Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 18:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Kontemplacja 
Autor Wiadomość

Post Kontemplacja
Czytałem że mistycy prktykowali kontemplacje.
w tym artykule zostało to bardzo enigmatycznie wyjaśnione, jako technika modlitewna zwiekszająca kontakt człowieka z Bogiem.

Jednak dla mnie taka odpowiedx to za mało. Szukałem na ten temat w necie, ale bez zadowalających konkretów.

Jeżeli zdarzyło sie wam praktykować taką formę modlitwy to opowiedźcie o niej. Interesuje mnie raczej praktyczna strona medalu. Tzn, Co zrobić aby kontemplacja była czymś więcej niż tylko zykła modlitwą, aby była pewnym szczególnym kontaktem.

Śr gru 14, 2005 23:58

Właśnie wczoraj zaczęłam czytać "Nowy posiew kontemplacji" Mertona. Jestem dopieru po paru rozdziałach, ale już np. opisy: "czym jest kontemplacja" i "czym kontemplacja nie jest" naprawdę dużo mi wyjaśniły! Więc gorąco polecam tę książkę. Wydało wydawnictwo Homini.

Cz gru 15, 2005 11:35

Wspaniałe teksty o modlitwie - takze o modlitwie kontemplacyjnej - znajdziesz na stronie:

http://www.karmel.pl/modlitwa/index.html

Pozdrawiam

Cz gru 15, 2005 13:01
To dar od Boga, a z drugiej strony efekt wspolpracy z Boza łaska.
Tak, sw. Jan od Krzyza - jest w tej dziedzinie ekspertem. Popieram

Cz gru 15, 2005 19:54

Post Kontemplacja wg św. Ignacego
To ja dla odmiany podam odnośnik do tekstu o kontemplacji ignacjańskiej: Medytacja i kontemplacja ignacjańska
-------
:-D Serwis świateczny, rozważania adwentowe, obrazki, kolędy mp3, propozycje życzeń
:) Anioł dobrze poinformowany - ANGELUS.pl
8) Serwis z prezentami. Ciekawe pomysły i promocje - Zapraszamy!

Pt gru 16, 2005 10:27

Wspaniałe teksty o modlitwie - takze o modlitwie kontemplacyjnej - znajdziesz na stronie:

http://www.karmel.pl/modlitwa/index.html

Dziękuję Ci, Morio, za linka do tego wspaniałego i obszernego zbioru! Możesz mi powiedzieć ile zajęło Ci przeczytanie tego wszystkiego i jak te materiały wpłynęły na Twoją modlitwę?

Pn gru 26, 2005 22:52

Możesz przecież wybierac i czytać to co cię interesuje.

pozdrawiam

Wt gru 27, 2005 7:23
sw. Jan od Krzyza - przeczytanie zajmuje rok (jesli ktos jest systematyczny i sie nigdzie nie spieszy).
Po roku - lektury i praktyki przed Najswietszym Sakramentem - czlowiek pozbywa sie zludzen odnosnie modlitwy.
Bog staje sie centrum zycia duchowego (a nie co innego).

Wt gru 27, 2005 9:04

Incognito,

Możesz przecież wybierac i czytać to co cię interesuje.

pozdrawiam

Oczywiście, choć mam zamiar przeczytać wszystko :-) Moje pytanie było z czystej ciekawości.

Wt gru 27, 2005 9:46

Myślę sobie Incognito, że zanim się zaczniesz uczyć rachunku różniczkowego warto nauczyć się tabliczki mnożenia. Innymi słowy św. Jan od Krzyża to uniwersytet :-D Ja polecałbym na początek "listy o modlitwie" Chapmana.
Znajdziesz tam fajną radę: "Módl się tak, jak potrafisz i nigdy nie próbuj modlić sie tak, jak nie potrafisz".
Mozna zacząć od Lectio Divina; tu masz instrukcję: http://www.katolik.pl/index1.php?st=cale&typ=medytacja
Pewnie mojej rady nie posłuchasz i zaczniesz od "drogi na górę karmel", ale nie przejmuj się. Ja też kiedyś nie posłuchałem i zacząłem od św Jana
:D Nic nie zrozumiałem, Ale zacxząłem szukać. Znalazłem Wspólnotę ignacjańską i przewodnika na drodze modlitwy. Szukaj a znajdziesz ;)

