Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Radio Maryja ma podpisaną umowę z KEP KEP jako instytucja nadrzędna NIE JEST partnerem do podpisywania umów z jakimkolwiek medium. KEP stworzył rade d/s mediów i ciągle czeka na statut RM....niestety statutu jak nie ma tak nie ma. No bo czym jest RM? Prywatna inicjatywą, a przecież: Kan. 117. Żaden zespół osób lub rzeczy, pragnący otrzymać osobowość prawną, nie może jej uzyskać, chyba że jego statuty zostały zatwierdzone przez kompetentną władzę. Statutów NIET.....Zatem RM (dotyczy także ND i TVT) nie jest osobowością prawną Kościoła katolickiego w świetle prawa kanonicznego. Zgody na używanie przymiotnika "katolicki" nie ma, gdyż taka zgoda nigdy nie zaistniała. Na ogół taka zgoda jest zawarta w piśmie nominującym Asystenta Kościelnego, którego RM nie ma. ..a propos potrzeby asystenta: Cytuj: Kan. 300. Żadne stowarzyszenie nie może przybrać nazwy "katolickie", chyba za zgodą kompetentnej władzy kościelnej, zgodnie z
Kan. 312. § 1. Władzą kompetentną do erygowania stowarzyszeń publicznych jest:1° dla stowarzyszeń powszechnych oraz międzynarodowych - Stolica Święta; 2° dla stowarzyszeń krajowych, które mianowicie na mocy samej erekcji są przeznaczone do wykonywania działalności w całym kraju - Konferencja Episkopatu na swoim terytorium; 3° dla stowarzyszeń diecezjalnych, z wyjątkiem jednak stowarzyszeń, których prawo erygowania zostało innym zarezerwowane na podstawie apostolskiego przywileju - biskup diecezjalny, każdy na swoim terenie, ale nie administrator diecezjalny.
Kan. 317. § 1. Jeśli inaczej nie przewidziano w statutach, władza kościelna, o której w Kan. 312, § 1, zatwierdza moderatora stowarzyszenia publicznego, wybranego przez stowarzyszenie publiczne, ewentualnie ustanawia kandydata prezentowanego bądź też mianuje na mocy własnego prawa. Ta sama władza kościelna mianuje kapelana, czyli asystenta kościelnego wysłuchawszy - gdy to wskazane - wyższych urzędników stowarzyszenia.
|
So lut 11, 2006 14:01 |
|
|
|
 |
Paschalis
|
Belizariusz napisał(a): ... zagubieni (...) jest to grupa najliczniejsza i najbardziej korzystna dla Pana Rydzyka, który dzieki ich zagubieniu bije niezłą kase i zdobywa nieograniczona niczym władzę. [trzeba ich] pocieszyc i pokazać prawdę (póki jeszcze mozna) Stefan napisał(a): Wstyd mi, że takie poglądy są prezentowane pod "szyldem" mojego Kościoła. Bo to nie jest nauka mojego Kościoła (!), a jednak taki jej wypaczony obraz "idzie w świat". Całkowicie się z wami zgadzam. Powiem więcej, paradoksalnie ci, którzy znajdują pretekst dla własnego antykatolicyzmu w utożsamianiu RM z głosem reprezentatywnym KK (jak np. Gwardian) niumyślnie dają się zmanipulować Ojcu Dyrektorowi, który pragnie żeby zarówne jego "fani" jak i wrogowie uznali go jako rprezentanta całego Kościoła, co pozwala mu jeszcze bardziej się rozbestwić w swojej politycznej, anty-liberalnej krucjacie. meritus napisał(a): 1. Radio Maryja prawa nie łamie. A wpuszczać na antenę różych polityków ma prawo. Jeżeli ktoś na antenie nawołuje do nienawiści (np. do "liberałów") lub obrzuca innych ludzi nieudowodnionymi oszczerstwami (np. sprawa Lecha Wałęsy) to łamie prawo. A zbieranie pieniędzy na "Soldarność", kiedy Bogdan Borusewicz (którego ciężko podejrzewać o "antykatolicki i antyposki liberalizm"), przyznaje, że żadne pieniądze na konto "S" nie wpłynęły? Cytuj: 1. Co ma o.Rydzyk do orzeczenia sądu lustracyjnego na temat Wałęsy? Koń a sprawa polska? To, że jak się nie ma dowodów czyjejś winy to się go nie osądza, tak jak to czyni RM, bez żadnych zachamowań nazywając legendę polskiej "Solidarności" 'ubekiem", mimo nie tylko braku dowodów winy, le niezawisłych decyzji sądów lustracyjnych w tej sprawie. To świadczy o tym, że dla o. Rydzyka tylko on sam ma kompetencje sądzenia i oskarżania innych ludzi, niezależnie od decyzji sądów. Cytuj: 2. "nieograniczona niczym władza" - bzdura piramidalna, idiotyzm To czemu mimo protestów episkopatu i upomnień nuncjusza