Cytuj:
Chyba ci się mózg zagotował.
Akurat kwestię jedynego Boga Żydzi i muzułmanie mają bardzo podobną, a pomysł na nazywanie troistego Boga tym samym co pojedynczy to herezja.
Jest Jeden Bóg.
Nie jestem żydem, nie jestem muzułmaninem ale wierzę że oni wyznają tego samego Boga co ja.
Boga Abrahama, Boga Izaaka, Boga w Trójcy Świętej.
Tróisty Bóg....pojedyńczy.
To sa słowa, nasza ludzka chęć ukazania za pomoca słów istoty Boga.
Kiedys ktos się mnie zapytał, czym według mnie jest miłość, niby pytanie banalne ale jak to opisac?
Jak opisać nieskończne pragnienie szczęscia dla drugiej osoby, nieskończone pragnienie dobra? Jak opisać mętlik w głowie kiedy rodzi się niepokuj o druga osobę? Można to zrobić? Może niektórzy spróbują to zrobić ale to i tak nie będzie to samo.
Nie ma ludzkich słów na opisanie Boga. Trójca...termin najbliższy prawdzie ale posiada ludzką ułomność.
Trzeba po prostu iwerzyć że jest Bóg i jest to jedność trzech prawd, trzech miłości, trzech nadziei.
Teofil używając jako pierwsze terminu "trias" nie wiedział jak to wytłumaczyć, on po prostu użył najbliższego terminu, jaki mu serce podyktowało.
Cytuj:
Gabrielu, dlaczego miałbym zrobić takie świństwo i modlic sie o powrót córki do KK a tym samym o rozpad małżeństwa.
Po co straszyć ludzi takimi głupotami jeśli poniższe zdanie jest prawdziwe:
Jeśli człowiek całe życie był dobry, czynił dobro, to Bóg który wyśle takiego człowieka do piekła tylko dlatego, że ten z przekonania zmienił wiarę jest głupcem.
Panie Robercie, jesli kocha pan swoja córkę i wierzę że tak, to pragnąc powinien przede wszystkim dla niej zbawienia.
Rodzice w pierwszych wiekach chrześcijanstwa, któzy oddawali córkę w małżenstwo z poganinem byli exkomunikowani na 10 lat.
Czym jest szczęście na ziemi wobec szczęscia w niebie na wieki?
Straszyc ludzi? Kto kogo straszy. Bóg dał człowiekowi wybór...akceptujesz moja miłość albo nie. Bóg nikogo nie potepia, tylko my sami możemy sie potepić. Czym jest dobro? Człowiek nawet jkaby sie całe życie udręczał, oddawał jałomużne nie odkupi swoich grzechów. Każdy grzech to nieskończenie wielka obraza Boga. Jesli nie akceptujemy Ofiary przebłagalnej, odkupienczej jaka dokonała się na Krzyżu nie mamy czym Bogu zadośćuczynić za nasze winy.
Głupota jest wiara w to że człowiek jest równy Bogu i on sam może dyktowac warunki.
Gdyby moje dziecko odeszło z Kościoła zrobiłbym wszystko, cena wąłsnego życia jest niczym wobec szczęsica wiecznego dla ukochanej osoby.
Przykład sw Augustyna, jego matka święta Monika nieustawała w błaganiach syna aby porzucił herezję Maniego i przeszedł na chrześcijanstwo. To jest przykłąd miłości. Matka nie spoczeła dopuki jej syn nie odnalazł prawdy.
Panie Robercie, mniej pychy, mniej wiary w swoją boskość, wiecej pokory i co mogę powiedzieć, modlitwa i jeszcze raz modlitwa, szukanie pomocy w Biblii w pismach Ojców Kościoła.