Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz gru 11, 2025 23:29

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 234  Następna strona
 KONKURS BIBLIJNY 
Autor Wiadomość

Ja chciałbym powiedzieć, że pytanie 1 z poprzedniego tygodnia było po prostu STRASZNE! Najdłużej szukałem odpowiedzi na to właśnie pytanie. A jak zobaczyłem przed chwilą odpowiedzi Saxona, to się załamałem...:) Czy naprawdę trzeba było napisać taki esej na temat tych nieścisłości?!:) Pozdrawiam...

Cz gru 29, 2005 9:50

Cytuj:
Chyba znów spróbuję czytać rozdział po rozdziale... W końcu kiedyś się uda;)

Od kilku lat czytam Pismo codziennie po małym fragmencie. Prawdopodobnie przeczytałam całe, ale najistotniejsze jest stałe branie Je w ręce :) Kiedyś jeden franciszkanin powiedział, abym zaczęła od ewangelii Jana, a potem coś ze ST i tak na zmianę - NT, ST. Było też tak, że czytałam księgi ze ST pod rząd, bo były krótkie. Dla mnie dużą pomocą w wytrwaniu przy Słowie jest to, że mój mąż też czyta ten sam fragment, co ja - ...i tak się wspieramy :)
Długo nie mogłam się zabrać do systematycznego rozważania Słowa, ale były takie rekolekcje... i potem poszło ...Jestem pewna, że jest to dla mnie dar od Boga :)
Nie czuję jednak, że znam Pismo. Ono każdego dnia na nowo jest dla mnie Słowem Boga dla mnie, czasami niezrozumiałym, czasami jasnym, ale zawsze bogatym i mimo wszystko bliskim.
A że z pamięcią u mnie krucho, to przy rozwiązywaniu konkursu sporo muszę się naszukać. I to najmniej w głowie, bo jakoś to Słowo bardziej mi w serce zapada niż pozostaje w głowie ;)
...I tak to się powymądrzałam ;)

Cz gru 29, 2005 11:26

witam wszystkich konkursowiczów tez jestem w szoku po odczytaniu prawidłowych odpowiedzi dotyczacych pytania 1.Mam tylko nadzieje,ze ta iliosc cytatów nie bedzie wymagana by otzrymac max ilosc punktów. W pytaniu nie było powiedziane ile tych fragmentów z Biblii nalezy podac . Gdyby w podpuncie a- np. było podane ze nalezy podac 4 fragmenty udawadniajace nieścisłosc to jest sytuacja jasna. Ale jesli nie jest to doprecyzowane to ja jako uczestnik konkursu mniemam ze znalezienia jednego fragmentu jest odpowiedzia poprawna na pytanie.

Cz gru 29, 2005 13:33

Spokojnie :) Napisałem przecież, żeby poczekać do ogłoszenia wyników. Na pytanie 1 można było również dobrze odpowiedzieć w kilku zdaniach - te odpowiedzi, które podałem to tak dla poszerzenia wiedzy - i nie trzeba było podawać wszystkich :)

Beli - będzie zaliczona :)

Cz gru 29, 2005 14:32

Ostatnio tyle pisaliście, że nie licza się dla Was punkty, ilosc punktów, a dobra zabawa i poznawanie treści Biblii. Dzisiaj widzę, ze chyba do końca tak nie jest bo ave domaga się max ilości punktów. Czyli wychodzi na to, że to punkty sa najważniejsze
Pozdrawiam :)

Cz gru 29, 2005 15:30

Ciszy mnie jednak, jeszcze jedna rzecz......przedział odległości z Nazaretu do Ain Karim, liczony jest od 110-160 kilosów :D
Podałem 130...zmieściłem sie :D
Tylko czy ktos mógłby wyjaśnic skad tak ogromna rozbieżność ?
Bo już w samej odpowiedzi oficjalnej wynosi ona 10 kilosów
Czyzby sie Izraelczykom liczniki w samochodach popsiuły? ;).

Jak ktos na cos trafił to dajcie znac...tak dla ciekawostki :D

Cz gru 29, 2005 15:31

A że z pamięcią u mnie krucho, to przy rozwiązywaniu konkursu sporo muszę się naszukać. I to najmniej w głowie, bo jakoś to Słowo bardziej mi w serce zapada niż pozostaje w głowie ;)
...I tak to się powymądrzałam ;)

To ja mam odwrotnie: u mnie coś się musi znaleźć najpierw w głowie, a potem dopiero trafia do serca. Paskudny racjonalizm.

Belizariuszu, liczniki w osłach:)

Cz gru 29, 2005 15:45

Beli, bo to chyba zalezy, jakie kto widoki lubi w drodze ogladac :D

Cz gru 29, 2005 15:50

Ja dalej jestem zwolennikiem luźnego podchodzenia do samych punktów...

Po prostu widzę jaki ze mnie osiołek i jak mało jeszcze wiem:))))

Za to ile mogę się jeszcze dowiedzieć:))))

Dziękuję Saxon za tak "rozbudowane" odpowiedzi. Pozwala odkryć jakie bogactwo kryje się w kilku zdaniach... I że można je odkrywać wciąż na nowo...

Pozdrawiam wszystkich:))

Cz gru 29, 2005 17:51

Beli to bardzo proste, wtedy nie mieli samochodow i chodzili sciezkami gorskimi, i choc byly szlaki wyznaczone, nie koniecznie musisz isc dokladnie tymi samymi sciezkami.
Byly tez dwie drogi, jedna gorska, druga przez Samarie.

Teraz gdy sa juz odpowiedzi chcialem tylko dodac ze "pokolenie" w Pismie Swietym ma dwa znaczenia, jedno podane przez Baranka, i jest uzywane przez Jezusa. Natomiast drugie znaczenie, ktore pojawia sie w Apokalipsie i w Starym Testamencie, glownie Tora, ale tez i prorocy to potomkowie jednego z synow Jakuba. Z pokolenia np. Judy. I wszyscy kaplani naleza do jednego pokolenia.

Cz gru 29, 2005 18:23

Teraz gdy sa juz odpowiedzi chcialem tylko dodac ze "pokolenie" w Pismie Swietym ma dwa znaczenia, jedno podane przez Baranka, i jest uzywane przez Jezusa. Natomiast drugie znaczenie, ktore pojawia sie w Apokalipsie i w Starym Testamencie, glownie Tora, ale tez i prorocy to potomkowie jednego z synow Jakuba. Z pokolenia np. Judy. I wszyscy kaplani naleza do jednego pokolenia.[/quote]

no wydaje mi sie że nie do pokolenia tylko do rodu.
Stad tez dziwna jest poprawna odpowiedxz w pyt. 2, że rodów kapł. było 24.Przeciez wszyscy kapłani pochodzili z jednego rodu Aarona.

Cz gru 29, 2005 22:37

Bez wnikania w szczegóły - bo pora późna, a od rana czekają zwykłe obowiązki. Tak więc dla przykładu z księgi Nehemiasza:

Cytuj:
12,12 A za dni Jojakima głowami rodów byli następujący kapłani: w rodzie Serajasza - Merajasz; w rodzie Jeremiasza - Chananiasz;
12,13 w rodzie Ezdrasza - Meszullam; w rodzie Amariasza - Jochanan;
12,14 w rodzie Malluka - Jonatan; w rodzie Szekaniasza - Józef;
12,15 w rodzie Charima - Adna; w rodzie Meremota - Chelkaj;
12,16 w rodzie Iddo - Zachariasz; w rodzie Ginnetona - Meszullam;
12,17 w rodzie Abiasza - Zikri; w rodzie Mijjamina ... ; w rodzie Maadiasza - Piltaj;
12,18 w rodzie Bilgi - Szammua; w rodzie Szemajasza - Jonatan;
12,19 w rodzie Jojariba - Mattenaj; w rodzie Jedajasza - Uzzi;
12,20 w rodzie Sallu - Kallaj; w rodzie Amoka - Eber;
12,21 w rodzie Chilkiasza - Chaszabiasz; w rodzie Jedajasza - Netanel.
12,22 Za dni Eliasziba, Jojady, Jochanana i Jadduy zostali spisani naczelnicy rodów kapłańskich w kronice prowadzonej aż do panowania Dariusza perskiego.

bez komentarza

Pt gru 30, 2005 0:15

Stad tez dziwna jest poprawna odpowiedxz w pyt. 2, że rodów kapł. było 24.Przeciez wszyscy kapłani pochodzili z jednego rodu Aarona.

Też mam takie same wątpliwości co do liczby rodów kapłańskich, ród kapłański był jeden, ród Aarona, natomiast 24 były zmiany, oddziały czy też klasy (różnie je nazywają).

Pt gru 30, 2005 8:07

No to może jeszcze raz - tym razem z wytłuszczeniem - dla lepszego odczytania przez co poniektórych :)

W Księdze Nehemiasza czytamy:

Cytuj:
12,12 A za dni Jojakima głowami rodów byli następujący kapłani: w rodzie Serajasza - Merajasz; w rodzie Jeremiasza - Chananiasz;
12,17 w rodzie Abiasza - Zikri; w rodzie Mijjamina ... ; w rodzie Maadiasza - Piltaj;
12,22 Za dni Eliasziba, Jojady, Jochanana i Jadduy zostali spisani naczelnicy rodów kapłańskich w kronice prowadzonej aż do panowania Dariusza perskiego.

Pt gru 30, 2005 8:44

No to może jeszcze raz - tym razem z wytłuszczeniem - dla lepszego odczytania przez co poniektórych :)

W Księdze Nehemiasza czytamy:

Cytuj:

To może uściślijmy: jak się ma cytat z Księgi Nehemiasza do podanej w odpowiedziach 1 Księgi Kronik 24.

Pt gru 30, 2005 9:01
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 234  Następna strona