Dn 3,52

Wt gru 27, 2005 21:46
Zobacz profil WWW

Dzięki za linka, Kyllyanie - z Lectio Divina zapoznam się na pewno, jednak z materiałami podanymi przez Morię też mam zamiar się zapoznać - choćby z tego powodu, że jestem ich ciekaw, a przeciez ich lektura mi w żaden sposób nie zaszkodzi. ;)

Wt gru 27, 2005 21:52

Wydaje mi się, że wpatrywanie się w Boga np. zawchwyt Nim przez kontnakt z przyrodą mozna nazwać jakimś zaczątkiem kontemplacji Ja lubię taki swoisty sposób modlitwy :) Albo patrzenie na krzyż i bycie razem z Ukrzyżowanym Nie wiem może to nie jest kontemplacjajavascript:emoticon(':?')
ConfusedJeśli kontemplacja jest
darem to jak otworzyć się na ten dar? :) A św. Jan od Krzyża rzeczywiście jest trudny Podchodziłam do Niego kilka razy i wydaje mi się że sama Go nie rozgryzę :( Bliższa mi jest medytacja ignacjańska :razz: ale przecież Pan Bóg prowadzi nas przez różne formy modlitwy w ciągu naszego życia :)

Wt sty 31, 2006 9:23

sp napisał(a):
LECTIO DIVINA (pobożne, duchowe czytanie) jest pogłębioną metodą czytania Biblii.

wiekszość umie czytać(chyba),ale czy wszyscy umieją konteplować Św. Słowo Boże ?

Wklejam kolejny spox art dzięki , któremu "nauczymy się odkrywać wielkość Św. Śłowa Bożego"

http://sukkot.9o.pl/viewpage.php?page_id=16

PS.

W Zwiazku zbliżającą się Pielgrzymką Benedykta XVI ,(zakładająć, że większość nie umie po Łacińsku ), aby pokontemplować Św. Słowo Boże Trzeba znać Łaciński

Zapraszam więc do lekcji Łacińskiego

http://sukkot.9o.pl/downloads.php?cat_id=1[/b]

zielona_mrowka napisał(a):
eeee.... ale o co chodzi? i chyba bardziej medytacja, bo kontemplacja tak do końca dostępna szarym "śmiertelnikom" dostępna nie jest.... z marszu tego nie osiągniesz...

no i co z tą łaciną... bo jakoś mnie nie przekonuje "żeby" i "trzeba" w jednym zdaniu... a może po prostu chciałeś zareklamowac swoją stronę?

Wt maja 23, 2006 21:59

qiotr napisał(a):

Wt maja 30, 2006 16:00

MEDYTACJA CHRZEŚCIJAŃSKA WEDŁUG NAUKI OJCA JOHNA MAINA OSB

Medytacja jest tą formą modlitwy, która w ostatnich latach budzi coraz większe zainteresowanie(...). Dzisiaj wielu chrześcijan gorąco pragnie nauczyć się autentycznej i pogłębionej modlitwy, chociaż współczesna kultura ogromnie utrudnia zaspokojenie odczuwalnej przez nich potrzeby ciszy, skupienia i medytacji. kard. Joseph Ratzinger 
(List do biskupów o niektórych aspektach medytacji chrześcijańskiej)

Najważniejszym zadaniem chrześcijańskiej medytacji jest pozwolenie, aby tajemnicza i cicha obecność Boga w nas byłą nie tylko realna, ale aby stawała się rzeczywistością, która nadaje sens, kształt i cel wszystkiemu co czynimy i wszystkiemu czym jesteśmy. (O. John Main OSB)

JAKI JEST CEL PRAKTYKI CHRZESCIJANSKIEJ MEDYTACJI

Głównym przesłaniem Nowego Testamentu jest to, że naprawdę istnieje tylko jedna modlitwa i jest to modlitwa Chrystusa, (...) modlitwa, która trwa w naszych sercach dniem i nocą. To strumień miłości, który nieustannie przepływa pomiędzy Jezusem a Jego Ojcem. To Duch Święty.
Najważniejszym zadaniem ludzkiego życia przeżywanego w pełni jest stać się jak najbardziej otwartym na ten strumień miłości. Musimy pozwolić, aby ta modlitwa stała się naszą modlitwą, wejść w doświadczenie bycia porwanym poza siebie samych w tę cudowną modlitwę Jezusa - wielką, ogromną rzekę miłości. (...)Aby to uczynić, musimy się nauczyć wyjątkowo wymagającego ćwiczenia, które prowadzi drogą milczenia i bezruchu. (Z książki: Moment of Christ)

CO JEST ISTOTĄ MEDYTACJI CHRZEŚCIJAŃSKIEJ

Modlitwa medytacyjna nie jest intelektualnym ćwiczeniem, w którym zastanawiamy się nad założeniami teologicznymi. W czasie medytacji w ogóle nie myślimy o Bogu, o Jezusie ani o Duchu Świętym. W medytacji dążymy do osiągnięcia czegoś niewymiernie wspanialszego; dążymy do bycia z Bogiem, z Jezusem, z Duchem Świętym, a nie jedynie do myślenia o Nich. Ważne jest, by wiedzieć, że Jezus jest objawieniem Ojca; jak również, że jest On naszą drogą do Ojca. Jednakże zupełnie czymś innym jest doświadczyć obecności Jezusa w nas, doświadczyć mocy Jego Ducha w nas, ponieważ poprzez to doświadczenie dostępujemy obcowania z Jego Ojcem i naszym Ojcem. (Z książki: Christian Meditation)

JAK PRAKTYCZNIE MEDYTOWAĆ

Aby dobrze medytować, potrzebujesz najcichszego miejsca, jakie możesz znaleźć. Musisz usiąść wygodnie, wyprostować kręgosłup i oddychać spokojnie i regularnie. Wypowiadaj swoje słowo, ciesz się, że możesz je wypowiadać i pozwól, by Bóg obdarzył Cię łaską. Medytacja jest bardzo, bardzo prosta. Nie komplikuj jej! (Z książki: World into silence ) Wspaniałe piękno modlitwy polega na tym, że otwieranie naszych serc jest tak naturalne jak otwieranie się pąku kwiatu. Aby kwiat mógł się rozwinąć i zakwitnąć, trzeba mu jedynie pozwolić być. Jeżeli więc po prostu będziemy i zdołamy trwać w bezruchu i milczeniu, nasze serce nie może się nie otworzyć, a Duch nie może nie zostać wlany w całe nasze jestestwo. Do tego zostaliśmy stworzeni. (Z książki: Monastic Prayer and Modern Man)

ILE CZASU POWINNIŚMY POŚWIECAĆ NA MEDYTACJĘ

Dwadzieścia minut to minimalny czas potrzebny na medytację. Zwykle może to być od dwudziestu pięciu do trzydziestu minut. (Z książki: Moment of Christ)