apostolskiego, RM prowadzi dalej działalność polityczną, a gdy po waznych obradach Episkopat skrytykował media "rydzykowe", za zaangażowanie w polityczne predsięwzięcie, w serwisach informacyjnych TV Trwam, nawet słowem nie wspomniano o tym ważnym posiedzeniu. Cytuj: 4. Radio Maryja ma podpisaną umowę z Konferencją Episkopatu Polski (podpisywał bp. Pieronek). Podpisano ją bardzo dawno temu, a działalność każdego katolickiego medium o charakterze krajowym, musi spotykać się z akceptacją Episkopatu (o czym niedawno przypominał nuncjusz apostolski i Episkopat), a choćby zaangażowanie we wspomniany pakt stailizacyjny, było zdecydowanie wbrew jego woli. Cytuj: Dłuższy wywód Jan Paweł II poświęcił Radiu Maryja w Toruniu w 1999 roku. Poproszę o konkretne cytaty. Cytuj: Zauważam niestety przejawy jakiejś chorej obsesji u dużej liczby osób, w tym także katolików. Bo jak inaczej nazwać takie "chrześcijańskie" patrzenie na wspaniałe, choć nie idealne dzieło jakim jest Radio Maryja tylko przez pryzmat, tego, co dopatruje się w nim złego. Powtarza się w kółko te same slogany: "nienawiść", "nacjonalizm", "ksenofobia", "antysemityzm", tak jakby tylko takie treści tam były. Mogą się zdarzać, ale jak dotąd usilnie proszę o podanie przykładów w różnych miejscach, ale tego brak.
Nie każdy kto zdecydowanie krytykuje RM, widzi w nim same zło jak twierdzą jego zwolennicy. Ja dostrzeam wiele pozytywów w działalności zcysto modlitwno-duszpasterskiej, czy w prooagowaniu muzyki chrześcijańskiej. Zarzuty pojawiają się natomiast wobec:
a). Zaangżowania przez RM autorytetu Kościoła w rozgrywki nie tylko czysto polityczne (wspomniany pakt), ale wwręcz partyjne (nawoływanie do głosowania na PiS, a przeciw "bezbożnikom" z PO.
b). Braku jakiejkolwiek samokrytyki i głoszenie jedynie słusznych poglądów w nawet najbardziej skomplikowanych kwestiach społ-pol. Najmniejsza krytyk a wobec radia jest pomijana milczeniem (jeśli pochodzi od władz kościoła, np. Prymasa Glempa), lub traktowana jako nienawistny i zakłamany atak "liberałów' na jego świę tą działalność.
Proszę o konkretny przykład dyskusji na temat nawet najmniejszego zarzutu wobec RM, czy odmiennej koncepcji społ-gosp., z udziałem obu stron na antenie Radia.
c). Ubliżania, obrażania i wzywania do nienawiści wobec ludzi o innych poglądach na politykę, np. w nazywaniu ludzi o "liberalnym" podejściu do gosp. "niekatolikami" i "niepolakami". Komicznie wyglądało tłumaczenie się Jarosława Kaczyńskiego na antenie RM z powołania Zyty Gilowskiej na wicepremiera, że jakoby przeszła ona "nawrócenie" z "liberalizmu" na solidarną społecznnie koncepcję gosp.
d). Antysemityzm i nacjonalizm, m.in. nazywanie Hanny Gronkiewicz-Waltz, obelżywym tonem, "Żydówką", dlatego bo jej mąż ma korzenie żydowskie (co, notabene, jest nową wersją antysemityzmu, jako, że we wszystkich znanych dotychczas, o "żydowskim" statusie osoby decydowała albo przynależność etniczna albo religijna, nigdy fakt bliskich stosunków z jakimś Żydem), czy popieranie ks. Jankowskiego w "patriotycznej" działalności" w jego tezach o konieczności wyzbycia się mniejszości niemieckiej z polskiego parlamentu.
e). Ubliżanie autorytetom RP, takim jak: Lech Wałęsa, Jan Nowak Jeziorański, Czesław Miłosz, ks. Józef Tischner (mimo gorącej sympatii Jana Pawła II żywionej dla nich), oczywiście bez jakiejkoliwek możliwości obrony.
f). Niezdolność do solidarności z innymi mediami nawet w obliczu śmierci papieża i tragedii w Katowicach, kiedy stosunek do innych mediów opierał się na wyśmiewaniu "dziwnych mód" za jakie uznano czarny kolor znaczków medialnych poszczególnych stacji TV i gazet, po czym następowała klasyczna wiązanka, że "my musimy stać na straży prawdy" przeciwstawiając się "kłamstwu" szerzonego w niektórych "polskojęzycznych" mediach (sam widziałem w TV Trwam jak na zarzut o ten brak solidarności ze strony przychylnej, bądź co bądź, słuchaczki prowadzący tłumaczył się tymi słowami, gdy cxała polska płakała i jednała się po śmierci papieża).
Problem RM nie polega więc na głoszonych poglądach, ale na ubliżanie innym i głoszenie własnych tez jedynie słusznymi przy absolutnym bezkrtycyźmie swych działań, widocznym m.in. w braku ani jednej dyskusji na tematy społ-pol. przy udziale ludzi o różnych poglądach i ubliżaniu tym (lub przemilczaniu ich wypowiedzi), którzy krytykują ich poglądy, czy działania, traktując tą kryrtykę jako oznakę "nienawiści" do "prawdziwie" polskiego i katolickiego medium.
Powyżej są konkretne zarzuty zobrazowane konkretnymi przykładami. Proszę się do nich ustosunkować.
_________________ www.onephoto.net
|
So lut 11, 2006 14:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Paschalis
Cytuj: Całkowicie się z wami zgadzam. Powiem więcej, paradoksalnie ci, którzy znajdują pretekst dla własnego antykatolicyzmu w utożsamianiu RM z głosem reprezentatywnym KK (jak np. Gwardian) niumyślnie dają się zmanipulować Ojcu Dyrektorowi Zgadzam się i ja z Tobą, poza jednym małym sprostowaniem - całkiem drobnym i nawet -zaznaczam - mnie to Twoje pomówienie o uleganie "nieumyślnej manipulacji" - nie uraża ani nie obraża. Umyślnie poddałem się rydzykowej manipulacji dochodząc do - jak widać słusznego - wniosku, że jako reprezentant "głosu katolickiego" (nie ważne że nie w moim domu) potwierdza, że tenże (przez niego reprezentowany) Kościół pełen jest fałszu, obludy, zaklamania, hipokryzji i innych ...yzji. Jeżeli on jest rzymsko-katolicki to tym gorzej dla niego. Mnie ugruntowalo to w przekonaniu że drogę jaką sobie obrałem - jest jedynie sluszna i zbawienna. Cytuj: To, że jak się nie ma dowodów czyjejś winy to się go nie osądza, tak jak to czyni RM, bez żadnych zachamowań nazywając legendę polskiej "Solidarności" 'ubekiem", mimo nie tylko braku dowodów winy, le niezawisłych decyzji sądów lustracyjnych w tej sprawie. To świadczy o tym, że dla o. Rydzyka tylko on sam ma kompetencje sądzenia i oskarżania innych ludzi, niezależnie od decyzji sądów.
Według kryteriów i zasad lansowanych na tym forum przez Najwyższe Admino-Moderatorstwo - tak jak forum nie jest sądem - tak i radio Maryja nie jest. Każdy ma prawo wyrażać swoją opinię - problem tylko w tym - że w granicach prawa. Jeżeli exprezydent pozwie zindywidualizowaną (bo nie cale Radio) osobę to sąd oceni. Tak jak nie można bez podstaw prawnych zarzucać że "że współpracowal z SB" - tak nie można podnosić zarzutu wobec Nowej Machiny że dopuścila się "obrazu uczuć religijnych". Ocena i naganne opinie co do pewnych norm moralnosci czy etyki to inna sparawa i tu każdy moze swobodnie wyrazać swoje stanowisko - nawet protest, sprzeciw, gniew czy świętobliwe wzburzenie albo oburzenie.
Opanujcie się zatem z tym szermowaniem "obrazą uczuć religijnych" bo poza kompromitacją stajecie się - jak to slusznie zauważyl kiedyś prymas Glemp - sforą "szczekających kundelków".
Na tym - jak na żadnym innych forum, oczywiście katolickim - ta świętobliwa psychoza mocno się niektorym udzieliła. W każdym niemalże temacie. Można nawet snuć przypuszczenia czy to nie jakaś masochistyczna egzaltacja.
|
So lut 11, 2006 15:23 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Według kryteriów i zasad lansowanych na tym forum przez Najwyższe Admino-Moderatorstwo - tak jak forum nie jest sądem - tak i radio Maryja nie jest. Każdy ma prawo wyrażać swoją opinię - problem tylko w tym - że w granicach prawa. Jeżeli exprezydent pozwie zindywidualizowaną (bo nie cale Radio) osobę to sąd oceni. Tak jak nie można bez podstaw prawnych zarzucać że "że współpracowal z SB" - tak nie można podnosić zarzutu wobec Nowej Machiny że dopuścila się "obrazu uczuć religijnych". Ocena i naganne opinie co do pewnych norm moralnosci czy etyki to inna sparawa i tu każdy moze swobodnie wyrazać swoje stanowisko - nawet protest, sprzeciw, gniew czy świętobliwe wzburzenie albo oburzenie. Opanujcie się zatem z tym szermowaniem "obrazą uczuć religijnych" bo poza kompromitacją stajecie się - jak to slusznie zauważyl kiedyś prymas Glemp - sforą "szczekających kundelków". Na tym - jak na żadnym innych forum, oczywiście katolickim - ta świętobliwa psychoza mocno się niektorym udzieliła. W każdym niemalże temacie. Można nawet snuć przypuszczenia czy to nie jakaś masochistyczna egzaltacja.
Offtopic ...zupełnie nie zwiazany z tematem......
|
So lut 11, 2006 15:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ten "długi" wywód w Toruniu:
http://www.grafkom.pl/wizyta/torun2.html
2.XII.2002r Papież pozdrowił Polaków łączących się z nim poprzez RM i telewizję...jeśli odczytywać to jako "uciszenie nagonki" to musimy to w równej mierze odnieść do obu mediów....niestety meritusie kij ma zawsze 2 końce
RM i Ndz donosiły, że ornat przywiózł jeden z biskupów po powrocie z Watykanu, teraz twierdzisz, że o. Moj...na audiencji prywatnej? i TVTrwam tego nie uwieczniło?
Apelujesz o podawanie faktów - mam prośbę: podaj daty, linki odnoszące się do prywatnych audiencji o. Rydzyka u Papieża. A może jakiś telegram od Ojca Św. na rocznicę RM.
To, że Papież zwracał się do słuchaczy RM nie podlega dyskusji, przecież on dostrzegał każdego człowieka i nie dzielił "lepszych - gorszych katolików".
On wogóle nie dzielił ludzi wg wyznania, rasy - spotykał się ze wszystkimi, często szedł tam gdzie go nie chciano.
Odniosę się jeszcze do jednego aspektu..."męczeństwa RM".
Podczas obchodów 14 rocznicy RM złożono na ołtarzu karton z 20 tys. wycinków z prasy niepochlebnych dla RM....wg mnie świadczy to o małostkowości i pysze o. Dyrektora.
Przecież Chrystus w Kazaniu na Górze mówi - "Błogosławieni jesteście, gdy ludzie wam urągają i prześladują was i gdy z mego powodu mówią wszystko kłamliwe na was. CIESZCIE SIĘ I RADUJCIE, albowiem wasza nagroda wielka jest w niebie" Mt 5, 11.....o. Dyrektor chyba nie dowierza, woli uzyskać już tu na ziemi.
Politykowanie - jak pisze Benedykt XVI w encyklice "Bóg jest miłością", Kościół ma "służyć formowaniu sumień w polityce i wpływać na to, aby rosła czujność na prawdziwe wymagania sprawiedliwości" - wypowiedzi hierarchów wskazujące problemy i ewentualne drogi wyjścia ewidentnie wpisują się w to posłannictwo Kościoła.
Budowanie koalicji, agitacja wyborcza, współtworzenie paktów..."Kościół nie może i nie powinien podejmować walki politycznej, aby realizować jak najbardziej sprawiedliwe społeczeństwo"....a to robi o. Dyrektor i RM.
|
So lut 11, 2006 15:57 |
|
|
|
 |
Stefan
|
Stefan napisał(a): Ja w każdym razie znam masę ludzi, którzy nie zgadzają się z linią programowo-polityczno-szowinistyczną RM, ale boją się o tym wspominać, żeby nie narazić się tym (znacznie mniej licznym !) spośród swoim znajomych, którzy są wyznawcami tej rozgłośni. Bo tamci są na tyle napastliwi, że doprowadzają od razu do rzucania inwektyw i kłótni. Więc ludzie (ci "normalni" katolicy !) milczą. I to jest może błąd ! meritus napisał(a): Stefan 1. Stanowczo protestuję przeciw inwektywom z twojej strony, sugerowania, że jestem "nienormalnym katolikiem" itd, albo wyznawcą tej rozgłośni. Co ten slogan znaczy, że modlę się do radioodbiornika w imię Ojca Rydzyka? Daruj sobie.
Meritus
To żadna inwektywa. Słowo "normalni" wziąłem w cudzysłów. Moze powinienem napisać : "inni" katolicy.
To ja z wiadomej rozgłośni słyszę, że to ja - nie jestem "prawdziwym" katolikiem. Strumień inwektyw płynie z reguły w odwrotną stronę.
Pocieszeniem (?) jest to, że obrywa też JE Ksiądz Biskup Pieronek albo JE Ksiądz Biskup Życiński, nie wspominając już o "Tygodniku Powszechnym" Księdza Bonieckiego ...
To właściwie zaszczyt być pomawianym przez kogoś, kto szkaluje również takich Wspaniałych Duszpasterzy, jak wymienieni. Tak, że się nie obrażam.
Natomiast chcę powiedzieć, że podając listę dobrych stron RM, utrafiłeś w sedno. Właśnie o to chodzi, że jest w tym Radio jjakaś piękna audycja albo Różaniec i ... kończy się ... po czym 15 sekund później leci stek wyzwisk pod adresem Żydów, masonów i inaczej myślących.
I komuś "z boku" może się wydawać, że taka jest ta nauka Chrystusa. A ci, którzy są "wewnątrz" zaczynają sądzić, że owo politykierstwo to część katechezy i Prawd Objawionych, w które należy wierzyć.
I to jest największe niebezpieczeństwo, które związane jest z tą rozgłośnią !
I na koniec jeszcze jedno, Meritus. Podziwiam Cię, że potrafisz bronić czegoś takiego jak poglądy p. J.R.Nowaka (to wymaga sporego samozaparcia). Należy - powiadasz - piętnować niechlubną prawdę o niektórych przedstawicielach narodu żydowskiego. A ja jednak wciąż myślę, że nie ma wokół ani Żyda, ani poganina, an Greka, jeno wszyscyśmy braćmi w Chrystusie !
_________________ Prawda ? Cóż to jest prawda ?
/ Piłat /
|
So lut 11, 2006 16:56 |
|
 |
Paschalis
|
Gwardian napisał(a): Zgadzam się i ja z Tobą, poza jednym małym sprostowaniem - całkiem drobnym i nawet -zaznaczam - mnie to Twoje pomówienie o uleganie "nieumyślnej manipulacji" - nie uraża ani nie obraża. Umyślnie poddałem się rydzykowej manipulacji dochodząc do - jak widać słusznego - wniosku, że jako reprezentant "głosu katolickiego" (nie ważne że nie w moim domu) potwierdza, że tenże (przez niego reprezentowany) Kościół pełen jest fałszu, obludy, zaklamania, hipokryzji i innych ...yzji. Jeżeli on jest rzymsko-katolicki to tym gorzej dla niego. Mnie ugruntowalo to w przekonaniu że drogę jaką sobie obrałem - jest jedynie sluszna i zbawienna. Nie tylko niczego nie sprostowałeś, ale jedynie potwierdziłeś, że dajesz się nabrać na tezy o. Rydzyka, że Kościół jest "przez niego reprezentowany" dla zupełnie niedostrzegając np. działalności "Caritas" albo takich kapłanów jak ks. Boniecki, bp. Pieronek, kard. Macharski, czy abp. Życiński. Dlatego twoje stwierdzenie o przekonaniu o "zbawienności jedynie słusznej drogi" ateizmu, w skutek audycji RM, jest żywym przykładem dania się oszukać przez Ojca Dyrekotora, jak widać nie tylko do tego, że reprezentuje on KK, ale nawet całe chrześcijaństwo, czy religijność w ogóle. Słysząc tak przerażającą generalizację Ojciec Dyrektor byłby dumny, że nawet jego wrogowie dostrzegają w nim reprezentanta chrześcijaństwa, za którego przez tyle lat bezskutecznie starał się podawać. Co do reszty postu to, jak wspomniał Belizariusz, zupełnie nie na temat. Stefan napisał(a): Natomiast chcę powiedzieć, że podając listę dobrych stron RM, utrafiłeś w sedno. Właśnie o to chodzi, że jest w tym Radio jjakaś piękna audycja albo Różaniec i ... kończy się ... po czym 15 sekund później leci stek wyzwisk pod adresem Żydów, masonów i inaczej myślących. I komuś "z boku" może się wydawać, że taka jest ta nauka Chrystusa. Dokładnie, i potem całemu KK się dostaje za samowole tego medium, mimo że i EP i prymas i nuncjusz apostolski krytycznie odnosili się do niektórych aspektów jego działalności. Cytuj: Pocieszeniem (?) jest to, że obrywa też JE Ksiądz Biskup Pieronek albo JE Ksiądz Biskup Życiński, nie wspominając już o "Tygodniku Powszechnym" Księdza Bonieckiego ... To właściwie zaszczyt być pomawianym przez kogoś, kto szkaluje również takich Wspaniałych Duszpasterzy, jak wymienieni. Tak, że się nie obrażam.
Też się tym pocieszam, że przynajmniej jako "bezbożny liberał", "anty-polak" i "anty-katolik", jestem w całkiem dobrym towarzystwie, do którego zresztą możnaby dorzucić prymasa, który od czasów ostrego skrytykowania RM, jest przez nie totalnie lekceważony.
