Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 17:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 19  Następna strona
 tzw, wolna milość 
Autor Wiadomość

Widzę, że jesteś naprawdę potwornie zaślepiony... :):):):):):)
Wydaje Ci się, że w sprawach związanych z ludzką seksualnością mówią ludzie, ktorzy z racji samego swojego powołania żyją w celibacie ....
I dlatego z samego założenia nie mają racji. :):):):):):)
Zauważ, iż każdy z "księży diecezjalnych" ma wykształcenie - minimum - równe temu, jakie otrzymuje "magidster inżynier" !!

Jak do tej pory nie nauczył Cię myślenia sam fakt, że ja dla potwierdzenia swoich tez podałem ok.12 linków do różnego rodzaju materiałów ( w tym do stron promowannych przez producenta środków antykoncepcyjnych - Polfy Kutno)
:):):):):)
A w tym, co podawałem coś takiego już było :):):)

Mało Ci tego było i prosisz o powołanie się na badania naukowe- żeby się nie powtarzać - mówisz i masz:

"Korzyści i ryzyko
Eksperci ze Szwecji i Norwegii przebadali w ciągu 7 lat ok. 50 tys. pań. Stwierdzono u nich ponad tysiąc przypadków nowotworów piersi. Częstość występowania raka była wyraźnie powiązana ze stosowaniem doustnych środków antykoncepcyjnych - twierdzą badacze. Ich zdaniem większość stosowanych przez skandynawskie kobiety pigułek to środki bardzo nowoczesne.

W porównaniu z tymi, które nie stosowały pigułek, ryzyko występowania raka piersi było średnio o 26 - 58 proc. wyższe, w zależności od tego, czy kobieta jeszcze używała takich środków, czy już nie. Według dr Merethe Kumle, która kierowała zespołem naukowców, najbardziej zagrożone są kobiety powyżej 45 roku życia wciąż stosujące pigułki. W ich przypadku ryzyko było większe aż o 144 proc. (....)

Znane jest również ryzyko występowania chorób zatorowo - zakrzepowych oraz chorób kardiologicznych - szczególnie u kobiet palących papierosy. Ryzyko to rośnie wraz z wiekiem. (....)

(...)
Naukowcy przebadali 655 kobiet w wieku 50 - 74 lat cierpiących na raka jajnika, po czym porównali wyniki z próbką 4 tys. zdrowych kobiet. Okazało się, że stosowanie tzw. terapii nieprzeciwstawionej polegającej na codziennym przyjmowaniu estrogenu oraz terapii sekwencyjnej zwiększa ryzyko wystąpienia raka jajnika o 43 - 54 proc. (....)

Wcześniejsze badania wskazywały natomiast na potencjalnie wyższe ryzyko występowania raka piersi, nawet od 10 do 50 proc. po upływie pierwszych 5 lat stosowania kuracji. (...)"

http://www.npr.prolife.pl/Antykoncepcja ... grozen.htm

"Leszek Pawelczyk
z Kliniki Niepłodności i Endokrynologii Rozrodu Katedry Ginekologii i Położnictwa Akademii Medycznej im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Kierownik Kliniki: prof. dr hab. n. med. Leszek Pawelczyk
(...)
Hormonalne preparaty antykoncepcyjne, ze względu na zawarte w nich składniki estrogenne i progestagenne, niezależnie od swojego podstawowego działania wywierają szereg nie zawsze korzystnych efektów ogólnoustrojowych i w konsekwencji mogą wpływać na rozwój niektórych schorzeń. Spośród najważniejszych należy wymienić efekty tabletek antykoncepcyjnych na:
I. Układ krążenia
II. Gospodarkę węglowodanową
III. Niektóre gruczoły wydzielania wewnętrznego
IV. Choroby nowotworowe"
(...)

Za: http://www.borgis.pl/czytelnia/nm_ginekolo/12.php

Z ulotek producentów ( a to chyba najbardziej bezstronne źródło rzetelnej informacji) można się również doczytać o zagrożeniach takich, jak:

PRZECIWWSKAZANIA DO STOSOWANIA DOUSTNYCH ŚRODKÓW ANTYKONCEPCYJNYCH

? ciąża lub podejrzenie ciąży,
? okres karmienia piersią,
? depresja,
? bóle głowy,
? guzy hormonozależne,
? choroby pęcherzyka żółciowego,
? przebyta żółtaczka ciężarnych, żółtaczka,
? przebyte lub trwające zaburzenia układu krążenia,
? zakrzep lub procesy zakrzepowo - zatorowe,
? choroba wieńcowa,
? nadciśnienie,
? opryszczka płciowa,
? zmiany rozrostowe śluzówki macicy,
? mięśniakowatość macicy,
? rak sutka lub trzonu macicy,

http://www.npr.prolife.pl/przeciwwskazania.htm

Podawać więcej ??

A może lepiej zastanowić się nad tym, dlaczego pomimo dużej ilośći wręcz miażdżących dowodów na szkodliwość antykoncepcji ( szczeglnie hormonalnej) jest ona nadal promowana ??

według mnie:
1. Firmy farmaceutyczne czerpią ogromne zyski z produkcji tych środków. Zatem - głośne mówienie prawdy o szkodliwości tych środków zmniejszaloby ich zyski. Prawdy dowiesz się tylko z materiałów czysto medycznych - dość często zatrzeżonych wyłącznie dla lekarzy.
2. Propagowanie antykoncepcji jest modne i wygodne. I trafia do pewnej częśći społeczeństwa, gdyż trafia po prostu - w niższe instynkty człowieka. (np. "po co mierzyć temperaturę - weź pigułkę"
Chcesz częsciej współżyć - weź pigułkę)
3. Przez niektóre osoby jest wykorzystywane jako próba ośmieszania Kościoła i "zacofanego, Kleru" i "zaślepionych wiarą, niemądrych wiernych" ... Problem tylko w tym, kto tak naprawdę jest zaślepiony i niemądry ... :(

Bowiem ja - w momencie gdy wiem o tym, jak szkodliwe mogą być "pigułki" - wolę metdy naturane .
Skuteczne i nieszkodliwe dla zdrowia.
A po co m i łączyć NPR Rotzera z przezrwatywą lub z innym środkiem ??
Po to, by "załapać" grzybicę, lub jeszcze inne, gorsze świństwo ??
A po co mi próbować kontaktów z inną osobą, niż moja Małżonka ??
Jeżeli jest mi z nią dobrze - to nie potrzebuję szukać przygód ...
A na pewno lepiej jest naturalnie... Niż np. "w ubranku" :):):):):)
Mi pyszny cukierek w gumowym opakowaniu nie smakuje....
Jeżli dla Ciebie jest smaczny - a rób sobie tak.
Tylko nie wmawiaj mi, że jak dla Ci to smakuje, to mają to tak robić wszycy :P:P:P:P:P :D:D:D:D:D:D

"Propagowanie antykoncepcji" jest dla mnie tylko najwyklejszym ogłupianiem niezorientowanych w temacie osób !!

A to dlatego, że:
"Metody Naturalnego Planowania Rodziny rekomendowane są przez Światową Organizację Zdrowia (WHO). WHO zaleca promowanie NPR i włączenie nauczania go do wszystkich programów związanych ze zdrowiem i wychowaniem.

Metody Naturalnego Planowania Rodziny mogą stosować kobiety z nieregularnymi cyklami oraz w takich sytuacjach szczególnych, jak np.: przy pracy na zmiany, po porodzie, podczas karmienia piersią, w okresie przekwitania,
po zaprzestaniu stosowania środków antykoncepcyjnych, itp.
(...)
"Prowadząc obserwacje zgodnie z zasadami Naturalnego Planowania
Rodziny, kobieta z kilkunastodniowym wyprzedzeniem może przewidzieć termin najbliższej miesiączki, nawet jeśli jej cykle są nieregularne."

Metody Naturalnego Planowania Rodziny są bardzo łatwe do nauczenia. Badania WHO wykazały, że nawet kobiety nie umiejące pisać i czytać są w stanie nauczyć się poprawnie rozpoznawać swoją płodność."

http://www.npr.prolife.pl/czy_wiesz_ze.htm

Zakuty !
Materiałów mi jeszcze nie brakuje na potwierdzenie tego, co piszę :):):)
Gorzej z czasem.
I dlatego znów możesz poczekać trochę na odpowiedź ....

Pt mar 12, 2004 12:44
Dla potwierdzenia słuszności spostrzeżeń Jot-ki :) i częsci moich

CEL NIE UŚWIĘCA ŚRODKÓW

Antykoncepcja jest złem niewątpliwie mniejszym od aborcji, ale zło jest zawsze złem. Żadne zło nie zamieni się w dobro, niezależnie od tego, jakiemu celowi służy. Cel nie uświęca środków. Nie wolno nam czynić zła, by osiągnąć dobro. Nie wolno nam oszukiwać, okradać bogatych aby pomóc biednym. Nie wolno nam wybierać pomiędzy złem mniejszym a złem większym. Człowiek obdarzony rozumem i wolną wolą może odróżnić dobro od zła i może wybierać, ale tylko pomiędzy dobrem a złem. Jakiekolwiek ograniczenie dobra przez nasze świadome i celowe złe działanie sprawia, że cały czyn staje się zły.

POSTAWA PROABORCYJNA

Dlaczego antykoncepcja jest złem? Ponieważ jest celowym uszkodzeniem fizjologicznych czynności seksualnych człowieka. Uniemożliwia poczęcie tj. połączenie komórki jajowej z plemnikiem. Zrodziła się ona z obawy przed dzieckiem. Często dziecko zagraża karierze, wygodzie, dobrobytowi i innym egoistycznym wymaganiom dzisiejszego człowieka. Antykoncepcja to nie tylko działanie seksualne przy pomocy sposobów czy środków, to przede wszystkim postawa małżonków wykluczająca w sposób jednoznaczny dziecko. Jest to postawa negatywna w stosunku do życia, jest to ?nie? wypowiedziane dziecku. W takiej sytuacji jeśli dojdzie do poczęcia - a dojść może, bo nie ma środków czy sposobów w stu procentach skutecznych - takie dziecko w większości przypadków musi umrzeć. A więc postawa antykoncepcyjna prowadzi do postawy proaborcyjnej.

Nieprawdą jest, że antykoncepcja zmniejsza ilość aborcji. Aborcja jest konsekwencją zawodnej antykoncepcji.

http://www.powiernikrodzin.pl/91/nr0591.htm

Polecam lekturę powyższego linku.

PYtałeś się również o badania dotyczące NPR...
Były badania i to robione na zlecenie WHO. Poczytaj:

"Metody NPR są nieskuteczne.
NIE JEST TO PRAWDA

Metody NPR należą do grupy o najwyższym stopniu skuteczności.
Autor Rok Metoda Liczba cykli Skuteczność metody % Skuteczność praktyczna %
Marshall 1968 ścisła termiczna 4739 98,90 93,40
Ball 1976 owulacji 1635 97,10 93,40
Parrenteau, Rice, Lanctot, Carreau 1976 objawowo-termiczna 3548 99,30 94,00
Klaus i współpr. 1979 owulacji 12283 98,70 80,0*
WHO 1981 owulacji 10215 97,80 80,0*
Barbato i współpr. 1987 podwójnego wskaźnika 8140 99,56 98,24
Frank, Herman i współpr. 1988 podwójnego wskaźnika 2630 99,30 98,20
Rotzer, Austria 1993 objawowo-termiczna --- 99,80 99,00

* Badania Klausa w 1979 roku i WHO w 1981 roku przeprowadzono w Kolumbii, gdzie stwierdzono małą skuteczność nauczania. Również badania nad skutecznością pigułki antykoncepcyjnej wykazują tam skuteczność ok. 81%.
Kraj Metoda Rok badania Skuteczność metody w %
Indie zm. owulacyjna 1991 98,00
Niemcy objawowo-termiczna 1991 97,70
W. Brytania objawowo-termiczna 1991 97,30
Włochy objawowo-termiczna 1986 96,30
Chiny owulacyjna 1990 98,80
Europa* objawowo-termiczna 1993 97,50"

http://www.npr.prolife.pl/mity.htm

Pt mar 12, 2004 12:52

DDV przestan sie wyglupiac i zacznij pisac powaznie
bo widze ze zaczynasz przekraczac wszelkie granice ingnorancji

przez kilka stron dyskusji tlumacze ci ze temat antykoncepcji hormonalnej mnie nie interesuej i abys
zostawil ten temat w spokoju
za to bardzo prosze cie abys podal mi wyniki badan na szkodliwosc prezerwatywy !
a ty DDV co robisz ?
podajesz mi wyniki badan na szkodliwosc antykoncepcji hormonalnej !!!
i z triumfem oswiadczasz chciales wynikow badan to masz wyniki
to juz po prostu bezczelność!!

wiesz co rownie dobrze moglbys mi zaprezentowac badania na temat szkodliwosci azbestu
wiesz co DDV mam dosc bycia traktowanym jak IDIOTA
jezeli ja 10 razy powatarzam ze temat antykoncepcji hormonalnej mnie nie interesuje
a ty z uporem maniaka zasypujesz mnie tekstami o antykoncepcji hormonalnej
to ja juz nie mam ochoty po raz 11 tobie powtarzac tego samego bo widze ze wiecej bym wskoral gdybym mowil do sciany ! moze ona predzej by to zrozumiala niz ty...

a jezeli zaczynasz prowadzic dyskusje na poziomie
Cytuj:
Jak do tej pory nie nauczył Cię myślenia sam fakt,...

to wybacz ale kiepskie swiadectwo dajesz katolikom
sugerowanie po tym co tu zaprezentowales w tej dyskusji ze to JA mam sie uczyc myslenia
to szczyt bezczelnosci z twojej strony !
czy zawsze jak brakuje ci argumentow zaczynasz deprecjonowac mozliwosci umyslowe swojego oponenta?
taki masz styl dyskusji ? to gratuluje !

Pt mar 12, 2004 16:02

JOTKO I DDV.....mam do Was obojga propozycje.
Jak na razie to Wy bronicie swoich racji. Moze by tak jednak odwrocic sytuacje i poczekac az "jasnie_oswiecony" zakuty_leb, WYRAZNIE I BEZSPRZECZNIE udowodni nam "twardoglowym" niczego nie rozumiejacym "katolom", ze sztuczna antykoncepcja jest CALOWICIE obojetna dla zdrowia czlowieka.

Powtarzam......ma to zrobic JASNO I BEZSPRZECZNIE.

Bo do tej pory jego wiekszosc postow polegala na swoistym wysmiewaniu i obrazaniu adwersarzy.
Niechze sie wiec wezmie za robote i zacznie konkretnie myslec!

No zakuty_lbie....teraz zobaczymy czy potrafisz cokolwiek udowodnic, czy tez Twoje posty to zwykle "szczekanie".

pozdrowka :D

Pt mar 12, 2004 17:00

zakuty - czy uznajesz argumenty ddv odnośnie szkodliwości antykoncepcji hormonalnej? [po prostu mnie ciekawi ta kwestia :D]

Pt mar 12, 2004 17:41

zakuty - czy uznajesz argumenty ddv odnośnie szkodliwości antykoncepcji hormonalnej? [po prostu mnie ciekawi ta kwestia :D]

szczerze?
otoz wg mnie grzebanie przy hormonach wiaze sie ze zbyt duzym ryzykiem
ale raczej traktowalbym to jako moje powiedzmy uprzedzenie gdyz temat ten mnie kompletnie nie interesuje (co wielokrotnie podkreslalem)
w zwiazku z tym nie przywiazuje wiekszej wagi do tego co ddv pisze o antykoncepcji hormonalnej
jest mi to zupelnie obojetne
i nie chce wypowiadac sie na ten temat bo mnie to nie interesuje
jak ktos chce to sobie bierze hormony jak mu z tym dobrze
to tak jak z jazda samochodem jedni uwazaja ze bezpieczna predkoc to 90km/h inni ze 120km/h
ja jednak wole hormonow unikac

jednakze pamietac nalezy ze pigulki to tylko jedna z wielu metod antykoncepcji
to tak jak z filmami sa filmy mądre i głupie ale to ze ktos nakrecil głupi film i ze ludzie ogladaja glupi film wcale przeciez nie znaczy ze nalezy zakazac produkcji filmow
a mam wrazenie ze DDV do tego dązy
na podstawie wykazania szkodliwosci antykoncepcji hormonalnej uzasadnia zakaz calej antykoncepcji !!!
to sie chyba nazywa wylewanie dziecka z kąpielą...

Pt mar 12, 2004 23:52

udowodni nam "twardoglowym" niczego nie rozumiejacym "katolom", ze sztuczna antykoncepcja jest CALOWICIE obojetna dla zdrowia czlowieka.

dlaczego uwazasz ze dozwolone moze byc tylko cos co jest CALKOWICIE obojetne dla zdrowia?
mleko nie jest obojetne bo sa osoby uczulone ? czy to wg ciebie Belizariusz oznacza ze picie mleka powinno byc zakazane?

szczegolnie ciekawi taki poglad u osoby ktora tak gorliwie wyznaje wiare
katolicka a jednoczesnie nie jestes w stanie podac ani jednego dokumentu koscielnego w ktorym byloby jasno powiedziane ze zapalenie papierosa to grzech ;-)
co do szkodliwosci palenia to chyba nie masz watpliwosci...

So mar 13, 2004 0:07
Czy mógłbyć odpowiadać NA TEMAT, czy też zassypiesz nas całą masą pokrętnych sformułowań ????
Jeżeli chcesz porozmawiać na temat palenia - można założyć przecież osobny temat.

So mar 13, 2004 7:17

Chodzenie bez czapki podczas dużego mrozu lub ślizganie się po kruchym lodzie na zamarzniętym stawie - to też pewien grzech - narażanie swojego życia i zdrowia...]

A dokumenty kościelne o tym milczą :o :o :o

hmmm :D

So mar 13, 2004 7:38

:-D antykoncepcja zamyka na współpracę z Bogiem w dziele stworzania-
której konsekwencją jest brak błogosławieństwa Bożego,co powoduje osłabienie więzi pomiędzy małżonkami a w rezultacie traktowanie instrumentalne partnera, zaburzenia psychosomatyczne i zanik poczucia godności.

Odsyłam zainteresowanych nie tylko wyznania katolickiego - na www.wawrzyny.wroc.pl gdzie znajduje się zapis rekolekcji (głosowy)wielkopostnych na temat "Czy umiesz kochać " ..
benedyktyna - lekarza medycyny- Ojca Karola Meissnera -

pozdrawiam :-D
awe

So mar 13, 2004 10:24

Odsyłam zainteresowanych nie tylko wyznania katolickiego - na www.wawrzyny.wroc.pl gdzie znajduje się zapis rekolekcji (głosowy)wielkopostnych na temat "Czy umiesz kochać " ..
benedyktyna - lekarza medycyny- Ojca Karola Meissnera -

pozdrawiam :-D
awe

Nie bardzo rozumiem poco tam nie katolicy mają wchodzić.
Jak tam jest przedstawiona nauka katolicka. w tej sprawie..

Pozdrawiam

So mar 13, 2004 14:20

Czy Ty się przypadkiem nie czepiasz trochę?
Bo w takim razie co robisz na portalu i forum, którego gospodarzami są katolicy - skoro nie interesuje Cię co mają do powiedzenie?

Pozdrawiam :)

Ostatnio edytowano So mar 13, 2004 16:27 przez saxon, łącznie edytowano 1 raz

So mar 13, 2004 16:11

[quote="godunowNie bardzo rozumiem poco tam nie katolicy mają wchodzić.
Jak tam jest przedstawiona nauka katolicka. w tej sprawie..[/quote]

Godunow - a ja mysle ,ze bardziej chrześcijańska - a skąd wiesz co tam jest -jesli nie wszedłeś? Posłuchaj, a potem porozmawiamy, za 2 tygodnie ,jak wróce z W arszawy. Bo mysle, że temat: Czy umiesz kochać.... jest dla wszystkich, nawet nie Chrześcijan - bo to uczucie ludzkie - nie związane z wyznaniem wiary, a zdolnością miłości zostaliśmy przecież obdarowani przez dawcę Miłosci samego Boga.
A Bóg jest jeden!

Dlatego polecam - posłuchaj Godunow :-D :-D

pozdrawiam :-D awe

So mar 13, 2004 16:18

Dlatego polecam - posłuchaj Godunow :-D :-D

pozdrawiam :-D awe

W brew pozorom byłem.!
Co do terści wypowiem się po powrocie Twoim z Warszawy
Miłego Pobytu w Wawie

Pozdrawiam

Re Saxon
No wiesz!! :razz: :razz:

Pozdrawiam

So mar 13, 2004 16:57

W brew pozorom byłem.!
Co do terści wypowiem się po powrocie Twoim z Warszawy
Miłego Pobytu w Wawie
[/quote]

Dzięki za życzenia Godunow - no wiesz, cieszę się ,że byłeś na stronie "Wawrzynów" - to moje duszpasterstwo akademickie. A cieszę sie ,ze choć trochę cię zainteresowała ta strona. Prosze posłuchaj tych wykładów. A może namówisz kolegów, aby równiez się zainreresowali ?/ bo to przecież temat uniwersalny.

papa jestem już spakowana - Trzymaj z Bogiem - Godunow :-D do zobaczenia :-D

So mar 13, 2004 21:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 19  Następna strona