Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 07, 2025 2:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Hmmm...to chyba przesada 
Autor Wiadomość
Post Hmmm...to chyba przesada
http://info.wiara.pl/index.php?grupa=6& ... 1125154110

..a Jackson umie jeszcze spiewać?
Nie ma innych mniej kontrowersyjnych artystów od Jacksona?

No chyba, ze to próba podbudowania zawalonej kariery podstarzałego gwiazdorka.....tylko czy własciwa?

Mam bardzo mieszane uczucia co do tego pomyłu, nie wydaje mi sie rewelacyjny. Modlitwy Jana PawłaII śpiewane w stylu "Thilera" ?

Nie no to lepiej niech zaśpiewa Peter Jackson (ten od "Władcy pierścienia" )

So lut 04, 2006 11:11

jestem przeciwny jeśli ma to być typowo komercyjny występ, próba napędzenia popularności przez wizerenuek znanego piosenkarza. w wykonywaniu modlitw bardziej liczyć się powinno duchowe zangażowanie niżli pieniążki za występ.

So lut 04, 2006 16:04

Pewnie rzeczywiście ma to podbudować nieco image Jacksona

ale

Beli, nie wiesz, w jakich klimatach i aranżacjach te utwory będą (o ile będą) - więc krytykę zostawmy na czas, kiedy będzie już co krytykować - a nie sam pomysł :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So lut 04, 2006 16:26
Zobacz profil WWW
Michael Jackson...a w tle chórek pełen zdrowych mlodych chłopców.....tak do 14 lat...nie wiecej...

So lut 04, 2006 19:03
Cytuj:
jestem przeciwny jeśli ma to być typowo komercyjny występ, próba napędzenia popularności przez wizerenuek znanego piosenkarza. w wykonywaniu modlitw bardziej liczyć się powinno duchowe zangażowanie niżli pieniążki za występ.

Kto i komu ma "napędzić popularności"? Michael J. Janowi Pawłowi II?
Wszem i wobec wiadomo, że nie ma takiej niegodziwości do jakiej nie posunie się Kościoł święty gdy potrzebuje mamony.

Pn lut 06, 2006 17:59

"Piłes nie pisz, bo sie przejedziesz"

Pn lut 06, 2006 22:09

Gwardian, zastanów się... Ja jednak twierdzę, że kasa bardziej (po serii procesów) potrzebna jest Jacksonowi.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn lut 06, 2006 23:19
Zobacz profil WWW

o jakich niegodziwościach ,GWARDIAN' mówisz??

ja pozatym uważam, że Jackson to nie ten typ piosenkarza, muzyki odpowiedni do modlitw.

Wt lut 07, 2006 18:04
Cytuj:
o jakich niegodziwościach ,GWARDIAN' mówisz??

- o wszelkich, jakie tylko na tej świętej ziemi są możliwe...

Wt lut 07, 2006 18:18

Wt lut 07, 2006 18:25
Cytuj:
ja prosiłem o konkrety....

Tych niegodziwości Kościola rzymskiego, u podłoża których jest mamona jest tyle - że musilabym Ci tu wstawiać kilka książek, na co oczywistym nie zgodzi się Moderator w ogóle a Administrator w szczególności.
Co by za bardzo nie wydziwiać w poszukiwaniu źródeł, na początek poczytaj pracę o. Roberta A. Haaslera "Tajne sprawy papieży" w tym fałszerstwa związane z tak zwaną Donatio Constantini oraz ISIDORUS PECCATOR.
Gdybyś był leniwy to w ramach oddzielnego tematu mogę Ci naświetlić kilka szczegółów.
Jak już zaliczysz wskazaną pracę podam Ci kilka nastepnych.
Uprzedzam, że wszystkie oczywiście bez Imprimatur, co moze być uzunane jako grzech.

Wt lut 07, 2006 18:37

A ja poproszę nie o książki, tylko o konkretne, jasne i oczywiste dowody głoszonych pomówień - w dodatku pozwalających na takie uogólnienie.
Dopóki ich nie otrzymam, kolejne posty w tym temacie będą usuwane.

PS. Bajki dla dzieci też nie mają imprimatur - lepiej ich nie czytaj...

Wt lut 07, 2006 18:54
Cytuj:
ja poproszę nie o książki, tylko o konkretne, jasne i oczywiste dowody głoszonych pomówień - w dodatku pozwalających na takie uogólnienie.
Dopóki ich nie otrzymam, kolejne posty w tym temacie będą usuwane.

A cóż to książek już nie chce się czytać?
Proszę bardzo - mam w sobie wiele życzliwości. Zaczniemy od oszustwa na miarę Millenium – związanego z dokumentem zwanym Donatio Constantini jaki powstał w końcu VIII wieku za papieża Hadriana który przedłożył go Karolowi Wielkiemu do zatwierdzenia. Chodziło o udowodnienie niepiśmiennemu (pismo na niepiśmiennym zawsze robi wrażenie - do dzisiaj) królowi Franków, że ziemie, nadane papieżowi Stefanowi III przez Pepina Małego, ojca Karola Wielkiego, są przynależne stolicy św. Piotra. Konieczność udowodnienia praw biskupa Rzymu wynikała z roszczeń króla Longobardów Dezyderiusza, który z kolei żądał zwrotu obszarów zagrabionych przez papieża. Pogmatwane to? – ale tylko pozornie.
Dokument ów mówi, że cesarz Konstantyn - w dowód wdzięczności za wyleczenie z trądu przez papieża Sylwestra I - daruje Namiestnikowi Chrystusa - oprócz pałacu laterańskiego w Rzymie, insygniów władzy cesarskiej oraz Rzymu wraz z przyległymi prowincjami - „władztwo nad innymi biskupami i prymat Kościoła rzymskiego w świecie".
Władztwo terytorialne Namiestników Chrystusa zapoczątkowała właśnie darowizna Pepina Małego, który - w zamian za koronę Merowingów i protektorat nad Kościołem rzymskim - w roku 754 darował papieżowi Stefanowi III Rzym i okolice (tzw. dukatus). Ale już dwa lata później papież zagarnął także Bolonię, Ferrarę i wąski pas wybrzeża od Rawenny po Ankonę. To fałszerstwo stało się punktem wyjścia do objęcia władzy nad zachodnią częścią upadającego Imperium, i to w sytuacji kiedy państwu rzymskiemu pozostał tylko Konstantynopol i jego okolice.
Biskupi Rzymu dążyli do zdobycia władzy nie tylko duchowej - równie mocno pożądali tej świeckiej. Rozgościwszy się w cesarskich pałacach, przybrali tytuły przynależne cesarzom i pogańskim kapłanom: pontifex maximus - najwyższy kapłan; pater publicus - ojciec wszystkich; sanctus - święty, o czym już wczesniej przy JP II wspominałem. Pontifeksa noszono po mieście w lektyce, w przepychu i całym majestacie, a on, pan i władca Namiestnik Chrystusa, którego Zbawiciel nigdy nie powołał, dzierżył w ręku berło. Jego głowę zdobiła potrójna korona - tiara (symbol panowania nad niebem, ziemią i podziemiami z której JP II zrezygnował) oraz insygnia władzy świeckiej. Wreszcie biskup Rzymu, późniejszy papież, ogłosił siebie władcą Rzymu i środkowych Włoch, a było to terytorium, które w późniejszych aktach prawnych określano jako patrimonium sancti Petri (dziedzictwo świętego Piotra), darowane jakoby biskupowi Rzymu przez cesarza Konstantyna.
Spójrzmy, czego jeszcze życzyli sobie papieże oszuści i jakie mieli zapotrzebowania. Oto co cesarz Konstantyn rzekomo im „ofiarował", nie wyłączając stroju pogańskich kapłanów:
„Jako że w naszym pozostaje ręku świecka władza cesarska, przeto. postanawiamy, aby Przenajświętszy św. Kościół rzymski byt największe czcią otoczony i aby Przenajświętsza Stolica Piotrowa większego zażywała znaczenia, aniżeli nasza cesarska... Przekazujemy im od tej chwili nasz cesarski paląc laterański, który wszystkim pałacom całego świata przoduje i na przyszłość górować będzie, następnie diadem, tj. koronę naszej głowy, a zarazem mitrę i pelerynę, tj. palium, które zwyczajnie okrywa szyję cesarza... Mitrę o jasnym blasku, która oznacza świetne zmartwychwstanie Pana, wkładamy własnoręcznie na Jego uświęconą głowę i spełniamy wobec Niego służbę masztalerza, trzymając uzdę Jego konia z czci ku św. Piotrowi".
Na Donację Konstantyna w XV wieku podejrzliwie zaczęli patrzeć m.in. Arnold z Bresci i Marsyliusz z Padwy. Stopniowo fałszerstwo wychodziło na jaw, a przyczynili się do tego między innymi - co trzeba podkreślić -arcybiskup Hinkmer z Reims i kardynał Mikołaj z Kuzy. Ostateczne zdemaskowanie „darowizny Konstantyna" jako ordynarnego oszustwa nastąpiło w okresie Odrodzenia i jest zasługą humanisty Lorenza Valli, który przez pewien czas był sekretarzem papieskim. Jedynymi, którzy stanęli w obronie dekretaliów, byli jezuici. Ale i ci mistrzowie kłamstwa, intrygi i podstępu musieli w końcu skapitulować pod ciężarem dowodów.
Do dzisiaj Stolica Apostolska nie dokonała stosownej inwentaryzacji i rozliczeń. Może dlatego, że w PiSmie stoi: że nie może być niewolnikiem Boga i bogactwa. Królestwo Jezusa nie jest z tego świata – królestwo Kościoła, jak najbardziej.

Wt lut 07, 2006 19:16

1. ziemie (Rzym i okolice) zostały darowane przez ojca Karola Wielkiego, a nie ukradzione, jak zarzucano, a jeśli coś zostało darowane to daru się nie odbiera;

2. problem wg tej książki polega na przedstawieniu nieprawdziwego dokumentu, który jednak nie miał żadnych skutków [bo ziemia i tak była darowana];

Proponowałabym czytać nieco dokładniej... bo to co wklejasz nie jest dowodem na nic...

PS. Naprawdę wydaje Ci się, że status Watykanu jest nieuregulowany? Państwo włoskie zapewne go nie uznaje?

Wt lut 07, 2006 19:39

a coś ze współczesności i co nie jest owiane nibem tajemnicy ...?

Wt lut 07, 2006 19:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona