Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 21:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Następna strona
 Mściwy Bóg katolików 
Autor Wiadomość

Napisałem kazdy, tzn. także Bóg Prawosławnych, Muzułmanów, Żydów ... i tyle miałem na myśli

Bog jest jeden w 3 osobach ...koniec kropka i ma jeden poglad na apostatow

O ile Bog zydow i chrzescijan to ten sam Bog ( i ma taki sam poglad na apostatow ) o tyle nie ma Boga muzulmanow, taki Bog o takich przymiotach jaki wyznaja muzulmanie nie sitnieje , tak samo jak nie istnieje Wisznu, Sziwa ..itd...

Cytuj:
Może wprowadź do nauki religii, aby przed poznaniem partnera młodzi ludzie zaczynali od pytania o wyznanie ... jeśli to Żyd to natychmiast uciekajcie. Czy to nie smieszne ....

Do nauki religii przed poznaniem partnera wprowadzilbym slowo PRAWDA , bo prawda ma moc !
PRAWDA tj cos w co sie rzeczywiscie wierzy , nie polownicznie nie czesciowo ..a w calosci
Jesli ktos wybiera sobie partnera z innej wiary MUSI sobie zadac pytanie jaka ta partnera wiara jest i co glosi
Jesli glosci milosc , dobro dla ludzi i te same przeslania co niesie ewangelia ( nawet jesli glosi ja ktos inny a nie Jezus ) to w tej wierze jest Bog, jesli ta wiara poniza czlowieka i nie glosi milosci blizniego nie jest wiara w Boga ! nawet jesli tak pisze
Poznacie ich po owocach ..mowi Jezus...jakie owoce wydaje ta wiara
Cytuj:
O jakim pożądaniu ty mówisz, nie słyszałeś ostatniej encykliki Papieża w której uznał on miłość erotyczną, co światowe środki przekazu nazwały rewolucją w myśleniu koscioła o seksie ?

Nie ma odmian milosci i jakies bzdury jak milosc erotyczna samejw sobie !! Co za chore brednie !! Jest jedna milosc , milosc do Boga i blizniego , milosc ktora nie kloci sie z tym co mowi Jezus w ewangeliach
Ostatnia encyklika papieza wyraznie mowi "Bóg jest miłością" !!
I to milosc od Boga przechodzi na ludzi , i to milosc na swoje zrodlo w Bogu a nie w ludziach , i ta boska milosc emanuje na ludzi

Dokument otwierają słowa z Listu św. Jana: Bóg jest miłością, kto trwa w miłości, trwa w Bogu, a Bóg trwa w nim. Jest to centralne i wciąż aktualne przesłanie chrześcijaństwa..a nie jakies chore brednie ze jest milosc erotyczna !!
Papież nie neguje miłości erotycznej, podkreśla jednak, że dopiero połączenie jej z miłością bezwarunkową, zdolną do poświęceń dla drugiego człowieka ( ale w sensie tylko wartosci pozytywnej ), prowadzi do harmonii, nie degraduje osoby w małżeństwie do „towaru
Czyli jako taka sama milosc erotyczna jest tylko pozadaniem..i jako takiej samej w sobie nie mozna nazwac miloscia

N lut 05, 2006 19:52

Cytuj:
To co wierzysz ze niebo jest miastem otoczonym murem wysadzanym kamieniami szlachetnymi ?

Ja ci tylko proponuje zapisac sie na jakies nauki jak nalezy czytac Stary i Nowy testamet a takze poznac pojecia literackie takie jak metafora, przenosnia , poczytac cos o obrzedach i zwyczajach ludow izraela ...a pozniej zabierac sie do czytania szczegolnie starego testamentu

Jednym slowem zapisac na na kurs instrukcji obslugi Biblii a wtedy porozmawiamy co to znaczy
" niebo jest miastem otoczonym murem wysadzanym kamieniami szlachetnymi "

N lut 05, 2006 19:58

Wysylacie ludzi do piekla (tutaj moj smiech jest naprawde szczery )a wy gdzie?niebo?czysciec?czy gorace piekielko ?Dzieki takim osobom jak wy kosciol moze i pare lat jeszcze bedzie istnial na takich zasadach jakie teraz czyli my zbawieni i wy potepieni ,ale to juz na szczescie ostatnie podrygi

Tak tak..uwazam to za karygodne, powinni jednak wprowadzic ocene z religi rzutujaca na ocene na swiadectwie + dodatkowe 2 godziny tygodniowo ze zrozumienia religii chrzesciajnskiej ,bo to wyglada naprawde tragicznie
Nachetniej to by widzieli Boga jako Neo ..a Jezusa jako Morpheus a Matke Boska jako Trynity ...ooo wtedy by nauka religii szla do glowy ..prawda Matrix ? :)

N lut 05, 2006 20:05

Cytuj:
Napisałem kazdy, tzn. także Bóg Prawosławnych, Muzułmanów, Żydów ... i tyle miałem na myśli

Bog jest jeden w 3 osobach ...koniec kropka i ma jeden poglad na apostatow

O ile Bog zydow i chrzescijan to ten sam Bog ( i ma taki sam poglad na apostatow ) o tyle nie ma Boga muzulmanow, taki Bog o takich przymiotach jaki wyznaja muzulmanie nie sitnieje , tak samo jak nie istnieje Wisznu, Sziwa ..itd...

Koniec i kropka dla Ciebie i 10% ludności świata - a gdzie pozostałe 90% - do piekła ? No widzisz. Bóg ten sam a jaka wrogość między np. cerkwią Rosyjską a KK. Religie protestanckie też oparte są na tej samej Biblii. Nie zaprzeczysz że we wszystkich religiach chrzescijańskich najwybitniejsi teologowie przecinek po przecinku analizowali biblię, a jakie różnice, gdzie u protestantów czyściec itp.

gabriel napisał(a):
Do nauki religii przed poznaniem partnera wprowadzilbym slowo PRAWDA , bo prawda ma moc !
PRAWDA tj cos w co sie rzeczywiscie wierzy , nie polownicznie nie czesciowo ..a w calosci
Jesli ktos wybiera sobie partnera z innej wiary MUSI sobie zadac pytanie jaka ta partnera wiara jest i co glosi

Ostatnio czytałem że USA jest rajem dla wszelkich religii, tam jest wszystko i nie ma na tym tle rozruchów - tam nikt nie robi problemu że Baptysta poślubił Protestanta ...itp
A ty jak widzę, dzielisz ludzi na "murzynów" i "białych" - murzyn to np. muzułmanin, a biały to np. prawosławny - czy nie są to poglądy rasistowskie. Oczywiscie jeśli małżonek prawosławny przestawi żonę katoliczkę na prawosławie to też wg ciebie bedzie "murzynem" - czyz nie ?

Czy Ty w ogóle dopuszcasz mieszane małżeństwa i na jakich zasadach ?

gabriel napisał(a):
Papież nie neguje miłości erotycznej, podkreśla jednak, że dopiero połączenie jej z miłością bezwarunkową, zdolną do poświęceń dla drugiego człowieka ( ale w sensie tylko wartosci pozytywnej ), prowadzi do harmonii, nie degraduje osoby w małżeństwie do „towaru
Czyli jako taka sama milosc erotyczna jest tylko pozadaniem..i jako takiej samej w sobie nie mozna nazwac miloscia

Brawa dla Papieża, tylko Ty tego nie rozumiesz. Nie neguje czyli uznaje. A jak było dotychczas - nie było miłości erotycznej (czy jakikolwiek Papież wcześniej mówił o miłości erotycznej ? ) - była tylko wstydliwa czynność prokkreacji. Oczywiście że miłość duchowa między dwoma partnerami jest najważniejsza, ale w młodym wieku równie ważna jest miłość erotyczna. Jeśli tej nie ma to ta druga też kuleje - chyba temu nie zaprzeczysz.

Tylko gdzie wówczas miejsce na rozmowy, na negocjacje ?

N lut 05, 2006 20:53

Tak tak..uwazam to za karygodne, powinni jednak wprowadzic ocene z religi rzutujaca na ocene na swiadectwie + dodatkowe 2 godziny tygodniowo ze zrozumienia religii chrzesciajnskiej ,bo to wyglada naprawde tragicznie
Nachetniej to by widzieli Boga jako Neo ..a Jezusa jako Morpheus a Matke Boska jako Trynity ...ooo wtedy by nauka religii szla do glowy ..prawda Matrix ? :)

Gabrielu, nawet jeśli uważasz że to brednie to napisz że to brednie i kropka. A Ty najchętniej wprowadziłbyś państwo wyznaniowe - religia od przedszkola do końca studiów - i co, myślisz że nie będzie wówczas takich ludzi jak Matrix - a gdzie podziała sie u Ciebie wolna wola człowieka ?

Dzieci można zmuszać do katolicyzmu, ale dorosłych .... czyz dorosły człowiek nie ma prawa zmienić wyznania np. na ateizm - przecież to się dzieje.

P.S.
Ja tylko logicznie myślę ....

N lut 05, 2006 21:02

Koniec i kropka dla Ciebie i 10% ludności świata - a gdzie pozostałe 90% - do piekła ? No widzisz. Bóg ten sam a jaka wrogość między np. cerkwią Rosyjską a KK

Religia prawoslawna jest teologicznie slabsza od katolickiej, innaczej by nie bylo wogole dyskusji nt prozelitzmu
Czy ktos religii prawoslawej zabrania nawracac katolikow ?

Czy wrogosc ? Nie ma teologicznej wrogosci miedzy tymi religiami ,sa tylko ludzie ktory maja wady

Cytuj:
Ostatnio czytałem że USA jest rajem dla wszelkich religii, tam jest wszystko i nie ma na tym tle rozruchów - tam nikt nie robi problemu że Baptysta poślubił Protestanta ...itp
A ty jak widzę, dzielisz ludzi na "murzynów" i "białych" - murzyn to np. muzułmanin, a biały to np. prawosławny - czy nie są to poglądy rasistowskie. Oczywiscie jeśli małżonek prawosławny przestawi żonę katoliczkę na prawosławie to też wg ciebie bedzie "murzynem" - czyz nie ?

Rozumiem ze kodeks cywilny USA ma byc instrukcja postapowania dla Boga i ma go obowiazywac tak ?

Cytuj:

Oczywiscie ze dopuszczam.Pislaem juz o tym na jakich zasadach , nie bede sie powtarzal..skoro uwaznie nie czytasz to nie moja wina

Cytuj:
Brawa dla Papieża, tylko Ty tego nie rozumiesz. Nie neguje czyli uznaje. A jak było dotychczas - nie było miłości erotycznej (czy jakikolwiek Papież wcześniej mówił o miłości erotycznej ? ) - była tylko wstydliwa czynność prokkreacji. Oczywiście że miłość duchowa między dwoma partnerami jest najważniejsza, ale w młodym wieku równie ważna jest miłość erotyczna. Jeśli tej nie ma to ta druga też kuleje - chyba temu nie zaprzeczysz.

Jesli papiez uzywajac metafory napisal ze samochod to kola , silnik , karoseria...itd...to Ty usilujesz udowodnic ze samochod to tylko karoseria..albo tylko kola
No coz , mozna i tak

Cytuj:
Gabrielu, nawet jeśli uważasz że to brednie to napisz że to brednie i kropka. A Ty najchętniej wprowadziłbyś państwo wyznaniowe - religia od przedszkola do końca studiów - i co, myślisz że nie będzie wówczas takich ludzi jak Matrix - a gdzie podziała sie u Ciebie wolna wola człowieka ?

Widzisz jak sie juz czegos uczy to powinno sie to umiec albo przynajmneij byc bliski prawdy innaczej jest to bez sensu....
Wiec albo wogole wycofac religie ze szkol..albo uczyc lepiej.. tj wiecej uwagi temu poswiecac bo pozniej wychodza tacy ze szkoly ..i zaczynaja pisac..znowu uzywam metafory ze 2+2=6

N lut 05, 2006 21:14
Ja ci tylko proponuje zapisac sie na jakies nauki jak nalezy czytac Stary i Nowy testamet a takze poznac pojecia literackie takie jak metafora, przenosnia , poczytac cos o obrzedach i zwyczajach ludow izraela ...a pozniej zabierac sie do czytania szczegolnie starego testamentu

No tak przydaly by sie takie szkoly uwsteczniania :) Wtedy by byl raj i by wierzyli w kazda glupote w ktore wierzysz ty :) Ciekawe po co mi tu piszesz o metaforach i przenosniach skoro pisalem o apokalipsie ktora jest objawieniem :) To uwazasz ze sw Jan oszukal wszystkich ?Napisal ze mial objawienie a naprawde wszystko sam wymyslil ? Ja potrafie czytac ze zrozumieniem :) i wyraznie tam jest napisane ze mial objawienie ,przeciez glos mu kazal zapisac wszystko co slyszal i widzial i poslac do siedmiu kosciolow :) Rozumiem twoje rozczarowanie i teraz szukasz jakiegos usprawiedliwienia no i te metafory bardzo tu pasuja ,ale prawda jest taka ,ze to nie objawienia nie zaden duch swiety tylko ludzie napisali co napisali(a ze napisali wszystko pod lud ktory nie byl zbyt inteligentny i wystarczyly postraszyc ,niebo otoczyc cennym murem, kilka trab takie typowe panstewko z tamtych czasow :) )

To taki matrix sprzed 2000 lat i to bajka i to :) Tylko ze ja wiem ze nie jest to prawda a ty jak w matrixe na nieswiadomce jedziesz :D Logiczne myslenie nie boli nie boj sie tego :)

N lut 05, 2006 21:25

Rozumiem ze kodeks cywilny USA ma byc instrukcja postapowania dla Boga i ma go obowiazywac tak ?

Gabrielu, kodeks cywilny USA jest dla ludzi a nie instrukcją postępowania dla Boga - co Ty za brednie wypisujesz.
Oczywiście, że każdy człowiek powinien mieć zapewniona wolność wyznania - jeśli chce być ateistą, to niech będzie ... itd

gabriel napisał(a):
Cytuj:

Oczywiscie ze dopuszczam.Pislaem juz o tym na jakich zasadach , nie bede sie powtarzal..skoro uwaznie nie czytasz to nie moja wina

Nie bedą szukał ale łatwo zgadnę !

Jeśli mąż innowierca przestawi żonę na swoją wiarę to ta do piekła - tak jak moja córka !!!!

No widzisz jak Cię znam ?

N lut 05, 2006 21:28

Jesli papiez uzywajac metafory napisal ze samochod to kola , silnik , karoseria...itd...to Ty usilujesz udowodnic ze samochod to tylko karoseria..albo tylko kola
No coz , mozna i tak

Znowu czytasz i nie rozumiesz.
Wszystkie środki masowego przekazu trabiły, że Papież w końcu uznał miłośc erotyczną i że to rewolucja - nie słyszałeś o tym ?

Nie wiem jak to brzmi w oryginale, ale jeśłi nie neguje to uznaje - czyzbyś operował inną logiką ....

N lut 05, 2006 21:50

Jeśli mąż innowierca przestawi żonę na swoją wiarę to ta do piekła - tak jak moja córka

Pisalem trzy razy uwagi abys uwazniej czytal moje posty , nie skorzystales

N lut 05, 2006 22:58

Nie wiem jak to brzmi w oryginale ....

To jak przeczytasz ze zrozumieniem to podyskutujemy wtedy

N lut 05, 2006 23:01

No tak przydaly by sie takie szkoly uwsteczniania :) Wtedy by byl raj i by wierzyli w kazda glupote w ktore wierzysz ty :) Ciekawe po co mi tu piszesz o metaforach i przenosniach skoro pisalem o apokalipsie ktora jest objawieniem :) To uwazasz ze sw Jan oszukal wszystkich ?Napisal ze mial objawienie a naprawde wszystko sam wymyslil ? Ja potrafie czytac ze zrozumieniem :) i wyraznie tam jest napisane ze mial objawienie ,przeciez glos mu kazal zapisac wszystko co slyszal i widzial i poslac do siedmiu kosciolow :) Rozumiem twoje rozczarowanie i teraz szukasz jakiegos usprawiedliwienia no i te metafory bardzo tu pasuja ,ale prawda jest taka ,ze to nie objawienia nie zaden duch swiety tylko ludzie napisali co napisali(a ze napisali wszystko pod lud ktory nie byl zbyt inteligentny i wystarczyly postraszyc ,niebo otoczyc cennym murem, kilka trab takie typowe panstewko z tamtych czasow :) )

To taki matrix sprzed 2000 lat i to bajka i to :) Tylko ze ja wiem ze nie jest to prawda a ty jak w matrixe na nieswiadomce jedziesz :D Logiczne myslenie nie boli nie boj sie tego :)

Proponuje jako uczte intelektualna ogladnac jeszcze ze 20 razy matrixa..to doskonale wplywa na wiedze o wierze chrzescijanskiej

N lut 05, 2006 23:06
Proponuje jako uczte intelektualna ogladnac jeszcze ze 20 razy matrixa..to doskonale wplywa na wiedze o wierze chrzescijanskiej

Tylko na tyle cie stac?zadnej merytorycznej odpowiedzi?przyczepiles sie do ksywki ,ktora kompletnie nie ma znaczenia :) Nie bedzie mnie jakis czas wiec proponuje przeczytac ze zrozumieniem i odpisac moze byc nawet 2 tygodnie Zastanow sie i odpisz tylko nie o matrixe bo to juz jest nudne :)

Pn lut 06, 2006 0:04

Tylko na tyle cie stac?zadnej merytorycznej odpowiedzi?przyczepiles sie do ksywki ,ktora kompletnie nie ma znaczenia Nie bedzie mnie jakis czas wiec proponuje przeczytac ze zrozumieniem i odpisac moze byc nawet 2 tygodnie Zastanow sie i odpisz tylko nie o matrixe bo to juz jest nudne

Proponowalem Ci nauke jak czytac Biblie, Ty uwazasz i juz napisales ze Ty wiesz juz najlepiej jak ja czytac i interpretowac ......wiec uwazam ze dyskusja jest zbedna

Pn lut 06, 2006 1:41

Cytuj:
Jeśli mąż innowierca przestawi żonę na swoją wiarę to ta do piekła - tak jak moja córka

Pisalem trzy razy uwagi abys uwazniej czytal moje posty , nie skorzystales

Gabrielu, przecież napisałeś wyżej, że do piekła .... ty czytaj uważnie swoje posty.

Podumowując:

Jeśli człowiek całe życie był dobry, czynił dobro, to Bóg który wyśle takiego człowieka do piekła tylko dlatego, że ten z przekonania zmienił wiarę jest głupcem.

Jestem pewien, że obroniłem honor swojej córki.

A Ty i tobie podobni możecie sobie myśleć, co wam się podoba.

P.S.
To magisterium uroczyste o apostazji, trzeba jak najszybciej wyrzucic do kosza bo sieje nienawiść wśród ludzi. Sam pisałeś jak mali i głupi byli co niektórzy średniowieczni Papieże.

Na tym kończę, przepraszam wszystkich których obraziłem.

Pn lut 06, 2006 7:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Następna strona