Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So wrz 06, 2025 19:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 A gdyby tak dać mu bana? 
Autor Wiadomość
Post A gdyby tak dać mu bana?
Kiedyś zarzucił mi pewien ateista, że właściwie nie wiadomo co to jest ten 'katolicyzm rzymski'. Mamy tu wszystko: od Rydzyka po prof. Hellera.
Czyli właściwie z czym ja się mam utożsamiać ?
Co to do czegoś-tam właściwie jest?
http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=5131060
Dlaczego tego faceta udającego kapłana nie można usunąć? Dlaczego jego zwierzchnik jest niemrawy? Dlaczego hierarchia przekłada powolność Kościoła w odniesieniu do zajmowania stanowiska w kwestii cudów, na zwykłe sprawy?

Może należałoby zmienić trochę ustrój wewnątrzkościelny i np. płacić takiemu biskupowi od efektywności działania :D , czyli tak jak jest w każdym normalnym zawodzie. Od razu pewnie niejedna sprawa ruszona byłaby z miejsca.

No 8) bardzo miło, wylałem swoją żółć :lol: i mogę wracać do pracy :biggrin:

Pt kwi 09, 2004 13:05

PTR....przeczytalem ten tekscik...znajduje sie on na chyba kazdym portalu. To news z PAP-u.
Poczynan Jankowskiego nie bede na razie komentowal........nie uwierze dopoki nie dostane wiadomosci z bardziej wiarygodnego zrodla.

Zastanowilo mnie jednak jedno zdanie z tych newsow. Sprawdzilem....wszedzie brzmi ono podobnie.
Cytuj:
oraz cytat z Ewangelii św. Łukasza: "A cały lud zawołał, krew jego na nas i na dzieci nasze, Żydzi zabili Pana Jezusa i proroków i nas także prześladują".

No coz....szuaklem i szukalem....i nie znalazlem takiego zdania w Ewangelii sw. Lukasza. Znalazlem je natomiast w Ew. sw. Mateusza:

Mt 27:25
25. A cały lud zawołał: Krew Jego na nas i na dzieci nasze.
(BT)

Tak ono brzmi w oryginale i co najlepsze poza Mateuszem, zaden inny ewangelista go nie cytuje.
Jakie z tego mozna wysnuc wnioski?

1. Ja zle szukam, albo jestem slepy
2. Newsa tego napisal poPAPraniec, czyli pismak o niezbyt lotnym umysle, ktorych w Polsce jest mnostwo.

Jezeli sprawdza sie wniosek 1.....to przepraszam za pomylke i czekam na sprostowanie.
Jezeli jednak wniosek drugi......to ja naprawde poczekam na informacje z bardziej wiarygodnego zrodla......najlepiej informacje jakiegos rzetelnego dziennikarza, a nie poPAPranca pismaka.

Jezeli bowiem jedna rzecz sie nie zgadza, to w jaki sposob mam wierzyc reszcie? Przeciez skoro pismak nie potrafil sprecyzowac swojego newsa....to moze w ogole nie widzial tego Grobu, albo nie zrozumial tych napisow, albo sam je wymyslil?

Pozyjemy...zobaczymy...

pozdrowka

Pt kwi 09, 2004 14:38
Jest mało wiarygodny??

(poważnie się pytam)

Pt kwi 09, 2004 14:50

Nie tyle mi chodzilo o caly PAP (nie notuje ich wpadek), co o tego kto napisal ten News.
Jezeli chce sie byc dziennikarzem, to nalezy rzetelnie informowac spoleczenstwo. Jesli jednak ktos woli pisac na "lapu-capu", to niech sie wezmie za sprzatanie ulic.....wiekszy z tego pozytek, a i szacunek bedzie mial wiekszy

W jaki sposob mam uwierzyc temu newsowi, skoro nie dosyc ze pomylono Ewangelie....to jeszcze dopisano jakies dziwne slowa o Zydach.
Mimo niklego szacunku do Jankowskiego, nie wierze zbytnio by on popelnil taka pomylke.

pozdrowka

Pt kwi 09, 2004 15:10

PTR

W jaki sposob mam uwierzyc temu newsowi, skoro nie dosyc ze pomylono Ewangelie....to jeszcze dopisano jakies dziwne slowa o Zydach.
Mimo niklego szacunku do Jankowskiego, nie wierze zbytnio by on popelnil taka pomylke.

pozdrowka

Ano przyjrzyjmy się temu grobowi zdjeciom ponizej.!
http://www.trojmiasto.com.pl/wiadomosci/news.phtml?id_news=7324
POzdrawiam

Pt kwi 09, 2004 17:09

PTR

pozdrowka

An przyjrzyjmy się temu grobowi zdjeciom ponizej.!
http://www.trojmiasto.com.pl/wiadomosci/news.phtml?id_news=7324

Tak było rok temu
A tak jest w tym roku !!

http://www.trojmiasto.com.pl/wiadomosci/news.phtml?id_news=11574

Pt kwi 09, 2004 17:14
Ks. Jankowski wyraża czasem w dość kontrowersyjny sposób - czasem właściwe opinie ...
No cóż - ja osobiście też jestem przeciwko wstąpieniu do UE - na takich warunkach jakie zostały obecnie wynegocjowane ...
I przy tym stanie gospodarki w jakim jesteśmy :(

No cóż - czas pokaże, kto ma rację ... :co:

Pt kwi 09, 2004 19:33
No ale o tam napisał nie tylko, że jest przeciw Unii.
On tam napisał też ''Żydzi zabili Pana Jezusa i Proroków i nas także prześladują''. Nie jest to przesada?

