Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 13:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 154 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona
 poprzyj bojkot! 
Autor Wiadomość

Post poprzyj bojkot!
Pozwalam sobie skopiować ważny komunikat:

"Czasopismo "Machina" powracajac na rynek odwoluje sie do chamskiej praktyki wywolywania skandalu za pomoca uzywania wizerunku NMP:

http://muzyka.onet.pl/mr,1254162,wiadomosci.html

Skorzystaj z wolnosci slowa! Nie podoba Ci sie okladka nowej machiny? Wyraz to! Mozesz zadzwonic lub wyslac esemesa. O kazdej porze dnia i nocy

Marcin Mikusek
Specjalista ds. PR Platforma mediowa point group
tel. 505171766
..."

Warto również wysyłać maile do kierownictwa wydawcy tego szmatławca:

m.lisiecki@point-group.pl

k.kozak@point-group.pl

r.pstrokonski@point-group.pl

g.urban@point-group.pl

Cała akcja koordynowana jest na forum Frondy gdzie można znaleźć dalsze szczegóły akcj:

http://forum.fronda.pl/forum.php?akcja= ... 3471&wat=1

Pozdrawiam :)

N lut 05, 2006 21:55

Crosis

N lut 05, 2006 22:00

A jak mi się podoba, to gdzie moge wysłać smsa? :)

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Pn lut 06, 2006 0:17
Masz tam linka gdzie możesz za darmo zamówić zerowy numer. Właśnie to robię. Jakoś tak zauważyłem, że w komentarzach się bardziej obruszyli niż tutaj wszyscy :p

Pn lut 06, 2006 1:55

Post http://tolerancja.net/
http://tolerancja.net/

Pn lut 06, 2006 22:37

ciężko mi będzie bojkotować telekomunikacje :) ale postaram sie, przy okazji zaoszczedze :)

Wt lut 07, 2006 0:07

Prostacki i ohydny przykład chamstwa redaktorów, którzy nie cofną sie przed niczym byle ich rynsztokowa gazetka dała im zarobić dużo kasy.

Wt lut 07, 2006 15:28

Jesteśmy wstrząśnięci tym, że znów używa się Cudownego Obrazu Matki Bożej z Jasnej Góry do profanacyjnych przekształceń plastycznych i komercyjnych celów reklamowych.

Ikona, obok krzyża i księgi Biblii, jest podstawowym symbolem wiary religijnej dla każdego chrześcijanina. Dla katolików, jak i dla wszystkich przynależących do Kościoła Chrystusowego, jest to więc zawsze znak jasny i czytelny.

Warto przypomnieć, że w odniesieniu do polskiego patriotyzmu znak Ikony Jasnogórskiej zachowuje swoją szczególną rangę. Od ponad 6 wieków służy on do identyfikacji kultu Najśw. Maryi Panny jako Królowej Polski. W dziejach naszego narodu i polskiej tradycji kulturowej znak Ikony jasnogórskiej pełnił w czasie rozbiorów nawet rolę godła narodowego. Jest to znak nadal ważny społecznie - symbol tożsamości patriotycznej i religijnej dla wielu Polaków.

Dlatego właśnie kolejne użycie jasnogórskiego znaku ikony niezgodnie z jego religijną funkcją i sakralnym celem, znów staje się tak wysoce kontrowersyjne. W szerokim odbiorze społecznym może stać się nawet... niebezpieczne.

Następuje zatem rażące naruszenie pamięci społecznej i próba zawłaszczenia wizerunku jasnogórskiego do celów niezgodnych z jego przeznaczeniem. Taka promocja medialna jest obca naszej polskiej mentalności i chrześcijańskiej tradycji tolerancji i dialogu.

Ta zaplanowana i realizowana już od kilku miesięcy kampania reklamowa jest działaniem grzesznym czyli etycznie brzydkim. Przez swój ferment staje się również szkodliwym dla szerokiej kultury naszego społeczeństwa. Jest więc to reklama wzburzenia społecznego.

Bieżące wydarzenia w świecie pokazują, do czego można doprowadzić, gdy nadużywa się wizerunków i symboli wiary religijnej. W kontekście współczesnych wydarzeń taką obraźliwą wobec uczuć religijnych wielu obywateli reklamę, jak i przeprowadzanie tego typu kampanii medialnej, odczytujemy jako formę prowokacji!

Protestujemy przeciw zniekształcaniu wymowy treści wizerunku jasnogórskiego. Nie zgadzamy się na niestosowne z sakralnym przeznaczeniem użycie wizerunku otoczonego głęboką czcią religijną w całym świecie. Taka „promocja” jest nie do przyjęcia dla każdego szanującego się chrześcijanina! Wyrażamy więc nasze głębokie ubolewanie dla wszystkich dotkniętych tą reklamą. Każdego z godnych pożałowania autorów i promotorów tej reklamy wzywamy – opamiętajcie się!

o. Stanisław Tomoń, rzecznik Jasnej Góry
2006-02-06, poniedziałek, godz. 16.30

http://www.jasnagora.com/wydarzenie.php?ID=1490

Wt lut 07, 2006 18:43

Post Nadchodzi bankructwo...
Najnowsze informacje z centrum dowodzenia akcją…

"Nieoficjalnie wiemy, że Orange wycofuje reklamy z "Machiny" w związku z akcją bojkotową.

Jak powiedziała Rzecznik Prasowy TPSA, firma ta nie zamieści reklam w następnym numerze "Machiny". Nie wiadomo jednak, czy decyzja ta powodowana jest naszą akcją bojkotową."

Jak widać pierwsze nieśmiałe decyzje reklamodawców świadczą o tym, że akcja przynosi pożądany skutek ale nie ustawajmy w wysiłkach, pomóżmy temu szmatławcowi opuścić rynek przecież sami nas o to poprosili. :)

.

Wt lut 07, 2006 21:40
A "Machina" i tak bedzie dzialac..........

Smiac mi sie chce.

A ten numer juz mam na polce :D

Crosis

Śr lut 08, 2006 11:55
Cytuj:
Warto również wysyłać maile do kierownictwa wydawcy tego szmatławca:

Cytuj:
... pomóżmy temu szmatławcowi opuścić rynek przecież sami nas o to poprosili.

- czy takie epitety nie naruszają regulaminu forum?
Czy Moderacja nie zauważa, że to nie po chrześcijańsku w ogóle, a rzymsko katolicku w szczególności? Uważam, że takie określenie ubliża czy nawet "obraża uczucia" zespołu redakcyjnego z redaktorem naczelnym na czele.
A przy okazji.
Skopiowalem sobie tę Madonne w wydaniu NMP czy odwrotnie - nawet dość gustowna i artystycznie wysublomowana. Problem mam tylko w rozróżnieniu płci tego dzieciątka.

Śr lut 08, 2006 13:44

Widzę, że niektórzy forumowicze mają wielką frajdę z tego, że katolicy zostali obrażeni. Szczególnie dziwi mnie banan na twarzy Crosisa, bo po nim się tego nie spodziewałem.
Cieszę się, że to prymitywne wykorzystanie obrazu Marii spotkało się z silnym sprzeciwem przynajmniej niektórych ludzi. Sam nie obdarzam Marii tak dużym kultem jak większość katolików, jednak doskonale rozumiem jak bardzo mogli się poczuć urażeni ci, dla których postać Matki Boskiej i ten obraz mają szczególne znaczenie. Obraz Matki Boskiej Częstochowskiej jest dziełem sztuki o specjalnym charakterze i tak jak kult Maryjny odegrał on ważną rolę w dziejach naszego narodu. Wykorzystywanie obrazu który należy do sfery sacrum w celach marketingowych jest przykładem strasznej ignorancji, braku zrozumienia katolików i braku poszanowania dla tego co dla nich jest święte. Twórcy okładki Machiny nie dość, że w celach marketingowych wykorzystali obraz Marii z Jezusem, to jeszcze usunęli z niego twarze i zastąpili je twarzami innych osób, tak jakby były one nowymi podmiotami kultu, a Maria i Jezus byli "przeżytkiem".
Osoby które to bawi, podobnie jak twórca tej grafiki, wykazują się zwyczajnym brakiem wrażliwości, empatii i zrozumienia dla postawy osób wierzących.

Śr lut 08, 2006 15:07
Nie Incognito - nie bawi mnie to ze zostaliscie obrazeni. Ba! Ja nie widze tu podstawy do obrazania sie. Po prostu. Nie ma tam zadnych symboli, nie jest to obraz wpisany w genitalia czy cos takiego. Niedlugo zaczniecie sie obrazac, bo jakis wokjalista mial koszulke z Jezusem, a nie spiewa religijnie.

Crosis

Śr lut 08, 2006 15:18

A może ktoś mnie uświadomić CO w tym obrazku jest obraźliwego?
Zestawienie ze słowem "cycki" obok?
Czy w ogóle użycie stylizacji a'la Madonna /ta prawdziwa nie amerykańska/.

Tak bez złośliwości - bo nie wiem.

Śr lut 08, 2006 15:24

Ja nie widze tu podstawy do obrazania sie. Po prostu.

To może "po prostu" zastanów się nad tym co napisałem i bardziej postaraj zrozumieć osoby wierzące, spojrzeć na to z ich perspektywy. Wiem, że Tobie jako ateiście trudno jest zrozumieć charakter strefy sacrum, bo nie możesz na zasadzie analogii odnieść jej do czegokolwiek ze swojego życia, ale mam jednak nadzieję, że osoby niewierzące są w stanie jednak zrozumieć sens oburzenia wierzących i dialog w tej kwestii nie musi być "rozmową o kolorach z niewidomym".

Śr lut 08, 2006 15:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 154 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona