Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 17:47

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 180  Następna strona
 Radio Maryja. 
Autor Wiadomość

Myślę, że z powodu nagonki która została zorganizowana na Radio Maryja przez, co tu dużo mówić, konkurencję medialną pojawiła się tendencja do wrzucania wszelkiej krytyki do jednego worka, także tej słusznej. Odnoszę wrażenie, że Radio Maryja wykorzystuje to pojęcie nagonki trochę podobnie jak środowiska homoseksualne termin "homofobia", czyli przypina tą łątkę każdemu kto twierdzi, że coś jest nie tak, mimo iż warto na pewne rzeczy zwrócić uwagę. Zgodzicie się z tą myślą? Moim zdaniem kwestionowanie decyzji episkopatu i krytyka władz kościelnych ze strony Radia Maryja prowadzi do podważania autorytetu Kościoła i bez względu na to jak różne nie związane z Kościołem organizacje i media najeżdżają na media o. Rydzyka, jest to problem na który warto zwrócić uwagę i coś z tym zrobić, a nie udawać że wszystko jest ok i że biskupi coś sobie wymyślają.

Śr lut 15, 2006 22:40

Moim zdaniem kwestionowanie decyzji episkopatu i krytyka władz kościelnych ze strony Radia Maryja prowadzi do podważania autorytetu Kościoła

Coś takiego nie miało miejsca.

Właśnie się zastanawiamy nad tym problemem, który jest, tylko kwestia jego określenia jest niezbyt ostra.

Jacy politycy występowali w Rozmowach Niedokończonych miedzy 1.01. a 14.02:
Jan Łopuszański (PP)
Kazimierz Marcinkiewicz (premier)
prof. Michał Seweryński (minister edukacji)
Przemysław Gosiewski (PiS)
Bogusław Kowalski (LPR)
Kazimierz Zdunowski (S)
Mariusz Kamiński (PiS)
Zbigniew Ziobro (minister sprawiedliwości)
Grażyna Gąsiecka (minister rozwoju regionalnego z zastępcą)
prof. Jerzy Robert Nowak (DO - 2 razy)
Krzysztof Jurgiel (minister rolnictwa z 2 zastępcami)
Kazimierz Ujazdowski (minister kultury)
Zbigniew Religa (minister rolnictwa)
Jarosław Kaczyński (PiS)
Zbigniew Wassermann (minister spraw wewnętrznych)
Andrzej Lepper (S)
Roman Giertych (LPR)

Śr lut 15, 2006 22:49

Przez "mieszanie się do polityki" w sensie nie-weberowskim tylko moim własnym ;), rozumiem głoszenie przez "katolickie medium", którzy politycy są "dobrzy" (w rozumieniu ojców redaktorów prowadzących), a którzy nie. Katolik ma obowiązek i prawo uczestniczyć w życiu publicznym i politycznym, ale medium prowadzące "działalność ewangelizacyjną" nie jest (excuse le mot ! ) platformą :D, na której takie bądź inne poglądy polityczne winny być lansowane.
Właśnie dlatego Księża Biskupi, cytując encyklikę "Gaudium et Spes", piszą :
"Czujemy się w obowiązku przypomnieć, że 'właściwe posłannictwo, jakie Chrystus powierzył swemu Kościołowi, nie ma charakteru politycznego, gospodarczego czy społecznego: cel bowiem, jaki Chrystus nakreślił Kościołowi, ma charakter religijny."
I to dotyczy akurat TEJ sprawy związanej z RM i wszystkich innych spraw, w których RM - cytując Ciebie - "zabiera głos i udział w życiu politycznym"
Nie ma zabierać ! Bo cel jaki nakreślił Chrystus : jest religijny !

meritus napisał(a):
Moim zdaniem krytyka Radia Maryja jest często raczej krytyką jakiegoś wypaczonego obrazu Radia Maryja. Przypomina też czasem u niektórych rodzaj obsesji, ponieważ można zauważyć, że od listopada z krótkimi przerwami trwa nieustanny jazgot wokół Radia Maryja.

No dobrze ! Ale skąd ta obsesja ?!
Wsród wierzących ? Wśród duchownych ?!
Wobec dobrego dzieła ?
Wobec - jak pisał tu niegdyś Pielgrzym - dzieła samego Boga ?

meritus napisał(a):
Odpowiedzią jest trwająca od kilkunastu lat zmasowana kamapania wymierzona w Radio Maryja przez określone media. Niektórzy duchowni nie mają obiektywnego zdania na temat RM, gdyż po pierwsze go nie słuchają, a po drugie swiadczy o tym fakt, że najstarsi mieszkańcy naszej ojczyzny nie pamiętają, by coś dobrego o tym radiu powiedzieli.

I nadal pozostaje ten sam problem :
co począć z wierzącymi i z duchownymi, którzy mają na temat RM zdanie niestety złe, i to dlatego ŻE SŁUCHAJĄ tej rozgłośni.
No i jaki to jest rodzaj obsesji ?!
A może to tylko troska o Kościół i o niewypaczanie Chrystusowego posłannictwa ? Może to taka idea przyświeca Sekretariatowi Konferencji Episkopatu Polski ?!
Ja na przykład - przyznaję się ! - słucham regularnie RM i to często przez kilka godzin dziennie. I muszę powiedzieć, że w pełni zgadzam się ze słowami mojego Księdza Proboszcza, który powiada :
"Generalnie to dzieło jest dobre. Gdyby tylko przestali mówić o polityce. I gdyby zlikwidowali te seanse agresji ..."

Śr lut 15, 2006 22:52

Myślę, że warto mierzyć wszystkich równą miarą. "Tygodnik Powszechny" nie omieszkuje wspierać ugrupowań, na które katolik nie powinien głosować z powodów moralnych, a jednocześnie ostro krytykuje inne ugrupowania. Podobnie nie było żadnej awantury, gdy dyrektor Radia Plus ks. Sowa był w sztabie wyborczym Platformy Obywatelskiej w dniu ogłoszenia wyników wyborów (zdjęcie ukazało się w "Naszym Dzienniku").

TP nie brało udziału - jako jedyne (z wyłączeniem mediów publicznych) medium w podpisaniu paktru gwarantującego jakąś tam pracę parlamentu. A RM i Trwam - tak.
Jest zasadnicza różnica między wspieraniem a posiadaniem monopolu na coś, do czego dostęp powinny mieć inne media, a także media publiczne.
Czepiasz się całego x Sowy - ale czy w TP albo Plusie były rozmowy, w których nawoływana do zatapiania itp. przeciwników PO :?: Nie kojarzę.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr lut 15, 2006 23:00
Zobacz profil WWW

"działalność ewangelizacyjną" nie jest (excuse le mot ! ) platformą , na której takie bądź inne poglądy polityczne winny być lansowane

Dlaczego? A mogą być przedstawiane?

Cytuj:
No dobrze ! Ale skąd ta obsesja ?!
Wsród wierzących ? Wśród duchownych ?!
Wobec dobrego dzieła ?
Wobec - jak pisał tu niegdyś Pielgrzym - dzieła samego Boga ?

Też chciałbym to wiedzieć. Częściową odpowiedzią jest nieustanne mówienie w mediach tylko źle o RM. Przez długie lata, regularnie i często.

Cytuj:
co począć z wierzącymi i z duchownymi, którzy mają na temat RM zdanie niestety złe, i to dlatego ŻE SŁUCHAJĄ tej rozgłośni.
No i jaki to jest rodzaj obsesji ?!

To są przypadki sporadyczne. Ja osobiście nie znam takich. W archiwum Radia Maryja są wszystkie rozmowy niedokończone od stycznia 2003 roku. Można sobie sprawdzić. Właśnie teraz jest w RM podsekretarz stanu w kancelarii premiera pani Teresa Lubińska i jakoś seansów agresji nie ma. Owszem, gdy występuje Jerzy Robert Nowak, czy Roman Giertych to temperatura jest dużo wyższa, ale porównując te rozmowy z poziomem polemik choćby u pana Lisa to trzeba by długo po słownikach szukać, by to adekwatnie nazwać.

Kwestią do nieustannej debaty jest model radia katolickiego. Czy mają to być "łagodne przeboje" z przerwą na reklamę i od czasu do czasu dyskusjami o sprawach wyłącznie religijnych. Czy ma to być radio, w którym dyskutuje się na różne tematy dotyczące ludzkiego życia na codzień, w tym istotnych takich jak życie publiczne. Przedstawiane są różne poglądy. Prowadzi się dyskusję.

Uważam, że dyskusje w Radiu Maryja, rozmowy są wyjątkowe, ponieważ bez bagażu zbędnych emocji prowadzi się spokojnie rozmowy, w tym dialog ze słuchaczami. Uważam, że problem nie jest w tym, że RM porusza sprawy polityczne. Problem jest w tym, że jedni na tej antenie występują częściej od innych. Z różnych przyczyn.

Śr lut 15, 2006 23:03

O.Rydzyk nie mówił o zatapianiu Platformy Obywatelskiej. Ponownie to powtarzam.

Członkowie redakcji Tygodnika Powszechnego zasiadali w swoim czasie w Sejmie:
Józefa Hennelowa jako zastępca redaktora naczelnego była posłem Unii Demokratycznej
http://orka.sejm.gov.pl/ArchAll2.nsf

Mierzmy równą miarą.

Śr lut 15, 2006 23:12

http://orka.sejm.gov.pl/ArchAll2.nsf/90faebcb8740c764c12568160030aa2d/402b9b8dc7ad2a02c1256815004bfb32?OpenDocument

Śr lut 15, 2006 23:14

Byał o tym mowa w kilku różnych mediach, także w gazetach czytałem - w tej chwili nie znajdę linka - że takie słowa padły na antenie RM w kontekście PO. Nie twierdzę, że powiedział to Rydzyk (choć wydaje mi się, że właśnie z jego ust, jeśli mnie pamięć nie myli, to padło).

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz lut 16, 2006 8:23
Zobacz profil WWW
ToMu - nie na antenie RM. O. Rydzyk miał się tak wypowiedzieć we wrześniu w Częstochowie, na tajnej naradzie z osobami odpowiedzialnymi za koła przyjaciół RM. Spotkanie było zorganizowane w celu przekazania dyrektyw na jakie partie, ugrupowania winni głosować słuchacze, sympatycy RM - PiS, LPR, Ruch Patriotyczny. Sympatii o. Dyrektora nie zyskał Dom Ojczysty - każdy głos oddany na tą partyjkę o. Dyrektor uznał jako ewidentną stratę.
Po nagłośnieniu wypowiedzi o PO o.Dyrektor włożył te słowa w usta paulina Z. Jabłońskiego.
Podobnie jak "nigdy nie mówił" - "Człowieka nie można kopnąć, chyba że czerwonego" - akurat ten epizod oglądałam w TVT, relacja na żywo z dorocznego spotkania kół RM na Jasnej Górze, wypowiedział to zdanie w trakcie rozmowy z matką ks Popiełuszki. Teraz zapewne już są wycięte.

Cz lut 16, 2006 9:05
Przedstawiciele Kościoła katolickiego i Ministerstwa Sprawiedliwości są zgodni: założona przez ojca Rydzyka fundacja Lux Veritatis nie powinna była zostać zarejestrowana w Polsce, a Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji nie miała prawa zgodzić się na nadawanie programu przez należącą do fundacji TV Trwam

Biskup Tadeusz Pieronek i ksiądz profesor Remigiusz Sobański, wybitny specjalista od prawa kanonicznego z Katowic, powołują się na konkordat. Artykuł 5 umowy między Stolicą Apostolską a Rzecząpospolitą Polską mówi, że państwo zapewnia Kościołowi katolickiemu "wykonywanie jurysdykcji" oraz "administrowanie jego sprawami na podstawie prawa kanonicznego".

- Oznacza to, że sąd nie powinien rejestrować fundacji Lux Veritatis bez zgody władz kościelnych, prowincjała zakonu i Konferencji Episkopatu Polski - twierdzi ksiądz Sobański. Biskup Pieronek: - Konkordat czyni prawo Kościoła wewnętrznym prawem państwa i trzeba tego przestrzegać.

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/ ... 66189.html

Kto jak kto, ale ks Sobański jest chyba jednym z najwybitniejszych kanonistów w całym KK......fakty zatem świadcza za siebie.

Cz lut 16, 2006 9:54

I komentarz abpa Michalika odnośnie do ujawnienia listu i jego treści
http://info.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1140079724

Cz lut 16, 2006 11:32

Bp Antoni Dydycz, ordynariusz drohiczyński:
http://www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20060208&typ=po&id=po33.txt

Bp Adam Lepa, przewodniczący Komisji d/s Środków Społecznego Przekazu KEP, sufragan łódzki:
http://www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20060211&typ=po&id=po31.txt

Dzięki, przyznam, że jestem w szoku :shock: Początkowo chciałem się odnieść do wypowiedzi biskupa Dydycza, ale po przeczytaniu bp Lepy dopadło mnie totalne zwątpienie... Zresztą i tak powstałby post gigant, słabo związany z tematem wątku.

Napisze jedynie, że jestem wdzięczny Bogu, że dotychczas oszczędzał mi takiego obrazu KK. Najwidoczniej jednak nie nakłada On nam ciężarów ponad nasze siły. I to dla mnie jedyna optymistyczna refleksja po tej lekturze :-)

meritus napisał(a):
Co do kwestii pana Dworaka nie wypowiadałem się czy jego wybór był jakimś upolitycznieniem. Powiedziałem tylko, że wtedy większego problemu nie było.

Nie było upolitycznienia to nie było problemu ;-)

Cz lut 16, 2006 12:01
Z kolei red. Marek Zając występujący 11 stycznia br. w telewizyjnej Debacie Kamila Durczoka dwukrotnie posłużył się oszczerstwem w stosunku do założyciela Radia Maryja, aby wykazać niegodziwość jego działań. Nie było żadnej reakcji ze strony prowadzącego program. Czyżby hołdowano zasadzie "cel uświęca środki?" Katechizm Kościoła Katolickiego stwierdza jednoznacznie, że dopuszcza się oszczerstwa ten, kto "przez wypowiedzi sprzeczne z prawdą szkodzi dobremu imieniu innych i daje okazję do fałszywych sądów na ich temat" (nr 2477).

No tak ekscelencjo ksieże biskupie...Durczok nauczył sie tego od prowadzących audycje w RM......tam tez nie ragowano na oszczerstwa w stosnku do Wałęsy i na wielu innych ludzi.
Katechizm Kościoła Katolickiego....powinien w pierwszym rzędzie przeczytać Pan Rydzyk...

Cytuj:
Tym bardziej, że polscy czytelnicy, słuchacze i widzowie umieją już dostrzegać w mediach nawet wyrafinowane postaci zakłamania.

Tak dostrzegamy wyrafinowanie....w czym prym wioda media Pana Rydzyka.

To tylko dwa cytaty....reszty nawet nie chce sie omawiać......
W innym temacie pisałem juz, ze nie kazdy biskup musi byc "bystrzakiem"....

Cz lut 16, 2006 17:48

Cytuj:
A co ma wspólnego RM z Samoobroną, którą przecież RM teraz - jako wielkiego przyjaciela PiSu - wspiera

a czytałes Tomu wyborczą dzisiejsza i wypowiedź biskupów...
[dziś 16 luty 2006r]

pisza tam o wspieraniu jednych
tymaczasem zarzuty padaja pod względem wspierania PIS-u LPR-u i Samoobrony
to trzy nie jeden
:D
[jesli umię liczyc ;) ]

Incognito
Cytuj:
Mieszku, ToMu, sugeruję abyście nie wchodzili w politykę w tym temacie, bo zaczynacie już za bardzo drążyć wątki nie mające się bezpośrednio do Radia Maryja i popadacie w dywagacje na temat partii politycznych, a tp nie kwestia na ten temat i nie na to subforum (przypominam, że jest ono poświęcone wydarzeniom z życia Kościoła). Nie róbmy tematu-śmietnika, ok?

Incognito sugeruję by twoja niechęc [nie powiem nienawiść lub wrogość choć ty dobrze wiesz jak daleko to dochodzi ;)]
wobec radia Maryja nie kazała ci rozporzadzać tematem wedlug swego upodobania i manipulowac

polityka jak najbardziej jest wpisana w ten temat
gdyz wiele osób zarzuca to radiu Maryja i ojcowi Rydzykowi
o to ,że np wspiera jakąs opcję polityczna
że radio Maryja jest radiem upolitycznionym przez to

Tomu
Cytuj:
Pomyliłem się - jedna opcja polityczna (i to też iluzorycznie, bo łączy ich tylko to, że chcą utrzymać się przy korycie... - bo od kiedy ideowo Samoobronie jest blisko do PiSu Question).
Żadne katolickie medium nie powinno być tubą jednej tylko opcji politycznej. Jednego ugrupowania tym bardziej.

więc jednak przyznajesz to co pewne osoby przyznac nie moga
oj myndlacie się w tych swoich zarzutach
ech
jedna opcja polityczna = kilka partii
to może wy boicie sie PZPR-u ?
spokojnie mamy liberalizm [ błech :x ]
choc kto tam wie..w zasadzie rzadzili jeszcze niedawno dalej komuniści po przefarbieniu...
teraz im Lepper robi jako Marszałek takie same numery jak oni swoim swego czasu wrogim partiom pewnym [wiadomo o co chodzi ;)]

Stefan
Cytuj:
I o to właśnie chodzi, Meritusie !
O to, że katolickie radio nie ma popierać ŻADNEJ partii politycznej i w ogóle nie mieszać się do polityki ! I tego w imieniu wszystkich katlików życzę Radiu Maryja !

gdybyscie czasem słuchali w odpowiednich momentach radio Maryja to byście wiedzieli, iż ojciec Rydzyk wyraźnie zaznacza na antenie radia, iż nie propaguje żadnej partii
wręcz miał pewne obiekcje kiedyś co do tego,ze partie pewne wykorzystują [pewne osoby] ich jako dźwignie do polityki
i ubolewał nad tym na antenie radia Maryja

i to padło raczej w momencie gdy sa rozmowy takie [w nocy po 12:00 było lub wieczorem chyba] kiedy sa słuchacze ci najchętniej słuchajacy-smietanka
takze takie bleblanie i wyrzucanie jest nie na miejscu
radio odgranicza się od polityki tak samo jak KK
ale wymóg by wszystko było etycznie prowadzone odnosi się do wszystkich dziedzin zycia
a to,ze niektórych to boli bardzo i sie boja prawdy...
życie publiczne tez wymaga etyki
ale to pewnym osobom jest nie na ręke

meritus
Cytuj:
Moim zdaniem krytyka Radia Maryja jest często raczej krytyką jakiegoś wypaczonego obrazu Radia Maryja. Przypomina też czasem u niektórych rodzaj obsesji, ponieważ można zauważyć, że od listopada z krótkimi przerwami trwa nieustanny jazgot wokół Radia Maryja. Cichnie tylko na chwilę, jak się jakaś katastrofa jest, święta lub awantura w Sejmie.

może meritusie boja się szczególnie wtedy gniewu Bozego
bo wiedza, że kłamia
wiedza, że są złośliwi
wiedza, ze niszcza przez to KK
ale jakos nie przeszzkadza to im by wrócic co jakis czas "skopac" księzy którzy naprawde w naszych czasach sa misjonarzami i nie boja sie iść do ludzi z Chrystusem tak jak pewien mam nadzieje margines katolików...

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Cz lut 16, 2006 18:38

Mieszku, napisałem w swoim poście aby się powstrzymać od dyskusji na polityczne tematy nie mające bezpośrednio związku z Radiem Maryja, bo w tym kierunku zaczęła iść rozmowa.
Nie pisz proszę tak jakby Radio Maryja było tożsame z Kościołem Katolickim, bo tak nie jest.

Cz lut 16, 2006 18:46
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 180  Następna strona