Pt kwi 09, 2004 20:09

Teraz juz widze zdjecia......uwierzylem, bo zobaczylem.

Dzis podczas liturgii Wielkiego Piatku, w modlitwie wiernych caly KK modlil sie miedzy innymi za Zydow........
Jestem ogromnie ciekaw jak brzmiala ta modlitwa w kosciele sw. Brygidy w Gdansku, w czasie gdy nad Grobem Umeczonego Chrystusa, wisialy takie slowa !!!!!!!

Dla mnie......brzmiala ona obludnie, szczegolnie w ustach tworcy tego Grobu :(

Smutne jest to, ze ktokolwiek wykorzystuje Meke Jezusa, dla wlasnych politycznych interesow.
Smutne jest to, ze ktos taki jak Jankowski jest jeszcze proboszczem.
Najsmutniejsze jest jednak to........ze Grob, swiadek ogromnej Milosci Boga do ludzi.....jest wykorzystywany do siania nienawisci.

..............:(

Pt kwi 09, 2004 21:23
Przyznam, że nie zauważyłem tego napisu. :(
I dobrze, że zwróciłeś na to uwagę.
Fakt, że nie podoba mi się nasze wejście do "Unii" - wcale nie znaczy, że zgadzam się z sianiem nienawiści ...
Wyrażanie "nie" dla Unii Europejskiej nie powino być powodem do siania nienawiści ...
Ani do Żydów, ani do nikogo innego :(

Pomyśleć, że mamy tylu wspaniałych Kapłanów ...
A ich obraz psują właśnie te "zbłąkane owieczki" :(

Jeżeli chodzi o to, co napisał Belizariusz odnośnie PAP:
PTR - informacją można manipulować.
Można podawać prawdziwe informacje - tak dobrane, by ich obraz nie był bezstronny ...
Można np. podawać informacje tak dobrane, by przedstawiały w złym świetle pewne wydarzenia, czy też osoby.
I zdaje mi się, że o to właśnie chodziło Belizariuszowi ...

Nie znienia to jednak faktu, że akurat ta podana informacja była prawdziwa :(

So kwi 10, 2004 7:09
Post Kłamanie prawdą.
DDV napisałes:
Cytuj:
Można podawać prawdziwe informacje - tak dobrane, by ich obraz nie był bezstronny ...
Można np. podawać informacje tak dobrane, by przedstawiały w złym świetle pewne wydarzenia, czy też osoby.

To się nazywa po prostu "kłamanie prawdą". W czym na pewno mistrzem jest Jerzy Urban.

So kwi 10, 2004 11:57

Ta czesc napisu pochodzi zapewne od slow sw.Pawla: "Żydzi zabili Pana Jezusa i proroków, i nas także prześladowali. A nie podobają się oni Bogu i sprzeciwiają się wszystkim ludziom." (1 Tes 2,15).

Pewnie na podstawie zmiany czasu z przeszlego na terazniejszy w slowie "przesladowali" kazano ks.J. (najprawdopodobniej kapelanowi marszalka Andrzeja Leppera - chyba po to tak czesto sie widuja?! ;)) usunac ten napis.

So kwi 10, 2004 15:21
ja mam poważne wątpliwości do poczynan tego kapłana
bursztynowa kaplica, ciągłe awantury z abp. Goclowskim, wypowiedzi antysemickie do tego stopnia że miał jakiś czas zakaz gloszenia kazań który nic go nie nauczył, kolejna sprawa to ciągle kontrowersyjne Groby Pańskie nic nie mówiące o wierze i Bogu tylko jakieś tam rozgrywki polityczne... szkoda gadać.

So kwi 10, 2004 17:36

To moze ja cos powiem. Gdansk jest naprawde specyficznym miastem, kto tu nie pomieszkal chocby kilku miesiecy tego nie zrozumie. Od wiekow krzyzuja sie tutaj przerozne szlaki handlowe, a kultura czerpie prawie ze wszystkich zakatkow swiata. To miasto przemienione w gruz w czasie wojny, to miasto naznaczone pietnem strajkow... w swiadomoscie wielu historia nadal jest terazniejszoscia.

Ja o Ks. Jankowskim od malenkosci slysze i juz chyba sie przyzwyczailam do tego, ze co jakis czas robie sie o nim glosno. Mysle, ze zdecydowanie wiecej zdzialacie modlac sie za niego niz strzepiac jezyki na forum :)

Pozdrawiam cieplutko :)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

So kwi 10, 2004 23:00

To moze ja cos powiem. Gdansk jest naprawde specyficznym miastem, kto tu nie pomieszkal chocby kilku miesiecy tego nie zrozumie. Od wiekow krzyzuja sie tutaj przerozne szlaki handlowe, a kultura czerpie prawie ze wszystkich zakatkow swiata. To miasto przemienione w gruz w czasie wojny, to miasto naznaczone pietnem strajkow... w swiadomoscie wielu historia nadal jest terazniejszoscia.

Ja o Ks. Jankowskim od malenkosci slysze i juz chyba sie przyzwyczailam do tego, ze co jakis czas robie sie o nim glosno. Mysle, ze zdecydowanie wiecej zdzialacie modlac sie za niego niz strzepiac jezyki na forum :)

Pozdrawiam cieplutko :)

Pieknie o tym mieście napisałaś urodziłem się taam Bywam też często i zamierzam tam kiedyś powrócić.
Tyle tylko że nieketórzy ludzie plamią dzisiej wizerunek tego miasta. . Mamy o nich nie pisać..?

Pozdrawiam serdecznie

Pn kwi 12, 2004 6:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona