Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 10:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Następna strona
 Mściwy Bóg katolików 
Autor Wiadomość

Może po to to by wyciągnąć od ludzi jak najwięcej pieniędzy, może modlitwy za dusze w czyścu cierpiące sa po to aby wielu wiernych myslało na przykłat tak:

Mój mąż zginął w wypadku, nie zdążył sie wyspowiadać, miał wiele grzechów, zatem chyba jest w czyścu. Muszę się modlić, zamówię co miesiąc mszę za jego duszę (oczywiście za to trzeba płacić) - moze wtedy będzie mu lżej ......

P.S.
Ostatnio widziałem wielki nagłowek w gazecie:

Ksiądz żąda od biednych starych ludzi 1000zł za pochowanie syna który zginął w katastrofi Katowickiej - czy to nie przesada ?
Czy nie mógł zrozumieć, że że to starcy (widać na zdjęciu), na pewno mówili mu że są biedni ...

A nawet gdyby byli bogaci, to czy nie mógł uszanować tak wielkiej tragedii i pomodlic sie za darmo ....

Tylko gdzie wówczas miejsce na rozmowy, na negocjacje ?

Pn lut 06, 2006 21:32

Po co komu czyściec ?

Masz racje..ja gdybym byl Bogiem tez bym go zlikwidowal..i za np uporczywe pisanie glupot ( i uproczywy brak checi myslenia ) wtracalbym do piekla.Tylko ze Bog jest miloscia....i to wybacza..zreszta nie tylko to

Dobranoc

Pn lut 06, 2006 21:40

Wielokrotnie zarzuca się New Age, że chodzi tylko o zbieranie pieniędzy, nabieranie frajerów itp - mimo że New Age nie ma oficjalnie żadnego zwierzchnika, który mógłby nawet zbierać pieniądze!
Natomiast nikt nie zauważa zdzierstwa w kościele katolickim - oczywiście - poza kosciołem w duchownych sprawach też się zarabia, świeccy egzorcyści itp - ale co innego egzorcyzmować, a co innego tylko się pomodlić!
Gdyby modlitwę odprawiał jakiś mag do jakiegoś tam boga - owszem, może zażądać zapłaty. Ale ksiądz - w końcu kościół tak się odcina od tego typu praktyk, w ogóle sprawia wrażenie lepszej religii, lepszego systemu wierzeń, przekonań itp - więc czemu pobieraja pieniądze za modlitwę?
I jeszcze - czy modlitwa księdza jest bardziej wartościowsza od modlitwy zwykłęgo wiernego?
Naturalnie - gdyby zastanowić się pod kątem ezoteryki czy chociażby New Age, to tak - bo to jest kapłan wybranej godformy, ma jakby specjalne względy - ale w kościele nie ma mowy o żadnej New Age ani ezoteryce - więc o co chodzi?!

Pn lut 06, 2006 21:44
Leniuszek jesteś - a w sprawach wiary lenistwo jest nieewangeliczne.
Ciekawe tam rzeczy o czyśćcu opisują - tylko, że to niczym z Baśni Tysiąca i jednej Nocy.
Z mojego PiSma wynika, że zmarli odpoczywają, a „uczynki ich idą za nimi" (Ap 14. 13). Nie można już nic dla nich zrobić.
Na ich zbawienie nie mają wpływu modlitwy czy ofiary, a tym bardziej tzw. wypominki czy msza katolicka, bo „już nie ma dla nich żadnej zapłaty" (Koh 9. 5). Nie odkupują swych win w czyśćcu, nie smażą się w piekle ani nie pomagają nam z niebiańskich wyżyn, bo „umarli nic nie wiedzą". Warto przypomnieć sobie o tym, stojąc nad grobem i zapalając świeczkę. Nasi najbliżsi śpią snem nieświadomym, ale nie wiecznym. Kiedyś znowu ich ponoć mamy spotkać, bo „nadchodzi godzina, gdy wszyscy w grobach usłyszą głos jego [Chrystusa] wyjdą ci, co dobrze czynili, by powstać do życia; a inni, którzy źle czynili, by powstać na sąd" (J 5. 28-29).
Krasnoludki też powstaną, wszystkie do życia, bo zawsze czyniły ludziom dobrze!

Pn lut 06, 2006 21:45

Dlatego ze minimalnie innaczej interpretuja slowa biblii, ale nie tylko
Schizmy byly jednak glownie z powodow politycznych , patrz prawoslawie czy anglikanizm
Co do czysca to przeczytaj sobie tutaj
http://www.woda-zywa.pl/czytelnia.php?a ... ategoria=3

Jeśłi minimalnie inaczej interpretują, to po co ich nawracać na KK.

Jeśli minimalnie inaczej to dlaczego p. marcin wysyła ich na potworne męki do czyśca - dlaczego nie mogą bezpośrednio do nieba. Na dodatek wg p. marcina katolicy nie będą się mogli modlić za protestantów bo Oni nie wierzą w czyściec - czy wg Ciebie nie sa to brednie ?

Jeśli minimalnie inaczej to dlaczego nie przyjać ich wiary.

Czy brak czyśca u protestantów to minimalnie inaczej interpretowana Biblia, czy małżeństawa kapłanów prawosławnych i protestantów to też tylko minimalnie inaczej itd...itd. Dlaczego w KK księza nie moga miec żon - w którym miejscu Biblia zabrania ?

A może maja lepszych specjalistów od Biblii - chyba tego nie wykluczysz ?

Jeśli w KK są tacy specjaliści od Biblii jak p. marcin to ja jestem pewien, że protestanci lepiej interpretuja Biblię - czyż nie ?

Pn lut 06, 2006 21:48

Cytuj:
Po co komu czyściec ?

Masz racje..ja gdybym byl Bogiem tez bym go zlikwidowal..i za np uporczywe pisanie glupot ( i uproczywy brak checi myslenia ) wtracalbym do piekla.Tylko ze Bog jest miloscia....i to wybacza..zreszta nie tylko to

Dobranoc

Gabrielu, jeśli to minimalnie inaczej to dlaczego KK nie zlikwiduje czyśca - dlaczego protestanci mogą żyć bez czyśca a Katolicy nie ?

Bo sa głupi - czyz nie ?

Pn lut 06, 2006 21:54
To ma być temat dyskusji
Cytuj:
Belizariusz
Cytat:
Bóg katolików nie jest msciwy...to jedynie Pan marcin_jarzebski i jego koledzy z wypaczonymi pogladami tak Go przedstawiaja....

W moim PiSmie uważanym za święte Bóg mówi o sobie ustami proroka tak:
„Bogiem żarliwym i mściwym jest Pan. Mściwy jest Pan i pełen gniewu" - (a ma być miłosierny i nieskory do gniewu).
"Mści się Pan na swoich wrogach i wybucha gniewem na swoich nieprzyjaciół” - Księga Nahuma

- a zatem jaki jest ten Bóg?
U Judaistów żarliwie mściwy, pełen gniewu, żądny krwi i pomsty do IV a nawet X pokolenia? To skąd u chrześcijan deklarowana - czyżby bezpodstawnie -emanacja miłości i bezgranicznego miłosierdzia?

Pn lut 06, 2006 22:00
Dlaczego piszesz do mnie a nie uzywasz liczy mnogiej , katolicy ?

A niby czemu ?skad wiesz ze wszyscy katolicy mysla tak jak ty?Ja tu do ciebie kieruje slowa czemu mam pisac w liczbie mnogiej?To ze jestes katolikiem(typowym :) ) to nie oznacza ze inny katolik by sie z toba zgadzal :) To tez dla ciebie nie jest oczywiste?

Ja tylko podzielam zdanie ojcow kosciola, Ty masz inne zdanie wiec swoje zdanie przedstw im....udowodnij im ( nie mnie ), to nie ja mam udowodnic racje a TY Bo ty masz udowodic swoje rewelacje ! ze Ty masz racje a nie ONI ! ....kogo chcesz przekonac , jedna osobe czy Kosciol Katolicki ?

No fakt ze za duzo w tobie przejawow myslenia nie widac ,wiec kalka glupot wymyslonych przez nich tobie jak najbardziej odpowiada :)

Mnie nie przekonasz ale skoro Ty masz racje ..to ja obron na wikipedia...i niczym Cie nie strasze...ja tylko pisze z kim masz w tej sprawie dyskutowac

A co ty do tej wikipedi sie tak przyczepiles?
Nie czytasz ze zrozumieniem tam wyraznie jest napisane ,ze DLA LUDZI WIERZACYCH (chrzesciajn w tym przypadku) nie pojmujesz tego?

Jakie rewelacje ?jak dla ciebie rewelacja jest ,ze ktos potrafi logicznie myslec to urodziles sie o piec wiekow za pozno :) wtedy niewielu myslalo byl bys w swoim zywiole :)

Jak chcesz sie dowartosciowac to mozesz gadac swoje rewelacje babci klozetowej albo pijakowi na ulicy..moze Ci przytakna jak ich zabajerujesz .Jak chcesz dowiesc swoje racji...poroponuje zaczac od wikipedii

poziom wypowiedzi zgodny z twoimi standardami :) Ale dlaczego znowu ta wikipedia?Ona ksztaltuje twoj poglad na swiat?zebys jeszcze chociaz potrafil zrozumiec co jest tam napisane ,ale w twoim wypadku takie czytanie sprowadza sie do tego ,ze potem wypisujesz bzdury wiec proponuje aby ktos madrzejszy od ciebie objasnial ci poszczegolne hasla :)

To nie jest dyskusja ile kto wie o religii.Ty czy ja ?.to jest dyskusja po czyjej stronie jest racja !!Po Twojej czy Kosciola katolickiego ?

Znowu piszesz bzdury :) a gdzie ja napisalem ,ze tu o wiedze chodzi :) (znajdz mi takie zdanie w moim poscie :) )
Sens logiczny zdarzen nastepujacych po sobie jest przeze mnie tutaj omawiany (niewatpliwie obca ci dziedzina nauki albo inaczej nie twoj swiat)a raczej jego brak :) Jest tak wiele sprzecznosci i to juz na pierwszej stronie ,ze od razu wiadomo ,ze nie Boga to jest dzielo :) Nie wspominam o reszcie calkowicie ze soba sprzecznych zdarzen i historyjek wyssanych z palca w dodatku czesto wzajemnie sie wykluczajach i co tu nie ukrywac dosyc naciagnych :)

Zastanow sie co masz odpisac :) bo jak masz mi odpisac ,"A w wikipedi jest napisane" to lepiej nic nie pisz :)

Pn lut 06, 2006 22:37

Matrix , ja nie moge ...Ty to jakis geniusz jestes..ze swoimi pogladami

Widzisz ja jakbym odkryl nowe prawo fizyki, nowy pierwiastek, jakas niespojnosc praw ..to bym to oglosil w jakims naukowym pismie,pojechalbym na konferencje naukowe aby przedstawic moje rewelacje..a Ty co tak skromiutko ???Podac Ci moze pare periodykow gdzie sugeruje napisac swoje przemyslenia ? :D

Pisac na na jakims forum tylko potrafisz ? To tak jakbym ja po odkryciu nowgo prawa fizyki przekonywal do niego nauczycielke od fizyki w pcimiu gornym ...zamiast to publikowac na naukowych gremiach , ja ci szczerze radze ...honorowy doktorat przynajmneij KUL-u masz w kieszeni

Co ty tu jeszcze robisz matrix geniuszu ? Skoro odkryles takie rewelacje naprawde szczerze radze Ci skontaktowac sie z wybitnymi teologami , kongregacja d / s wiary a nie marnowac sie na forum bo nie jestesmy w stanie ogarnosc mysla Twoich rewelacji nawet.
Ja juz przestaje rozmawiac z takim geniuszem bo wymiekam :D

Pn lut 06, 2006 22:56

Końcowy wniosek autora linku o czyścu !!!!!!!
http://www.woda-zywa.pl/czytelnia.php?a ... ategoria=3

Żyjący na ziemi powinni mieć świadomość, że są zobowiązani nieść pomoc duszom czyśćcowym, w ich bardzo bolesnym procesie dojrzewania do miłości, poprzez codzienną modlitwę, ofiarowanie swoich cierpień w ich intencji, a przede wszystkim przez ofiarę Mszy św.

Ale Ci protestanci są głupi .....

Nie wierzą w czyściec, zatem jest tylko niebo i piekło.
Na pogrzebie można się pewnie modlić, aby Bóg przyjął zmarłego do nieba ?

Ale co potem ?

Fakt został dokonany, zmarły jest w niebie albo piekle.

Za zmarłego w niebie nie wypada się modlic - bo juz jest w niebie.

Za zmarłego w piekle tym bardziej nie - bo Pan Bóg zdecydował, i nie ma szans na niebo.

A tu proszę, u katolików jaki biznez bez końca:

a przede wszystkim przez ofiarę Mszy św.

Protestanci, nie badźcie tacy głupi, wprowadźcie jak najszybciej u siebie czyściec.

Skoro Katolicy mogli na podstawie Bibli wydedukować istnienie czyśca to Wy chyba też. Dlaczego wyrzekacie się wielkiego biznesu ?

Pn lut 06, 2006 23:06
Widzisz ja jakbym odkryl nowe prawo fizyki, nowy pierwiastek, jakas niespojnosc praw ..to bym to oglosil w jakims naukowym pismie,pojechalbym na konferencje naukowe aby przedstawic moje rewelacje..a Ty co tak skromiutko ?Podac Ci moze pare periodykow gdzie sugeruje napisac swoje przemyslenia ?

Ale to zadne odkrycie (chyba ze dla ciebie logiczne myslenie jest jakims odkryciem :) ) Czy naprawde jestes niereformowalny jesli chodzi o nauke i logiczny tok myslenia?Chociaz podstawy czt to tak dla ciebie wiele ,ze nie jestes w stanie tego pojac?

Nie wiem co rozumiesz przez poglad?Bo odnosze wrazenie ze nie do konca rozumiesz co czytasz i z tego wynikaja potem twoje troszke smiechowe posty :) Caly czas zadawalem tobie pytanie: jaki widzisz logiczny sens w tym konkretnym fragmencie Bibli ?:) a ty jak osiolek piszesz swoje i nie dociera do ciebie ,ze nie o moich pogladach tutaj "mowa" a o sensie ciagu wydarzen nastepujacych po sobie w kolejnych dniach "tworzenia swiata."Oczywiscie mozna wnioskowac na podstawie moich postow ,ze moj poglad na biblie jest zupelnie inny od twojego ,ale moje poglady to moja sprawa :) i nie maja kompletnie nic wspolnego z tym ze juz na pierwszych stronach Bibli taki razacy blad autor zrobil :) Musisz zaczac rozrozniac pewne pojecia bo niestety slabo cos z tym u ciebie jak narazie :) Przeciez mamy rozne poglady a mniemam za tak jak ja wiesz ze 2+2=4 tak samo jest w tym przypadku nie o pogladach tutaj "mowa" a o logicznym ciagu zdarzen ktore nastepuja po kazdym dniu "tworzenia swiata" a raczej ich braku :)

Reszte przemilcze bo co tu pisac?Moze faktycznie urodziles sie 5 wiekow za pozno i ciezko ci sie odnalezc :)

Wt lut 07, 2006 0:16
Widzisz ja jakbym odkryl nowe prawo fizyki, nowy pierwiastek, jakas niespojnosc praw ..to bym to oglosil w jakims naukowym pismie,pojechalbym na konferencje naukowe aby przedstawic moje rewelacje..a Ty co tak skromiutko ?Podac Ci moze pare periodykow gdzie sugeruje napisac swoje przemyslenia ?

Ale to zadne odkrycie (chyba ze dla ciebie logiczne myslenie jest jakims odkryciem :) ) Czy naprawde jestes niereformowalny jesli chodzi o nauke i logiczny tok myslenia?Chociaz podstawy czt to tak dla ciebie wiele ,ze nie jestes w stanie tego pojac?

Nie wiem co rozumiesz przez poglad?Bo odnosze wrazenie ze nie do konca rozumiesz co czytasz i z tego wynikaja potem twoje troszke smiechowe posty :) Caly czas zadawalem tobie pytanie: jaki widzisz logiczny sens w tym konkretnym fragmencie Bibli ?:) a ty jak osiolek piszesz swoje i nie dociera do ciebie ,ze nie o moich pogladach tutaj "mowa" a o sensie ciagu wydarzen nastepujacych po sobie w kolejnych dniach "tworzenia swiata."Oczywiscie mozna wnioskowac na podstawie moich postow ,ze moj poglad na biblie jest zupelnie inny od twojego ,ale moje poglady to moja sprawa :) i nie maja kompletnie nic wspolnego z tym ze juz na pierwszych stronach Bibli taki razacy blad autor zrobil :) Musisz zaczac rozrozniac pewne pojecia bo niestety slabo cos z tym u ciebie jak narazie :) Przeciez mamy rozne poglady a mniemam za tak jak ja wiesz ze 2+2=4 tak samo jest w tym przypadku nie o pogladach tutaj "mowa" a o logicznym ciagu zdarzen ktore nastepuja po kazdym dniu "tworzenia swiata" a raczej ich braku :)

Reszte przemilcze bo co tu pisac?Moze faktycznie urodziles sie 5 wiekow za pozno i ciezko ci sie odnalezc :)

Wt lut 07, 2006 0:17

Musisz zaczac rozrozniac pewne pojecia bo niestety slabo cos z tym u ciebie jak narazie Przeciez mamy rozne poglady a mniemam za tak jak ja wiesz ze 2+2=4 tak samo jest w tym przypadku nie o pogladach tutaj "mowa" a o logicznym ciagu zdarzen ktore nastepuja po kazdym dniu "tworzenia swiata" a raczej ich braku

Nie bedziemy rozmawiac o czym co jest dla mnie oczywiste,( i widze w tym logiczny sens ) tak jak i dla 90 % katolikow..przykro mi w sprawie wiary dla mnie wyrocznia jest kongregacja d / s wiary a nie Ty i nie mam ochoty tego drazyc dalej

Ty sie zachowujesz jak przekupka ktory mowi kupic nie kupic potargowac warto a boisz sie swoich pogladow poddac pod ocene ekpertow ktorzy maja wplyw na poglady kosciola
Na poziomie tego forum taka rozmowa nie ma sensu i nie mam ochoty na to tracic czasu bo to NIC nie da.. a rozmowy o pietruszke mnie nudza

Albo zrobimy tak,. Jesli mi powiesz dlaczego nie chcesz dac swojej oceny pod opinie ekspertow teologow ..i ta odpowiedz bedzie miala sens...pogadamy o tych Twoich rewelacjach ..jesli takiej odpowiedzi nie zobacze...koncze temat

Wt lut 07, 2006 1:12

Nie chcialo mi sie jak diabli pisac tego..ale to juz po raz ostatni tlumacze niektorym ateistycznym geniuszom co Bog moze

Zacznijmy wiec od tego konfliktu dnia dlaczego dopiero slonce , ksiezyc i inne gwiazdy zostaly
stworzone czwartego dnia stworzenia a wydawalo by sie ze przeciez nie moga byc mlodsze od roslin czy nawet od ziemi
Aby wyjasnic ten paradoks nalezy sobie przypomniec ze Bog nie porusza sie w przestrzeni 3 wymiarowej a
bezwymiarowej czyli p = 0 czyli zawsze odleglosc Boga do kazdych obkeitow i jest stala i taka sama i bezczasowej czyli jego istnienie jest takie same w kazdym czasie czyli t=0
Tworzac taki uklad mamy nastepujace implikacje

