|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Czy warto być Fanatykiem ?
Autor |
Wiadomość |
Jacek.K.
Dołączył(a): Pt gru 09, 2005 16:24 Posty: 63 Lokalizacja: Kraków
|
 Czy warto być Fanatykiem ?
Fanatyzm cecha szkodliwa, czy też pożyteczna ?
Proszę zajrzyjmy do słownika.
fan ang. [wym. fän], miłośnik (-iczka), entuzjast(k)a, zwariowany(-a) amator(ka); sport. kibic.
fanatyzm zaślepienie, żarliwość, zagorzałość (zwł. religijna) nie uznająca tolerancji, ustępstw, kompromisu; bezkrytyczna wiara w słuszność sprawy, idei; namiętność do szerzenia, choćby i gwałtem, własnych przekonań i do zwalczania odmiennych.
Etym. - łac. fanaticus 'należący do świątyni; natchniony przez bogów; entuzjastyczny; szalony' od fanum 'sanktuarium; świątynia'; por. profan; zob. fanatyzm.
Nie ulega wątpliwości, że to właśnie fanatycy na przykład lotnictwa skonstruowali samoloty. To dzięki nim możemy szybko i bezpiecznie poruszać się po świecie. To entuzjaści motoryzacji zmotoryzowali świat. To dzięki żarliwości rewolucjonistów świat ulega ciągłym przeobrażeniom. Oczywiście fanatyzm może też być szkodliwy. Można być fanatykiem w ‘dobrym’ jak i ‘złym’, ale to już zupełnie inny temat.
Zastanówmy się co na ten temat mówi Biblia:
W liście do Koryntian mamy radę, że wszystko co robimy mamy robić ku chwale Bożej.
1 Koryntian 10:31
31 Dlatego czy jecie, czy pijecie, czy cokolwiek innego czynicie, wszystko czyńcie ku chwale Bożej.
Natomiast z listu do Kolosan dowiadujemy się, że wszystko mamy robić z całej duszy, jak dla Boga a nie dla ludzi.
Kolosan 3
23 Cokolwiek czynicie, pracujcie nad tym z całej duszy jak dla Jehowy, a nie dla ludzi, 24 bo wiecie, że to od Jehowy otrzymacie należną nagrodę dziedzictwa. Służcie jako niewolnicy Panu, Chrystusowi.
Przeczytajmy teraz radę Salomona, który radzi by wszystko robić całą swą mocą:
Kaznodziei 9:10
10 Wszystko, co twoja ręka ma sposobność zrobić, rób całą swą mocą, bo nie ma pracy ani snucia planów, ani poznania, ani mądrości w Szeolu — w miejscu, do którego idziesz.
Proszę przeczytajmy jeszcze jedną zachętę by robić ‘wszystko co można’. Takich wypowiedzi jak ta z listu do Tymoteusza można by mnożyć:
2 Tym. 2:15
15 Rób wszystko, co możesz, by się stawić przed Bogiem jako godny uznania, jako pracownik nie mający się czego wstydzić, poprawnie władający słowem prawdy.
Zobaczmy jaką naukę pozostawił nam Jezus. W Ewangelii Łukasza znajdujemy ciekawe zdanie.
Łukasza 9:62
62 Jezus mu rzekł: „Żaden człowiek, który przyłożył rękę do pługa, a ogląda się wstecz, nie nadaje się, do królestwa Bożego”.
Proszę zastanówmy się teraz nad jeszcze jedną wypowiedzią Jezusa. Zwróćmy uwagę na słowa ‘wytężajcie siły’,
‘wielu będzie się starało lecz nie zdoła’. Tych ostatnich Jezus nazywa ‘czynicielami nieprawości’.
Łukasza 13: 24-27
24 „Wytężajcie siły, by wejść przez wąskie drzwi, gdyż wielu, mówię wam, będzie się starało wejść, lecz nie zdoła, 25 gdy już gospodarz wstanie i zamknie drzwi, a wy staniecie na zewnątrz i zaczniecie pukać do drzwi, mówiąc: ‚Panie, otwórz nam’. Ale on, odpowiadając, rzeknie wam: ‚Nie wiem, skąd jesteście’. 26 Wtedy zaczniecie mówić: ‚Jedliśmy i piliśmy przed tobą, a ty nauczałeś na naszych szerokich ulicach’. 27 Ale on powie, mówiąc do was: ‚Nie wiem, skąd jesteście. Odstąpcie ode mnie, wszyscy czyniciele nieprawości!’
Przeczytajmy jeszcze myśli zawarte w księdze Objawienia, zwanej też Apokalipsą. O jednym ze zborów napisano, że jest letni a powinien być zimny lub gorący.
Obj. 3: 14-19
14 „A do anioła zboru w Laodycei napisz: To mówi Amen, świadek wierny i prawdziwy, początek stworzenia Bożego: 15 ‚Znam twoje uczynki, wiem, że nie jesteś ani zimny, ani gorący. Obyś był zimny albo gorący. 16 A tak, skoro jesteś letni, i ani gorący, ani zimny, zamierzam cię wypluć z mych ust. 17 Ponieważ mówisz: „Jestem bogaty i osiągnąłem bogactwo, i w ogóle nic nie potrzebuję”, ale nie wiesz, żeś nieszczęsny i godny politowania, i biedny, i ślepy, i nagi, 18 radzę ci kupić ode mnie złota oczyszczonego ogniem, żebyś się stał bogaty, i białe szaty wierzchnie, żebyś był ubrany i żeby nie została ujawniona hańba twej nagości, i maść do oczu — do wcierania w twe oczy, żebyś widział. 19 „ ‚Ja wszystkich, których kocham, tych upominam i karcę. Bądź więc gorliwy i okaż skruchę.
Na zakończenie przeczytajmy myśl zawartą w proroctwach Jeremiasza, z której jednoznacznie wynika, że musimy być fanatykami Boga.
Jeremiasza 48:10
10 „Przeklęty niech będzie ten, kto zlecenie Jehowy wykonuje niedbale; i przeklęty niech będzie ten, kto swój miecz powstrzymuje od krwi!
|
N gru 11, 2005 15:59 |
|
|
|
 |
opos_dariusz
|
 Re: Czy warto być Fanatykiem ?
Jacek.K. napisał(a): fanatyzm zaślepienie, żarliwość, zagorzałość (zwł. religijna) nie uznająca tolerancji, ustępstw, kompromisu; bezkrytyczna wiara w słuszność sprawy, idei; namiętność do szerzenia, choćby i gwałtem, własnych przekonań i do zwalczania odmiennych.
Nie ma miejsca na gwałt w chrześcijaństwie. Wykład biblijny, który dalej zaprezentowałeś, bardziej odpowiadałby słowu "pasja". Fanatyzm? Nie, dziękuję. 
|
N gru 11, 2005 16:50 |
|
 |
Jacek.K.
Dołączył(a): Pt gru 09, 2005 16:24 Posty: 63 Lokalizacja: Kraków
|
Jak zaznaczyłem; można być fanatykiem w dobrym lub złym. Wszyscy przecież jesteśmy ludźmi wolnymi.
1 Koryntian 10:23
23 Wszystko wolno, ale nie wszystko jest korzystne. Wszystko wolno, ale nie wszystko buduje.
Zastanówmy się nad wiarą. Czy można wierzyć ‘tylko tak trochę’ ? Przecież bez wiary nie można się Bogu podobać.
Hebr. 11:6
6 A bez wiary nie można się mu podobać, Bo kto przystępuje do Boga, musi wierzyć, że on istnieje i że nagradza tych, którzy go pilnie szukają.
Przypomnijmy sobie czasy, gdy Izraelici opuścili Egipt. Ci co nie okazali wiary pogineli:
Judy 1:5
5 Pragnę wam przypomnieć — mimo iż wszystko raz na zawsze wiecie — że Jehowa, chociaż wybawił lud z ziemi egipskiej, potem zgładził tych, którzy nie okazali wiary.
Brak wiary przekreśla nadzieję na życie wieczne.
Obj. 21:8
8 Ale co do tchórzów i tych bez wiary, i obrzydliwych w swej plugawości, i morderców, i rozpustników, i uprawiających spirytyzm, i Bałwochwalców, i wszystkich kłamców — ich dział będzie w jeziorze płonącym ogniem i siarką. To oznacza drugą śmierć”.
|
So gru 17, 2005 16:30 |
|
|
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Cytuj: można być fanatykiem w dobrym lub złym
Każdy fanatyk jest zły. Fanatyzm w mojej opinii może zaślepiać, prowadzić do zbędnych konfliktów różnych nacji, poglądów, myśli. A skąd mieć pewność, że "dobry" fanatyk nie zamieni się w "złego"? Że jego myśli zostaną zmienione, o co w przypadku fanatyzmu łatwo- wystarczy w sumie logicznie powołać się na podmiot, który darzymy fanatyzmem?
Jednym słowem- fanatyką stanowcze nie!
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
Pn gru 19, 2005 15:47 |
|
 |
zenon52
|
 Re: Czy warto być Fanatykiem ?
Jacek.K. napisał(a): Fanatyzm cecha szkodliwa, czy też pożyteczna ?
Proszę zajrzyjmy do słownika. fan ang. [wym. fän], miłośnik (-iczka), entuzjast(k)a, zwariowany(-a) amator(ka); sport. kibic. fanatyzm zaślepienie, żarliwość, zagorzałość (zwł. religijna) nie uznająca tolerancji, ustępstw, kompromisu; bezkrytyczna wiara w słuszność sprawy, idei; namiętność do szerzenia, choćby i gwałtem, własnych przekonań i do zwalczania odmiennych. A z czego to wynika, czy to nie jest zwykła pycha?
|
So sty 28, 2012 22:57 |
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
|