| Autor |
Wiadomość |
|
gabriel
|
Cytuj: W sumie dlaczego tylko w trzech? A nie w czterech? Czterystu? 10^-10?
Oczywiscie ze jesli jest wszechmocny to wszystko jest mozliwe, pytanie jest tylko czy chce
Wiec moze uzgodnimy tak, koncepcja Trojcy Sw jednego Boga jest jak najbardziej mozliwa ( bo jest wszechmocny )...i kazdy zostanie przy swojej koncepcji Boga okey ?
|
| Pn lut 06, 2006 17:15 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Proponowalem Ci nauke jak czytac Biblie, Ty uwazasz i juz napisales ze Ty wiesz juz najlepiej jak ja czytac i interpretowac ......wiec uwazam ze dyskusja jest zbedna
Nie odpowiedziales na pytanie zreszta jak zwykle  A wiec zadam je jeszcze raz. Uwazasz ze sw Jan zmyslil wszystko ,ze nie mial objawienia ?oszukal ludzi?I cala Apokalipsa to jego wymysl i dlatego nalezy ja jakos inaczej interpretowac?
|
| Pn lut 06, 2006 17:22 |
|
 |
|
Oozie
|
No właśnie to pisałem.
To kwestia wiary - jedni mówią że jest jeden, drudzy że jede ale w trzech osobach, trzeci że w ogóle Boga jako takiego nie ma.
Trudno orzec kto ma rację, zatem trudno jest powiedzieć która z wiar jest bliższa prawdy.
Rav Tau pisał że można uznać chrześcijańska derywację z judaizmu troistego Boga przez szacunek dla sąsiadów, stąd niechęć do wchodzenia w spory czyja wiara lepsza.
I ja też nie lubię takich sporów i przerzucania się cytatami - za łatwo leci się w orotodoksję w najgorszym wydaniu.
|
| Pn lut 06, 2006 17:23 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Oozie, nie dumaj nad tym kto ma racje ale gdzie jest Prawda.
|
| Pn lut 06, 2006 17:38 |
|
 |
|
gabriel
|
Oozie Cytuj: A to że się zapierasz że 1=3 to twoja sprawa
Jak widzisz po swoim poscie to ty poleciales w ortodoksje sugerujac ze koncepcja Trojcy Sw jest niemozliwa tak jak 1=3
Ja ci latwo udowodnilem ze koncepcja Trojcy Sw jest mozliwa chociazby z definicji ze Bog jest wszechmogacy co wyznaja i zydzi i chrzescijanie
Tak wiec emocje zostaly pochamowane i mam nadzieje ze sie rozumiemy
|
| Pn lut 06, 2006 17:40 |
|
|
|
 |
|
gabriel
|
Matrix Cytuj: Nie odpowiedziales na pytanie zreszta jak zwykle A wiec zadam je jeszcze raz. Uwazasz ze sw Jan zmyslil wszystko ,ze nie mial objawienia ?oszukal ludzi?I cala Apokalipsa to jego wymysl i dlatego nalezy ja jakos inaczej interpretowac?
Spusciles nieco z tonu wiec Ci dam mala podpowiedz
Zastanow sie jak Bog by opisywal niebo dzisiejszemu fizykowi zajmujacemu sie mechanika kwantowa, a jak by opisywal niebo prostemu pasterzowi 2000 lat temu alby ta wizja nieba byla dla niego wogole do zrozumienia
Dlaczego Jezus opisywal niebo przypowiesciami a nie np teoria superstrun czy przestrzenia multiwymiarowa ?
|
| Pn lut 06, 2006 17:47 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Spusciles nieco z tonu wiec Ci dam mala podpowiedz
Zalosne  Kim ty jestes ,ze tak napisales?
Zastanow sie jak Bog by opisywal niebo dzisiejszemu fizykowi zajmujacemu sie mechanika kwantowa, a jak by opisywal niebo prostemu pasterzowi 2000 lat temu alby ta wizja nieba byla dla niego wogole do zrozumienia
Dlaczego Jezus opisywal niebo przypowiesciami a nie np teoria superstrun czy przestrzenia multiwymiarowa ?
Nawet jak juz sobie wkreciles ,ze to niby pisane jest tylko dla ludzi sprzed 2000 to i tak jest bzdura.Przeczytaj sobie dzien 1 i 4 stworzenia swiata ktore sie wzajemnie wykluczaja z czysto logicznego punktu myslenia bez zadnego odniesienia do wiary ,widac po prostu ze ten co to pisal tez nie byl zbyt inteligentny i sie pogubil juz na pierwszych stronach swojej ksiazki 
|
| Pn lut 06, 2006 18:30 |
|
 |
|
MalGanis
|
Wasz bóg jest rzekomo wszechmocny - mógł napisać to wszystko tak, by było zrozumiałe i dla pasterzy sprzed 2000 lat, i dla współczesnych fizyków
o rany, rany, jestem niepokonany...
_________________ Posłowie modlą się o deszcz. To trzeba zobaczyć.
|
| Pn lut 06, 2006 18:33 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
MalGanis
Cytuj: Wasz bóg jest rzekomo wszechmocny - mógł napisać to wszystko tak, by było zrozumiałe i dla pasterzy sprzed 2000 lat, i dla współczesnych fizyków
Tak jest!
Przecież jest uniwersalny i ponad czasowy. Musial przewidzieć, że narodzi się Albert Einstein, który powie:
Nie potrafię sobie wyobrazić Boga, który karze i nagradza stworzone przez siebie istoty i którego zamiary wzorowane są na ludzkich - słowem - Boga, który jest odbiciem ludzkich ułomności. Nie wierzę też, by człowiek mógł przetrwać po śmierci swego ciała, choć ludzie słabego ducha wierzą w takie rzeczy, kierowani strachem lub pożałowania godnym egotyzmem.
|
| Pn lut 06, 2006 18:42 |
|
 |
|
gabriel
|
Cytuj: Nawet jak juz sobie wkreciles ,ze to niby pisane jest tylko dla ludzi sprzed 2000 to i tak jest bzdura.Przeczytaj sobie dzien 1 i 4 stworzenia swiata ktore sie wzajemnie wykluczaja z czysto logicznego punktu myslenia bez zadnego odniesienia do wiary ,widac po prostu ze ten co to pisal tez nie byl zbyt inteligentny i sie pogubil juz na pierwszych stronach swojej ksiazki
Moze bys np poszedl na spotkanie komisji episkopatu d/s wiary i podzielil sie z nimi tymi rewelacjami co ? Idz koniecznie i daj znac co oni powiedza na te twoje rewelacje....a jesli Cie na to nie stac to moze proponuje zedytowac wikipedie polska w temacie wiara chrzescijanska i napisac tam te swoje rewelacje
Koniecznie musisz to zrobic bo te Twoje mysli to rewelacja teologiczna na miare stulecia 
|
| Pn lut 06, 2006 18:43 |
|
 |
|
gabriel
|
Gwardian napisał(a): MalGanisCytuj: Wasz bóg jest rzekomo wszechmocny - mógł napisać to wszystko tak, by było zrozumiałe i dla pasterzy sprzed 2000 lat, i dla współczesnych fizyków Tak jest! Przecież jest uniwersalny i ponad czasowy. Musial przewidzieć, że narodzi się Albert Einstein, który powie: Nie potrafię sobie wyobrazić Boga, który karze i nagradza stworzone przez siebie istoty i którego zamiary wzorowane są na ludzkich - słowem - Boga, który jest odbiciem ludzkich ułomności. Nie wierzę też, by człowiek mógł przetrwać po śmierci swego ciała, choć ludzie słabego ducha wierzą w takie rzeczy, kierowani strachem lub pożałowania godnym egotyzmem.
Proponuje konkurs dla tych genialnych teologow na forum
Proponuje napisac 2 wersety stworzenia swiata tak byly zrozumiane przez prostych pasterzy 2000 lat temu i przez fizykow z 21 wieku w duchu nauki 21 wieku
moze byc tez koncepcja wygladu nieba ..co wam latwiej ...do wyboru :D
Nie moge juz sie doczekac tych waszych teksow  ! 
|
| Pn lut 06, 2006 18:47 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Matrix
Cytuj: Proponowalem Ci nauke jak czytac Biblie, Ty uwazasz i juz napisales ze Ty wiesz juz najlepiej jak ja czytac i interpretowac ......
Uprzejmie spytam czy Bóg poza PiSmem wydał jeszcze jakieś święte dzieło "jak czytać" Jego Słowo, czy może opatrzył to swoje słowo jakimiś przypisami i jedynie sluszną interpretacją?
Chętnie bym poczytał bo zauważam coraz częściej, że w odniesieniu nie tylko do wiedzy apologetów, ale katechizmu ze szkoły podstawowej mam potworne braki.
|
| Pn lut 06, 2006 19:12 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Gwardian, prosze siegnac po pisma ojcow i doktorow Kosciola.
|
| Pn lut 06, 2006 19:34 |
|
 |
|
gabriel
|
Gwardian napisał(a): MatrixCytuj: Proponowalem Ci nauke jak czytac Biblie, Ty uwazasz i juz napisales ze Ty wiesz juz najlepiej jak ja czytac i interpretowac ...... Uprzejmie spytam czy Bóg poza PiSmem wydał jeszcze jakieś święte dzieło "jak czytać" Jego Słowo, czy może opatrzył to swoje słowo jakimiś przypisami i jedynie sluszną interpretacją? Chętnie bym poczytał bo zauważam coraz częściej, że w odniesieniu nie tylko do wiedzy apologetów, ale katechizmu ze szkoły podstawowej mam potworne braki.
W najwiekszym skrocie
Jako takich oddzielnych tekstow uwazanych za nachnione uczacych jak czytac biblie nie ma ,( czasami korzysta sie z pomocniczych apokryfow) innaczej musialby Bog ewangelistom przekazac jakie beda losy swiata za 500, 1000 , 1500 itd.. lat w sensie cywilizacyjnym , ktych i tak by przeciez nie zrozumieli
Pierwotna wykladnie jak czytac biblie i ja interpretowac ustalali ojcowie kosciola na pierwszych soborach powszechnych ( nie obywajac sie bez sporow )
Obecnie istnieje nauka zwana biblistyka ktora zajmuje sie badaniem biblijnych tekstow pod wzgledem merytorycznym
Biblistami sa zarowno osoby swieckie jak i duchowe , istnieja oczywscie tez komisje d / s wiary przy kazdym episkopacie oraz watykanska kongregacja d/ s wiary przy papiezu
Notabene obecny papiez byl jej ostatnim przewodniczacym
|
| Pn lut 06, 2006 19:35 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Moze bys np poszedl na spotkanie komisji episkopatu d/s wiary i podzielil sie z nimi tymi rewelacjami co ? Idz koniecznie i daj znac co oni powiedza na te twoje rewelacje....a jesli Cie na to nie stac to moze proponuje zedytowac wikipedie polska w temacie wiara chrzescijanska i napisac tam te swoje rewelacje
Koniecznie musisz to zrobic bo te Twoje mysli to rewelacja teologiczna na miare stulecia
To ma byc odpowiedz na moje pytanie?przeczytales ?Czy po prostu nie wiesz o co chodzi ?jak poprosisz to ci objasnie  Ta wd ciebie rewelacja teologiczna to logiczne myslenie  I jak zwykle nie wiesz co napisac to piszesz trzy po trzy a czy ma to sens czy nie to jak widac jest dla ciebie nieistotne 
|
| Pn lut 06, 2006 19:50 |
|
|
|