Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt gru 12, 2025 7:47

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 234  Następna strona
 KONKURS BIBLIJNY 
Autor Wiadomość

Cytat z tego fragmentu :
"Wykupu dokona się w miesiąc po urodzeniu za cenę pięciu syklów srebra
według wagi przybytku; sykl po dwadzieścia ger."

Chodzi mi o wyrażenie "według wagi przybytku".....co ono oznacza?

Witam serdecznie wszystkich !
Jeśli pozwolicie, to spróbuję odpowiedzieć ... (Niech mi Saxon wybaczy, bo to wszak pytanie do Niego, ale w tych trudnych dla Niego chwilach sprawdzania naszych odpowiedzi, jakieś odciążenie może się przyda ;)

OK, wracając do pytania Belego.
Czytałem gdzieś kiedyś, że w Przybytku czyli w Namiocie Spotkania przechowywano wzorzec sykla (tak jak w Sevres pod Paryżem),
I ten sykl zwany "świątynnym" bywał inny wagowo niż typowy sykl "kupiecki".
W Kpł 27,25 piszą tak :
"Każde Twoje oszacowanie [chodzi o cenę gruntu - przyp mój - S.] będzie dokonywane na podstawie SYKLA Z PRZYBYTKU"
Tak mi się wydaje, że to o to chodzi w określeniu "według wagi przybytku"

N sty 08, 2006 22:33

Stefanie, nie wiedziałam że interesując się historią Rzymu nabywa się tak rozległej wiedzy :) dotyczącej nawet syklów :)

Pozdrawiam :)

N sty 08, 2006 23:01

Elka ! Na miły Bóg !!! Skąd wiesz o Rzymie ? :o Czy my się znamy w REALu ?

N sty 08, 2006 23:14

niestety, nie znamy się w realu :) takiego erudytę w kwestiach żydowskich i biblijnych na pewno bym zapamiętała :D

a o Rzymie wiem, bo sam wpisałeś - jako swoje zainteresowania - widać to w Twoim profilu :)

pozdrawiam i życzę spokojnej nocy ;) bez niepotrzebnych dociekań :D

N sty 08, 2006 23:23

N sty 08, 2006 23:33

Drogi Saxonie czy nie mógłbyś ważnych informacji dotyczących konkursu zamieszczać w newsach? Czytanie forum jest bardzo męczące, długie dyskusje, spory o pietruszkę itp. , aż szkoda czasu włącz ać. I bardzo ci dziękuję za Twoją pracę, jesteś :aniol: Postaram się pamiętać o modlitwie za Ciebie i uczestników konkursu

Pn sty 09, 2006 7:06
Zobacz profil WWW
...a wystarczyło siegnac po Biblie Wujka, tam stoi:
"...okup zaś bedzie po miesiącu za pięć syklów srebra na wagę światyni. Sykl ma dwanaście obolów"

...i sprawa się wyjaśniła :D

Pn sty 09, 2006 7:22

Cytuj:
Jak uzasadnić, że jest to nieprawda

Domyslam sie, ze skoro brak wytycznych co do sposobu udowadniania, mozna sie posługiwac wszelkimi argumentami? Nie tylko stricte biblijnymi?

Pn sty 09, 2006 8:12

i Słownik Języka Polskiego :

Cytuj:
Poszczególne rzeczy, osoby, zjawiska to takie, które bierzemy pod uwagę pojedynczo, każde z osobna

Wracam, pewnie niepotrzebnie, do konfliktu. Skoro, drogi Baranku, bronisz swojej opinii z punktu widzenia języka polskiego, to ja spróbuję podejść „matematycznie”.
Pytanie 1 to… funkcja: każdemu stwierdzeniu (stwierdzenie to argument ze zbioru dziedziny), należy przyporządkować jedną i tylko jedną kategorię (wartość a, b, c, d) ze zbioru wartości funkcji.
Jak wiadomo, każdemu argumentowi należy przypisać wartość, ale nie każda wartość musi być przypisana.
Co dowodzi że możliwa jest podpowiedź bez przyporządkowania wartości c.

Pn sty 09, 2006 9:34

O tym że jest to funkcja świadczy poniższy cytat:
Cytuj:
Zadanie polega na przyporządkowaniu owych stwierdzeń i faktów do poszczególnych kategorii.

Pn sty 09, 2006 9:52

Dodam jeszcze że funkcja to przyporządkowanie.

Pn sty 09, 2006 9:54
Czas wziąc sie za następne.......załamuje mnie to pytanko :D

Bo jest praktycznie w "stylu dowolnym" :D

Pn sty 09, 2006 10:02

:o litości !!!! co będzie, jeżeli każde pytanie zacznie się analizować : geograf, biolog, informatyk ???????? A gdzie tu miejsce dla normalnych ? :olaboga:

Pn sty 09, 2006 10:08
Normalni sa w pracy, a potem wypoczywaja przy piwie...zamiast slęczeć nad pytaniami konkursowymi :P:P:P:P:P:P:P:P:P:P

Pn sty 09, 2006 10:12

Ale może chociaż tyle dowiodłem, że jak ktoś chce się czepiać, to zawsze coś znajdzie.

Pewnie niszczę wysiłki niektórych, którzy dążą do załagodzenia sporów i do tego, żeby na forum było miło. (Bardzo im za to dziękuję). Trudno. Możecie powiedzieć że Grzegorz Stopa jest bezczelny i chamski.
(Albo że jest jeleniem). Ale zdenerwowały mnie te ciągłe pretensje.
Skoro ci, którym zawsze coś nie pasuje są tacy natarczywi i głośni, to czy ich oponenci muszą być zawsze kulturalni i mili?
Ojciec Prowadzący nie potrzebuje adwokata, ale ja pozwoliłem sobie na przedstawienie mojej osobistej opinii.
Grzecznym też można być tylo do pewnego momentu.
Skoro chcąc przebywać na forum muszę znosić te ciągłe narzekania, to wy także musicie znieść moje...

Pn sty 09, 2006 10:14
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 234  Następna strona