JAKA POZYCJA CIAŁA JEST NAJLEPSZA PODCZAS MEDYTACJI

Oto kilka bardzo prostych i praktycznych wskazówek. Prawidłowa pozycja medytacyjna pomaga dobrze medytować, powinniście przyjąć odpowiednią pozycję siedzącą - wygodną i zrelaksowaną. Wasza postawa jednak nie powinna być niedbała. Usiądźcie na krześle i wyprostujcie kręgosłup, a ci, którzy są wystarczająco wyćwiczeni, mogą siedzieć na podłodze ze skrzyżowanymi nogami. Oddech powinien być spokojny i regularny. Pozwólcie każdemu mięśniowi rozluźnić się. Postawa umysłu powinna być równie odprężona i spokojna jak postawa ciała. Wewnętrznym nastawieniem potrzebnym do medytacji jest wyciszenie umysłu i pełen pokoju duch. Jest to także wyzwanie jakie ona stawia przed wami. W czasie medytacji trzeba siedzieć spokojnie. To jest łatwe, jednak prawdziwym zadaniem medytacji jest osiągnięcie harmonii ciała, umysłu i ducha. To właśnie mam na myśli mówiąc o pokoju Boga - pokoju, który przekracza wszelkie rozumienie. (Z książki: Word into Silence)

W JAKI SPOSÓB MOŻEMY PRYZGOTOWAĆ SIĘ DO MEDYTACJI

Milczenie jest najlepszym przygotowaniem do medytacji. Zapewne przed rozpoczęciem medytacji spędzicie sporo czasu na znalezienie naprawdę wygodnej pozycji. Jeśli chcecie siedzieć na krześle, znajdźcie sobie takie, które ma proste oparcie. Jeśli siedzicie na podłodze, usiądźcie wygodnie. Potem spróbujcie wyciszyć się, tak bardzo jak to jest możliwe. Utrzymujcie to wyciszenie przez cały czas trwania medytacji. Na początku dla większości z nas, nie jest to wcale takie łatwe. Medytacja wymaga jednak wchodzenia w ciszę ducha i ciszę ciała. To sprawia, że stajecie się coraz bardziej świadomi siebie jako osoby, jako ciszy, jako całości. Musicie nauczyć się siedzieć tak spokojnie, jak tylko możecie. (Z książki: Moment of Christ) Czytanie duchowe (lectio) przygotowuje nas na przyjęcie tajemnicy Boga. Musimy mieć pewność, że nas do tego przygotowuje. Sama przemiana możliwa jest dzięki zbawczej miłości Jezusa. Mnich nie usiłuje posiąść tego, co studiuje, a1e stara się, by było mu to pomocne w odpowiedzi na obecność Boga w Jego słowie.Przepełnione miłością czytanie i refleksja nad Słowem Bożym ma według świętego Benedykta zasadnicze znaczenie w kształtowaniu mnicha jako człowieka modlitwy. Święty Benedykt postrzegał lectio jako integralną część naszego chrześcijańskiego życia. Dlaczego? Nie dlatego, że czyniłoby z nas lepszych rozmówców, czy byłoby pomocne przy zdawaniu naszych egzaminów. Celem lectio w klasztorze nie jest zdobywanie wiedzy. Ważne jest, aby to podkreślić, ponieważ zostaliśmy nauczeni, by traktować wszelką naukę jako gromadzenie wiedzy, które jest formą siły.
Lectio jest wspaniałym przygotowaniem do modlitwy, które stanowi integralną część życia każdego mnicha. Jest ono również częścią życia wspólnoty - w postaci wspólnotowego lectio - znanego jako Officium Divinum (Monastyczna liturgia godzin). (Z książki: The Monastic Adventure)

CO ZNACZY MARANATHA

Kiedy już usiedliście i wyciszyliście się, zamknijcie oczy i zacznijcie powtarzać w swoim sercu słowo Maranatha - jest to starożytna modlitwa aramejska, która znaczy: Przyjdź Panie, Przyjdź Panie Jezu. Medytacja polega na uczeniu się tego słowa - recytowania i powtarzania go. Jest to proste - Ma - ra - na - tha. Cztery tak samo zaakcentowane sylaby. Większość ludzi powtarza tę modlitwę w połączeniu z oddechem, jednak to nie jest najważniejsze. Ważne jest, aby powtarzać tę proste słowo modlitwy wolno i rytmicznie od początku do końca, przez cały czas trwania medytacji. Zapomnijcie na chwilę o znaczeniu tego słowa modlitwy, po prostu słuchajcie go jako dźwięku. Wymawiajcie to słowo w najgłębszych partiach swojego jestestwa, w swoim sercu. Zignorujcie wszystkie myśli, słowa, idee i wyobrażenia. Sztuka medytacji wymaga umiejętności pozostawiania za sobą myślenia, analizowania słów czy wyobrażeń i po prostu bycia wyciszonym, bycia jednością. To praktycznie wszystko, co powinniście wiedzieć, aby medytować. Jeszcze raz chcę powiedzieć jak medytować. Trudno jest nam zaakceptować fakt, że coś tak prostego może być tak pełne mocy. Powtórzę więc raz jeszcze - żeby medytować, musicie się nauczyć siedzieć spokojnie i powtarzać wewnętrznie, w swoim sercu, w swoim umyśle jakieś słowo lub wezwanie. Słowem, które wam polecam jest aramejskie wezwanie Maranatha, powinniście je wymawiać jako cztery równo zaakcentowane sylaby - Ma - ra - na - tha. To wszystko, co powinniście robić w czasie medytacji. (Z książki: Moment of Christ )

JAKI JEST CEL POWTARZYANIA SLOWA MODLITWY

Celem powtarzania słowa jest stopniowe odwrócenie uwagi od własnych myśli, własnych idei i pożądań. Poprzez odwrócenie uwagi od siebie i skierowanie jej ku Bogu osiągniecie świadomość obecności Boga. Swoje słowo wypowiadajcie delikatnie, lecz z rozwagą. Powtarzajcie je w myślach ze spokojem, ale wyraźnie: Ma - ra - na - tha. Stopniowo, wraz z upływem czasu spędzonego na medytacji, wtopi się ono w wasze serce.
W trakcie medytacji różne pytania będą przychodziły wam na myśl. Po co to robię? Co to wszystko znaczy? Czy powinienem to robić? Czy to mi coś daje? i tak dalej. Pytania te musicie pozostawić za sobą. Musicie przekroczyć ten poziom pytań i podchodzić do medytacji z dziecięcą prostotą: „Dopóki nie staniecie się jak dzieci, nie będziecie mogli wejść do Królestwa Niebieskiego”. Oto moja rada: powtarzajcie swoje słowo, zadowalajcie się mówieniem słowa i przyjmijcie dar, który Bóg wam daje. Ale nie żądajcie go. Powinniście podchodzić do medytacji bez żadnych wymagań ani oczekiwań, ale z tą szczerością ducha, która pozwala nam na taką obecność, jaka jest możliwa tylko względem siebie i Boga. Medytacja jest bardzo, bardzo prosta. Nie komplikujcie jej. Medytując powinniście osiągać coraz większą prostotę. (Z książki: Moment of Christ)

CO ROBIĆ, GDY RODZĄ SIĘ PYTANIA I WĄTPLIWOŚCI

Medytacji nauczyłem się około trzydzieści lat temu. Mój nauczyciel zwykle odpowiadał na każde pytanie, dotyczące medytacji - " Powtarzaj swoja mantrę, powtarzaj swoje słowo". Im dłużej medytowałem w ciągu tych lat, tym bardziej zdawałem sobie sprawę z tej absolutnej mądrości jaka kryła się w tej odpowiedzi. Jeśli tylko możecie nauczyć się swego słowa i powtarzać je przez 20, 25 lub 30 minut medytacji, powtarzać je od początku do końca trwania medytacji, po pewnym czasie oderwiecie się od swoich idei, pojęć, swoich słów, myśli, od tego zamieszania, które panuje w umyśle przez prawie cały czas. Dzięki wytrwałości i wierności podjętemu zadaniu osiągniecie jasność świadomości. (Z książki: Moment of Christ)

W JAKI SPOSÓB NAUCZYŚ SIĘ WYCISZENIA?

Żeby medytować, trzeba nauczyć się, jak być wyciszonym. Medytacja jest doskonałym spokojem ciała i duszy. Poprzez ten spokój otwieramy nasze serca na wieczną ciszę Boga. Pierwszą rzeczą, jakiej musicie się nauczyć jest umiejętność całkowitego wyciszenia się podczas medytacji, jest to, tak samo fundamentalna zasada jak zachowanie prawidłowej postawy ciała, siedzenie z wyprostowanym kręgosłupem. Oczy powinny być przymknięte. Dopiero wtedy wewnętrznie i powoli zacznijcie powtarzać wasze słowo, waszą mantrę. Słowem, którego ja używam Maranatha.
To jest wszystko, co musicie robić. Nie myślcie o Bogu, nie wywołujcie w sobie żadnych podniosłych uczuć z Nim związanych. Medytacja chrześcijańska jest czymś więcej niż myśleniem o Bogu, lub przeżywaniem uczuć odnoszących się do Niego. Medytacja to bycie z Bogiem. Dobrym streszczeniem nauki o medytacji są słowa Pisma Św.: "Dlatego zginam kolana moje przed Ojcem, od którego bierze nazwę wszelki ród na niebie i na ziemi, aby według bogactwa swej chwały sprawił w was przez Ducha swego wzmocnienie siły wewnętrznego człowieka. Niech Chrystus zamieszka przez wiarę w waszych sercach; abyście w miłości wkorzenieni i ugruntowani, wraz ze wszystkimi świętymi próbowali ogarnąć duchem czym jest Szerokość, Długość, Wysokość i Głębokość, i poznać miłość Chrystusa przewyższającą wszelką wiedzę, abyście zostali napełnieni całą Pełnią Bożą ( Ef. 3, 14 - 19 )". (z książki: Way of Unknowing.)

MEDYTACJA CHRZEŚCIJAŃSKA A INNE RELIGIE

Wszystkie wielkie tradycje duchowe wiedzą, że ludzki duch zaczyna być świadomy własnego Źródła jedynie w całkowitym spokoju. (Z książki: Moment of Christ) W hinduskiej tradycji księgi upaniszad mówią, że duch Tego, który stworzył wszechświat, zamieszkuje nasze serca. Ten sam duch opisany jest jako Ten, który w milczeniu jest dla wszystkich pełen miłości. W naszej własnej chrześcijańskiej tradycji Jezus mówi nam, że Duch, który mieszka w naszych sercach, jest Duchem miłości. Spotkanie Wschodu i Zachodu w Duchu jest jedną z najbardziej charakterystycznych cech naszych czasów, ale może być owocne jedynie wtedy, gdy jest realizowane na poziomie głębokiej modlitwy. Ta prawda dotyczy oczywiście również zjednoczenia pomiędzy różnymi wyznaniami chrześcijańskimi. (Z książki: Word into Silence)

CZY POTRZEBA DUŻO CZYTAĆ O MEDYTACJI

Niemal każdy, kto przybywał do klasztoru, pytał mnie, co powinien przeczytać na temat modlitwy. Bardzo niewielu satysfakcjonowała odpowiedź, że nie mają nic czytać na ten temat - do czasu, gdy nie zaczną medytować i nie odkryją, dlaczego to robią. Polecaliśmy jednak powolne i uważne czytanie Pisma Świętego, które jest istotnym elementem dojrzałego życia chrześcijańskiego. (Z książki: Letters from the Heart)

Uważam, że poważnym błędem jest czytanie zbyt wielu książek na temat modlitwy czy życia duchowego - czas jest tak cenny. O wiele lepiej jest poświęcić nasz czas na medytację, niż na czytanie kogoś, kto pisze na temat tego, co napisał ktoś inny o tym, czym jest modlitwa. (Z książki: Community of love)

Jesteśmy powołani nie do tego, by być ekspertami w dziedzinie najnowszych wydawnictw z dziedziny duchowości. Jesteśmy powołani do prostej wierności. "Niczego nie przedkładaj nad działanie Boga" (Reguła św. Benedykta).
(Z książki: Moment of Christ)

A wy co myślicie braci i siostry w wierze, na temat medytacji chrześcijańskiej?

Śr maja 31, 2006 21:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona