Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 17:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Jedna religia = katastrofa 
Autor Wiadomość

Post Jedna religia = katastrofa
Czy nie uważacie, że gdyby w naszym świecie doszło do monopolu jakiejkolwiek religii np. Katolicyzmu to byłaby to katastrofa dla naszego świata ....

Jak byłem w przedszkolu nie mogłem zrozumieć dlaczego durni ludzie posługują się tyloma językami, przecież gdyby był tylko jeden wszyscy ludzie doskonale by się rozumieli ... same korzyści ????

Gdy dorosłem zrozumiałem, że różnorodność którą stworzył Bóg jest piękna. Na Discovery idą obecnie krótkie wstawki o ginących językach, ginących kulturach - które należy CHRONIĆ.

Na Litwie uczą w szkole podstawowej, że dopóki choć jeden człowiek mówi po Litewsku - Litwa nie zginęła - czyż nie jest to piękne ?

Podobnie z religiami.
Jako katolicy powinniśmy szanować i chronić inne religie.

W ankiecie na tym forum Mieszek "udowadnia", że tylko jego Bóg jest prawdziwym Bogiem i tylko jemu przysługuje duża litera.
Mieszku jak myslisz, co by było gdyby nasz Papież prowadził dialog np. z Żydami z mówiąc:

Tylko mój Bóg jest prawdziwym Bogiem i tylko jemu przysługuje duża litera "B" - wasz bóg to tylko bóg - jeden z wielu nieprawdziwych
Oczywiście każdy Żyd, nawet niewierzący, trzasnąłby drzwiami i zakończył błyskawicznie jakikolwiek dialog - ale czy ty to zrozumiesz ?

P.S.
Nie wprowadzaj nowych zasad ortografii ...

Pt gru 23, 2005 17:51

Post Re: Jedna religia = katastrofa
roberthat napisał(a):
Czy nie uważacie, że gdyby w naszym świecie doszło do monopolu jakiejkolwiek religii np. Katolicyzmu to byłaby to katastrofa dla naszego świata ....

Nie.
roberthat napisał(a):
Gdy dorosłem zrozumiałem, że różnorodność którą stworzył Bóg jest piękna.

Analogia jaką czynisz jest błędna, bo Bóg nie ustanowił sobie wielu różnych form swojego kultu - dał nam jedno Prawo, jedno Objawienie i jedną Wiarę.
roberthat napisał(a):
Na Litwie uczą w szkole podstawowej, że dopóki choć jeden człowiek mówi po Litewsku - Litwa nie zginęła - czyż nie jest to piękne ?

Dla mnie nie.
roberthat napisał(a):
Podobnie z religiami.

To co piszesz jest sprzeczne z misyjnym posłannictwem chrześcijan. Powinniśmy szanować inne religie okazując tym samym szacunek ludziom, ale chronienie ich nie jest w interesie katolików.
roberthat napisał(a):
W ankiecie na tym forum Mieszek "udowadnia", że tylko jego Bóg jest prawdziwym Bogiem i tylko jemu przysługuje duża litera.
Mieszku jak myslisz, co by było gdyby nasz Papież prowadził dialog np. z Żydami z mówiąc:

Tylko mój Bóg jest prawdziwym Bogiem i tylko jemu przysługuje duża litera "B" - wasz bóg to tylko bóg - jeden z wielu nieprawdziwych

Papież na pewno by tak nie powiedział, bo zdaje sobie sprawę z tego, że Bóg żydów to także nasz Bóg.

Pt gru 23, 2005 18:36

O ile dobrze wiem, to Bóg w religii monoteistycznej pisze się z wielkiej litery, a w religii politeistycznej z małej... To nie jest mój wymysł, ale tak jest napisane w każdym słowniku ortograficznym...Ja się do tego dostosowuję, co nie znaczy, iż uważam tylko Boga chrześcijanów za tego prawdziwego, a inni nie mają dla mnie znaczenia...Tak, jak już wczęsniej pisałam, to każda religija ma w sobie coś pięknego i szlachetnego i żadna nie jest gorsza(chyba, iż jest to sekta stwarzająca pozory religii)... A gdyby na świecie była tylko jedna religia to było by moim zdaniem nieco dziwne... Nawiasem mówiąc, to jest niemożliwe... Bo każdy zakątek świata wykształcił własną kulturę i religie i na przykład nagle w Indiach nie będzie przeważał katolicyzm, a w Polsce judaizm...

