Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 9:38

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 809 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 54  Następna strona
 Radio Maryja sektą ? 
Autor Wiadomość
Sprawa radia plus i spelniania jego misji to oddziela rzecz. Ale jaka [...] postawe katolicka reprezentuje Rydzyk atakujac takie radio?

Crosis

Pn sie 29, 2005 20:01

ja nie wiem, czy atakuje, chciałbym usłyszeć co miał mówić - na temat o.Rydzyka już tyle bzdur usłyszałem, ze takim gołosłownym opiniom nie ufam

Pn sie 29, 2005 20:10
Ja posluchalem kilka rzy. Generalnie idea radia katolickiego - jak najbardziej. Ale nie w polaczeniu o zlamanie paru przepisow, to raz. A dwa z koniecznosci sluchalem go juz pare setek godzin i za czesto w wypowiedziach Rydzyka slyszalem niezbyt katolickie hasla. Pewnie dlatego znajda sie nawet biskupi krytykujacy go.

Crosis

Pn sie 29, 2005 20:14

Słuchając radia Maryja też ciężko bez potrzebnej wiedzy zorientować się, że jest katolckie i to bardziej niż Plus

Pn sie 29, 2005 21:49
Zobacz profil WWW

ziobro Adama
Dobrze wiesz, że o.Rydzyk podlega pod prowincjała, prowincjał pod generała, a generał pod papieża. Jurysdykcja jest trwała, a posłuszeństwo i wierność zachowane. Tak mówiąc o sekcie mijasz się z prawdą.

Podlega, ale tylko formalnie. Ks. Jankowski tez podlegał i przez wiele lat hasał sobie w najlepsze nikogo nie słuchając i mając w nosie wszelkie strachliwe próby uciszenia go przez zwierzchników.
Nie inaczej jest z oj.Rydzykiem. Też ma głęboko w ... "poważaniu" wszelkie słowa krytyki płynące z kościelnej wierchuszki.

meritus napisał(a):
Radio Józef nie jest jakimś wrogiem dla RM. Im więcej mediów katolickich tym lepiej.

Nie jest wrogiem, bo jak instytucja prawdziwie chrześcijańska może być "wrogiem" dla kogokolwiek ? Ale miało być przeciwwagą dla RM. Takie były założenia.

Wt sie 30, 2005 8:11

Też ma głęboko w ... "poważaniu" wszelkie słowa krytyki płynące z kościelnej wierchuszki.

Ale to tylko dlatego, że pada za mało słów krytyki ze strony Episkopatu...

Wt sie 30, 2005 19:34

Biskupi wiedzą co robić i chyba opinie, że Episkopat powinien to, czy tamto nie powinny być takie definitywne jak u Ciebie.

ziobro Adama
tak więc doszliśmy do wniosku, że o.Rydzyk jest podległy władzy kościelnej - teza o sekcie upadła

Wt sie 30, 2005 23:19

ziobro Adama
tak więc doszliśmy do wniosku, że o.Rydzyk jest podległy władzy kościelnej - teza o sekcie upadła

Nie wiem do jakich wniosków TY doszedłeś, bo ja do takich, że RM to sekta, choć poziornie podlega jurysdykcji KRK. Nie zdziwiłbym się, gdyby za lat kilkanaście, czy kilkadziesiąt, ta grupa wyznawców odłączyła się formalnie od KRK. Takie rzeczy nie zdzieją się z dnia na dzień, ludzi trzeba trochę "urobić", a czasami zaczekać na kolejne pokolenia. Ale proces już sie zaczął. Takie sa moje wnioski.

Śr sie 31, 2005 14:06

Radio Maryja głosi naukę w pełni katolicką i jest w jedności jurysdykcyjnej z Kościołem i nie ma żadnych podstaw do mówienia o sekcie.

Śr sie 31, 2005 21:46

tak więc doszliśmy do wniosku, że o.Rydzyk jest podległy władzy kościelnej

No, no, czyli rozumiem, że Rydzyk działa na polecenie KRK? Nigdy w to nie wątpiłem :D

Nie zmienia to faktu, że RM jest cześcią składową sekty chrześcijańskiej. Sekty - czyli odłamu religijnego, w tym wypadku odłamu Judaizmu. Dyskusja więc polega na tym, czy RM jest sektą sekty - ale czy ma to jakieś znaczenie?

Śr sie 31, 2005 22:10
Zobacz profil WWW

Wydaje mi się, jakbym był na krucjacie przeciwko tworowi o. Rydzyka... ale czy jest to nie uzasadnione ? :> nie sądzę... słuchając i oglądając dzisiejszy program na tvn jestem przekonany o krzywdzie, którą rozsiewa to radio. Psychopatyczna wiara nie licząca się z odmiennościami jest dla tego kraju początkiem końca. Dlaczego chrześcijanie 'Ci którzy z tym się obnoszą' szydzą sobie z żydów ? czy to jest religia ponad inne ? bez tolerancji ? słuchając tego hmm... heretyka, mam wrażenie, że Hitler zrobił przysługę światu... Piszecie o jakże znakomitej roli ojca, który to przesyła słowo wiary dla ludzi niepełnosprawnych --- zgoda, ale co on robi z ludźmi normalnymi ? nie widzę tu argumentów w tej sprawie... czyżby ateizm był z góry ignorowany ? Przez moderatora palony na stosie ? jak to żydów palili w obozach... I My się nazywamy chrześcijanami ? Wybaczcie, ale ton tok myślenia mi nie odpowiada... broniąc Ojca 'ojca' Rydzyka pogłębiacie się odchłani niewiedzy... może i dobrze, ponoć niewiedza bywa złotem... wpłacajcie kasę w ciemno... niech jeździ nowym jaguarem :>

Wt gru 06, 2005 23:36

Maybachem, Love, Maybachem 8) Jaguarem to jeździł Jankowski. A Radio Maryja [...] to jedna wielka pralnia mózgów biednych staruszków/staruszek - za jego sprawą postępuje tzw. moherowoberetyzacja czyli ślepe posłuszeństwo słowom guru, uznawanie ich za prawdy objawione. Z tego co zobserwowałem poprzez słuchanie niektórych audycji (zwłaszcza wypowiedzi słuchaczy) oraz z rozmów ze słuchaczami to wg nich Święta Trójca składa się z następujących postaci: Jan Paweł II - Maryja - o. Rydzyk.

zmieniono
baranek

So sty 14, 2006 10:40

Moja babcia jest opętana przez Radio Maryja.

Mieszka sama w mieszkaniu, dostaje rentę w wysokości nieco-ponad-800 złotych, co w sumie wystarcza na czynsz, jedzenie, a także leki. Co droższe rzeczy kupujemy my. I wszystko było w porządku, aż babcia stwierdzila że zacznie dawać na Radio Maryja. Najpierw 50 złotych miesięcznie, potem 100, 200... zaczęła oszczędzać na lekach. Jest po zawale, i przyjmuje ich dość sporo. Ale ostatnio jak z nią rozmawiałem, i spytałem się dlaczego nie wykupuje leków, stwierdziła "ja i tak nie będę już długo żyć. A Radio Maryja musi trwać!". Co zrobić? Kupujemy potrzebne lekarstwa. A co babcia na to? Daje już 400 złotych miesięcznie na Dzieło Ojca Rydzyka. Je najgorsze możliwe rzeczy. Nie używa prawie wcale prądu, pozbyła się telefonu.

Co zrobić? Zabronić wysyłać? Nie ma jak. Rozmowy nie skutkują. A naprawdę, 400 złotych miesięcznie można wydać na coś lepszego. I nie jest to przypadek odosobniony - już paru znajomych mówiło mi o czymś takim, zwierzając się niejako w tajemnicy, bo to wstyd.

Jak można wyciągnąć kogoś z łap takiej sekty?

Wt sty 24, 2006 23:33

Jak można wyciągnąć kogoś z łap takiej sekty?

Nie można. Ta sekta działa legalnie. Możesz tylko złożyć wniosek do sądu o ubezwłasnowolnienie babci, gdyż działa na swoją szkodę.

Śr sty 25, 2006 8:36

Dokładnie. Babcia robi ze swoimi pieniędzmi to, na co ma ochotę. Musicie jej wytłumaczyć, że powinna najpierw zatroszczyć się o siebie (szczególnie, kiedy w grę wchodzi jej zdrowie i potrzeba zakupu leków). No, chyba że babcia chce zostać męczenniczką spod znaku RM, która umrze bo zamiast lekarstw odda emeryturę na RM... :whoeva:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr sty 25, 2006 9:13
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 809 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 54  Następna strona