_________________ www.onephoto.net
|
So lut 11, 2006 18:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gdyby to był tylko problem Gwardiana - niestety ogromny procent młodych ludzi omija szerokim łukiem Kościół, bo postrzega go przez pryzmat o. Dyrektora....Kościół sukcesywnie będzie stawał się Kościołem starych ludzi.
|
So lut 11, 2006 19:35 |
|
 |
meritus
|
Gwardian
1. "specjaliscie od niepokalanych poczęć i wiecznych dziewictw"
możesz też mnie tak określać, według mnie to powód do dumy
2. Gdybyś chociaż raz posłuchał Katechezy byś wiedział, że o KKK są oparte.
3. Cytuj: potwierdza, że tenże (przez niego reprezentowany) Kościół pełen jest fałszu, obludy, zaklamania, hipokryzji i innych ...yzji Ciężkie oskarżenia. Wymagają wielkiej pokory i wiedzy. 4. Obraza uczuć religijnych to przestępstwo. Belizariusz 1. Ja nie wnikam, czy RM jest równorzędnym partnerem dla KEP, czy nie. Wiem, że jest podpisana w 1994 roku przez prowincjała redemptorystów o.Gajdę i ówczesnego sekretarza KEP bpa Pieronka umowa o nadawaniu przez Radio Maryja. Apeluję o przyjęcie tego faktu do wiadomości. 2. Statut RM został zatwierdzony przez kompetentną władzę. 3. Nasz Dziennik nie jest gazetą katolicką. 4. Telewizja Trwam nie jest stacją katolicką. 5. Radio Maryja nie jest stowarzyszeniem. Paschalis 1. Cytuj: Ojcu Dyrektorowi, który pragnie żeby zarówne jego "fani" jak i wrogowie uznali go jako rprezentanta całego Kościoła Nie masz wstydu tak kłamać? 2. Cytuj: A zbieranie pieniędzy na "Soldarność", kiedy Bogdan Borusewicz (którego ciężko podejrzewać o "antykatolicki i antyposki liberalizm"), przyznaje, że żadne pieniądze na konto "S" nie wpłynęły? Radio Maryja z tą zbiórką nie miało nic wspólnego. To NSZZ Solidarność powinno się z tego rozliczyć. Nie myl dwóch różnych zbiórek. 3. Radio Maryja nie nazywa Wałęsy ubekiem. 4. Cytuj: To czemu mimo protestów episkopatu i upomnień nuncjusza apostolskiego, RM prowadzi dalej działalność polityczną, a gdy po waznych obradach Episkopat skrytykował media "rydzykowe", za zaangażowanie w polityczne predsięwzięcie, w serwisach informacyjnych TV Trwam, nawet słowem nie wspomniano o tym ważnym posiedzeniu. Żadnych protestów Episkopatu nie było. A oświadczenia nuncjusza nie dotyczyły bezpośrednio RM i miały nieco inny temat. 5. Do podpisania paktu stabilizacyjnego przyczynił się pewien arcybiskup. Ponownie kłamiesz pisząc, że RM transmitowało to wydarzenie, które udaremniło warcholstwo PO, było wbrew Episkopatowi. 6. Cytuj: Proszę o konkretny przykład dyskusji na temat nawet najmniejszego zarzutu wobec RM, czy odmiennej koncepcji społ-gosp., z udziałem obu stron na antenie Radia. To sobie włącz i posłuchaj - dyskusja jest zawsze. 7. Cytuj: Ubliżania, obrażania i wzywania do nienawiści wobec ludzi o innych poglądach na politykę, np. w nazywaniu ludzi o "liberalnym" podejściu do gosp. "niekatolikami" i "niepolakami" Nic takiego nie ma miejsca. 8. Jeżeli nazwanie Żyda Żydem jest antysemityzmem to już naprawdę jest coś idiotycznego. 9. Ks. Jankowski został wsparty w jego walce z obelgami ze strony także niemieckich gazet ("Dziennik Bałtycki") w załgany sposób oskarżających go o wszlekie zło. 10. Jakie ubliżanie. To, że Miłosz miał antypolskie i antykatolickie wybryki jest faktem. 11. Gdy inne stacje bawiły się we wstążeczki i czarne emblematy Radio Maryja się MODLIŁO. Czy te liberalne media wzywały do modlitwy? Przecież większość widzów i słuchaczy to katolicy, można ich było zachęcać do modlitwy. 12. Cytuj: tez jedynie słusznymi Kolejna nieprawda. Radio Maryja nie przypisuje sobie monopolu na prawdę. Alus Polecam książkę "Docieracie do ludzkich serc" - tam wszystko jest szczegółowo omówione. Nie mam jej przy sobie, lecz jeżeli przywiozę ją to nie omieszkam podzielić się zawartymi w niej informacjami. Cytuj: Podczas obchodów 14 rocznicy RM złożono na ołtarzu karton z 20 tys. wycinków z prasy niepochlebnych dla RM....wg mnie świadczy to o małostkowości i pysze o. Dyrektora. To świadczy, że propaganda działa. Jest to dowód na to, kto sieje nienawiść, kłamstwo i manipulacje. To tam są maybachy, partie maryja, helikoptery, sekty, antysemityzm, ksenofobia, homofobia i co tam tylko wymyślili, by RM obrzucić fekaliami. Kościół ma obowiązek angażować się w budowanie dobra wspólnego zwanego polityką. O tym też papież w encyklice pisze. Abpowi Gocłowskiemu wolno było doprowadzić do spotkania PO-PiS w siedzibie gdańskiej kurii. Innemu arcybiskupowi, czy o.Rydzykowi nie wolno zaś sprzyjać porozumieniu jedynych obecnie konstruktywnych sił w Sejmie tzn. PiS, LPR i Samoobrony. To nie o.Rydzyk podpisał pakt, on tylko przyczynił się do dobra wspólnego, czyli położenia kresu sejmowemu warcholstwu i koeljnym wyborom. Stefanie Na temat bpa Pieronka i abpa Życińskiego wypowiadać się nie będę. Co do "Tygodnika Powszechnego" jest to agentura. Na własnych łamach starają się Radio Maryja atakować w sposób wysublimowany, m.in. poprzez listy od czytelników, którzy sami przyznają, że RM nie słuchają. Ale jak taki dorwie się do pióra z emblematem "Gazeta Wyborcza" to już żadnych granic przyzwoitości ani chrześcijańskiego miłosierdzia dla Radia Maryja nie ma. Taki choćby ks. Prusak obrzucając błotem pana Jarosława Kaczyńskiego w Gazecie Wyborczej walił tak na oślep, że przy okazji trafił w o.Rydzyka. A pisał o abp Życinskim i wypowiedzi pana Kaczyńskiego na jego temat. Cytuj: Właśnie o to chodzi, że jest w tym Radio jjakaś piękna audycja albo Różaniec i ... kończy się ... po czym 15 sekund później leci stek wyzwisk pod adresem Żydów, masonów i inaczej myślących. Łżesz jak z nut. Włącz sobie Radio Maryja i posłuchaj lepiej. Cytuj: A ja jednak wciąż myślę, że nie ma wokół ani Żyda, ani poganina, an Greka, jeno wszyscyśmy braćmi w Chrystusie !
Naród jest tworem naturalnym jak rodzina. Mówi o tym Pismo Święte, przypomina papież. To nie jest wezwanie do internacjonalizmu.
|
So lut 11, 2006 20:09 |
|
 |
jo_tka
|
Meritus:
Cytuj: Komunikat Biura Prasowego KEP
W związku ze znanymi wydarzeniami, jakie miały miejsce podczas spotkań z dziennikarzami przy okazji zawarcia paktu stabilizacyjnego, informuje się, że uczestniczące w nich media wiązane z Kościołem nie działały w jego imieniu. Poczynania te nie były konsultowane z żadnym gremium statutowym KEP.W tym kontekście przypomina się również treść Komunikatu Nuncjatury Apostolskiej w Polsce z dnia 9 stycznia br.
Konferencja Episkopatu Polski zawsze opowiadała się za jednakowym dostępem wszystkich mediów do informacji dotyczących życia publicznego. Wobec zaistniałej sytuacji raz jeszcze prosi wszystkich polityków działających z mandatu społecznego, o solidarną współpracę w trosce o Polskę i jej obywateli, przedkładając dobro wspólne nad interesy osobiste i partyjne.
Ks. dr Józef Kloch rzecznik KEP
Warszawa, 4.02.2006 r. http://info.wiara.pl/?grupa=4&art=1139072886&dzi=0I przypomnę fragmenty komunikatu nuncjusza apostolskiego: Cytuj: Podejmowanie przez duchownych (osobiście lub przez inne osoby lub instytucje, np. fundacje) czy akceptowanie (także milczące) działań instytucjonalnych w oparciu o prawo polskie, które w jakikolwiek sposób angażują autorytet Kościoła wymaga pisemnej zgody własnego ordynariusza, a w przypadku instytucji o zasięgu ogólnopolskim – także zgody Konferencji Episkopatu Polski.
Działalność, o której wyżej, podejmowana z pominięciem lub wbrew przepisom prawa kościelnego, uważana jest za bezprawną, szkodliwą dla Kościoła i podlegającą sankcjom kanonicznym, a władzy kościelnej daje podstawy do domagania się naprawienia szkód. Sprawca tych działań pozostaje w konflikcie z prawem kanonicznym i ponosi wszelką odpowiedzialność za jej skutki, w tym również finansowe, cywilnoprawne, karne czy karno-skarbowe.
Całość tutaj:
http://info.wiara.pl/?grupa=4&art=1136809984
Proponowałabym się zastanowić zanim zarzucisz komuś kłamstwo...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
So lut 11, 2006 20:29 |
|
 |
meritus
|
Mój zarzut wynika z błędnego zrozumienia wypowiedzi Paschalisa. Przepraszam za oskarżenie, które w tej kwestii wycofuję.
Co do o.Rydzyka jest on przedstawicielem Kościoła katolickiego jako duchowny katolicki.
|
So lut 11, 2006 20:52 |
|
 |
meritus
|
Refleks moderatora jest zdumiewający. Dziękuję zresztą, bo przynajmniej się rozumiemy.
Ciekawi mnie jednak dlaczego moderator nie reaguje, na takie łgarstwa:
Cytuj: Właśnie o to chodzi, że jest w tym Radio jjakaś piękna audycja albo Różaniec i ... kończy się ... po czym 15 sekund później leci stek wyzwisk pod adresem Żydów, masonów i inaczej myślących.
|
So lut 11, 2006 20:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: 2. Statut RM został zatwierdzony przez kompetentną władzę.
To przekłamanie.....do tej pory RM jak i media satelickie nie posiadaja statutu prawnego, który zostałby przedstawiony organowi nadrzędnemu czyli KEP.
..a oto odpowiedź z biura prasowego KEP w sprawie przymiotnika "katolicki" w stosunku do RM:
o ile nam wiadomo, Radio Maryja nie występowało do uprawnionego podmiotu, jakim jest Konferencja Episkopatu Polski, by uzyskać nazwę "Katolickie Radio Maryja", ale też i taką nazwą się nie posługuje, będąc rozgłośnią zgromadzenia redemptorystów. Rozgłośnia ta używa jako jingla zapowiedzi "Katolicki głos w Twoim domu", a nie "Katolickie Radio".
Z poważaniem, Marta Dalgiewicz
Tak wiec wyraźnie tutaj widac manipulacje jakiej dopuszcza sie RM* w stosunku do swoich słuchaczy. Słuchacze niestety nie sa tego świadomi i w zwiazku ze swoja niewiedza i jawna propagandą prowadzona przez, lub tez na polecenie Pana Rydzyka, sa po prostu wprowadzani w błąd.
Niestety ze względu na wyjatkowy "charakterek" mediów prowadzonych przez Pana Rydzyka, zadne sprostowanie w tej kwestii nigdy nie znajdzie sie ni to w eterze, ni to na łamach ND.
Takie działania sa wysoko niepokojace, szczególnie gdy sa prowadzone przez osobe badz co badz duchowna.
Siła mediów jest ogromna. Pan Rydzyk o tym dobrze wie, dlatego tez nie wypusci tak łatwo z rąk Imperium, którym całkowicie sam zarzadza.
Kosciół katolicki jest instytucja hierarchiczna, na której czele stoi papież i cała reszta duchowieństwa ma obowiazek byc mu podległa....bezposrednio lub posrednio poprzez biskupów miejsca.
Niestety Pan Rydzyk w swojej działalnosci gospodarczej nie podlega zupełnie NIKOMU.
Zadaje wiec pytanie
Czy Pan Rydzyk znajduje sie jeszcze w strukturach instytucjonalnych KK, czy moze juz NIE?
* By nie przedłużac, pod literami RM mam na mysli wszystko co jest zwiazane z Panem Rydzykiem..a wiec samo radio jak i TVT i ND.....dołaczam do tego równiez fundacje Lux Veritatis, której statut i prawnośc działania w ujeciu KpK, jest wysoce watpliwa by nie powiedziec podejrzana
|
So lut 11, 2006 20:57 |
|
 |
meritus
|
Statut Radia Maryja podpisał właściciel - Warszawska Prowincja Redemptorystów.
Radio Maryja nie prowadzi działalności gospodarczej. Nie wprowadzaj innych w błąd.
Ojciec Tadeusz Rydzyk jest duchownym rzymsko-katolickim. Radio Maryja jest instytucją kościelną. Ma podpisaną umowę z Koferencją Episkopatu Polski. Mam nadzieję, że w końcu przyjmiesz to do wiadomości.
|
So lut 11, 2006 21:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie potrafie przyjąc do woadomości czegos co jest nieprawda.
Skoro jest jak twierdzisz to podaj mi imie i nazwisko asystenta koscielnego z ramienia KEP...i wytłumacz mi dlaczego odmawia sie temu medium uzywania przymiotnika "katolicki" w nazwie?
Odmawia w taki sposób, ze musi sie posługiwac manipulacja, która co prawda nie jest przestępstwem w swietle prawa, ale jezeli chodzi o moralnośc do pozostawia duzo do zyczenia.
|
So lut 11, 2006 21:11 |
|
|
|