Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 21:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Czy jest na tym świecie jakiś normalny Bóg ? 
Autor Wiadomość

gabriel napisał(a):
Jesli juz zmienia to na taka aby byla tzw religia Boga o tch samych przymiotach ktore ma prawdziwy Bog
Tak Roberhat mzydzi wierza w tego samego Boga co chrzescijanie, nie ma co do tego dwoch zdan

Przestrzegam tylko przed relatywizacja zla i tzw "postepem" bo prawdziwy Bog moze nie podzielac naszych wlasnych widzimisie

Dzięki Gabrielu - wreszcie jesteśmy tego samego zdania.

Zgodzisz się chyba ze mną, że jeśli wiary są podobne np. żyd i katolik to dla dobra wspólnych dzieci lepiej jest, jeśli jeden z małżonków przyjmie wiarę drugiego - inaczej mamy totalną schizofrenię, jak to opisałem wyżej.

Nic nie robi sie w imie mniejszego zla, wazne jest w co sie wierzy..wiara to nie jest uklad handlowy
Zazwyczaj inna religia wiaze sie z innym jezykiem np ojciec jest zydem i mowi po hebrajsku , matka polka i mowi po polsku....ale np oboje znaja angielski wiec mowia w tym jezyku ..co oczywiscie nie przeszkzadza aby dziecko mowilo w 3 jezykach

Co do wiary , to mozna sie umowic w jakiej wierze wychowujemy dziecko ..ale dlaczego jeden z rodzicow ma ja zmieniac ?Chyba ze wiara tego rodzica to trawa i w ktora strone wiatr zawieje tam leci
Mozna tez dziecko wychowywac neutralnie religijnie az dojdzie do pelnoletnosci i samo wybierze swoja wiare ..znam takie przypadki
To sa tylko oczywiscie kompromisy , takie polsrodki

Cytuj:
Ja wierzę w Boga i moja córka też wierzy w Boga - ja potrafię logicznie myśleć, a wielu katolikom tylko się wydaje że logicznie myślą i wychodzą im totalne głupoty jak choćby p. marcinowi - chrześcijanie nie-katolicy na potworne męki do czyśca, reszta do piekła - czy to jest wg ciebie logiczne myślenie ?

W zadnej wierze nie ma logicznego myslenia, jest wiara ..jesli potrafisz logicznie myslec to napisz jak Bog stworzyl swiat ...uzasadniajac wszystko logika !!

Cytuj:
Gabriel, czytaj ze zrozumieniem.
Ja napisałem że nie jest ważne do jakiego kościoła jeteś zapisany katolickiego, protestanckiego, prawosławnego ... mozesz dostąpić zbawienia, co wielu "średniowiecznych" katolików neguje ... gdzie ja pisałem o ateiźmie ?

Widzisz nie ma zadnego uzasadnienia teologicznego aby te koscioly mialy "prawo" sie odlaczyc od KK ...po prostu im sie nie wolno bylo odlaczac ..owszem KK popelnial bledy ale innym kosiolowm chrzescijanskim nie wolno bylo sie od niego odlaczac
Na to ze sie odlaczyly nie ma ani jednego cytatu w biblii ze im to wolno bylo robic..wrecz przeciwnie Jezus powiedzial" jest jedna owczarnia i jeden pasterz , i zalozyl jeden kosciol .......tak wiec poza tym jednym kosciolem piotrowym nie ma innego , normalnie z teologicznego punktu widzenia nie ma innego ( mowie o chrzescijanstwie oczywiscie )

N lut 12, 2006 14:29

Cytuj:
Gabrielu nie każdy relatywizm musi być zły, to o czym piszesz to oczywiście ewidentne zło i ja się w 100% z tym zgadzam ale mnie nie o taki relatywizm chodziło a raczej o ten który zmienia człowieka w kierunku (najprościej) dobra, rozumianego jako postęp duchowo intelektualny

Problem w tym buscador, ze ludzie nie sa nieomylni i o ile ten postep nastepuje musi byc w zgodzie z nadrzednymi wartosciami ( taka moralna konstytucja )
Ta morlana konstytucja sa slowa ewangelii i 10 przykazan
Tak wiec postep technologiczny owszem, morlany postep ? a co to znaczy ? jesli jest w zgodzie z ewangelia i 10 przykazaniami to owszem ..jesli nie..to mamy aborcje i homoseksualizm ..jako wyznacznik postepu u niektorych ludzi ....

N lut 12, 2006 14:34

Cytuj:
Oczywiście że tytułując rozdzial "Czy jest na świecie jakiś normalny Bóg" miałem na myśli religię.

a... rozumiem - kredka, jak sama nazwa wskazuje słuzy do rysowania
ale teraz zrozumiełem w pełni, iz kiedy piszesz o bogu masz na mysli religię
a co masz na myśli kiedy piszesz religia?

Sciptor, nasz mózg to nie komputer - przeciętny mózg czuje wstręt do nadmiernej precyzyjności.

Nie spotkałeś sie nigdy w potocznej mowie z określeniami "Bóg katolików", "Bóg żydów", "Bóg muzułmanów" - to oczywiście chodzi o religię ...

Ja nie zakładam, że jesteś idiotą więc Ty także tego nie zakładaj.

Tylko gdzie wówczas miejsce na rozmowy, na negocjacje ?

N lut 12, 2006 15:43

Co do wiary , to mozna sie umowic w jakiej wierze wychowujemy dziecko .. ale dlaczego jeden z rodzicow ma ja zmieniac ? Chyba ze wiara tego rodzica to trawa i w ktora strone wiatr zawieje tam leci
Mozna tez dziecko wychowywac neutralnie religijnie az dojdzie do pelnoletnosci i samo wybierze swoja wiare ..znam takie przypadki
To sa tylko oczywiscie kompromisy , takie polsrodki

Gabrielu, jednak wiara nie przeszkadza logicznie myśleć co widać w twoim poście. W przypadku małżeństwa mieszanego, nie widzę innego wyjścia jak kompromis.

Dlaczego jeden z małżonków miałby zmienić wiarę ?
Bo drugi go do tego przekonał będąc misjonarzem swojej wiary.
Chyba nie uważasz, że jak katoliczka przekona żyda do KK to dobrze, a jak żyd przekona katoliczkę do Judaizmu to źle ?

Tu nie chodzi o to z której strony zawieje wiatr ....

Mozna tez dziecko wychowywac neutralnie religijnie az dojdzie do pelnoletnosci i samo wybierze swoja wiare .. znam takie przypadki

.... jakbyś mi z ust wyjął !!

gabriel napisał(a):
W zadnej wierze nie ma logicznego myslenia, jest wiara ..jesli potrafisz logicznie myslec to napisz jak Bog stworzyl swiat ...uzasadniajac wszystko logika !!

Gabrielu, a czy ty nie posługujesz się logiką próbując wykazać że Bóg operuje w przestrzeni zero-wymiarowej i tam nie ma czasu ani przyszłego, ani przeszłego, że czas jest nierozerwalnie związany z materią itp.
Czy powiesz także, że teolodzy analizujacy Biblie nie posługują sie logiką ?
Gdybyś posługiwał się wyłacznie dogmatami, jak p. marcin miałbyś identyczne z nim poglądy - a chyba tak nie jest, chyba nie uważasz że chrześcijanie nie-katolicy na potworne meki do czyśca a reszta do piekła !!

N lut 12, 2006 16:02

Chyba nie uważasz, że jak katoliczka przekona żyda do KK to dobrze, a jak żyd przekona katoliczkę do Judaizmu to źle ?

Nie , tak wlasnie nie uwazam i dlatego proponuje aby kazde zostalo przy swojej wierze, no chyba ze wiara jednego z nich jest bardzo slaba bo tylko wtedy mozna jedna ze stron namowic na jej zmiane

Cytuj:
Gabrielu, a czy ty nie posługujesz się logiką próbując wykazać że Bóg operuje w przestrzeni zero-wymiarowej i tam nie ma czasu ani przyszłego, ani przeszłego, że czas jest nierozerwalnie związany z materią itp.
Czy powiesz także, że teolodzy analizujacy Biblie nie posługują sie logiką ?

Czesc slow Jezusa da sie wytlumaczyc logika a czesc sie nie da wytlumaczyc logika
Ta czesc ktora sie nie da wytlumaczyc logika trzeba brac na wiare....albo szukac nowej logiki ..tzw logiki Boga
Mizerne sa skutki poszukiwania tej logiki Boga dla czlowieka..i nie ma zadnej pewnosci ze prawidlowo myslimy..wiec moje poszukiwania wartswowego czasu ...czy N wymiarowej przestrzeni sa puki co...sztuka dla sztuki bo nawet jesli je odkryjemy..to i tak nigdy pewnosci miec nie bedziemy ze tak wlasnie mysli Bog

N lut 12, 2006 17:00

Cytuj:

Nie , tak wlasnie nie uwazam i dlatego proponuje aby kazde zostalo przy swojej wierze, no chyba ze wiara jednego z nich jest bardzo slaba bo tylko wtedy mozna jedna ze stron namowic na jej zmiane

To bardzo szlachetne z Twojej strony, ale co wówczas powiesz o misjonarzu katolickim, który nawrócił żyda na KK - zrobił dobrze czy źle ?
Na pewno powiesz że miał prawo przekonywać żyda na KK i skoro cel osiągnął to zrobił dobrze. Nie odmawiaj więc żydowi zakochanemu w katoliczce, który chce ja poślubić prawa do tego samego. Nie potępiajmy werbalnie ani jednych, ani drugich.

gabriel napisał(a):
Czesc slow Jezusa da sie wytlumaczyc logika a czesc sie nie da wytlumaczyc logika
Ta czesc ktora sie nie da wytlumaczyc logika trzeba brac na wiare....albo szukac nowej logiki ..tzw logiki Boga

Biblia wogóle nie jest jednoznaczna, bo gdyby była to nie byłoby rozłamu w chrześcijaństwie. Wiesz dlaczego moim zdaniem doszło do rozpadu chrześcijaństwa, bo człowiek to takie paskudne stworzenie, które potrafi logicznie myśleć. Sam pisałeś jak mali i głupi byli co niektórzy sredniowieczni papieże, oczywiście z naszej perspektywy czasu !!
Dogmat o nieomylności papieża jednak wówczas obowiązywał (jest chyba do dziś) - czy dziwi Cię zatem rozpad chrześcijaństwa ?

Czy postulaty Marcina Lutra były idiotyzmem, myślę że nie, choć w ogóle ich nie znam (cos tam kiedyś w szkole było).

P.S.
Uważam Cię za jednego z nielicznych ekspertów na tym forum, zdolnego do logicznego myślenia a nie tylko machania dogmatami i magisteriami jak p. marcin.
Twoja polemika z p. marcinem dobitnie to pokazuje - byłeś znakomity.

N lut 12, 2006 20:20

Weźmy przykład z analizy Biblii.

To z logicznego myślenia katolikom wyszło, że czyściec jest, choć bezpośrednio o czyścu w Biblii nie ma ani słowa.

Protestanci nie uznają tej logiki i twierdzą, że czyśca nie ma.

Kto ma rację ?

Czyżby katolicy potrafili logicznie myśleć, a protestanci nie ?

N lut 12, 2006 20:32

To bardzo szlachetne z Twojej strony, ale co wówczas powiesz o misjonarzu katolickim, który nawrócił żyda na KK - zrobił dobrze czy źle ?
Na pewno powiesz że miał prawo przekonywać żyda na KK i skoro cel osiągnął to zrobił dobrze. Nie odmawiaj więc żydowi zakochanemu w katoliczce, który chce ja poślubić prawa do tego samego. Nie potępiajmy werbalnie ani jednych, ani drugich.

Widzisz kazda religia ma swoje prawdy , i ma misje nawracania ludzi ku swojej prawdzie
Kazda religia ma tez zasady ktore trzeba przestrzegac aby wg swojej wiary byc dobrym i zasluzyc na niebo

Ludzie na codzien przekonuja innych do swoich prawd i nie tylko w temacie religii ale obyczajow, estetyki , prawa itd...

Pytajac mnie czy ja mialbym odmowic misjonarzowi chrzescijanskiemu gloszenia ewangelii i nawracania na chrzescijanstwo sprowadza sie do pytania czy ufam Jezusowi ?
Czy wierze ze Jezus jest mesjaszem , ze to co mowil jest prawda..czy wierze ze zmartwywstal i ze nas zbawi

Gdybym odmowil prawa misjonarzowi do gloszenia ewangelii i nawracania
na chrzescijanstwo musialbym przyznac ze Jezus klamal, i ze nie zmartwywstal...potrafisz tak stwierdzic ?
Jesli tak to masz prawo miec pretensje do misjonarza o nawracanie, jesli nie potrafisz tego stwierdzic to nie masz prawa zakazywac temu misjonarzowi gloszenia ewangelii..ot i caly dylemat

Cytuj:
Biblia wogóle nie jest jednoznaczna, bo gdyby była to nie byłoby rozłamu w chrześcijaństwie. Wiesz dlaczego moim zdaniem doszło do rozpadu chrześcijaństwa, bo człowiek to takie paskudne stworzenie, które potrafi logicznie myśleć. Sam pisałeś jak mali i głupi byli co niektórzy sredniowieczni papieże, oczywiście z naszej perspektywy czasu

W biblii nie wszystko da sie wytlumaczyc logika ludzka, i dlatego trzeba wierzyc ,poniewaz nie znamy logiki Boga..innaczej moglibysmy rownie dobrze w tego Boga nie wierzyc jesli cos nie jest wg naszej logiki..lub wierzyc ze biblia jest sfalszowana

Co do rozlamu to pisalem to juz wczesniej..nie ma najmniejszej wzmianki w ewangelii aby Jezus zezwolil na podzial chrzescijan.Wszystkie schizmy byly glownie z powodow politycznych .Co do powodow teologicznych rozlamow to takie samo prawo mieli protestanci odlaczyc sie od KK jak KK do uznania odpustow za pieniadze ...czyli zadnych !!

To ze KK zle postepowal nie usprawiedliwialo to w ZADNYM wypadku inne koscioly do odejscia z KK ...i nie ma na to zadnego usprawiedliwienia teologicznego

N lut 12, 2006 20:51

P.S.

To z logicznego myślenia katolikom wyszło, że czyściec jest, choć bezpośrednio o czyścu w Biblii nie ma ani słowa.

Kto ma rację ?

Mozna sie przezucac cytatami z bibli w te i we wte..sa wybitni teolodzy protestantyzmu i katolicyzmu..i jak dotad nie moga siebie wzajemnie przekonac...my tez na tym forum nie zdolamy tego uczynic

Podobny jest problem katolicyzmu i prawoslawia z zasnieciem Maryji

Nie oznacza to jeszcze w zadnym wypadku aby uzurpowac sobie prawo do schizm i zakladania wlasnych kosciolow niezaleznych od kosciola Sw Piotra a takim jest od 2000 lat kosciol rzymski

Dyrektywa jednosci kosciola chrzescijanskiego wypowiedziana przez Jezusa jest nadrzedna w stosunku do wszystkich dogmatow kosciola razem wzietych !

N lut 12, 2006 20:59

roberthat napisał(a):
P.S.

Kto ma rację ?

Mozna sie przezucac cytatami z bibli w te i we wte..sa wybitni teolodzy protestantyzmu i katolicyzmu..i jak dotad nie moga siebie wzajemnie przekonac...my tez na tym forum nie zdolamy tego uczynic

Podobny jest problem katolicyzmu i prawoslawia z zasnieciem Maryji

Czyli wszystko przez tę paskudną ludzka cechę - logiczne myślenie.

Gdyby w przeszłości ludzie nie myśleli, gdyby wierzyli ślepo w dogmat o nieomylności Papieza, to nigdy do żadnego rozłamu by nie doszło - chyba sie z tym zgodzisz.

Tylko czy Papież nie jest człowiekiem, czy aby na pewno jest nieomylny ?

Kto dzisiaj wierzy w nieomylnośc Papieża, człowieka przecież.

Ja pisząc na tym forum, że p. marcin na podstawie magisterium uroczystego wysłał moją córke na 100% do piekła mogę być nieprecyzyjny, gdyż moge wyjaśnić co niniejszym czynię, że nie na 100% a np. na 99,99% bo chociażby 0,01% muszę zostawić Panu Bogu, i te moje 100% tak własnie należy rozumieć.

Magisterium uroczyste musi byc precyzyjne - to chyba oczywiste.

Ciekawi mnie bardzo jaka jest rzeczywista treść tego magisterium uroczystego ogłoszonego przez jakiegoś papieża o grzechu apostazji, czy papież zostawił cokolwiek dla Pana Boga ?

Bo jeśli nie, to chyba sam był bogiem.

N lut 12, 2006 23:03

We wszystkich dogmatach i magisteriach biegły jest pan marcin - chyba temu nie zaprzeczysz, a jakie głupoty wypisuje ? - chociażby chrześcijanie nie-katolicy na potworne meki do czyśca a pozostali do piekła.

Sam pisałeś, że p. marcin tak pisze bo tak ma napisane w jego magisteriach i dogmatach ....

N lut 12, 2006 23:17

Gdyby w przeszłości ludzie nie myśleli, gdyby wierzyli ślepo w dogmat o nieomylności Papieza, to nigdy do żadnego rozłamu by nie doszło - chyba sie z tym zgodzisz

Dyskutowac ludziom w kosciele zawsze wolno , nie wolno jednak kosciola dzielic i tworzyc nowych innaczej za ile slow w biblii tyle by mozna bylo tworzyc nowych kosciolow bo kazdy by sie z czyms nie zgadzal

Wydaje mi sie jednak ze te koscioly powstaly poniewaz ludziom z czasem wiara i ufnosc w Boga zmalala a zastapila ja logika w wierze i szukanie dziury w calym

Powtarzam jeszcze raz nie mam nic przeciwko logice ale logika w wierze to slon w skladzie porcelany ...moze wiecej zepsuc niz naprawic ...i tak sie stalo

Wydaje mi sie ( to tylko moje zdanie ) ze dogmaty w KK uczynily wiecej zlego niz dobrego
Poroznily KK na kolejnych soborach z innymi kosciolami
A jak na dogmatach sie wychodzi widzimy na przykladzie islamu gdzie zdogmatyzowano tam kazde slowo od ich natchnionych pism co spowodowalo zatrzymanie spoleczne i brak reform spolecznych ( nie mylic z moralnymi )
No ale stalo sie i teraz glownie dogmaty KK przeszkazdaja w pojednaniu z innymi kosciolami chrzescijanskimi

Reasumujac..czepaic sie pojedynczych slowek ...bo to prowadzi do dogmatyzowania...ale trzeba pamietac o przeslaniu jakie daje Jezus ...co to przeslanie zawiera i jaki jest jego cel
A ludzie sa zawsze ludzmi i zawsze beda wlos dzielic na czworo

Cytuj:
Ja pisząc na tym forum, że p. marcin na podstawie magisterium uroczystego wysłał moją córke na 100% do piekła mogę być nieprecyzyjny, gdyż moge wyjaśnić co niniejszym czynię, że nie na 100% a np. na 99,99% bo chociażby 0,01% muszę zostawić Panu Bogu, i te moje 100% tak własnie należy rozumieć.

Taki werdykt wydal KK po przeanalizowaniu dokladnym przypowiesci Jezusa..ktore pokazywaly kiedy Bog przebacza a keidy nie
Duze zanczenie ma tez histopra o lotrze ktory cale zycie zle postepowal...a wiszac obok Jezusa na krzyzu poprosil o przebaczenie...uznal swoja wine..a Jezus mu odpowiedzial ze jeszcze dzis bedzie z nim w raju ( I co poklocisz sie z Bogiem o to ? )
Kolejne przypowiesci to o synu marnotrawnym, o zakopanych talentach

Te wszystkie przypowiesci pokazuja pewna moralnosc Boga , jak czyni w danych przypadkach ....i wlasnie tresc ewangelii i slow samego Jezusa skonila KK do przyjacia takiego nauczania

Te przypowiesci jasno wyrazaja tez co to znaczy odstepstwo od wiary ( to przedewszystkim grzech przeciw 10 przykazaniom, to brak wybaczania blizniemu, to pogon za falszywym bozkiem tj pieniedzmi, stanowiskami ..to dla Jezusa byl grzech odstepstwa wiary
Jezus nie mowil wtedy o muzulmanach bo ich jeszcze nei bylo, nie mowil o Hinduizmie bo ludzie nie znali tej wiary mowil o apozstazji jako zapzredanie sie zlu )
Jezus byl zydem, wyznawal ksiegi ST ktore zawieraly pewna morlanosc , uzupelnil je o swoje przeslanie dla ludzkosci
Tak wiec apostazja raczej apewno nie dotyczy to religi zydowskiej ktora sam Jezus wyznawal i wiary nie zmienil..a tylko ja uzupelnil..wlasciwie tylko wypelnil starotestamentowe proroctwa

Pn lut 13, 2006 0:51

P.S.
We wszystkich dogmatach i magisteriach biegły jest pan marcin - chyba temu nie zaprzeczysz, a jakie głupoty wypisuje ? - chociażby chrześcijanie nie-katolicy na potworne meki do czyśca a pozostali do piekła.

Sam pisałeś, że p. marcin tak pisze bo tak ma napisane w jego magisteriach i dogmatach ....

U Pana Marcina widac bardzo silne wplywy islamu na jego nauke i postawe
Sam przyznal ze niewiele brakowalo mu aby przeszedl na islam i widac to bardzo w jego pogladach
Wlasnie islam ktory zdogmatyzowal pisma natchnione tj wszystkie sury w koranie ( od piewszej do ostatniej sylaby ) ba..nawet z samej ksiazki uczynil prawie bostwo i nie dopuszcza zadnej dyskusji a apostazje traktuje w bardzo urzedowy sposob instrumentalny a Jezus nigdy nie traktowal niczego instrumentalnie takze i pism nachnionych ST i widac to bylo w dyskusji z faryzeuszami

Wydaje mi sie ze klucz do zrozumienia co jest wiara w Boga a co nia juz nie jest jest w podpatrywaniu zachowania Jezusa.
Niech kazdy bierze przyklad z Jezusa..i to najlepsza gwarancja ze sie bedzie zbawionym

Pn lut 13, 2006 1:05

Gabrielu, piszesz i rozumujesz jak normalny człowiek a nie [...] - gratuluję.

gabriel napisał(a):
Dyskutowac ludziom w kosciele zawsze wolno , nie wolno jednak kosciola dzielic i tworzyc nowych innaczej za ile slow w biblii tyle by mozna bylo tworzyc nowych kosciolow bo kazdy by sie z czyms nie zgadzal
Wydaje mi sie jednak ze te koscioly powstaly poniewaz ludziom z czasem wiara i ufnosc w Boga zmalala a zastapila ja logika w wierze i szukanie dziury w calym

A co miał robić Marcin Luter gdy przedstawił papieżowi swoje postulaty a ten go "posłał do piekła" uważając sie za boga i nakładając na niego ekskomunike. Gdyby postulaty te były idiotyczne, to nikt by za nim nie poszedł - dla ludzi którzy poparli Lutra to papież był idiotą. Pisałeś że protestanci sprzedawali odpusty, ale to było 500 lat temu - moze nie przypominajmy jakie głupoty robił KK 500 lat temu ...

Wątpię, aby protestanci dzisiaj zawłaszczyli sobie niebo tylko dla siebie a piekło i co najwyzej czysciec dla innych. Tylko KK jest do tego zdolny, chyba nie zaprzeczysz. To że tak jest w rzeczywistości świadczy brak chociażby Twojej reakcji na idiotyzmy p. marcina, który na poparcie swoich bredni na pewno wyciągnie z zanadrza jakiś dogmat lub magisterium .... tak więc chrzescijanie nie-katolicy na potworne męki do czyśca a pozostali do piekła.

A tak na marginesie. Czy jakikolwiek papież odwołał ekskomunike nałożoną na schizmatyków w przeszłości np. protestantów lub prawosławnych ?
gabriel napisał(a):
Wydaje mi sie ( to tylko moje zdanie ) ze dogmaty w KK uczynily wiecej zlego niz dobrego
Poroznily KK na kolejnych soborach z innymi kosciolami

A może czas te szkodliwe dla kościoła głupoty w postaci dogmatów i wszelkiej masci magisteriów wyrzucic do kosza .... tylko który papież się na to odważy, przeciez natychmiast zostałby ekskomunikowany przez kościelny beton - sam chyba o tym pisałes.

gabriel napisał(a):
Powtarzam jeszcze raz nie mam nic przeciwko logice ale logika w wierze to slon w skladzie porcelany ...moze wiecej zepsuc niz naprawic ...i tak sie stalo

Gabrielu, ludzie zawsze będą logicznie myśleć i nikt nie jest im w stanie tego zabronić, nawet papież. Chyba nie myślisz, że Bóg zakazuje ludziom logicznego rozumowania nawet w wierze ....

Pewnie że każdy papież chciałby aby wszyscy uznali jego, jedynie słuszną logikę - dlaczego papież może używać logiki dowodząc że czyściec istnieje choc nie ma o tym ani słowa w Biblii i jednocześnie negować logike protestantów dowodzących, że skoro w Biblii nie ma mowy o czyścu to czyściec nie istnieje.

Zresztą czyściec oznacza pewną ułomnośc Boga, który nie wie co z delikwentem zrobić.

Co to za Bóg który ma wątpliwości oceny człowieka na podstawie jego czynów na ziemi ?

Co to za Bóg który patrzy na ziemię obserwujac ilu ludzi modli sie za nieszczęśnika w czyścu ?

Co to za Bóg który patrzy ile mszy zamówiła rodzina zmarłego za jego duszę w czyścu cierpiacą - a może o to chodzio papieżom średniowiecza, bo przecież za każdą mszę trzeba zapłacić ?

Tak więc myslę, że protestanci maja rację !!

gabriel napisał(a):
Te przypowiesci jasno wyrazaja tez co to znaczy odstepstwo od wiary ( to przedewszystkim grzech przeciw 10 przykazaniom, to brak wybaczania blizniemu, to pogon za falszywym bozkiem tj pieniedzmi, stanowiskami .. to dla Jezusa byl grzech odstepstwa wiary

Brawo Gabrielu, tylko nie mów że jak ktoś przejdzie z KK do protestantów, prawosławnych czy nawet żydów to popełni grzech apostazji - przecież jak sam stwierdziłeś to ten sam Bóg.

Tak prawdę mówiac szkoda że nie żyję w USA bo obecnie mój wewnętrzny protest przeciwko [...] posyłającym moja córke do piekła jest tak duży, że sam przeszedłbym na protestantyzm.

Czy mogę nie zgadzać się z pewnymi dogmatami i magisteriami KK i być członkiem KK ?

Czy w ogóle mogę logicznie rozumować będąc w KK ?

[...] - angua

Pn lut 13, 2006 16:59

A co miał robić Marcin Luter gdy przedstawił papieżowi swoje postulaty a ten go "posłał do piekła" uważając sie za boga i nakładając na niego ekskomunike. Gdyby postulaty te były idiotyczne, to nikt by za nim nie poszedł - dla ludzi którzy poparli Lutra to papież był idiotą. Pisałeś że protestanci sprzedawali odpusty, ale to było 500 lat temu - moze nie przypominajmy jakie głupoty robił KK 500 lat temu ...

Luter nie mial prawa tworzyc nowego kosciola, to nie podlega dyskusji
Co do krytyki to oczywsicie mogl to robic rzucac postulaty na zgromadzeniach biskupow.Luter korzystal z protekcji moznowladcow ktorzy postanowili walczyc z kosciolem o wplywy i byl doskonalym narzedziemw w ich reku
Kazdy mial na sumieniu nieprawosci, kosciol takze ale Luter sprzeniewierzyl sie samemu Jezusowi ktory wyraznie mowil ze koscil jest jeden powszechny i apostolski ..i za to zostal objety ekskomunika poniewaz podwazyl zasade jednosci kosciola a kazdy ktory ta zasade podwaza sam automatycznie stawia sie poza kosciolem bo kosciol moze byc tylko jeden !
Tak wiec ekskomunika glownie dotyczy tych ktorzy nie uznaja zasady jednosci kosciola

Cytuj:
A tak na marginesie. Czy jakikolwiek papież odwołał ekskomunike nałożoną na schizmatyków w przeszłości np. protestantów lub prawosławnych ?

Jak jzu wspomnailem , aby odwolac ekskomunike trzeba uznac jednosc kosciola powszechnego i apostolskiego

Cytuj:
A może czas te szkodliwe dla kościoła głupoty w postaci dogmatów i wszelkiej masci magisteriów wyrzucic do kosza .... tylko który papież się na to odważy, przeciez natychmiast zostałby ekskomunikowany przez kościelny beton - sam chyba o tym pisałes.

To nie jest tak ze w kosciele jest tylko beton, sa liberalni i konserwatywni kardynalowie i scieraja sie rozne poglady
Co do wycofania dogmatow to nie jest to taka prosta sprawa
Trzeba by sie cofnac az do najstarszych soborow powszechnych i zaprosic wszystkie wspolnoty chrzescijanskie do przeanalizowania prawd wiary

Najwszesniej odlaczyly sie koscioly bliskeigo wschodu, a teraz sa one bardzo zdenominowane...nie ma w nich samych jednosci, ponadto duza role w ich obrzedach pelni tradycja i kultura arabska

Podobnie jest z kosciolem bizantyjskim do ktorego nalezy rowniez prawoslawie , silnie zdenominizowany duzo kosciolow autokefalicznych ...ktore praktycznie nie uznaja zadnej zwierzchnosci

Kosciol anglikanski toczy rak homoseksualizmu i akceptacji malzenstw tej samej plci ..a takze kobiet ksiezy co wogole jest chyba wyrwane z kosmosu ( zadnego uspraweidliwienia teologicznego )

Tak wiec..pewnei najblizsze katolicyzmowi jest prawoslawie , moze pare denominacji kosciolow bliskeigo wschodu a takze jakies odlamy protestantyzmu..i moze te koscioly sie zjednocza
Nie bedzie to szybki proces...napewno minimum kilkadziesiat lat jak nie kilkaset....ale widac juz tendencje zjednoczeniowa

Na inne koscioly chrzescijanskie raczej bym nie liczyl i nie pomoze tu nawet przedefinioowanie dogmatow

Cytuj:
Zresztą czyściec oznacza pewną ułomnośc Boga, który nie wie co z delikwentem zrobić.

Nie bede pisal tu o ideii czysca...zbyt slaby jestem teologicznei aby takei sprawy rozstrzygac...tak samo jak o ideii czy ktos na 100 % pojdzie do piekla

Cytuj:
Czy mogę nie zgadzać się z pewnymi dogmatami i magisteriami KK i być członkiem KK ?

Dogmaty to prawdy wiary , to jednosc z KK ..podwazajac dogmaty automatycznie stawiasz sie poza wspolnota KK

Aby cos takiego zmienic trzeba soboru kosciola chrzescijanskiego ( nawet KK sam nie wystarczy ) , taki sobor trwa nawet kilka lat ..to sa bardzo powazne sprawy ....licze ze cos takiego sie stanie bo slowa Jezus a o jednosci kosciola sa wazniejsze niz wszystkie dogmaty razem wziete...i to sie musi kiedys stac !

Pn lut 13, 2006 17:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona