Autor |
Wiadomość |
mam cię
|
Całe zamieszanie powstało przez Mieszka który to napisał że wszyscy oprócz katolików wierzą w boga z małej litery.
Po wielu wypowiedziach i próbach udawadniania niestety nie stac go na przeprosiny należące się wszystkim wiernym chrześcijanom nie należącym do jednozbawczej grupy KK.
Problem Mieszka polega na decydowaniu za Boga,stwórcy wszechrzeczy,ale przeciez to takie ludzkie.
Mieszku kiedy się nawrócisz wszystko zrozumiesz.
Pozdrawiam
|
Śr lis 23, 2005 12:17 |
|
|
|
 |
danbog
|
A ja myśle że to poprostu literówka.
Sam w ostatnim poście na pisałem Żydów z małej litery a wszystkich innych z dużej , choć mojką intencją nie było dokuczenie komukolwiek.
Tak to czasem wycodzą z igły widły.
|
Śr lis 23, 2005 14:14 |
|
 |
MaBi
|
Danbog, tak trochę nie na tamat, ale nazwy członków różnych religii piszemy małą literą: chrzescijanin, żyd, muzulmanin. Zatem napisanie "żyd" było poprawne. Słowo to piszemy wielką literą, gdy oznacza narodowość.
|
Śr lis 23, 2005 14:20 |
|
|
|
 |
danbog
|
Masz racje , tylko że dziwnie to wygląda gdy kogoś pisze jak należy a wszystkich innych ze szczególną atencją
|
Śr lis 23, 2005 15:56 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
No tak. Zgodnie z zasadami pisowni powinno być: żyd, muzułmanin itp. Ale jeśli człowiek wypowiada się np. o swojej wierze, porównując ją albo stawiając obok np. buddyzmu (albo, jak to zostało nieco wyżej napisane: "mój Bóg i Twój bóg"), to wydaje mi się - przez szacunek dla wyznania osoby z którą się pisze/dyskutuje - powinno się chyba zachować jednak dużą literę w nazwie tej osoby wyznania 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz lis 24, 2005 8:06 |
|
|
|
 |
danbog
|
Ja tam sądze że określenie bóg powinno być pisane z małej ponieważ występuje na świecie cała masa religii odwołujących się do koncepcji boga. Każda inaczej go nazywa i przypisuje mu różne atrybuty.
Z dużej powinniśmy pisać nazwy własne ( Jahwe , Wisznu , Kriszna itp. )
Religi która nie używa imienia swego boga żeczywiście robi się ortograficznie kłopotliwa.
Można by przyjąć że tam gdzie chce użyć słowa Bóg jako nazwe własną mogła by pisać ją z dużej litery.
Tylko że tym sposobem nadaje swemu bogu nowe imie Bóg , którego podobno nioe wolno jej używać.
Skoro już chce mu nadać nowe imie by nie używać w swoim mniemaniu prawdziwego to proponuje żeby nazwać go jakoś inaczej niż Bóg żeby nie robić zamieszania.
|
Cz lis 24, 2005 12:16 |
|
 |
Mieszek
|
gdyby muzułmanie, chrzescijanie i żydostwo mieli tego samego Boga lub boga to by nie było trzech religii tylko jedna
poza tym pisze sie w prawie polskim tak jak się uważa za stosowne w danej wierze kto nie pisze tego wybór bo i tak i tak jest poprawnie -taka tolerancyjność polskiego prawa (przynajmniej tak pamiętam, że tak jest... )
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
Cz lis 24, 2005 18:11 |
|
 |
Lucjusz
|
Zaraz,zaraz,moi drodzy.Zacznijmy od początku.Czy ktoś czytał tzw.Tezy dr.Marcina Lutra?(można je znależć w Sieci) 
|
Cz lis 24, 2005 19:46 |
|
 |
mam cię
|
Mieszek napisał(a): gdyby muzułmanie, chrzescijanie i żydostwo mieli tego samego Boga lub boga to by nie było trzech religii tylko jedna
Mieszku z twoich postów widać wrogie nastawienie do wszelkich religii za wyjątkiem KK z którego sie wywodzisz.
Troszke podobny jestes do (chyba twego GURU)ks.Jankowskiego.
Problem jaki przedstawiłeś nie dotyczy niewłaściwej pisowni,nie chodzi równiweż o przejęzyczenie,a o skrajną niechęć,żeby nie napisać pogardę do innych chrześcijan.
Twoją postawę mógłbym zrozumieć kiedy udowodniłbyś że to twój kościół zbawia a nie Bóg.
Na szczęście dla (nie katolików) to nie kapłani decydują o czyimś zbawieniu.
Postawa którą przejawiasz jest "historyczna"
w tym znaczeniu że przez wieki KK okazywał podobną do wszystkich bogobojnych ludzi,którzy mieli odmienne zdanie niż papiestwo,za co często przypłacali życiem.
Powiem tak gdyby nie jak ich określasz "żydostwo"kłaniałbyś się teraz jakimś drewniany bóstwom,obrazom ale jak widać niewiele się od nich nauczyłeś.
Kiedy się nawrócisz do ŻYWEGO BOGA,wszystko zrozumiesz.
Pozdrawiam.
|
Cz lis 24, 2005 21:21 |
|
 |
mam cię
|
|
Cz lis 24, 2005 21:25 |
|
 |
Mieszek
|
mamcie:
Cytuj: Troszke podobny jestes do (chyba twego GURU)ks.Jankowskiego.
wiesz dziwi mnie niechęć fobiczna niektórych ludzi do osób takich jak o. Rydzyk czy też ks. Jankowski
a tym bardziej dziwi im bardziej mi przypisuje się cos czego nie robię
czy wy kazdego katolika normalnie myślącego a nie wiernopoddańczo oddajacego racje zawsze i wszedzie pewnym grupkom ludzi dla pieniędzy musicie przypisywać radiu Maryja i księdzu Jankowskiemu??
w zasadzie to mogę powiedzieć , iż nie jestem stałym słuchaczem radia Maryja a może nawet ostatnio wcale prawie nie jestem słuchaczem-hmmm choć słucham czasem tej rozgłośni to trudno by było mi powiedzieć , że więcej słucham tegoż radia niż innych bo przewaznie w pracy bite 8 godzin jest rozgłośnia jakaś z muzyką puszczona różnica polega na tym, iż nie wiem czego słucham jesli słucham muzyki natomiast gdy jest specyficzny głos w rozgłośni spikerów to wiem że to np radio Maryja śmieszy mnie to, że niektórzy ludzie tak są złośliwi wobec ojca Rydzyka nie znając go i wypowiadając sie na jego temat lub szydząc z słuchaczy tej rozgłośni a sami więcej ją słuchają [podsłuchują ] niż sami "zainteresowani" a o księdzu Jankowskim tyle samo lub mniej nawet słyszałem niz ludzie niszczący KK
jest taka ogólna zasada która mówi o ufności w dobre serce drugiego człowieka i nie patrzenia tylko na grzechy w kims.. tym sie radze kierować gdy media podaja "informacje rewelacje"
wy po prostu macie jakąś chorobe psychiczna i tyle
PS
proszę nie wymigiwać się i nie pisać o błędach ortograficznych...
i innych takich pomysłach rozmywania dyskusji z próbami ośmieszenia dyskutanta
a choroby psychiczne czyli fobie nalezy leczyć a nie udawać, że ich sie nie ma...
|
Pt lis 25, 2005 21:22 |
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
"Jaguar to samochód dla sekretarki" słowa Jankowskiego, bo dla niego to oczywiście za niska półka. Cóż za wyraz pokory i pewnego jednoczenia się kapłana z owieczkami. Choć moim osobistym zdaniem to zwykła pycha, prostolinijność i "nowobogactwo"? Tak więc w dobre serca takich, hm, dziwnych ludzi nie mam zamiaru wierzyć. Ani Jankowskiemu ani Rydzykowi, który już wogóle jest człowiekiem conajmniej dziwnym i psującym wizerunek kościoła przez różne bardziej i jeszcze bardziej głupie wypowiedzi, programy i wszelkie mieszanie się do polityki, czyli tam gdzie nie jego, ubogiego duchownego w mercedesie, miejsce.
No w radiu maryja tak sztucznie, mało naturalnie i swobodnie w porównaniu do innych rozgłośni. No i puszczają muzyke, która wzbudza w moim organiźmie złe reakcje, szczególnie clipy na TV Trwam
Cytuj: a choroby psychiczne czyli fobie nalezy leczyć a nie udawać, że ich sie nie ma...
Więc się lecz.
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
Pt lis 25, 2005 23:03 |
|
 |
mam cię
|
Cytuj: wy po prostu macie jakąś chorobe psychiczna i tyle[/color]
PS proszę nie wymigiwać się i nie pisać o błędach ortograficznych... i innych takich pomysłach rozmywania dyskusji z próbami ośmieszenia dyskutantaa choroby psychiczne czyli fobie nalezy leczyć a nie udawać, że ich sie nie ma..
Mieszku przemyśl własne slowa.
Jeszcze raz przemyśl i jeszcze raz
I ZASTOSUJ
|
So lis 26, 2005 10:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jesli choroby psychiczne i fobie trzeba leczyc, to Rydzyk, Giertych, czesc MW, paru homoseksualistow i sporo polakow powinni sie zglosci na tereapie. Albo do odstrzalu.
Crosis
|
So lis 26, 2005 10:36 |
|
 |
Mieszek
|
Crosis postrzelaj sobie do tarczy rzutkami... :P
temat nie tyczy tylko i wyłącznie samego radia Maryja a tym bardziej jego pieniędzy i sponsorowania [choć to też ciekawy temat poboczny] temat ma dotyczyć wiary katolickiej przedzielonej pasem sekt i sekciarskich pomysłów nowej wiary jak już
RM uznaje wyznanie wiary KK wiec stwierdzenia typu "RM to własnie sekta" sobie darujcie
bardziej mnie interesuje stwierdzenie "wiary" nie wierzącego ale niewierzącego choć nawet to o tym radiu to też pewne stwierdzenie takiej byc moze osoby nie raz... i wyrzucającej KK kilka spraw.. jak więc wierzą Ci którzy nie wierzą czyli nie wyznają wiary KK czyli popularnie mówiąc credo wiary
|
So lis 26, 2005 13:08 |
|
|
|