Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 23:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 19  Następna strona
 tzw, wolna milość 
Autor Wiadomość

zakuty -wynika to z Pisma: "bądźcie płodni i rozmnażajcie się" i z założenia, że Bóg jest dawcą życia - a to na każdym miejscu jest w Piśmie św podkreślane, prawda?

ale przeciez stosujac prezerwatywy czy inen srodki ludzie sa plodni i rozmnazaja sie wiec co ma jedno do drugiego?
nierozumie
elka napisał(a):
natomiast czy pisząc "stosują najskuteczniejszą metodę" masz na myśli metody naturalne czy jakieś inne?

oczywiscie ze tak ! wiec jak to jest z ta otwartoscia jezeli stosujesz najskuteczniejsza metode unikania poczecia??

Cz mar 04, 2004 22:24

zakuty - odpowiedzialam ci odpisując godunowowi - poczytaj to co napisalam

jesli nadal tego nie rozumiesz, to ja niestety nie umiem wyjasnic lepiej :(

Cz mar 04, 2004 22:26

Z bardzo prostych i zasadniczych przyczyn.....jedna jest metoda calkowicie naturalna i wynikajaca z tego w jaki sposob Bog na s stworzyl.
Druga natomiast jest calkowicie sztuczna ingerencja w prawa natury.

no i co z tego ze jest ingerencja w prawa natury /
czlowiek ingeruje w bardzo wielu dziedzinach
np. wymyslil sobei ze bedzie latal i zbudowal samolot
czyz nie jest to wbrew planowi Boga ktory przeciez gdyby chcial aby czlowiek latal to obdazylby go skrzydlami tak jak inne istoty na ziemi??
to co mamy nie latac ?
Belizariusz napisał(a):
Dyskusja staje sie zawila i szczerze mowiac kompletnie zbedna......zrozumcie wreszcie, ze NIKT nie przymusza NIKOGO do tego by byl katolikiem!!!!!!!!.

dyskusja dopiero sie zaczela a ty juz chcesz ja konczyc
potwierdza to moje zdanei wyrazone w jednym z pierwszych postow w tym watku ze polscy katolicy nie potrafia dyskutowac na temat swojej wiary a kazde pytanie traktuja jako atak !!!
Belizariusz napisał(a):
Jezeli jednak juz chcesz nim byc...to stosuj sie do zasad z tego wynikajacych, a jezeli nie chcesz........to jest to Twoja i tylko wylacznie Twoja sprawa.
Kazdy z nas jest czlowiekiem wolnym i kazdy z nas ma prawo wyboru. Jezeli juz jednak wybierze sie jedno to nalezy sie tego trzymac, a nie kontestowac obowiazujace w danej grupie zasady.

jezeli wszystko jest takie super
i nie ma sie nad czym zastanawiac to dlaczego potem Papież przeprasza za grzechy kosciola???

Cz mar 04, 2004 22:30

godunov, co oznacza slowo - antykoncepcja?

antykoncepcyjny (anty- + łc. conceptio ‘poczęcie’) - u podstaw stosowania tych środkow lezy niezgoda na dziecko - skoro planujesz kupno prezerwatywy, to mechanicznie chcesz ciąży zapobiec, prawda? - od razu w swoim mysleniu juz jestes nastawiony anty-poczęciu

wybacz elka ale to jest zaden argument bo zaraz sama piszesz o tym ze w przypadku npr jest identycznie
rowniez stosujesz npr bo wlasnie "chcesz ciazy zapobiec"
nie rozumiem dlaczego o tym piszesz jezeli i przy antykoncepji i przy npr dokladnie jest tak samo ???
elka napisał(a):
napisalam, ze naturalne metody mogą byc antykoncepcyjne- chyab ci to umknęło - jesli nie bedzie u podstaw ich stosowania zgody na przyjecie nowego zycia... to jest postawa serca...umysłu...

jezeli zgoda na przyjecie nowego zycia jest wyznacznikiem otwartosci na zycie to nie widze powodu dlaczego antykoncepcja nie moze byc stosowana wlasnie z takim nastawiniem
jezeli zawiedzie to przyjme dziecko
sama piszesz ze metoda wcale nie determinuje tego czy jestem otwarty czy nie
elka napisał(a):
skoro decyduję sie na metody naturalne - ktore dał mi Bóg poprzez takie a nie inne stworzenie mechanizmow regulujących poczęcie - to owszem, nie chce zajść w ciąże... ale nie stosuje zadnych mechanicznych, sztucznych srodkow, by tej ciąży nie było....

z tego co piszesz wynika ewidennie ze
a) zarozno antykoncepcja jak i npr stosowane sa poto aby uniknac poczecia
b) o otwartosci na zycie ni decyduje metoda a jedynie stosunek do sytuacji gdy pocznie sie dziecko - w przypadku antykoncepcji jak najbardziej taka pozytywna posatwa jest mozliwa
wic co zostaja te srodki mechaniczne ?
ale dlaczego one sa zle ?
dlaczego stworzenie bariery mechanicznej dla plemnikow jest gorsze od bariery czasowej (npr) kiedy wspolzyjemy swiadomie w takim czasie aby plemniki nei zdazyly polaczyc sie z komorka jajowa?
jest na to jakas odpowiedz?
przypominam Bog dal czlowiekowi nogi a nie skrzydla a mimo to nie jest grzechem latanie samolotem!

Cz mar 04, 2004 22:42

Nie ukrywam, nie czytałam całej tej dyskusji.. śledzę ją w ogólnych zarysach..

Cytuj:
no i co z tego ze jest ingerencja w prawa natury /
czlowiek ingeruje w bardzo wielu dziedzinach

Nie ukrywam, tej Twojej tezy nie potrafiłabym obronić.. Nie potrafię zrozumieć zakazu antykoncepcji (tej sensu stricto, nie mówię o środkach wczesnoporonnych), gdyby nie jeden aspekt.

To otwarcie na życie, o którym pisała (chyba) Elka (wybaczcie, że nie pamiętam).. a dokładniej..
Dawcą życia jest Bóg.. to On decyduje ile kto da radę godnie wychowac dzieci.. On wie lepiej na ile starczy nam miłości, cierpliwości itd.
Gdy łapiemy się za antykoncepcję, stawiamy siebie na miejscu Boga, to my chcemy decydować kiedy chcemy mieć dzieci, kiedy nie i ile tych dzieci (jakbyśmy mogli, jeszcze chętnie byśmy o płci i innych "parametrach" decydowali).. a to zupełne odwrócenie sprawy.. szczególnie, że (w przeciwieństwie do Boga) nie wiemy wszystkiego, nie mamy pełnego poglądu na tą sprawę.. nie wiemy co wydarzy się jutro i czy np za półtora roku nie będziemy mieli wypadku, w wyniku którego nie będziemy mogli mieć już nigdy własnych dzieci..
Myślę, że antykoncepcja to nie tyle sprzeciwianie się 5 czy 6 Przykazaniu (choć też niewątpliwie), ale przede wszystkim sprzeciwianie się pierwszemu Przykazaniu - nie będziesz miał bogów cudzych przede Mną.
Bo stosując antykoncepcję: siebie i swoją przyjemność stawiasz wyżej niż plan Boga, niż Jego samego.

Pozdrawiam :)

Khalil Gibran

Cz mar 04, 2004 22:51

Cytuj:
w przypadku antykoncepcji jak najbardziej taka pozytywna posatwa jest mozliwa

wyjasnij mi, w jaki sposob jest możliwa? skoro kupując prezerwatywe, czy jakies inne srodki chemiczne - od początku juz przy zakupie zakładasz, ze nowego życia nie chcesz?

Cytuj:
dlaczego stworzenie bariery mechanicznej dla plemnikow jest gorsze od bariery czasowej (npr) kiedy wspolzyjemy swiadomie w takim czasie aby plemniki nei zdazyly polaczyc sie z komorka jajowa?
jest na to jakas odpowiedz?

wg mnie dlatego lepsza jest metoda npr, ponieważ z jednej strony uczy panowania nad swoim popędem [co tez nie jest bez znaczenia myśle] a z drugiej - moim ciałem rządzi Bóg... i mimo ze faktycznie "wykorzystuję" czas bezpłodności, to jednak moje ciało oddaje w Boze ręce

a mowienie, ze jak Bóg bedzie chcial mi dać dziecko, to sprawi np ze prezerwatywa pęknie, dla mnie zahacza o "wodzenie Boga na pokuszenie"... wystawianie Go na próbe...

Cz mar 04, 2004 22:55

zakuty - cos jeszcze przyszło mi do głowy :) jesli możesz mi wyjaśnic, w kontekście twoich słów:
Cytuj:
przypominam Bog dal czlowiekowi nogi a nie skrzydla a mimo to nie jest grzechem latanie samolotem!

skoro Bóg dał człowiekowi czas niepłodności - czemu z niej nie korzystać? bo człowiek potrafi ulepszać dzieło Boga [tworzenie sztucznych srodkow antykoncepcyjnych]?

Pt mar 05, 2004 8:22

skoro Bóg dał człowiekowi czas niepłodności - czemu z niej nie korzystać? bo człowiek potrafi ulepszać dzieło Boga [tworzenie sztucznych srodkow antykoncepcyjnych]?

a kto powiedzial zeby niekorzystac?
jaki jest sens z korzystania z prezerwatyw w czasi enieplodnym?
korzystasz jedynie w czasie plodnym i tyle aby sie zjednoczyc

Pt mar 05, 2004 9:43

nie zrozumiemy sie, zakuty, ponieważ ja mam za sobą doswiadczenia i z antykoncepcji i z npr, a ty tylko z antykoncepcji, zresztą twoje myslenie jest mocno nastawione na "zjednoczenie", a nie na przekazywanie życia

w ten zresztą sposob odpowiedziales na moje pytanie zadane wyżej:
Cytuj:
zakuty napisał:

Cytat:
w przypadku antykoncepcji jak najbardziej taka pozytywna posatwa jest mozliwa

wyjasnij mi, w jaki sposob jest możliwa? skoro kupując prezerwatywe, czy jakies inne srodki chemiczne - od początku juz przy zakupie zakładasz, ze nowego życia nie chcesz?

sam widzisz, ze NIE MA pozytywnej postawy w człowieku nastawionym wyłącznie na antykoncepcje
tutaj chodzi wyłącznie o przyjemność, a nie o postawe otwartosci na dar życia

http://www.mateusz.pl/mt/jsz/09.htm - polecam :)

Pt mar 05, 2004 10:32

Elka napisała
Cytuj:
godunov, co oznacza slowo - antykoncepcja?

No nie bawmy się w nauczanie znaczenia słówek bez przesady .!
Elka ja kiedyś uczestniczyłem w szkoleniu przedmałżeńskim .
Gdzie uczono mnie że każdy stosunek płciowy w którym nasienie wydalane jest poza ustrój kobiety jest grzechem cieżkim..! Powołując się niejako na historię biblijna Onana

Cutyje Tak to brzmi Rodzaju 38:9 Onan wiedząc, że potomstwo nie będzie jego, ilekroć zbliżał się do żony swego brata, unikał zapłodnienia, aby nie dać potomstwa swemu bratu.
10 Złe było w oczach Pana to, co on czynił, i dlatego także zesłał na niego śmierć.

Ten to fragment leży u podstaw nauczania KRK .. No jeżeli byśmy to w ten sposób interpretowali Biblie to by według Biblii dało by się uzasadnić posiadanie kochanki nałożnicy.!!
Elka napisala
Cytuj:
skoro decyduję sie na metody naturalne - ktore dał mi Bóg poprzez takie a nie inne stworzenie mechanizmow regulujących poczęcie - to owszem, nie chce zajść w ciąże... ale nie stosuje zadnych mechanicznych, sztucznych srodkow, by tej ciąży nie było....

Metodą naturalna też może być inny rodzaj antykoncepcji jak unikanie stosunku w dni płodne.. A sama prezerwatyw czemu jest szkodliwa z punku medycznego nie ma żadnych przeciwwskazań . A sama prezerwatywa jest starsza jak chrześcijaństwo !! (stosowanie jej)
Pierwsze wzmianki o takim specyfiku możemy znaleźć w zapisach Babilonii na 700 p.n.
Elka napisała
Cytuj:
my z mężem modlimy sie i prosimy Boga, by to On decydował...
mamy 3 dzieci, warunki takie a nie inne - On jest naszym Ojcem - i wie lepiej, co dla nas dobre... i zawsze mowimy sobie - ze jesli dane zycie w wyniku naszej miłosci powstanie, to pomimo wielu "ale" przyjmiemy je... tak to u nas z grubsza wygląda - jak u innych

Ja z żoną przez 21 lat małżeństwa w zasadzie stosowaliśmy metodę naturalną.. Ponieważ zdrowei nasze na to pozwoliło i nie było konieczności stosowania innej. Dochowaliśmy się dwoje dzieci.
Elu my różnimy się w ocenie ja uważam że stosowanie innych metod nie jest grzechem (poza tymi co naruszają 5 te przykazanie). Ponieważ nie widzę Zakazu wydanego przez Boga . Też Ne wiem jakie maiłbym naruszyć przykazanie Boskie ?
Elu piszesz o modlitwie Faktycznie należy się modlić.
Ale z czy człowiek nie umiejący pływać wchodzi na głęboką wodę i prosi Boga żeby nie zatonął ?
A sama metoda naturalna Czy warta stosowania ? Może tyle tylko że Nie wszyscy mogą sobie na nia pozwolić choćby ze względów medycznych
Pozdrawiam

Pt mar 05, 2004 11:03

co to znaczy ze nie chce ?
w danym konkretnym dniu nie chce (raczej nieplanuje) i to wynika z zasady odpowiedzialnego rodzicielstwa
przeciez dokladnie tak samo jest w przypadku stosowania npr
jezeli danego dnia nie chcesz dziecka to odkladasz wspolzycie na inny dzien
sama elka napisalas ze stosujac npr nie chcesz zachodzic w ciaze

dlaczego wiec to dzialo armatnie wytaczasz jedynie przeciwko antykoncepcji a "zapominasz" o tym piszac o npr ? Przeciez sotsujesz npr w dokladnie takim samym celu jak ja prezerwatywe - w celu unikniecia nieplanowanego poczecia!

a wracajac do tego czy dziecko chce czy nie to jest identycznie jak w przypadku npr
realizujac odpowiedzialne rodzicielstwo decyduje o tym kiedy pragne poczecia
i tu klania sie cytat podany przez Godunowa z encykliki HV

przeciez to nie jest tak ze wogole nie chce dziecka
nie chce go w danym momencie a raczej powiedzialbym ze nieplanuje bo oczywiscie w sytuacji gdy sie pojawi to zrobie wszystko aby sie narodzilo i to chyba logiczne jezeli mowimy o odpowiedzialnym rodzicielstwie

w kwestii ilosci dzieci i mojego stosunku do poczetego zycia nei widze zadnej roznicy pomiedzy osoba stosujaca antykoncepcje a ta ktora stosuej npr
w jednym i drugim przypadku moga one byc otwarte jak i zamkniete na przekazywanie zycia

elka napisał(a):
wg mnie dlatego lepsza jest metoda npr, ponieważ z jednej strony uczy panowania nad swoim popędem [co tez nie jest bez znaczenia myśle] a z drugiej - moim ciałem rządzi Bóg... i mimo ze faktycznie "wykorzystuję" czas bezpłodności, to jednak moje ciało oddaje w Boze ręce

jak ktos nie panuje nad popedem i powiedzmy rzuca sie na kobiety na ulicy to moze rzeczywiscie powinien pocwiczyc panowanie stosujac npr ale jezeli ktos panuje nad popedem to poco ma cwiczyc ??
wybacz ale jezeli ty mi tu podajesz argumenty w stylu "oddaje moje cialo w rece Boze"
to widze tu jakies doznania mistyczne masz obcujac z mezem wiec co ja moge odpisac?
oczywiscie tez to samo ze zakladajac prezerwatywe "oddaje moje cialo w rece Boze" i co z tego ?
elka napisał(a):
a mowienie, ze jak Bóg bedzie chcial mi dać dziecko, to sprawi np ze prezerwatywa pęknie, dla mnie zahacza o "wodzenie Boga na pokuszenie"... wystawianie Go na próbe...

elka a w przypadku npr to przepraszam jak mowisz ? dokladnie tak samo
jak Bog bedzie chcial to przesunie cykl tak ze okres nieplodny bedzie plodny mimo moich usilnych staran

kompletnie nie rozumiem elka dlaczego w stosunku do antykoncepcji wysuwasz argumenty ktore w taki sam sposob odnosza sie do npr tylko piszac o npr jakgdyby o nich "zapominasz"

Pt mar 05, 2004 11:23

To otwarcie na życie, o którym pisała (chyba) Elka (wybaczcie, że nie pamiętam).. a dokładniej..
Dawcą życia jest Bóg.. to On decyduje ile kto da radę godnie wychowac dzieci.. On wie lepiej na ile starczy nam miłości, cierpliwości itd.

dokladnie tak jest tyle ze nei zwalnia nas to z obowiązku odpowiedzialnego rodzicielstwa
i zgodnie z tekstem HV mzaloznkowie maja prawo odrczyc poczecie

bejot napisał(a):
Gdy łapiemy się za antykoncepcję, stawiamy siebie na miejscu Boga, to my chcemy decydować kiedy chcemy mieć dzieci, kiedy nie i ile tych dzieci (jakbyśmy mogli, jeszcze chętnie byśmy o płci i innych "parametrach" decydowali).. a to zupełne odwrócenie sprawy.. szczególnie, że (w przeciwieństwie do Boga) nie wiemy wszystkiego, nie mamy pełnego poglądu na tą sprawę.. nie wiemy co wydarzy się jutro i czy np za półtora roku nie będziemy mieli wypadku, w wyniku którego nie będziemy mogli mieć już nigdy własnych dzieci..
Myślę, że antykoncepcja to nie tyle sprzeciwianie się 5 czy 6 Przykazaniu (choć też niewątpliwie), ale przede wszystkim sprzeciwianie się pierwszemu Przykazaniu - nie będziesz miał bogów cudzych przede Mną.
Bo stosując antykoncepcję: siebie i swoją przyjemność stawiasz wyżej niż plan Boga, niż Jego samego.

te twoje nawolywania do oddania sie woli Boga wybacz ale tak na prawde pasuja tylko dowspolzycia bez zadnej metody regulacji poczec
gdyz nawet w npr musisz realizowac odpowiedzialne rodzicielstwo a wiec okreslic kiedyjest odpowiedni czas na dzieci
oczywiscie taka posatawa w przypadku antykoncepcji to wchodzenie na teren zarezerwowany dla Boga a w przypadku npr z jakis tajemniczych powodow tak nie jest
byc moze bejot ty stosujac antykoncepcje "siebie i swoją przyjemność stawiasz wyżej niż plan Boga"
(nawiasem mowiac czy miales jakies widzenie w ktorym zobaczyles plan Boga ?)
ale miej tez swiadomosc ze sa pary ktore stosuja antykoncepcje aby sie zjednoczyc z malzonkiem i to jest najwazniejsze ! wiec prosze nie mierz wszystkich swoja miarą
to ze ty uzywasz zle antykoncepcji nie znaczy ze wszyscy tak robia !

Pt mar 05, 2004 12:29

zakuty_łeb napisał(a):
jezeli uwazasz ze tak nie jest to bylo by mi milo gdybys ustosunkowal sie konkretnie do tego co napisalem
na razie to prezentujesz wodolejstwo

zakuty_łeb napisał(a):
a dlaczego niby ktos ma usuwac cokolwiek ze swojej strony internetowej
przeciez takie manipulacje maja wielu zwolennikow, ktorzy po prostu jej nie dostrzegaja - np. TY ddv!

No to pięknie... Zostałem oskarżony o to, że nie wiem, o czym piszę, oraz o "wodolejstwo" po tym, jak przedstawiłem ok. linków dowodzących szkodliwych skutków antykoncepcji

Zreasumujmy:
Piszesz w poście Wysłanym Pon Mar 01, 2004 17:01:
(...)"musze przyznac ddv ze uzywasz bardzo kategorycznych stwierdzen
wobec tego prosze bardzo wykaz bardzo konkretnie w jaki to szkodliwy sposob wplywa na kobiete:
a) stosunek przerywany
b) stosunek z prezerwatywa
c) stosunek z kapturkiem nakladanym na szyjke macicy
d) stosunek z pianka plemnikobojcza
e) seks oralny
skoro piszesz ze nie ma metody obojetnej to sadze ze bez problemu wykazesz mi szkodliwosc tych metod (szczegolnie interesuje mnie pkt a )"
POdawałem Ci linki:

1) http://serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51186,1936003.html
(o szkodliwości seksu oralnego, po czym uznaliśmy wspólnie, że seks oralny nie jest środkiem atykoncepcyjnym)

2) http://www.antykoncepcja.com.pl/oc.htm
3) http://www.antykoncepcja.com.pl/vte_1.htm
(O szkodliwości pigułek antykonc.)

4) http://www.lmm.pl/npr/contrlies.html
(O szkodliwości stosunków przerywanych)

Ze stron producenta środków an- kncepc.
"Co robić gdy prezerwatywa "zawiedzie"? Jeżeli partnerka także stosuje jakąś metodę antykoncepcji to nie ma żadnego problemu. Natomiast jeżeli prezerwatywa była jedynym środkiem to partnerka powinna od razu zastosować krem dopochwowy lub zażyć pigułkę po stosunku."

5) http://www.zdrowie.med.pl/antykoncepcja ... pcja4.html

(o prezewatywach - przypomnę tekst, który zaczerpnąłem ze strony związanej z POLFĄ uznałeś za mój własny "wymysł")

Dokumenty dotyczące nieszkodliwości NPR:
6) http://www.lmm.pl/npr/testery.html

Tyle jak do tej pory z mojego postu Wysłany: Wto Mar 02, 2004 0:40

I dalej:

7, 8, 9) http://www.schering.pl/aith_antykoncepc ... 4e191e5a21
http://www.schering.pl/aith_antykoncepc ... 4e191e5a21
http://www.lmm.pl/npr/mity.html
(linki Jotki)

10) www.zdrowie.med.pl/antykoncepcja/antykoncepcja.html
11) http://www.omilosci.pogodzinach.net/antykon.html
12) http://www.zdrowemiasto.pl/modules.php? ... 264&alt=54

Link do stron Opoki o antykoncepcji
13) http://www.opoka.org.pl/biblioteka/I/ID/9810V_05.html
Oparty na materiałch:
Literatura:
R. Ehmann, Problemy planowania rodziny - Antykoncepcja i jej skutki, Human Life International, Europa 1994.
E. Wójcik, Naturalna regulacja poczęć a antykoncepcja, w: Spojrzenia na współczesną rodzinę w Polsce, Warszawa 1986.
E. Wójcik, Psychopatologia antykoncepcji, Materiały Duszpasterstwa Rodzin, Poznań.
Paweł VI, Encyklika Humane vitae - o zasadach moralnych w dziedzinie przekazywania życia ludzkiego.
Jan Paweł II, Adhortacja apostolska Familiaris Consortio.
Deklaracja Kongregacji Nauki Wiary Persona Humana - o niektórych zagadnieniach etyki seksualnej.
14) http://free.med.pl/wrochna/antykon.htm
15) http://free.med.pl/wrochna/ryzyko.htm
Poparty materiałem:
W. Pschyrembel, Prezerwatywa. Kondom, w: Ginekologia praktyczna, (red. W. Pschyrembel, G. Strauss, E. Petri), Warszawa 1994, s. 710-711.

Te linki próbowałeś podważyć... Jednak bez odniesienia się do jakichkolwiek źródeł !!!!
Mówiac inaczej - Twoje słowo przeciw słowu fachowca...
CZyżbyś zatem był fachowcem w tej dziedzinie ????
Jak do tej pory to tylko Ty nie poparłeś swych wywodów solidnymi materiałami... :(
A nas. Katolików oskarżasz o sianie demagogii i zaślepienia. :(:(:(

Oprzyj sie zatem bracie ateizujący, na jakichkolwiek materiałach. A później dopiero próbuj zarzucać kłam innym. !!!!

Bo jak do tej pory - to demagogię siejesz jedynie Ty.... :(:(:(:(
zakuty_łeb napisał(a):
a mnei ciocia klocia powiedziala ze jak bede stosowal NPR to wyrosna mi wlosy na dloniach

No cóż - nie da się ukryć :):):):):):)
bardzo fachowe i rzeczowe podejście przez Ciebie do tematu :):):):):):):):)

zakuty_łeb napisał(a):
odrazu widac co jest realnym zagrozeniem dla zdrowia a co jest wydumanym problemem gloszonym przez KK
a ty DDV smiales porownywac zagrnienie papierosami i prezerwatywa - ty jednak masz poczucie humoru!

druga sprawa to DDV to masz nauczke ze zanim palniesz jakis tekst publicznie to upewnij sie ze jestes w stanie obronic swoje stawnowisko bo jak na razie to nie widze zadnych konkretnych argumentow z twojej strony

Pozostawiam to już bez komentarzy, bo Twoje wypowiedzi mówią same za siebie :):):):):):):)

zakuty_łeb napisał(a):
nie wiem czy wogole takie badania sa robione aby stwierdzic ze cos jest wogole nie szkodliwe dla zdrowia
mozna jedynie powiedziec ze na razie nie stwierdzono szkodliwosci i tyle
widziales jakies badania ktore stwierdzaja ze NPR jest nieszkodliwe dla zdrowia?
no nie badz smieszny DDV

A ktoś tu mówił o metodzie "na zakrzyczenie".... :):):):):):)
A jak do tej pory - to nic innego nie robisz :P :):):):):):):):)

Naprawdę - wesprzyj sie jamikolwiek materiałami dla poparcia swoich tez... Bo jak do tej pory ich tu nie widzę...
I nie próbuj zakrzyczeć nas, Katolików frazesami o tym, że jesteśmy obłudni i tak dalej...
Bo jak do tej pory Twoje argumenty- powtarzam - zostały zbite.
Zaś to Twoje wypowiedzi oparte są na demagogii i myśleniu " bo ja i tak wiem lepiej" :(:(:(
I niczym więcej...

Pt mar 05, 2004 12:40

nie zrozumiemy sie, zakuty, ponieważ ja mam za sobą doswiadczenia i z antykoncepcji i z npr, a ty tylko z antykoncepcji, zresztą twoje myslenie jest mocno nastawione na "zjednoczenie", a nie na przekazywanie życia

ale przeciez praktycznie wszystkie malzenstwa tak mysla bo ponad 99,5% stosunkow jest nastawionych na zjednoczenie
nie jestem nastawiony na przekazywanie zycia bo pragne spelniac odpowiedzialne rodzicielstwo to chyba logiczne
po trzecie co zlego jest w nastawieniu na zjednoczenie ? czy pary bezplodne nie moga wspolzyc?
albo w czasie ciazy ? jak wtedy wogole mozesz mowic o przekazywaniu zycia?
po czwarte elka nie oszukujmy sie ty rowniez jestes nastawiona na zjednoczenie
bo ile razy podejmowaliscie wspolzycie z nastawieniem na przekazanie zycia ? he?
dlaczego stosujesz npr ? przeciez dlatego ze chcesz uniknac poczecia !
co z jednej strony tak tu sie chwalisz ze jestes otwarta na zycie a z drugiej storujesz najpewniejsza metode aby uniknac poczecia ! coz za hipokryzja
analogicznie ja zapraszam znajomych na obiad a z drugiej strony zawsze ustawiam tak godzine aby nigdy nie mieli czasu mnie odiwedzic !
jest szereg przypadkow kiedy seks z przekazywaniem zycia nie ma nic wspolnego bo najzwyczjaniej w swiecie tego przekazania nie mozebyc
wiec to cale twoje opieranie sie na tym ze koniecznie musi byc nastawienie na przekazywanie zycia to jakis absurd ktory ma niewiele wspolnego z rzeczywistoscia bo co maja powiedziec pary
a) po klimakterium
b) bezplodne
c) bezplodne po operacjach
d) w czasie ciazy
natomiast prawda jest ze ZAWSZE stosunek sluzy zjednoczeniu
po piate porownaj ile czynnosci i zabiegow czynisz ty aby uniknac poczecia a ile czynnosci wykonuje ten kto idzie do sklepu i kupuje prezerwatywe !

elka napisał(a):
sam widzisz, ze NIE MA pozytywnej postawy w człowieku nastawionym wyłącznie na antykoncepcje
tutaj chodzi wyłącznie o przyjemność, a nie o postawe otwartosci na dar życia

a czy mozna byc nastawionym CZĘŚCIOWO na antykoncepcje ??? o tym jeszcze nie slyszalem mozesz rozwinac?

elka napisał(a):

i jest tam taki cytat:
Cytuj:
Każdy akt seksualny powinien być otwarty na płodność, czyli małżonkowie muszą mieć świadomość słowa „może”, które w ich umyśle musi rozbrzmiewać wołaniem: „mogę być ojcem”, „mogę być matką”. Bez tej świadomości relacje seksualne są nieusprawiedliwione, gdyż opierałyby się tylko na wartości sexus, nie zaś na afirmacji i wartości osoby ludzkiej.

no i co ma zrobic taka para w czasie ciazy ? jak nic abstynencja ! bo przeciez ich relacje beda "nieusprawiedliwione" - tyle ma sensu to co jest tam napisane
a po 60 - tce to juz wogole zakaz kompletny seksu co !
tak to jest gdy o seksie ma sie wypaczone pojecie i uwaza sie ze sluzy on doczego innego niz na prawde sluzy

Pt mar 05, 2004 12:45

to ze napiszesz cos wieksza czcionka wcale znaczy ze ma to wieksza wartosc argumentacyjna
nie mysl sobie ze przestrasze sie duzych czcionek ale

DDV napisze krotko podaj choc jedna najmniejsza liczbe z badan nad szkodliwoscia dla zdrowia prezerwatyw
jedna jedyna, cokolwiek...
Wobec tak oczywistej szkodliwosci (jak twierdzisz) nie jestes w stanie tego zrobic mimo twoich usilnyhc staran!

Tak jak pisalem w przypadku rzeczywistych zagrozen dla zdrowia i zycia jak np. palenie bez problemu mozna podawac wyniki dziesiatkow badan
a w przypadku prezerwatyw cisza ...
bo oczywiscie nie ma takich wynikow ! nie ma badan ktore by to potwierdzaly bo gdyby byly to wszystkie strony katolickie z triumfem by publikowaly takie dane !!!
po prostu jest to wymysl twoj i kosciola i nic ponad to ! jest to powiedzmy hipoteza niepoparta zadnymi badaniami!

Pt mar 05, 2004 12:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 19  Następna strona