Mieszek napisał(a):
no i powiedz mi dlaczego pojawiaja się takie głosy???:
Bo mamy w Polsce wolność słowa. W PRL takich głosów nie było. A przewodniczący Lepper, korzystając z wolności słowa, publicznie wyraża symaptię do PRL.
Mieszek napisał(a):
# błędną politykę pieniężną NBP i fiskalną państwa,
Fiskalną jak najbardziej, dawno już należało uprościć system podatkowy. Polityka pieniężna NBP też nie była idealna, ale w ekonomii najważniejszy jest tzw. policy-mix, czyli wypadkowa tych dwóch czynników. Za korzystne uznaje się niski deficyt budżetowy i niskie stopy procentowe. U nas było akurat odwrotnie, ale głownie z powodu nierównowagi w finansach państwa.
Mieszek napisał(a):
# rabunkową i przestępczą prywatyzację banków i całych dziedzin gospodarki narodowej,
Rabunkową i przestępczą jest przede wszystkim działalność polegająca na niespłacaniu kredytów. Gdyby nie posłowie SO, to polskie banki byłyby nieco silniejsze kapitałowo i może same kupowałyby swoich zagranicznych konkurentów

Mieszek napisał(a):
# niekontrolowany import towarów.
Jak ktoś otwarcie wyraża sympatie socjalistyczne, to nic dziwnego, że mu się nie podoba brak kontroli. Nie dziwi mnie więc, że fani PRL w systemie nakazowo-rozdzielczym i planach pięcioletnich upatrują nadziei na lepsze jutro.
Mieszek napisał(a):
Nieprawdą jest, jakoby za ruinę polskiej gospodarki odpowiedzialna jest "niewidzialna ręka rynku".
Chociaż tutaj mogę przybić niewidzialną, rynkową piątkę