Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 19:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Michnik broni kard.Macharskiego? 
Autor Wiadomość

Post Michnik broni kard.Macharskiego?
Czytam dzis wiarę i oczom nie wierzę.. http://info.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1137228059
Otóż z artykułu pt,,Michnik broni kard.Macharskiego"dowiaduję się jak to pan redaktor Michnik ni stąd ni z owąd wziął w obronę dobre imię kardynała.Owo dobre imię naruszył Obirek w swojej ksiażce,,Przed Bogiem"
Wszystko pięknie i ładnie tylko taka myśl mi się po głowie kołacze; jakiż interes ma pan Michnik ,żeby bronić Macharskiego? Jakoś w bezinteresowność GW nie uwierze.Rzecz cała dotyczy oczywiscie lustracji.Tak sobie wymyśiłam,ze o Obirku i j ego ksiażce słyszało iluś tam ludzi, waski krąg zainteresowanych przeczytał tęksiążke.Dopiero jak najpoczytniejsza gazeta przytoczy słowa Obirka( gazeta rzekomo w obronie )to dopiero rzecz stanie sie znana.Ludzie się dowiedzą przy okazji ,że był jakiś Obirek napisal ksiażkę.
moze mnie ktos uswiadomi?Osobiście żywię wielki szacunek do kardynala Macharskiego,zwłasza do jego postawy po smierci JP.Tylko ten Michnik tak mi po glowie chodzi....

So sty 14, 2006 19:29
Kard. Macharskiego nie trzeba bronić. On broni się sam - swoim życiem, zachowaniem, osobą.

So sty 14, 2006 19:38

Nie sposób polemizować, gdy ktoś się doszukuje drugiego, a potem i trzeciego i czwartego dna... pewnie, że może tak być jak mówisz. A może tak nie być. To Ty uważasz, że Twoja interpretacja jest prawdziwa, więc ciężar dowodu spoczywa wyłącznie na Tobie.

So sty 14, 2006 19:46
Zgadzam się z PTRgwery, tym bardziej, że o książce S. Obirka pisały już inne gazety.
Czy tak trudno żyć bez doszukiwania się, przypisywania komuś złych intencji?
"Syn nie ponosi odpowiedzialności za winę swego ojca, ani ojciec za winę swego syna. Sprawiedliwość sprawiedliwego jemu będzie przypisana, występek zaś występnego na niego spadnie" Ez 18,20... tym bardziej za szwagra lub za brata....kard. Macharski naprawdę nie potrzebuje obrony.

So sty 14, 2006 21:32

PTR nie twierdzę ,że moja teza jest prawdziwa,stawiam pytania i snuje hipotezy.Chyba nie jestesmy w sadzie tylko na forum dyskusyjnym.Postawiłam pytanie,jestem ciekawa waszych opinii. napisałam jakie sa moje przypuszczenia ,jesli sie mylę to życie zweryfikuje mój pogląd.
Alus zle mnie zrozumiałeś .Ja nie stawiam pod znakiem zapytania kwestii odpowiedzialnośći za rodzine.Wiem tylko,ze nic nie dzieje się bez przyczyny(pisanie artykulow na temat)i moze dlatego mam tendencje do doszukiwania sie 2,3 ,4dna.Taką już mam naturę.Pewnie grzeszną....:)

So sty 14, 2006 21:51

Rozumiem Awa, twoją nieufność wobec Michnika, boirąc pod uwagę niektóre jego wypowiedzi możesz mieć podstawy do niepokoju. Ale myśleę, że my chrześcijanie powinnyśmy wyjść z tego stereotypowego parzenia na czyny bliżnicxh (nawet jeśli zasłużonego), bo zastanów się jak możemy go krytykować gdy postępuje źle, jeżeli gdy postąpi szlachetnie, podejrzewamy go o złe zamiary. Czy nie będziemy wówczas tacy jak ci, o których mówi Jezus, że oskarżali Jana Chrzciciela o opętanie gdy pościł, a gdy przyszedł On i jadł oraz pił to mówili, że jest żarłokiem?

N sty 15, 2006 18:45

Paschalis madrze to napisałeś.Zauważ ,ze mam świadomosc swojej slabości:)

N sty 15, 2006 19:12

Zgadzam się z PTRgwery, tym bardziej, że o książce S. Obirka pisały już inne gazety.

A ja - monotonnie - zapytam: czytałeś książkę :?: Jak nie, to nie posługuj się argumentem którego tak naprawdę nie znasz :) I zdania nie zmienię :)

Ja akurat "Przed Bogiem" czytałem.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N sty 15, 2006 23:07
Zobacz profil WWW
ToMu - nie wypowiadam się o książce S. Obirka - nie czytałam, więc nie mogę polemizować.
Zgadzam się z PTRgwerty w sprawie doszukiwania się podtekstów w artykule Michnika.

Pn sty 16, 2006 10:32

tak sobie myślę , że wśród mediów szczególnie upodobanie budzi temat rodzinnych więzi

a juz zupelnie jest medialnie gdy te więzi sa szargane przez dostojników Koscielnych

może o to Awo w tym wiec chodzi

kiedys mówiło się o ojcu Rydzyku i jego rodzinie z która zerwał
dzis na odwrót moze próbuje sie ataku?
któryś zapewne będzie skuteczny
jak się dowiedza jednak jak atakowac skutecznie...

jeżeli sie nie powiodło pokazać przeciw KK głoszącemu niby wazne rodzinne więzi ponad wszystko i z drugiej strony łamane przez ojca znienawidzonego przez wielu radia Maryja
to myślą pewno sobie o tym iż powiedzie się szarganie opini przez spoufalanie sie dostojnika Kościola z komunistami
komunisci sa bardzo dzis niemedialni
medialni sa liberałowie
więc dobry były komunista a dzisiejszy liberał pluje na komunizm i cieszy się zacierając ręce gdy słyszy wiadomości o Kosciele tracacym autorytet wraz z księżmi tracącymi autorytet

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Pn sty 16, 2006 22:11

- A może chodzi po prostu o zwykłą ludzką uczciwość?
- A może zwyczajnie chodzi o protest przeciw wyciąganiu ludziom ich powiązań rodzinnych jako czegoś, co z założenia czyni człowieka i jego poglądy podejrzanymi?

Było takie zdanie, parafrazuję... Jeśli fakt mi nie pasuje do poglądów... to tym gorzej dla faktu...

Doszukiwanie się piątego dna tylko dlatego, że wydrukowała to taka a nie inna gazeta (bo przecież ona nie może napisać nic dobrego ) to w sumie to samo, co doszukiwanie się w poglądach na lustrację czy dekomunizację kard. Macharskiego najzupełniej prywatno-rodzinnych obaw.

To dokładnie TO SAMO.
Prosiłabym, żeby się nad tym zastanowic...

Wt sty 17, 2006 7:54
Mieszku - "dobry komunista a dzisiejszy liberał pluje na komunizm i cieszy się zacierając ręce"...
"Dlatego te insynuację - chcę wierzyć, że wypowiedzianą bezrefleksyjnie - pod adresem kard. Franciszka Macharskiego uważam za niegodziwą" - czy z tych słów przebija radość, że ktoś "dołożył" Kościołowi - bo ja odczytuję to jako protest wobec pomówień, niezależnie kto dokonuje tych pomówień.

Wt sty 17, 2006 10:05

Jotko zapewniam cie ,ze dla mnie nie jest TO, to samo.FAKT MI RZECZYWISCIE NIE PASUJE DO POGLADOW.
Czas pokaze.Obym sie jednak mylila.
Taka refleksja na marginesie:czy katolicy w tym swoim zachwycie kochania wszystkich i wszystkiego zawsze będą ślepi ?

mieszku teraz to mnie moderacja posadzi o spiskowa teorie dziejow,ale w pewnym sensie zgadzam sie z toba. Ta gazeta ciagle uderza w kosciół(czego kosciol zdaje sie nie zauwazac)wiec ten artykuł w jakiś sposób moim zdaniem(bedę się upierać to robi)zastanawiam sie tylko co konkretnie chciano upiec na tej pieczeni.

Wt sty 17, 2006 11:01

A mnie dziwi tendencyjność podchodzenia do Wyborczej. Fakt - piszą niekiedy bzdury - ale jest to mimo wszystko dość wiarygodny w skali krajowej tytuł. Więc czemu od razu zakładać, że wszystko co tam zostaje napisane, musi być od razu "atakiem na Kościół" i "prowokacją" :?:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt sty 17, 2006 11:08
Zobacz profil WWW

Awa - fakt Ci nie pasuje do Twoich poglądów o Wyborczej. Ma prawo. Tylko nie można w tej sytuacji zakładać, że zawsze wtedy należy poszukać pasującej interpretacji - czasem warto się zastanowić, czy może nie trzeba skorygować poglądu. I dla wyjaśnienia - to ogólnik, nie sugeruję, że trzeba.

O. Obirkowi też zapewne pogląd bpa Macharskiego nie pasował do jego zdania o tym, jakie poglądy powinien mieć biskup, więc to wyjaśnił... Dlatego napisałam, że to ten sam schemat.

Oczywiście wtedy, gdy przyjmiesz taką pewność, a nie uwzględnisz taką koncepcję wśród innych...

Wt sty 17, 2006 12:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]