rozwiązała przez wiarę" - Ireneusz "Przeciw herezjom" (zmał ok. 200r).
"Nieskalana" - modlitwa św. Efreima...306-373r.
Sobór Efeski 431r - jako, że wierni czcili Maryję, nazywając Ją Matką Boga, podjął to zagadnienie i ustalił:"W Chrystusie nastąpiło zjednoczenie 2 natur...z racji tego zjednoczenia bez pomieszania wierzymy, że święta dziewica jest Matką Bożą".
Pozdrowienie Anielskie jest powszechnie znane w VII wieku, a Synod Paryski 1210r zaleca chrześcijanom modlitwy, które winni znać na pamięć - "Ojcze Nasz", "Wierzę w Boga" i "Pozdrowienie Anielskie".
Dalej utrzymujesz, że pierwotny Kościół obywał się bez Maryi???

N wrz 04, 2005 16:20

"Pierwotny Kościół najwyrażniej obywał się bez kultu maryjnego" - naprawdę tak sądzisz?...to jesteś w błędzie.
Maryja poprzez Wierzernik zawsze była zjednoczona z Kościołem. Chrześcijanie czcili Ją ,nazywając Matką Bożą i "Matką wszystkich żyjących ewangelicznie"

wybacz, ale myślę, że jednak mam rację

Gdyby Miriam faktycznie odgrywała tak ważna rolę w pierwotnym Kościele, to musiałoby to znaleźc choćby śladowe odbicie w Dz.Ap. albo w listach apostolskich. Wiara, że Ikona Koscioła mogła zostać całkowicie przemilczana w okresie budowania jego zrębów jest bezgranicznie naiwna.

Wyjaśnienie jest tylko jedno: Miriam dla nikogo nie była wtedy jeszcze żadna Ikoną

Cytuj:
- pisze o tym Orygenes, zmarły w 253r.

200 lat potem

Cytuj:
"Zrozumieliśmy, że stał się człowiekiem przez Dziewicę, by owo nieposłuszeństwo wężowe, tą samą drogą jako się rozpoczęło, również do końca dobiegło. Ewa bowiem jako dziewica nienaruszona poczęła słowo wężowe i zrodziła nieposłuszeństwo i śmierć" - Justyn "Dialog z Żydem"

ani śladu przejawów kultu Miriam

teologia oparta na typologii to ciekawa rzecz

Cytuj:
"Tak więc i węzeł nieposłuszeństwa został rozsupłany przez posłuszeństwo Maryi. Co bowiem Ewa dziewica przez niewiarę związała, to dziewica Maryja rozwiązała przez wiarę" - Ireneusz "Przeciw herezjom" (zmał ok. 200r).

co za nonsens

wszelkie zasługi w dziele zbawczym są dziełem Chrystusa i nie wolno Mu tego odbierać

Rozmaite heerezje istniały już w czasach Pawła, więc nie epatuj mnie młodymi datami - pierwotny Kościół prowadzony przez apostołów nie zostawił nawet słabego sladu kultu Maryi - dla nich Chrystus był wszystkim. Dla Miriam też.

Wt wrz 06, 2005 13:25

So wrz 10, 2005 10:59
motku.... o kulcie można dyskutować, o faktach - nie.
Faktem jest, że Orygenes nie zmarł, jak Ty podajesz "200 lat potem", bo wszystkie źródła podają: urodzony 185-186r - zmarł 254r.
..."dla nich Chrystus był wszystkim. Dla Miriam też" - nikt nie twierdzi inaczej - Maryja zajmuje miejsce najwyższe po Chrystusie i najbliższe nam wierzącym - jest wzorem..."Bo ten, który spełnia wolę Bożą, ten jest mi bratem, siostrą i matką" Mk 3,35.

N wrz 11, 2005 10:41

Ojciec B. Bagatti prowadził badania archeologiczne w Nazarecie. Odkrył zachowane zabudowania osady na wzgórzu rozmieszczone wokół domu w którym mieszkał Józef, Maryja i Jezus. O tym, że dom ten naprawde istniał świadczą ślady kultu jaki miał tam miejsce. Na podstawia badań stwierdzono, że dom ten bardzo szybko ( juz w II wieku) przeznaczono do zebrań liturgicznych. Znaleziono tam napisy np.:"Jezu Chryste, synu Boży, przyjdź na pomoc i wesprzyj twoje sługi", na ścianach są ślady czci św. Józefa. Są także wezwania skierowane do Maryi: "Bądź pozdrowiona, Maryjo."
Swiadczy to o tym, że już w II wieku n. e. w Nazarecie oddawano cześć Matce Bożej.

(zobacz Ks. Jan Łach "Dziecię się nam narodziło. W kręgu teologii dziecięctwa Jezusa")

N wrz 11, 2005 14:20

Jak to było w wielu innych przypadkach, mnie również Matka Boża przyprowadziała do Pana Jezusa. O. T.Rydzyk mówi, że to norma - ja potwierdzam to na post. swojego życia. Mało tego, o. T. Rydzyk mówi, że tam gdzie jest żywy kult maryjny, nie dochodzi do herezji....

Jezus po to wcielił się, żeby był blisko nas. Jezus sam ustanowił sobie Kościół pośredników, którzy nam pomagają poznać Go i dojść do Niego.
Maryja jest ze swojej natury jako matka Jego i Kościoła tą posredniczką.
Ale nie jedyną!!!
Co do herezji zapytam: a mariawici - kim są?

Wt lis 08, 2005 8:30

motku.... o kulcie można dyskutować, o faktach - nie.
Faktem jest, że Orygenes nie zmarł, jak Ty podajesz "200 lat potem", bo wszystkie źródła podają: urodzony 185-186r - zmarł 254r.

czyli 200 lat po wydarzeniach opisywanych w Dziejacgh Apostolskich (np. tzw. sobór jerozolimski - ok 50r.n.e.), lub po dacie na[pisanie pierwszych listów Pawła i Ewangelii marka (ok 50r.n.e.)

250-50=200 fakt!

Cytuj:
..."dla nich Chrystus był wszystkim. Dla Miriam też" - nikt nie twierdzi inaczej - Maryja zajmuje miejsce najwyższe po Chrystusie i najbliższe nam wierzącym - jest wzorem..."Bo ten, który spełnia wolę Bożą, ten jest mi bratem, siostrą i matką"

tylko kto kazał uprawiac religijny kult wzorów?

wzory trzeba nasladować, a nie oddawać im hołdy, bic pokłony, odziewać koronami, pielgrzymowac do nich, klękać przed ich wizerunkami, wygłaszać litanije, wznosić im sanktuaria, czcić ich żuchwy, kapcie itd.itd....

Moria napisał(a):
Ojciec B. Bagatti prowadził badania archeologiczne w Nazarecie. Odkrył zachowane zabudowania osady na wzgórzu rozmieszczone wokół domu w którym mieszkał Józef, Maryja i Jezus. O tym, że dom ten naprawde istniał świadczą ślady kultu jaki miał tam miejsce. Na podstawia badań stwierdzono, że dom ten bardzo szybko ( juz w II wieku) przeznaczono do zebrań liturgicznych. Znaleziono tam napisy np.:"Jezu Chryste, synu Boży, przyjdź na pomoc i wesprzyj twoje sługi", na ścianach są ślady czci św. Józefa. Są także wezwania skierowane do Maryi: "Bądź pozdrowiona, Maryjo."
Swiadczy to o tym, że już w II wieku n. e. w Nazarecie oddawano cześć Matce Bożej.

(zobacz Ks. Jan Łach "Dziecię się nam narodziło. W kręgu teologii dziecięctwa Jezusa")

mało to wiarygodne - powiem wręcz, że całkowicie niewiarygodne.

kilka dni temu ogłoszono, że archeolodzy odnaleźli pozostałości najstarszego znanego kościoła na terenach Izraela - pochodzi z IV wieku i uznano to za archeologiczną sensację

Wt lis 08, 2005 14:46

Moria napisał:

Motek na to:

mało to wiarygodne - powiem wręcz, że całkowicie niewiarygodne.

kilka dni temu ogłoszono, że archeolodzy odnaleźli pozostałości najstarszego znanego kościoła na terenach Izraela - pochodzi z IV wieku i uznano to za archeologiczną sensację

Np. tu jest potwierdzenie;
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nazaret

Chodzi mi o zdanie:
"Już w pierwszych latach po śmierci i zmartwychwstaniu Jezusa istniała w Nazarecie silna grupa judeo-chrześcijan, która spotykała się w domu Maryi i Józefa."[/quote]

Wt lis 08, 2005 18:50

Np. tu jest potwierdzenie;
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nazaret

Chodzi mi o zdanie:
"Już w pierwszych latach po śmierci i zmartwychwstaniu Jezusa istniała w Nazarecie silna grupa judeo-chrześcijan, która spotykała się w domu Maryi i Józefa."

to że w Nazarecie istniała gmina chrześcijańska jest mozliwe, gdyż było ich mnóstwo juz w czasach apostolskich (po rozpoczęciu prześladowań po śmierci Szczepana Kościół sie rozporoszył po całym Bliskim Wschodzie)

Na to, że było to w domu Józefa i Miriam nie ma żadnych dowodów.

W tym miejscu aż trzykrotnie wznoszono kolejne budynki (V, X, XVII wiek) - był to cel licznych pielgrzymek i różni ludzie skrobali różne rzeczy na scianach i kolumnach. Ty piszesz: Są także wezwania skierowane do Maryi: "Bądź pozdrowiona, Maryjo." - co jest, mówiąc bardzo delikatnie - przesadą - gdyż znaleziono jeden jedyny mały napisik (na samym spodzie bazy jednej z kolumn, tuż przy posadzce - czemu tak wstydliwie?) powstały nie później niż w V wieku: xe mapia - i jest tylko domysłem, że xe to jest skrót od kairo- "radować się", "pozdrawiać" (tak samo dobrze mogłoby to oznaczać np. "kocham maryśkę" :) )

Raczej żaden to dowód na to, że juz w II wieku oficjalnie czczono tam Maryję.

Ale jeśli nawet to z listu do Kolosan dowiadujemy sie, że wśród chrześcijan już w czasch Pawła pojawiała sie moda na kult aniołów, który Paweł ostro gani. Więc wybacz, ale wczesne datowanie jekiejś praktyki nie stanowi o jej słuszności.

Śr lis 09, 2005 7:02

znaleziono jeden jedyny mały napisik (na samym spodzie bazy jednej z kolumn, tuż przy posadzce - czemu tak wstydliwie?)

Po pierwsze nie jeden ale kilka, po drugie - skad wiesz że był to mały napisik tuż przy posadzce, po trzecie - zakładając nawet, ze napis był tuz przy posadzce - nadużyciem jest twierdzić - że "czemu tak wstydliwie?".
Jest to próba dostosowania rzeczywistosci do własnych przekonań - poniewaz nie uznajesz kultu Maryi - sadzisz, że to jakiś heretyk w ukryciu, w niewidocznym miejscu skrobnął napis.
Tak samo postepujesz w przypadku tłumaczenia napisu.
[/quote]

Śr lis 09, 2005 8:33

Cytuj:
znaleziono jeden jedyny mały napisik (na samym spodzie bazy jednej z kolumn, tuż przy posadzce - czemu tak wstydliwie?)

Po pierwsze nie jeden ale kilka

jeden

Cytuj:
, po drugie - skad wiesz że był to mały napisik tuż przy posadzce,

z witryny
http://198.62.75.1/www1/ofm/san/TSnzz04.html

Cytuj:
po trzecie - zakładając nawet, ze napis był tuz przy posadzce - nadużyciem jest twierdzić - że "czemu tak wstydliwie?".

to jest pytanie, a nie twierdzenie

ja zapytałm - co na to odpowiesz?
Cytuj:
Jest to próba dostosowania rzeczywistosci do własnych przekonań - poniewaz nie uznajesz kultu Maryi

poniewaz uznajesz kult Maryi, to próbujesz dostosować rzeczywistość do swoich przekonań?

Cytuj:
sadzisz, że to jakiś heretyk w ukryciu, w niewidocznym miejscu skrobnął napis.

nie wiem, kto, ale wiem, że zrobił to w miejscu bardzo mało wyeksponowanym - nikt obiektywny nie uzna tego za przejaw oficjalnego kultu (o ile w ogóle jakiegoś kultu)

Cytuj:
Tak samo postepujesz w przypadku tłumaczenia napisu.

twierdzę jedynie, ze nie ma żadnej pewności, co ten napis oznaczał i z jakich powodów powstał

z resztą chyba powonno być ke (kappa), a nie xe (chi), jeśłi by to miało być pozdrowienie maryjne.

a imię Miriam było szalenie polularne - w samym NT pojawia sie aż sześć kobiet o tym imieniu

Śr lis 09, 2005 9:16

jeden

Ja jednak twierdze, że kilka napisów znaleziono:
http://mesjasz.3w3.net/dom_jezusa.html

Cytuj:
Cytat:
po trzecie - zakładając nawet, ze napis był tuz przy posadzce - nadużyciem jest twierdzić - że "czemu tak wstydliwie?".

Odpowiem, że to pytanie wyraźnie sugeruje odpowiedź.

Śr lis 09, 2005 10:30

Cytuj:

Odpowiem, że to pytanie wyraźnie sugeruje odpowiedź.

tani wykręt

Wyjaśnij dlaczego jakiś czciciel Maryi umieścił swój pochwalny napis w tak poślednim miejscu?

Czy ty jako czcicielka Maryi wybrałabyś takie miejsce, które mało kto zauważy, a niejeden przechodząc kopnie, a czasem może nawet jakiś piesek obwącha i obsika?

Śr lis 09, 2005 10:41

Wyjaśnij dlaczego jakiś czciciel Maryi umieścił swój pochwalny napis w tak poślednim miejscu?

Czy ty jako czcicielka Maryi wybrałabyś takie miejsce, które mało kto zauważy, a niejeden przechodząc kopnie, a czasem może nawet jakiś piesek obwącha i obsika?

Cytuj:
Among these architectural remains the archaeologists found various graffiti and among them one of special interest. Scratched on the base of a column appeared the greek characters XE MAPIA (read: Ch(air)e Maria). Translated as: "Hail Mary". Recalling the angel's greeting to the Virgin, this inscription is the oldest of its kind known to us.

Twoja interpretacja jest tendencyjna. To, ze napis zostal wyryty "on the base of a column" - na podstawie kolumny wcale nie dowodzi faktu, jakoby mialby tam byc umieszczony ukradkiem, by go czasem za wielu nie zauwazylo.
Ponadto, w swoim tlumaczeniu nie dopowiedziales faktu, ze to sanktuarium w calosci poswiecone bylo Maryi:
Cytuj:
It was written before the Council of Ephesus (431) where devotion to Mary received its first universal impulse. Other graffiti, all jelously conserved at the adjacent museum, confirm the Marian nature of the shrine. One in armenian reads "beautiful girl" (referred to Mary) and another one in greek reads "on the holy site of M(ary) I have writen".

Cytaty oczywiscie pochodza ze strony, do ktorej podales link. Wydaje mi sie, ze zabraklo Ci rzetelnosci w Twojej interpretacji tego tekstu.

Śr lis 09, 2005 12:19

Twoja interpretacja jest tendencyjna. To, ze napis zostal wyryty "on the base of a column" - na podstawie kolumny wcale nie dowodzi faktu, jakoby mialby tam byc umieszczony ukradkiem, by go czasem za wielu nie zauwazylo.

tego nie wiem

tym nie mniej faktem jest, ze został tam umieszczony, a ilustracja wskazuje na to, że w samej dolnej części bazy, tuż nad posadzką.

i pytam was: jak myślicie, dlaczego?

Cytuj:
Ponadto, w swoim tlumaczeniu nie dopowiedziales faktu, ze to sanktuarium w calosci poswiecone bylo Maryi:

niczego nie tłumaczyłem

Cytuj:
Cytuj:
It was written before the Council of Ephesus (431) where devotion to Mary received its first universal impulse. Other graffiti, all jelously conserved at the adjacent museum, confirm the Marian nature of the shrine. One in armenian reads "beautiful girl" (referred to Mary) and another one in greek reads "on the holy site of M(ary) I have writen".

Cytaty oczywiscie pochodza ze strony, do ktorej podales link. Wydaje mi sie, ze zabraklo Ci rzetelnosci w Twojej interpretacji tego tekstu.

to nie kwestia braku rzetelności, tylko krytycyzmu
odniosłem sie krytycznie do sugestii, że jakies trzy napisy (z których tylko jeden zawiera pełne imię "MAPIA") miałyby świadczyć o tym, że cała świątynia była poświęcona Maryi. Podejrzewam, że to raczej katolicki badacz - franciszkanin, wyciągnął tendencyjne wnioski ze zbyt ubogiego materiału dowodowego.

A jeśli Ty dajesz temu jednak wiarę, to pytam: czemu w sanktuarium Maryjnym napis poświęcony Maryi (w dodatku bardzo niestaranny) umieszcono u spodu bazy bocznej kolumny?

Zwykle w takich sanktuariach ikona Maryi wisi w części centralnej i to powyżej tabernakulum!

Śr lis 09, 2005 14:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona