Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz wrz 11, 2025 22:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 uwielbianie Boga spiewem 
Autor Wiadomość

Post uwielbianie Boga spiewem
Nie wiem czy taki temat byl bo jestem tu od niedawna:)Chcialabym sie zapytac czym dla was jest spiew piesni religijnych,czy spiewacie moze w jakijs scholi i czym to dla was jest.Prosze o uzasadnienie odpowiedzi

Pn paź 24, 2005 19:07

Czym jest dla mnie śpiew? Cóż, śpiewam sporo, w szkolnej scholi (mamy co czwartek ranną mszę w naszej parafii), chórze... Ale najbardziej lubię śpiew na harcerskich czuwaniach...
Śpiew to wyrażenie radości, czasem czegoś co kryje się w podświadomości (nieraz łapałam się na śpiewaniu pełnym głosem na środku ulicy, bynajmniej nie świadomie :)) . To chęć uwielbienia Boga:
1. Wraz z innymi
2. Pięknymi słowami (czasem własnych nie starcza ;) )
3. W pięknej formie (chociaż to średnio wychodzi, bo śpiewać dobrze nie umiem wbrew pozorom)
Teksty pieśni i piosenek religijnych to coś, co zapada w pamięć i przychodzi wtedy, gdy jest potrzebne. Kiedy ktoś przychodzi do mnie z jakimś problemem, często zdaża się, że nie potrafiąc czegoś wytłumaczyć śpiewam taką pieśń i wszystko jest jasne ;)
Heh... Kocham śpiewać... W końcu jestem DZIECKIEM Bożym...

Śr paź 26, 2005 17:10

Jak mi przychodzi takie cos, ze "Czuję Boga", albo chcę Go chwalić w autobusie, czy coś, to sobie śpiewam w myślach, jak w domu jestem czasem na głos religijne piosenki. To uwielbienie Pana, łatwe i zachęcające.

Śr paź 26, 2005 17:48
Post Re: uwielbianie Boga spiewem
Mala_Mi napisał(a):
Nie wiem czy taki temat byl bo jestem tu od niedawna:)Chcialabym sie zapytac czym dla was jest spiew piesni religijnych

Zalezy jeszcze, co rozumiemy pod pojęciem "pieśni religijnych", gdyż zmorą dzisiejszych czasów jest to iz wiele pieśni "przygodnych" i "pielgrzymkowych" weszło z buciorami do liturgii, gdzie ewidentnie nie pasują.

A czym jest śpiew? Cóż, kto śpiewa, ten dwa razy się modli. Ja bardzo często śpiewam sobie jadąc samochodem. Jak jadę z rodziną, to śpiewamy współnie. I z reguły unikamy przygodnych/pielgrzymkowych z uwagi na ich niską lub nawet wątpliwą wartość teologiczną.

A propos - własnie ukazało się kolejne wydanie śpiewnika ks. Siedleckiego. Z ukontentowaniem stwierdzam, że powrócono do tradycyjnego układu pieśni i modlitw (piesni przygodne i pielgrzymkowe są wyraźnie wydzielone od reszty) oraz WRESZCIE przywrócono i poszerzono dział "śpiewy łacińskie". Polecam wszystkim!

Pt paź 28, 2005 10:50
Ja tam podczas jazdy samochodem wole podspiewywac pieśni pielgrzymkowe, gdyz akurat idealnie sie do tego nadaja.
Wyobrażam sobie jednak, ze pjo wraz z rodzina spiewaja chorał gregoriański.....czy to aby wypada?

Pt paź 28, 2005 10:53
Ja tam podczas jazdy samochodem wole podspiewywac pieśni pielgrzymkowe

A co na to kierowca?

Belizariusz napisał(a):
Wyobrażam sobie jednak, ze pjo wraz z rodzina spiewaja chorał gregoriański.....czy to aby wypada?

A dlaczego ma nie wypadać? Oprócz chorału śpiewamy również sporo innych pieśni.

Pt paź 28, 2005 11:05
Moderator

Tyle razy pisałam PW do Szanownych Panów pjo i Belizariusza, że tym razem nie widzę sensu.
Proszę o wypowiedzi na temat, a uwagi pisać sobie na privie.

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Pt paź 28, 2005 12:38

Dla mnie śpiew i muzyka jest bardzo ważna. Uwielbiam śpiewać, grać, komponować, potrafię doslownie "zanurzyć" się w muzyce, zapomnieć o wszystkim. Kiedy uwielbiam Boga poprzez muzykę, wydaje mi się, że dotykam nieba... :buja:

Pn lis 21, 2005 18:06

ŚPiewam nie raz psalmy w kościele. Jakiś czas byłem w zespole młodzieżowym - odpuściłem sobie z powodu ludzi (nie znoszę się kłócić, a atmosfera w grupie chora była). Brakuje mi tego...

Kto śpiewa, dwa razy się modli :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn lis 21, 2005 21:19
Zobacz profil WWW

http://www.goscniedzielny.wiara.pl/?grupa=6&art=1132062430&dzi=1104764436&idnumeru=1132061222

to link do artykułu p. Marcina Jakimowicza "Jaka smaczna liturgia" z 47nr Gościa Niedzielnego.

Co sądzicie o takim podejściu do muzyki liturgicznej?

Moim zdaniem oceny w nim postawione są zbyt ostre. Trudno mi wyobrazić sobie całkowite wyrugowanie gitary z liturgii, podobnie jak rezygnajcę ze śpiewów młodzieżowych [dla tych autor -na szczęście- zostawia jednak miejsce na mszach dla malych grup, np oazy czy odnowy].
Z moich doświadczeń wynika, że śpiew z gitarą nie zawsze jest jednoznaczny ze śpiewem piosneczek w stylu "sakropolo"- znam kilka zespołów parafialnych, wykonujących tradycyjne pieśni w gitarowej aranżacji. Dotąd nie budziło to zgrzytania zębów, wręcz przeciwnie- zadowoleni są nawet starski parafianie. Widać wysoki poziom śpewów przy gitarze i skrzypcach jest łatwiejszy do zaaprobowania, niż kiepskie wykonianie, nawet przy wtórze szlachetnych organów... a jacy zdarzaja się w naszych parafiach organiści... każdy wie :)

Znam również parafie, gdzie piosenki młodzieżowe są śpiewane przez wszystkich parafian. Są msze z tradycyjną oprawą muzyczna, ale są i takie, gdzie spiew animuje schola. Każdy może wybrać taką formę, jaka mu najbardziej odpowiada. A teksty nowych utworów są wyświetlane w formie slajdów na ekranie. Proste, wcale nie rewolucyjne, a działa :)

Moje wątpliwosci budzi też teza, że młodzież osłuchana w liturgii z "rzewnymi szansonetkami" nie będzie potrafiła włączyć się w tradycyjne śpiewy. Nie znam parafii, gdzie codziennie odbywalyby się msze pozbawione tradycyjnych śpiewów [no- może w kościołach prowadzonych przez Dominikanów- tam zwykle na codziennych mszach spiewa się kanony- tak wynika z moich obserwacji we Wrocławiu i Krakowie]. Także w niedziele msze z oprawą przygotowaną przez schole młodzieżowe czy dziecięce stanowią mniejszość. Osoba uczęszczajaca w miarę regularnie do kościoła nie ma szans nie uczestniczych w liturgiach z tradycyjną muzyką, więc tak jak wszyscy nauczy się starych, czcigodnych pieśni. Nie ma więc obawy, że gitara, czy skrzypce lub flet uczynią z nas młodych muzycznych analfabetów.

takie jest moje zdanie. nie wiem, komu pomoże zakaz używania gitar podczas liturgii... może starszym paniom, które wciąż jeszcze podczas mszy odmawiają różaniec? podzielcie się Waszymi opiniami na ten temat... :) acha- i czemu gitara jest nieliturgicznym instrumentem? czemu nie zmieni się przepisu odstającego od rzeczywistości?
:o

Śr lis 23, 2005 0:50

Jak się przyjrzeć temu artykułowi, to są cytowani i "tradycjonaliści", i "realiści" (to mój prywatny podział :) ). Może trochę więcej wypowiedzi tych pierwszych, dlatego artykuł ma ogólnie radykalny ton.

Ale dobrze, że w ogóle temat został poruszony! Poza tym Marcin Jakimowicz jest związany ze środowiskiem muzycznym, w tym muzyki chrześcijańskiej - sam pewnie lubi reagge grane dla Chrystusa.
Daje jednak swoją wypowiedzią świadectwo, że muzyka liturgiczna to jakby muzyka z innej perspektywy. Tzn. przy tak bogatej tradycji Kościoła w muzyce, zwłaszcza dla katolików i wiernych kościołów wschodnich powinna ona stanowić jedno ze źródeł poznania Boga, a nie tylko ludzkiej ekspresji.

Dla mnie bardzo cenną myślą artykułu Marcina Jakimowicza jest to, że muzyka liturgiczna Kościoła jest skarbem, który czeka na powtórne odkrycie.
A że na takie skarby jestem łasy, zamierzam w najbliższym czasie zaopatrzyć się w śpiewnik Siedleckiego (podobno jest nowe wydanie) :)

Śr lis 23, 2005 10:41

W odkrywaniu skarbów tradycyjnego śpiewu niewątpliwie pomocna będzie płyta "Jest drabina do nieba":
http://domtanca.art.pl.testy.strefa.pl/ ... age&pid=30

Niestety wysprzedana :( ale jest parę mp3:
http://sklep.serpent.pl/opis.php?id=307

Śr lis 23, 2005 11:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]