Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 22:43

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 180  Następna strona
 Radio Maryja. 
Autor Wiadomość

Krytyka RM w "cztery oczy", konczy sie zazwyczaj brakiem jakiejkolwiek reakcji.
Dlatego jest ona bezsensowna. Natomiast jakakolwiek krytyka na antenie......konczy sie zwyklym rozlaczeniem.

Jak mozna krytykowac w "cztery oczy" stacje radiowa , ktora nadaje swoje audycje na pol swiata?????

To sprawa nierealna i niemozliwa......

Wiele osob z tego forum, narzeka na obecna tutaj "cenzure".
"Cenzura" tutaj to jak "pocalunek kobiety" w porownaniu z prawdziwa cenzura RM.

pozdrowka

Wt mar 09, 2004 13:11
Post RM
Cytuj:
Teofil, Jan - z pewnością masz wiele racji w tym co napisałeś, ale niestety, to mocno zaznaczone przez Ciebie stwierdzenie: "Radio Maryja tego nie realizuje gloryfikując jedną tylko nację: polskość." niezbyt licuje z resztą wypowiedzi. Priorytetami w Radiu Maryja są: modlitwa, katecheza i rozmowa ze słuchaczami, więc na jakiej to podstawie stwierdziłeś, że nie realizuje ono zasady powszechności?
A co do "Tygodnika Powszechnego", to Twoje zabiegi z pewnością zasługują na uznanie. Ktoś chyba nawet sparafrazował tytuł tego pisma na "Żydownik Powszechny".

Zacznę od tyłu. "Żydownik Powszechny", to wyzwisko, które - z tego co wiem - po raz pierwszy i to publicznie padło z ust dyrektora Radia Maryja. I ks. Rydzyk publicznie dowodzi, że pouczenia Chrystusa go po prostu nie obchodzą.
A teraz przyjrzyjmy się Twojej wypowiedzi. Wtedy, kiedy się krytycznie wypowiadam o "TP" wyrażasz mi swoje uznanie. Ale kiedy mówię krytycznie o "RM" wtedy "niezbyt to licuje zresztą wypowiedzi". Wybacz ale nie rozumiem; mów jaśniej. Wprawdzie Pan Jezus nauczał w przypowieściach ale każda taka przypowieść bardzo ściśle odpowiadała prawdzie. Twoja natomiast zawiera tylko odrobinę prawdy; jest klasycznym przykładem kłamania prawdą.
Rozmowy ze słuchaczami a przynajmniej takie jakie prowadzi "RM", nie tylko, że nie wyczerpują zasady powszechności ale biorąc pod uwagę zdejmowanie z anteny głosów krytycznych wobec poglądów głoszonych przez prelegentów "RM", sprawia, że mamy do czynienia z wyjątkowo ostrą selekcją.
Począwszy od papieża Leona XIII, Watykan coraz mocniej wypowiadał się - właśnie głosem papieży - i nadal się wypowiada w sprawach społeczno-politycznych ale trudno byłoby w tych wypowiedziach doszukać się jakiegoś podobieństwa z tym co wypływa z "RM".
I jeszcze raz wyjaśniam, że powszechność to jest to o czym nauczał także św. Paweł. Nie jest ważne czy ktoś jest Polakiem, czy Niemcem, czy Żydem, wolnym czy też niewolnikiem, żebrakiem czy właścicielem wielkiej fortuny, wszyscy braćmi albo siostrami jesteśmy. Bez żadnej różnicy, chyba tylko tej, że komu wiele dano, od tego też wiele wymagać się będzie.
Pokój i dobro! tis

Wt mar 09, 2004 17:27

Wobec powyższego, ponawiam swoje pytanie, na jakie żaden zwolenik RM jeszcze mi nie odpowiedział. Mianowicie co to test ten " Dwużydzian". Bo "Żydownika Powszechnego" już rozszyfrowałem!.

Wt mar 09, 2004 19:14

Post Uzupełnienie.
"godunow" - problem jaki przedstawiłeś wypadałoby nieco szerzej rozwinąć. Istotne jest tu bowiem dosyć nieprecyzyjne słowo "źle". Jeśli przyjąć, że: 1 - "źle" oznaczałoby: niezgodnie z prawdą, szkalująco, oszczerczo i tym podobne oraz 2 - Radio Maryja jest dziełem Bożym i 3 - Radio Maryja jest częścią ojczyzny, bądź posiada z nią ścisły związek, to wówczas stwierdzenie: "Kto źle mówi o Radiu Maryja ten ubliża Chrystusowi , Kościołowi Chrystusowemu i Ojczyźnie" byłoby raczej zgodne z prawdą. I w takim wymiarze możnaby nawet w stosunku do innego radia owo stwierdzenie stosować, o ile takie radio spełniałoby wspomniane warunki.

"cieplutki" - tak z tym "osądzaniem" to nie walcz. Przecież wyrażanie swoich opinii nie musi być zaraz osądzaniem, zwłaszcza gdy w mniemaniu autora są oparte na prawdzie. W taki sposób to należałoby chyba milczeć o różnych błędach i grzechach, o których chrześcijaninowi milczeć nie wypada.

Co do cenzury, Belizariusz, to nie przesadzaj - ale o tym lepiej w dziale "Moderacja". Jak mówi przysłowie: Przyganiał kocioł garnkowi a sam smoli...
Jednak faktem zdaje się być to, że rzeczywiście niektóre "niewygodne" osoby były odpowiednio wyciszane na antenie, albo też - co również trudno zrozumieć - niektóre ważkie pytania pozostawały bez zadowalającej na nie odpowiedzi. Takie działania istotnie trudno nieraz zrozumieć.

Teofil, Jan - proponuję zachować więcej powściągliwości w ferowaniu wyroków. Jeśli chodzi o "patriotyzm" propagowany poprzez Radio Maryja, to możliwe, że odbywa się to zbyt nachalnie i z tego też powodu być może odbierasz to jako szowinizm. Ale to, co płynie poprzez fale Radia Maryja z pewnością szowinizmem nie jest. Spójrz na to co się dzieje w mediach tak zwanych "liberalnych". Nie dostrzeżesz tam szerzenia antypolonizmu, europeizacji czy nawet amerykanizacji? To coś jak kiedyś germanizacja czy rusyfikacja...
Co do pewnej nieumiejętności prowadzenia rozmów można się chyba zgodzić, ale to jest raczej problem występujący w Kościele dość powszechnie, więc opieranie się głównie na stwierdzeniu, że w Radiu Maryja rozmówcy są selekcjonowani - nawet jeśli byłoby ono prawdziwe - może posiadać cechy manipulacji, ponieważ w innych stacjach radiowych rozmowy ze słuchaczami stanowią "ułamek" czasu antenowego, toteż trudno znaleźć jakąś skalę porównawczą. Jeśli jednak według Ciebie rozmowy ze słuchaczami stoją w sprzeczności ze słowami Pisma Świętego, to bardziej problem leży chyba po stronie słuchaczy, choć nie wykluczone, że zbyt mało zwracają na to uwagi ci, którzy w tym radiu posługują.

Śr mar 10, 2004 4:18

Cytuj:
Radio Maryja jest dziełem Bożym

Szatan jest też stworzony przez Boga .. jeżeli byśmy to w tych kategoriach rozpatrywali.. to masz rację.. Tyle tylko że wyznawców szatana uważamy za bluźnierców sekciarzy czyż nie ..?
Pielgrzym napisał
Cytuj:
- Radio Maryja jest częścią ojczyzny, bądź posiada z nią ścisły związek

Podobne zdania na swój temat wygłasza Leszek Miler i jego koledzy !!
Pytanie by należało postawić czym dla chrześcijanina jest Ojczyzna..?
Na pewno nie nacjonalizmem szowinizmem narodowym czyli tym wszystkim co można usłyszeć na antenie RM
Pielgrzym napisał
Cytuj:
, to wówczas stwierdzenie: "Kto źle mówi o Radiu Maryja ten ubliża Chrystusowi , Kościołowi Chrystusowemu i Ojczyźnie" byłoby raczej zgodne z prawdą. I w takim wymiarze możnaby nawet w stosunku do innego radia owo stwierdzenie stosować, o ile takie radio spełniałoby wspomniane warunki.

I takie stawianie sprawy jest jawnym bluźnierstwem, Obrazą Pana Boga
Żadnego Radia czy TV nie można porównywać do Chrystusa czy kościoła Chrystusowego. Tak że Pielgrzymie Twoje twierdzenie jest bluźnierstwem i nie grzesz więcej wypowiadając takie słowa(pisząc) jak wyżej.
Pozdrawiam

Śr mar 10, 2004 8:39

Postanowiłem nie mieszać już się tutaj w spór.

Napisałeś:

Cytuj:
Za powiedzenie publicznie że Telewizja Polska kłamie
można było trafić za kratki.!

A jeśli ktoś ma na to niepodwarzalne dowody???????

A jeśli się posunę dalej i powiem,że nasz Prezydent kłamie???????

Zajrzyj:
http://www.naszdziennik.pl/dodatek/dodatek007/
a zrozumiesz!

To tylko jeden z licznych dowodów,dla których RM
i Nasz Dziennik są niewygodne.

Powiem Ci brachu,że ja chciałem dodać słowo tylko dla naszego wspólnego dobra.Nie znoszę oczerniania,obmowy,oszczerstw...
Tu nikt nie daje poważnych "sądowych" dowodów,które mają wielkie znaczenie,tylko rzuca się "krytyką" często wykoślawioną i przekręcającą oblicze Prawdy.
Ja jeśli powiedziałem,że media kłamną - dałem dowód:

http://www.naszdziennik.pl/dodatek/dodatek007/

Więc uważam,że postąpiłem uczciwie i nie rzuciłem oszczerstwa,
nie obmówiłem,tylko przedtawiłem pełną Prawdę.

Ty zaś rzucasz głównie tylko jedno hasło:

Kto źle mówi o RM ten ubliża Chrystusowi ,
Kościołowi Chrystusowemu i Ojczyźnie

A możesz przedstawić pełną wypowiedź,a nie fragment?

Ten fragment w świetle innej wypowiedzi może mieć już inne,
zupełnie inne znaczenie...

Z Bogiem.

Śr mar 10, 2004 9:55

Cytuj:
Ty zaś rzucasz głównie tylko jedno hasło:

Kto źle mówi o RM ten ubliża Chrystusowi ,
Kościołowi Chrystusowemu i Ojczyźnie

A możesz przedstawić pełną wypowiedź,a nie fragment?

Ten fragment w świetle innej wypowiedzi może mieć już inne,
zupełnie inne znaczenie...

W każdym kontekście taka wypowiedź to bluźnierstwo .
Jak zawsze nie odpowiadasz na niewygodne pytanie
Ale zadam
Czym dla chrześcijanina jest ojczyzna..?
Cieplutki napisał
Cytuj:

No to przyjrzyjmy się politycznym ekspertom którzy wspierają RM.
Wczoraj o 23.00 w Polsacie wystąpił w pojedynku z A. Lepperem jeden z nich profesor Niesiołowski(ZHN) tenże człowiek mieniący się za obońce Chrystusa Radia Chrystusowego nawet swojemu adwersarzowi nie potrafi podać ręki.. Zaiste chrześcijański obrońca.
Następny obrońca ideolog polityczny Pan Macierewicz . W młodości zachwycony komunizmem w wydaniu Fidela Castro de Cuba !.. Chciał założyć w Polsce Harcerstwo Egewary.. (na wzór de Cuba) .
Można by więcej przytoczyć takich ekspertów występujących w Naszym Dzienniku czy RM..
To że teraz oni piszą czasami teraz prawdę nie są dla mnie wiarogodnym źródłem informacji..
Także po owocach poznajmy ludzi .. Po owocach..
Bracie Cieplutki

POzdrawiam

Śr mar 10, 2004 12:21

Post Odpowiedź na post "godunowa".
A czy mógłbyś z łaski swojej podać źródło (lub źródła) informacji, które w Twoim mniemaniu jest (są) wiarygodne, lub bardziej wiarygodne od - jak można sądzić - kwestionowanych tu przez Ciebie?
Poza tym, co do bluźnierstwa, to jeśli Kościół jest mistycznym Ciałem Chrystusa, a Radio Maryja jest tego Kościoła częścią, to czy rzeczywiście nie jest tak, że ataki na to radio są atakami na Kościół? Jeśli się nie mylę, to w podobny sposób wypowiedział się nawet ksiądz Prymas w wyniku którejś z "nagonek". A zatem - spokojnie, bracie!...

Śr mar 10, 2004 21:44

Cytuj:
A czy mógłbyś z łaski swojej podać źródło (lub źródła) informacji, które w Twoim mniemaniu jest (są) wiarygodne, lub bardziej wiarygodne od - jak można sądzić - kwestionowanych tu przez Ciebie?

Dla mnie wiarygodnym źródłem informacji jest jej potwierdzenie z kilku źródeł . Nie zależnych od siebie. A tym bardziej że RM jest radiem o określonej opcji politycznej.. Tym bardziej podane wiadomości tam muszą podlegać weryfikacji w innym źródle..
Pielgrzym napisał
Cytuj:
Poza tym, co do bluźnierstwa, to jeśli Kościół jest mistycznym Ciałem Chrystusa, a Radio Maryja jest tego Kościoła częścią, to czy rzeczywiście nie jest tak, że ataki na to radio są atakami na Kościół?

Według Ewangelii Kością Kościoła Chrystusowego są jego wyznawcy czyli ludzie wierzący w Jezusa Chrystusa . A ty sugerujesz że kością jest rzecz..
Nawet przytoczony przez Ciebie Prymas Polski nigdy nie mówił że RM jest głosem kościoła katolickiego w Polsce.. To choćby z szacunku dla Twojego Prymasa muszę jemu w tej kwestii wierzyć..
Pozdrawiam Bracie..!!

Cz mar 11, 2004 9:09
Pielgrzymie zechciej zrozumieć, że Kościół to nie wspólnota aniołów. To wspólnota Ludu Bożego a Lud Boży tworzy zdecydowana część grzeszników. Mówi się także (za św. Pawłem), że Kościół to "Mistyczne Ciało Chrystusa, a ciało może być także pokryte wrzodami. Dla mnie pewne elementy instytucji zw. "Radio Maryja", to wrzody na Mistycznym Ciele Chrystusa. Im szybciej się je wyleczy tym lepiej dla Mistycznego Ciała. Takim wrzodem jest właśnie nacjonalizm, przybierający często formy szowinizmu. Patriotyzm nie polega na nienawiści i pogardzie dla innych niż własna nacji.

Cz mar 11, 2004 10:18

Post O Radiu Maryja.
"godunow" - dałeś dosyć wymijającą odpowiedź, dlatego zapytam może wprost - co proponujesz w zamian Radia Maryja?
Nie uważasz chyba, że wiadomości podawane przez Radio Maryja są nieprawdziwe?
Co do drugiej zacytowanej przez Ciebie kwestii, to nie chodzi o cegły czy jakiś budynek, ale o Radio Maryja w znaczeniu całego dzieła służącegoszerzeniu ewangelii.

Teofil, Jan - nie przesadzaj tak z tym nacjonalizmem. Może rzeczywiście szerzenie patriotyzmu poprzez fale Radia Maryja wyglądało miejscami dosyć nachalnie, a z racji tego, że obecnie w Polsce raczej do rzadkości należy wychowywanie w duchu patriotyzmu - rzecz taka może w odbiorze wydawać się nawet agresywną. Ale uważam, że stwierdzenie, że "Radio Maryja szerzy nacjonalizm czy szowinizm" jest zgoła nieprawdziwe. Jeśli jednak spotkałeś się z jakimś szowinistycznym akcentem, to należałoby to uznać raczej za wyjątek a nie regułę.

So mar 13, 2004 15:05

Dla mnie pewne elementy instytucji zw. "Radio Maryja", to wrzody na Mistycznym Ciele Chrystusa.Takim wrzodem jest właśnie nacjonalizm, przybierający często formy szowinizmu. Patriotyzm nie polega na nienawiści i pogardzie dla innych niż własna nacji.

tak się zastanawiam Teofilu, że trochę za mocno powiedziałeś o Radiu Maryja- Widzisz próbowano wychować nas na ateistów ,bez ksiązek o tematyce religijnej ,bez audycji religijnych , nie mowiąc o telewizji. I nagle zaistniało w naszej rzeczywistości Radio Maryja- a może nie jesteśmy przyzwyczajeni do tego rodzaju mediów??

A Radio Maryja spełnia swoje zadania-ewangelizuje, przez nie słyszymy modlitwę , Słowo Boże, a nawet jest mozliwość wysłuchania Mszy św- jesli ktoś nie może iść do Koscioła z ważnych przyczyn: praca zawodowa ,choroba, ...

Sporadycznie słucham Radio Maryja ,nie oglądam TV Trwam -ale wiem , że jest spora liczba ludzi - wykształconych i nie tylko dla których Radio Maryja jest jedynym promykiem nadziei i łączności z innymi.

Do audycji radiowych zapraszani sa wybitni i znani prelegenci: księża i nie tylko - więc---- ??

A nawet jesli Radio Maryja mowi i wzywa do patriotyzmu, sprzeciwstawia się obiektywnemu złu jakie panuje, demoralizacji, grzechom i niesprawiedliwości społecznej - to chyba dobrze ,że ktoś trzyma " rekę na pulsie" i - uświadamia?

Warto sobie pomysleć - jakim jestem patriotą , co zrobiłem aby media katolickie były na lepszym poziomie, czy tylko wymagam od innych a od siebie nic? Czy modlę się, aby powstające media katolickie w obecnej rzeczywistości były dobre? Czy modlę się za te media, a w szczególności za Radio Maryja, które mi się nie podoba ? A może tylko wytykam błędy a nic nie robię w tym kierunku by było lepiej - przecież modlitwa czyni cuda! Wierzysz w to??

Pozdrawiam :-D awe

So mar 13, 2004 16:06
Przecież poza "RM" nie istnieje pustka...
Istnieje telewizyjne ziarno, radio "PULS" i kilka innych, naprawdę dobrych katolickich rozgłośni regionalnych...
A na pewno nie możemy zdadzać się na pewne wypowiedzi na antenie katolickiego radia, które źle świadczą o nas, Katolikach...
Wejdź na któreś z "niekatolickich" forów a przekonasz się, jaką to naprawdę "dobrą" :( robote robi dla Katolików Radio Maryja... :(

So mar 13, 2004 19:30

Cytuj:
godunow" - dałeś dosyć wymijającą odpowiedź, dlatego zapytam może wprost - co proponujesz w zamian Radia Maryja?

Jeżeli chodzi o serwis informacyjny .. Na pewno jest wiele różnych stacji radiowych i ty które się tym zajmują i podają rzetelniej przygotowane wiadomości polityczne niż RM..
Na polskim rynku . według mnie Polskie Radio PRI . z Telewizji najmniej wiarygodna TVP1.no i sporo zachodnich TV dostępnych na orbicie specjalizujących się w wiadomościach .jeżeli podja tą sama wiadomość....

Pielgrzym napisał
Cytuj:
Nie uważasz chyba, że wiadomości podawane przez Radio Maryja są nieprawdziwe?

Mam co do tego wątpliwości czy są prawdziwe.
Przykład po referendum o akcesji do UE prze kilka dni był lansowany pogląd że to niby wybory były z fałszowane ..i tak dalej.. A Państwowa Komisja Wyborcza i obserwatorzy niezależnie nie stwierdzili takiego faktu .. Pomijając drobne incydenty które zawsze mają miejsce.. Przykładów by można mnożyć pytanie tylko po co..?
Pielgrzym napisał
Cytuj:
Co do drugiej zacytowanej przez Ciebie kwestii, to nie chodzi o cegły czy jakiś budynek, ale o Radio Maryja w znaczeniu całego dzieła służącegoszerzeniu ewangelii.

Widzisz wiele jest rozgłośni katolickich (innych) nie wywołują kontrowersji. Np. TV Puls prowadzi też audycje polityczne. Dającą w tych audycjach możliwość wypowiedzenia się różnych opcji..
Co do głoszenia Ewangelii . Na pewno to Radio ma też pozytywne aspekty.. Tyle tylko że łyżka goryczy zepsuje cały antałek wina (który po takim dictum należy wylać)i to przedniej miary. Podobnie jest w tym przypadku..
Pozdrawiam

N mar 14, 2004 7:29

Post O Radiu Maryja.
Jednym z priorytetów Radia Maryja jest głoszenie Ewangelii. Jeśli w odbiorze wypowiedzi na falach tego radia wydają się być przejawem fanatyzmu czy nietolerancji, to chyba powodem tego jest ten wspomniany aspekt. Radio Maryja - i tu się chyba zgodzisz, godunow - jest jedynym w swoim rodzaju. Po ludzku rzecz biorąc powstało z przysłowiowego "niczego". Nie kwestionuję tego, że funkcjonują w Polsce także inne media katolickie (zazwyczaj jednak o regionalnym zasięgu), ale chyba nie są mi znane takie spośród nich, wokól których podobnie jak wokół Radio Maryja, gromadzi się nie tyle jakaś tam bliżej nieokreślona grupa ludzi, co jakby pewna wspólnota (nie dotyczy to oczywiście wszystkich słuchaczy tego radia, ale z pewnością wielu z nich).
Co do "łyżki goryczy" to masz chyba sporo racji. Zwróć jednak uwagę na to, że współtworzący dzieła związane z Radiem Maryja, jak i samo to radio zaczynali niemal od "zera" - ani wykształcenia dziennikarskiego, ani obeznania w technice, ani środków finansowych, ani "dobrych wujków"... Praktycznie jedynym oparciem w tworzeniu tego radia był i jest Bóg. I z pewnością właśnie zawierzenie Jemu oraz Matce Najświętszej doprowadziło do zaistnienia tego radia. Dlatego za całkiem niezrozumiałe uważam poddawanie w wątpliwość tego, że Radio Maryja jest dziełem Bożym. Natomiast faktem jest - i może nawet z bólem należy to przyznać - że zdarzają się mniejsze lub większe błędy w tym radiu. Podałeś jakiś przykład odnośnie wiadomości... Możliwe, że niejednokrotnie były przedstawiane w sposób tendencyjny albo nieobiektywny (co w zasadzie na to samo wychodzi) i tego typu "ciemne strony" należałoby z pewnością zmienić. Niemniej jednak głównym celem tegoż radia jest głoszenie Ewangelii, a w takim przypadku uciekanie od doczesnych problemów trapiących ogromne rzesze ludzi byłoby - delikatnie mówiąc - nie na miejscu. I w tym kontekście należy zrozumieć powody, dla których na antenie tego radia poruszane są sprawy polityczne.
Poza tym Radio Maryja nie zajmuje się komercją (co pod tym względem również zdaje się być ewenementem na skalę światową - mając na uwadze "zasięg" tego radia), co z pewnością przyczynia się do tego, że nie staje się ono jarmarcznym bublem. Przy okazji - jeśli ojciec Tadeusz Rydzyk istotnie prowadziłby "swój biznes" (jak to niektórzy zdają się sugerować), to dlaczego, jeśli się nie mylę, nie ma w tym radiu płatnych reklam czy ogłoszeń?
Trudne do zrozumienia mogą być różnego rodzaju raczej bezpodstawne ataki mające na celu Radio Maryja, albo ściślej - osoby posługujące w tym radiu.
Jak to jest w Piśmie Świętym: "Więc i teraz wam mówię: Odstąpcie od tych ludzi i puśćcie ich. Jeżeli bowiem od ludzi pochodzi ta myśl czy sprawa, rozpadnie się, a jeżeli rzeczywiście od Boga pochodzi, nie potraficie ich zniszczyć i może się czasem okazać, że walczycie z Bogiem. Usłuchali go." [Dz 5,38-39]...

N mar 14, 2004 21:12
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 180  Następna strona