Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 12:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 [mz412] muzyka - grzech ???? 
Autor Wiadomość

Post [mz412] muzyka - grzech ????
Mam pytanko czy uważacie sluchanie takiego zespołu jak MZ412 za grzech ????? i czy powinno sie z tego wyspowiadac ???

P.S. Jak ktos nie zna podaem przyk.ladowe 2 nazwy płyt.

[mz412] - "burning the temple of god"
[mz412] - "in nomine dei nostri satanas luciferi excelsi"

zespol jest jak pewnie mozna z nazwy wywnioskowac satanistyczny ale czy sluchanie ich muzyki (btw jest super np. do towrzenia kliamtu przy jakims morczym erpegu) mozna uznac za grzech i cyz powino sie to na spowiedzi powiedziec ???

Wt gru 20, 2005 0:19
Zobacz profil YIM

sorki za bledy ale pakrtycznie spie ;D dobranoc wszystki nocnym stforkom ;)

Wt gru 20, 2005 0:20
Zobacz profil YIM

To zależy od tego jak słuchanie tej muzyki wpływa na Twoją relację z Bogiem i ludźmi - jeśli negatywnie to słuchanie jej jest grzechem, tym bardziej jeśli jesteś świadom tego negatywnego wpływu.

Wt gru 20, 2005 7:19

Jeśli nie angażujesz się całym sobą w muzykę i nie traktujesz jej przekazów poważnie to nic złego w jej słuchaniu. Jeśli staje się ona dla ciebie najważniejsza to już jest sygnał, że zmierza to wszystko w kierunku grzechu. Pan Bóg nie wyznaczał nam jakiej muzyki mamy słuchać :D

Wt gru 20, 2005 9:36
Zobacz profil WWW

Znam kogoś, kto powiedzial księdzu, że ma wyspowiadać się (nie pomyliłam się, świecki lider powiedzial księdzu) ze sluchania Janis Joplin.

Wt gru 20, 2005 19:57

Powinieneś przestać słuchać takiej muzyki, jeśli nie chcesz doprowadzić swojej duszy do zguby, bo to prosta ścieżka do tego.

Wt gru 20, 2005 23:41

Powinieneś przestać słuchać takiej muzyki, jeśli nie chcesz doprowadzić swojej duszy do zguby, bo to prosta ścieżka do tego.

A moglbyś powiedziec dlaczego ??? bardzo mile widziene byłyby jakies argumenty... ;D Mam nadzieje, ze nie myslisz, że od takiej muzyki zaczne biegac poc amtarzach i rozwalac groby ??? Porostu fajna muzyka do tworzenia klimatu grozy.

Śr gru 21, 2005 15:05
Zobacz profil YIM

Cerberze, a co mówi Twoje sumienie ? Czy przypadkiem jakiś wewnętrzny głos nie podpowiada Ci, że nie powinieneś słuchac takiej muzyki ? Gdybyś nie miał wątpliwości, to byś nie poruszył tego tematu na forum.

Kiedy koś pisze np. wiersz, to mówi, iż uzewnętrznia w jego treści wewnętrzny stan swojej duszy. Podobnie jest z muzyką. Komponując jakiś utwór kompozytor niejako się uzewnętrznia i stara się zainteresować sobą, swoimi myślami i poglądami, swoją duchowością, drugiego człowieka. Spójrz na to od tej strony.

Wszelkie autorytety duchowe z jakimi miałem styczność i które mówiły mi na temat muzyki, zawsze były przeciwne wspomnianej przez Ciebie muzyce.

Słuchając satanistycznych tekstów tych zespołów i wsłuchując się w tego typu muzykę, niedostrzegalnie dla siebie samego, ale stopniwo i konsekwentnie wprowadzasz swoją duszę w mroczną duchowość.

Piszesz, że to tylko przecież muzyka i tyle, że to przecież nic złego. Jednakże, jak ktoś kiedyś powiedział, największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi do tego, iż tak naprawdę nie istnieje. Wilk nigdy nie podejdzie do stada w swej własnej postaci, bo nie upoluje żadnej owcy. Dużo większy sukces osiągnie gdy się przebierze za jedną z owieczek. Jeśli jednak się zdecyduje już podejść w swej własnej, wilczej postaci, to by owce nie uciekły i polowanie mogło zakończyć się sukcesem, będzie się starał przekonać owce, że nie mają czego się bać, że tak na prawdę nie jest zły. To wszystko tylko po to, by podejść bliżej do stada i pozyskać większy łup. Muzyka, o której piszesz jest takim właśnie wilkiem.

Śr gru 21, 2005 15:32

Muzyka to nie tylko melodia,ale takze przekaz (slowa,ladunek emocjonalny). To sa dwie nierozlaczne czesci.
Wydaje mi sie zwyczajnie glupie sluchac czegos,co propaguje odmienne wartosci od tych,ktore wyznaje.Ba,czegos,co osmiesza,obraza itp. Jesli Tobie to nie przeszkadza, to wydaje mi sie ze to nie zahacza o kwestie grzechu ,ale Twojej hierarchii waznosci.Czy rzeczywiscie Bog jest na pierwszym miejscu.Czy zalozmy masz watpliwosci ,bo czujesz to w swoim sercu,czy dlatego,bo ktos powiedzial ze to zle i powinno sie czuc winnym z danego powodu.
Inna sprawa,ze slowa czesto moga zostac dluzej w podswiadomosci,a potem mniej lub bardziej sprowokowac do wyrzadzenia zla.
Co do wytworzenia samego klimatu - sa chrzescijanskie metalowe zespoly , ktore graja naprawde ciezka muzyke ,ale jednoczesnie tekstami nie obrazaja Boga.

Śr gru 21, 2005 22:18

Co do wytworzenia samego klimatu - sa chrzescijanskie metalowe zespoly , ktore graja naprawde ciezka muzyke ,ale jednoczesnie tekstami nie obrazaja Boga.

Ta... tylko mam 2 prosby:
- podaj mi jakis taki zespol njalepiej nazwe i nazwe jakiejs plyty/utworu
- pozatym zespol MZ412 to nie metal bo tego typu muzyka nie wytworzy klimatu gorzy raczej. Probopowałbym poszukac jakiegos kawalka (na jakims emule albo soulseeku.) A potem dopiero pisac. Bo niedlugo ktos mi zaproponuje, ze do tworzenia nastroju grozy najlepszy bedzie S.O.A.D. ;)

Śr gru 21, 2005 23:27
Zobacz profil YIM

A jaki to ma byc dokladnie gatunek?Z nazwy i opisu zespolu wywnioskowalam,ze chodzi o odmiane metalu.
Nie jestem specjalistka w tej dziedzinie,no coz,podalam jedynie namiary i mozliwosci.Poki co zajrzyj tam:

http://www.christianmusic.org/cmp/artis ... play_Genre
http://christianmusic.com/linkstogroups.html
http://directory.google.com/Top/Society ... ic/Styles/

Cz gru 22, 2005 9:09

Jeśli to jest muzyka satanistyczna, powinieneś sie z tego wyspowiadać.

So gru 24, 2005 11:53

To w takim razie filmów o szatanie, opętaniu też nie można oglądać, bo przecież tam też jest mowa o szatanie. Tu owieczko bym z Tobą polemizowała...

So gru 24, 2005 12:44
Zobacz profil WWW

Może to niszczyć relację z Bogiem ( i to akurat nie dlatego, że Pan się obrazi, tylko dlatego, że to człowiek może niszczyć ten kontakt ), dlatego lepiej tego unikać...

Pt sty 20, 2006 16:28

ja uważam że do klimatu dobra jest muza bez słow... (grałem trochw w RPGi) a co do tej muzy to ja bym sie nie spowiadal i przestal jej słuchać, może i tworzy klimat, ale czy słuchając jej ta muzyka nie zmienia Ciebie?
(mnie musyka zmienia) lepiej uwazac co sie slucha.

N sty 22, 2006 0:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona