Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz wrz 11, 2025 20:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Pytanie... 
Autor Wiadomość

Post Pytanie...
Niedawno przeczytałam w internecie, że piosenki zespołu "The Beatles" mają podteksty satanistyczne...Tak szczerze mówiąc, to nierozumiem za bardzo o co w tym chodzi...Nie przepadam za tym zespołem, ale to jest przecież legenda muzyki i jakoś nigdy wcześniej nie spotkałam się z takim stwierdzeniem...Na czym te podteksty miały by polegac i czy były one celowe czy też nie?No i kto postawił taką tezę i na jakiej podstawie?

PS. Moje pytanie jest dziwne, a może też głupie, ale chciałabym wiedzieć, co wy na ten temat myślicie i czy to jest w ogóle prawda...

Pt gru 23, 2005 15:47

Posluchaj sama i sprawdz czy znajdziesz...

To co przeczytalas to propagandowe polowanie na czerownice. Ja ostatnio na stronie jakiejs oazy przeczytalem, ze nawet plyty Stinga trzeba wyrzucac.

Proponowalbym nauczyc sie myslec wlasnym rozumem i samemu oceniac co dobre a co zle... papiez oficjalnie tegonie potepil, a wiec jakakolwiek wypowiedz w tej kwestii jest subiektywna ocena wypowiadajacego sie. Nie rezygnuj wiec z prawa do swojej wlasnej, subiektywnej oceny. Po prostu robiac w ten sposob powoli ubezwlasnowolnisz sie, oduczysz sie konstruktywnego myslenia, analizowania i wyciagania wnioskow. Pamietaj, ze podstawowym prawem czlowieka jest oceniac, analizowac i wyciagac wnioski, chocby nawet mialy byc bledne.

A odpowiadajac na pytanie: takie stwierdzenie jest juz smiesze. Tak smieszne, ze juz mnie nie smieszy. Jest dla mnie zalosne.

Crosis

Pt gru 23, 2005 15:53

Heh 'satanistyczne' to chyba troche przesadzone. Pewnie ktoś pokroju Rydzyka albo ktoś kto jak slyszy rocka to wyciąga kropidło i odprawia egzorcyzmy na odtwarzaczu. Choć imho Black Sabbath jakby na to nie patrzeć ma cos z satanizmu, wystarczy przesłuchac kilku piosenek. A co do Beatelsów to nie satanistyczne ale powiedzmy że niektóre sa "Anty Chrześcijańskie" Choćby przytocze text ze słynnego przeboju Lennona "Imagine":

Cytuj:
Imagine
there's no heaven,
It's easy if you try,
No hell below us,

Jakby nie patrzeć to jest krytyka chrześcijaństwa.

albo inny fragment tej samej piosenki:

Cytuj:
Imagine there's no countries,
It isnt hard to do,
Nothing to kill or die for,
No religion too,

Ale żadnej mowy tu o kulcie szatana chyba być nie może.

/To tak moim skromnym zdaniem tylko :)

Pt gru 23, 2005 21:13
Jezeli Lenon stawial sie ponad Jezusem to cos chyba bylo nie tak.

So gru 24, 2005 13:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]