Nasz pomiar odleglosci obiektow obiektow astronomicznych opiera sie na tzw efekcie doplera czyli im fala swietlna jest bardziej przesunieta ku podczerwieni tym obiekt wydaje sie byc bardziej odlegly od nas a co za tem idzie jego wydawaloby sie
wiek obiektu wydaje sie starszy
Czyli opierajac sie na teorii bing bangu nauka przypuszcza ze obiekt polozony w odleglosci 10 mld lat swietlnych od nas ma wlasnie 10 mld lat ..a to kompletnie sie kloci z ksiega rodzaju dla ateistow

Zapominamy jednak ze mamy do czynienia z Bogiem i dla niego p=0 i t=0 a co z tego wynika ze moze tworzyc dowolne obiekty w dowolnej odleglosci od obserwatora w dowolnym czasie
Jesli przyjmiemy takie zalozenie to wtedy wynika nastepujaca implikacja: To swiatlo potrzebuje 10 mld lat aby do tego obiektu dotrzec..ale nie BOG ! Jesli zalozymy ze wlasnie w tej chwili Bog tworzy nowa galaktyke odlegla od nas 10 mld lat to nie znaczy ze ta galaktyka ma 10 mld lat ...tylko dokladnie znaczy ze biegnace swiatlo ktorym poslugujemy sie jako miernikiem wieku galaktyk potrzebuje 10 mld lat aby do nas dotrzec
Tworzenie galaktyk i ich swiatla oswietlajacego ziemie moglo byc wlasnie w ten sposob robione przez Boga tj jednoczesnie tworzona gwiazda i jej swiatlo juz docieralo na ziemie poniewaz to robil w t=0 .
Czyli pierwszy czlowiek Adam patrzac w niebo widzial gwiazdy ktore byly bardzo mlodziutkie..ale gdyby mu dac przyrzad do mierzenia ich wieku na podstawie czasu ktore ich swiatlo dociera do niego , przyrzad mu mogl wskazywac wiek na 10 mld lat !
Zastanawiajace jest ze np nasze slonce ma wiek okolo 4.5 mld lat czyli tyle samo co ziemia ...poniewaz nie ma az takich duzych odleglosci aby czas musialby byc relatywizowany
Naukowcy od dawna podkreslaja ze gdyby udalo im sie odkryc ze w pewnych warunkach np zakrzywienia pzrestrzeni przez silna grawitacje .tj .udalo im sie odkryc ze takie tunele podprzestrzenne naprawde istnieja musieliby zweryfikowac wiek wszechswiata o taka wartosc o jaka szybciej potrafi mknac swiatlo niz sie to dzieje obecnie
Czyli jesli swiatlo w pewnych warunkach podprzestzreni potrafi mknac x 100 szybciej niz w normalnej przestrzeni wiek wszechwiata byly 100 razy mlodszy !!

Podobnie ma sie zwierzatami np dinozaurami ktore wg pomiaru czasu przez nauke wyginely 65 mln lat temu.Majac do dyspozycji t=0 mozna w danej chwili czasowej powiedzmy 15 tys lat temu stworzyc dinozaury ..a nastepnie przesunac ich w czasie 65 mln lat do tylu i juz ludzie ladnie mierza ze dinozaury maja 65 mln lat.Gdyby Pan Bog zrobilby sobie zarty z Matrixa i zabral dzisiejsza baterie od latarki 65 mln lat w przeszlsoc to Matrix by dal sie posiekac ze ta bateria ma 65 mln lat !

Tak Matrix ...taka jest prawda :)

Wt lut 07, 2006 4:59

Ale Ci protestanci są głupi .....

Spokojnie... Szacunku trochę.

Gabrielu - Matrix chyba czerpie przyjemność z wrzucania ludziom wierzącym i wyśmiewania ich poglądów. Daj mu spokój w jego własnym "lepszym" świecie, gdzie dla niego jest wszystko jasne i oczywiste, a Bóg nie jest do niczego potrzebny.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt lut 07, 2006 8:20
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Następna strona