Pt gru 23, 2005 18:39

W Niebie jest jedna religia i nikt nie narzeka :wink: Co do ostatniego Twojego zdania Liwio, to mylisz się - wystarczy spojrzeć na Polskę - terytorium niegdyś całkowicie pogańskie, dziś przynajmniej teoretycznie przeważa katolicyzm.

Pt gru 23, 2005 18:47
Z prymatem jednej religii jest tak jak z prymatem jednej partii - zawsze moze pojawic sie widmo fanatyzmu i naduzyc...

Crosis

Pt gru 23, 2005 21:12

Incognito napisał(a):
roberthat napisał(a):
Gdy dorosłem zrozumiałem, że różnorodność którą stworzył Bóg jest piękna.

Analogia jaką czynisz jest błędna, bo Bóg nie ustanowił sobie wielu różnych form swojego kultu - dał nam jedno Prawo, jedno Objawienie i jedną Wiarę.

Czy to oznacza, że inne religie są gorsze, że stworzył je szatan ?

So gru 24, 2005 15:13

Incognito napisał(a):
roberthat napisał(a):

Dla mnie nie.

A dla mnie tak. Oni bronią swojego języka - można to porównać tylko z obroną swojej religii. Im mniejszy naród tym gorliwiej to czyni. Przed wojną w Wilnie polacy nie zgodzili się na odprawianie w Katedrze Wileńskiej choćby raz w tygodniu mszy po litewsku, teraz mamy rewanż ....
W na zamku w pierwszej stolicy Litwy Tarkai (Troki) większość dokumentów istnieje w języku polskim, a przecież kiedyś była to Litwa ...

So gru 24, 2005 15:20

Incognito napisał(a):
roberthat napisał(a):
Podobnie z religiami.

To co piszesz jest sprzeczne z misyjnym posłannictwem chrześcijan. Powinniśmy szanować inne religie okazując tym samym szacunek ludziom, ale chronienie ich nie jest w interesie katolików.

Dobrze, pozostańmy przy słowie szanować. Jeśli będziemy szanować inne religie to automatycznie będziemy je chronić, czyż nie ?

So gru 24, 2005 15:23

Incognito napisał(a):
roberthat napisał(a):

Papież na pewno by tak nie powiedział, bo zdaje sobie sprawę z tego, że Bóg żydów to także nasz Bóg.

Właśnie o to mi chodziło. Papież i każdy normalny człowiek by tak nie powiedział, ale na tym forum to mówią ...
Sądzę, że Papież powiedziałby także, że Bóg prawosławnych to także nasz Bóg ... itd

So gru 24, 2005 15:28

Incognito napisał(a):
roberthat napisał(a):

Nie.

Incognito, zapomniałeś chyba rozwinąć zdanie.
Katolik:
Nie mam nic przeciwko, byleby była to jedyna prawdziwa, moja religia ....
Żyd:
Muzułmanin:
itd....

Wszystkie powyzsze zdania są prawdą, widzianą jednak z różnych punktów zaczepienia - jakby to powiedział SweetChild.
Tak więc Mieszku twoje często powtarzane zdanie "PRAWDA JEST JEDNA !" nie jest zdaniem prawdziwym. PRAWDA jest przede wszystkim pojęciem względnym. W różnych religiach nasz świat wygląda różnie.

Kiedyś słyszałem w TV jakiegoś ważnego Rabina który jednoznacznie stwierdził że dla Żydów Chrystus to tylko bożek.
A co myślą niektórzy katolicy o Żydach .... wystarczą cytaty o. Rydzyka lub ks. Jankowskiego, publikowane czasami w środkach masowego przekazu.

Czyż nie lepiej byłoby wzajemnie się szanować ....

Liwia napisała:
Tak, jak już wczęsniej pisałam, to każda religija ma w sobie coś pięknego i szlachetnego i żadna nie jest gorsza

Brawo Liwia, zgadzam się z tym w 100%, tylko czy zrozumią to ortodoksi po obu stronach barykady .....

Wt gru 27, 2005 19:16

Wydaje mi się że pytanie jest czysto teoretycznej natury.
Nawet gdyby nagle wyparowali wszyscy nie utożsamiający się z KK to i tak natychmist można by wytyczyć linie podziału w obrębie tych co pozostali.
Na najbardziej podstawowym poziomie każdy z nas wyznaje zasadę :
"Myślę więc jestem" , zatem czyż nie jesteśmy jedynie podzielonymi wyznawcami tej religii ( filozofii ). Większość z nas uważa że oprócz niego istnieją także inni , ale i ta religia dzieli się na bardziej szczegółowe.
Jeśli nawet istniejemy to jesteśmy matrią czy duszami . Itd ........
By wszyscy myśleli taksamo musielibyśmy stopić się w jeden umysł.

Wt gru 27, 2005 20:13

roberthat napisał(a):
Czy to oznacza, że inne religie są gorsze

Tak
roberthat napisał(a):
że stworzył je szatan ?

Nie.
roberthat napisał(a):
A dla mnie tak.

Nie będę dyskutował o gustach.
roberthat napisał(a):
Dobrze, pozostańmy przy słowie szanować. Jeśli będziemy szanować inne religie to automatycznie będziemy je chronić, czyż nie ?

Można tak powiedzieć, jednak będzie to efekt uboczny, nie cel działania, a to różnica w porównaniu z tym co napisałeś wcześniej.
roberthat napisał(a):
ncognito, zapomniałeś chyba rozwinąć zdanie.
Katolik:
Żyd:
Muzułmanin:
itd....

Nie - nie zapomniałem, bo gdyby na świecie doszło - tak jak napisałeś - do monopolu jednej religii, nie byłoby przedstawicieli 3 różnych religii tak jak to przedstawiłeś powyżej. Spytałeś o ocenę sytuacji już po dokonaniu monopolizacji - to jak na to można się zapatrywać obecnie jest zupełnie inną kwestią.
roberthat napisał(a):
Wszystkie powyzsze zdania są prawdą, widzianą jednak z różnych punktów zaczepienia - jakby to powiedział SweetChild.
Tak więc Mieszku twoje często powtarzane zdanie "PRAWDA JEST JEDNA !" nie jest zdaniem prawdziwym. PRAWDA jest przede wszystkim pojęciem względnym. W różnych religiach nasz świat wygląda różnie.

Dla mnie człowiek który mówi, że nie ma obiektywnej prawdy a istnieją jedynie subiektywne poglądy nie jest poważny. Jasne jest też dla mnie, że nie rozumie wymiaru Objawienia Bożego - źródła prawdy. Relatywizm prowadzi jedynie do zagubienia.
roberthat napisał(a):
Kiedyś słyszałem w TV jakiegoś ważnego Rabina który jednoznacznie stwierdził że dla Żydów Chrystus to tylko bożek.
A co myślą niektórzy katolicy o Żydach .... wystarczą cytaty o. Rydzyka lub ks. Jankowskiego, publikowane czasami w środkach masowego przekazu.

I czego to ma dowodzić?
roberthat napisał(a):
Liwia napisała:
Tak, jak już wczęsniej pisałam, to każda religija ma w sobie coś pięknego i szlachetnego i żadna nie jest gorsza

Brawo Liwia, zgadzam się z tym w 100%, tylko czy zrozumią to ortodoksi po obu stronach barykady .....

Masz rację, co tam Benedykt XVI, jeden z najgenialniejszych teologów katolickich - Liwia, dziewczyna z liceum, wie lepiej.[/url]

Wt gru 27, 2005 21:30

jestem przerażony, pan roberthat pisze za przeproszeniem kompletne brednie!

Cytuj:
Czy nie uważacie, że gdyby w naszym świecie doszło do monopolu jakiejkolwiek religii np. Katolicyzmu to byłaby to katastrofa dla naszego świata ...

jesli wierzy pan że jest prawda, i można ja poznać i jesli założy pan że jedna religia posiada pełnie prawdy to niech się pan zastanowi, żyć w błednie, w kłamstwie i życ w prawdzie? I jakie ma pan prawo skazywac innych w imie niedorzecznego pluralizmu na życie w kłamstwie???!!!
Cytuj:

widze , że nie kocha pan ludzi, pan ich nienawidzi. Jakim prawde skazuje pan ludzie na potepienie? Jako katolik, jako osoba kochająca innych powina pragnąc pan dla nich przede wszystkim ZBAWIENIA.
Jesli wierzy pan że Zbawiecielem jest Jezus Chrystus a depozytriuszem wiary jest Kościół Katolicki a sakramenty dają moc to...po co takie pytania? Pragnienie miłości przejawia się w pragnieniu zbawienia czyli ja życze wszystkim ludziom znalezienia drogi do Jezusa. Na świecie jest miejsce tylko dla prawdy! Jak mawiał Mackiewicz - "Tylko prawda jest ciekawa"

Zastanówmy się, Bóg wydaje swojego Jedynego Syna aby nas zbawić, w Biblii mówi nam że nie ma zbawienia jak tylko przez imie Jezusa, mówi że kto się nie ochrzci nie zostanie zbawiony, że kto nie bedzie przyjmował Eucharystii nie będzie żył na wielki.....Bóg nam wszystko powiedział. Po co przejmoac się innymi opiniami, muzułmanina, zyda , animisty, jeśli przejmuję sie tym co twierdza musze zadać sobie pytanie.....czemu jestek katolikiem skoro bardziej niz głos koscioła obchodzi mnie opinia muzułmanina, żyda etc etc??!?

Jesli jestem katolikiem to wierze że nie ma zbawienia poza Chrystusem "Extra Christum salus nulla" Jesli skazuje ludzi na to aby bładzili ich nienawidzę! Jako katolik jestem powołany do niesienia dobrej nowiny po to aby wszyscy mogli usłyszec o Jezusie i w Jego imie uzyskac życie wieczne!

Śr gru 28, 2005 1:01
Zobacz profil WWW

pozwolę sobie odpowiedzieć na dalsze pytania:
Cytuj:
Czy to oznacza, że inne religie są gorsze

tak, jedna religia zawiera pełnie prawdy, chrześcijaństwo
Cytuj:
że stworzył je szatan ?

kiedyś przed przyjściem Jezusa na świat ludzie zbawiali się według prawa naturalnego. W każdym człowieku jest zapisane naturalne pragnienie Boga. Religie poganskie, pierwotne są wyrazem tego pragnienia. Do czasu przyjąsica Jezusa i Jego ofiary były one droga do zbawienia, Bóg dał je aby móc sobie poradzić. Dziś te drogi nie sa potrzebne, sa fałszywe. Dziś istnienie tych religi jest dziełem szatana, oprócz juziazmu, bo wedle proroctwa żydzi nawróca się na koniec świata ale to nie znaczy że judaizm jest równoległa droga zbawienia a jedynie że w planie Boga jest aby judaizm przetrwał do końca świata.
Cytuj:

nie, nie mamy obiwiązku szanować innych religi, mamy obowiazek szanowac innych ludzi, tolerowac ich przekonania ale jasno mówic że nie Mahomet jest zbawicielem, nie Tora jest droga ale Jezus. Nie mam ochoty szanowac Mahometa który był pedofilem, ani Lutra który był schizofrenikiem i antysemita, nie mam ochoty szanowac rasistowski Talmud który dzieli ludzi na żydów i Gojów. Szanowac będę każdego człowieka jako mojego brata i syna Bożego, jako świątynie Ducha Swiętego. Ale nie fałszywą wiarę!
Cytuj:

kazda religia ma większe lub mniejsze ziarnko prawdy ale jesli ja powiem:

Żydzi to dumny naród, zgineło ich 5mln podczas holocaustu , Żydzi maja swoje panstwo w Tunezji

albo

Warszawa jest stolicą Polski to Wisła płynie przez Ukraine

Zdania sa fałszywe, mimo że każde ma cząstkie prawdy ale jako zdania są fałszywe. Czy dla tych czastem prawdy mam zaakceptowac te zdania jako prawdziwe? NIE. To co że Judaizm wierzy w Jednego Boga skoro odrzuca Chrystusa, to co że Islam uznaje Jezusa jako mesjasza jesli nie widzi w nim Boga i odmawia oddawania mu chwały? Pedofil kocha dzieci ale czy w imie tej miłości mamy mu pozwolić na to co chce robic? Porównanie skrajne i nieco na wyrost ale celowe. Relatywizm prowadzi to zaprzeczenia że istnieje jedna prawda. Prowadzi to do apostazji.

Śr gru 28, 2005 1:16
Zobacz profil WWW

W każdym człowieku jest zapisane naturalne pragnienie Boga. Religie poganskie, pierwotne są wyrazem tego pragnienia. Do czasu przyjąsica Jezusa i Jego ofiary były one droga do zbawienia, Bóg dał je aby móc sobie poradzić.

Sorry, ale twierdzenie, że Bóg dał religie pogańskie ludziom to chyba sobie z palca wyssałeś.
marcin_jarzębski napisał(a):
Dziś te drogi nie sa potrzebne, sa fałszywe. Dziś istnienie tych religi jest dziełem szatana, oprócz juziazmu, bo wedle proroctwa żydzi nawróca się na koniec świata ale to nie znaczy że judaizm jest równoległa droga zbawienia a jedynie że w planie Boga jest aby judaizm przetrwał do końca świata.

A więc kiedyś religie pogańskie były dziełem Boga, a dziś są dziełem szatana? :roll:

Śr gru 28, 2005 1:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona