Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 20:51

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 180  Następna strona
 Radio Maryja. 
Autor Wiadomość

Belizariuszu, albo dawaj jakieś dowody na poparcie swoich tez o kradzieżach itp., albo powstrzymaj się od spekulacji - w innym wypadku będą to zwykłe oszczerstwa.

So lut 18, 2006 22:20

jak na rzie to tu tylko padają ... niedomówienia [powiedzmy]

RM głosi Chrystusa jak głosili go pierwsi chrześcijanie
i ci tak samo sie borykali jak wiemy z walkami wewnętrznymi
"nie mówcie ja jestem Pawła a ja..."
nic sie nie zmieniło

miejmy nadzieję,że dojdą jednak jedni z drugimi do porozumienia
jak nie dojdą to możemy się spodziewać kolejnej schizmy uczynionej dzieki pewnej cywilizacji... :P ;)

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

So lut 18, 2006 22:47

Mieszku, pierwsi chrześcijanie nie głosili Ewangelii przeplatając ją hasłami politycznymi i spiskowymi teoriami dziejów.

So lut 18, 2006 22:52

no to chyba masz stopery w uszach na to co głosza Żydzi o antysemityźmie
w zasadzie nie wiem czy istnieje jakis lud jeszcze na ziemi który by nie był przez Żydów posądzony o antysemityzm

a spiski istnieja czy się wam to podoba czy nie
czasem wychodza na jaw...
mamy w historii od groma ich
od spisków na zycie jakiegoś króla przez spisek przeciwko hitlerowi chocby
az do spisków antykoscielnych na przyklad ;)

So lut 18, 2006 23:17

A skąd wiesz Incognito, że nie przeplatali hasłami politycznymi?
Jezus nazwał tetrarchę Heroda Antypasa "lisem" (Łk 13,32), św. Jan Chrzciciel upominał go za małżeństwo z żoną swego brata Filipa (za to zginął), św. Piotr wzywał do czci króla (1P 2,17), Jezus przypomniał Piłatowi skąd pochodzi jego władza, faryzeusze czuli się zagrożeni przez Jezusa w swej władzy politycznej. Przykłady są.

A czy Kościół unika haseł politycznych? Moja odpowiedź brzmi: NIE. Ekskomunika jaką rzucił Pius XII na komunistów jest wybitnym przykładem.

Główny problem dotyczy definicji polityki - czy stosuje się definicję klasyczną (stosowaną w nauczaniu przez Kościół), czy całkiem odmienną Webera.

So lut 18, 2006 23:27

KK zawsze odnosił się do wszystkigo co było niemoralne
a polityka dzięki pewnej cywilizacji nazwijmy ją bizantyńska :P
jest wybitnie nietyczna

wiec nie dziwcie się, że RM dobiera się w imieniu KK do takich kwiatków

So lut 18, 2006 23:39

wiec nie dziwcie się, że RM dobiera się w imieniu KK do takich kwiatków

Dziwimy się, bo nikt RM nie dał prawa do wypowiadania się w imieniu całego Kościoła.

Cytuj:

Spiski z samej definicji są tajne więc, jeżeli ktoś głosi, że jest jakiś spisek to są dwie możliwości:

1). Ma dostęp do jakiś tajnych informacji, świadczącej o istnieniu spisku
2). Ma manię teorii spiskowych i są one jedynie wytworem jego manii prześladowczej, lub prowadzonej propagandy ideologicznej

Jeżeli druga wersja jest nieprawdziwa to podaj jakieś konkretne dowody (nie ideologiczne hasła) na poparcie tej spiskowej tezy.

N lut 19, 2006 0:40

Dziwimy się, bo nikt RM nie dał prawa do wypowiadania się w imieniu całego Kościoła

Tzn? Ma się wogóle nie wypowiadać, choć jest rozgłośnią katolicką?

N lut 19, 2006 0:42
No dobra.....by delikatne sumienia nie czuły sie urażone. Zmieniam słowo "ukradł", na "przywłaszczył".
Rzeczywiście kradzxież jest karalna...natomiast przywłaszczenie za zgodą ofiarodawców nie jest karalna.
Ci którzy dali na stocznie tak bezgranicznie ufaja Zawsze Dyrektorowi, ze nie upomna sie o swoje pieniadze.
Ze strony prawnej nie jest to wiec przestępstwo....jeżeli jednak chodzi o moralnośc to budzi taki czyn ogromne watpliwosci.
Najbardziej w tym wszystkim jest podejrzana tajność......skoro ofiatrodawcy sie nie upominja, skoro kasa idzie na szczytne cele. To po co ta tajnośc? Dlaczego Pan Rydzyk nie potrafi powiedziec prosdto w oczy "zebrałem tyle i tyle, a teraz wykorzystuje te środki nato i tamto".
Przeciez to nie sa pieniadze zarobione na jakims interesie.....to dobrowolna ofiara wielu ludzi. Ci ludzie winni być dokładnie powiadomieni na co poszła ich ofiara.
Cała ta tajemnica budzi ogromne watpliwości co do uczciwych zamiarów Pana Rydzyka....i to w dodatku jest osoba, która pluje na Owsiaka, a ten sie rozlicza i niczego nie kryje....

N lut 19, 2006 8:10

RM głosi Chrystusa jak głosili go pierwsi chrześcijanie

Nie kojarzę, aby pierwsi chrześcijanie wzywali do nienawiści przeciwko komukolwiek. Nie mówiąc o tym, co napisał Incognito.

Mieszek napisał(a):
no to chyba masz stopery w uszach na to co głosza Żydzi o antysemityźmie

Mówimy o chrześcijanach.

Mieszek napisał(a):
czasem wychodza na jaw...

Mieszku, powtarzam po raz enty: nie utożsamiaj ataków na RM z atakami na Kościół :!: Wielu ludzi - w tym ja - jest wierzący, ale nie podoba im się to w jaki sposób RM jest kierowane i co lansuje się niekiedy na antenie tego radia.

Schizma może być - o ile Rydzyk wypowie posłuszeństwo biskupom. Ja jednak myślę, że on otwarcie tego nie zrobi. Bo jednak wtedy pewnie spora część jego słuchaczy (tj. utrzymujących go) po prostu przestałaby go popierać.

meritus napisał(a):
św. Jan Chrzciciel upominał go za małżeństwo z żoną swego brata Filipa (za to zginął)

No to Rydzyk może się wykazać - Dorn jest Żydem, niedawno miał już kolejny ślub... Jest pole do poPiSu :) Ale jakoś nie widzę, żeby ojciec dyrektor spieszył się nawracać ludzi, którzy wspierają go. Czyżby tendencyjność :?: Właśny interes ważniejszy :?:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N lut 19, 2006 8:47
Zobacz profil WWW

Wiem z historii wczesnego chrześcijaństwa. Przykłady które podałeś to nie hasła polityczne tylko epitet na człowieka który chciał Jezusa zabić (takie to hasło polityczne jak określanie Żydów plemieniem żmijowym), upomnienie św. Jana Chrzciciela wynikało z chrześcijańskiej teologii moralnej (to, że dotyczyło władcy nie czyni z niego hasła politycznego), uwaga św. Piotra odnośnie króla była nauką społeczną ("13 Bądźcie poddani każdej ludzkiej zwierzchności ze względu na Pana: czy to królowi jako mającemu władzę, 14 czy to namiestnikom jako przez niego posłanym celem karania złoczyńców, udzielania zaś pochwały tym, którzy dobrze czynią") - papież Benedykt XVI mówił o tym jaka jest różnica między nauką społeczną Kościoła a mieszaniem się do polityki i czemu pierwsze jest dobre, a drugie nie - więc weź sobie jego słowa do serca, albo nie udawaj, że nie rozumiesz tej zasady. Wypowiedź Jezusa do Piłata była odpowiedzią na słowa tego drugiego i nastąpiła w prywatnej rozmowie, nie była więc hasłem politycznym. A to jak się czuli faryzeusze niczego nie dowodzi, bo mówimy o chrześcijanach.
Udowodniłem, że Mieszek nie ma racji mówiąc, że RM głosi Chrystusa tak jak pierwsi chrześcijanie, także proszę o nie wracanie do tych przykładów i nie robienia offtopicu - one miały tylko posłużyć pokazaniu czegoś, nie być celem dyskusji.

Odnośnie Twojego ostatniego pytania, Meritusie, nie widzisz różnicy między "wypowiadanie się katolików" a "wypowiadanie się w iminiu Kościoła katolickiego? Bo piszesz tak jakbyś nie widział.

N lut 19, 2006 9:19

Posty przeniesione z tematu "Pisma katolickie"
Alus napisał(a):
Zauważyłam dość charakterystyczną cechę pojawiającą się nagminnie w wypowiedziach zwolenników RM i o. Rydzyka - posługiwanie się słowem "nienawiść".
Każda uwaga, krytyka, odniesienie kwalifikowane jest z miejsca jako nienawiść - z czego to wynika? - nieznajomości głębszego znaczenia tego pojęcia czy jest to retrospekcja własnych uczuć, odniesień?.
Przekładając na życie codzienne - rodzice zwracają dzieciom uwagę, wskazują , krytykują ich naganne zachowania - miłość dyktuje takie zachowanie czy nienawiść???

stern napisał(a):
Alus napisał(a):
Zauważyłam dość charakterystyczną cechę pojawiającą się nagminnie w wypowiedziach zwolenników RM i o. Rydzyka - posługiwanie się słowem "nienawiść".
Każda uwaga, krytyka, odniesienie kwalifikowane jest z miejsca jako nienawiść - z czego to wynika? - nieznajomości głębszego znaczenia tego pojęcia czy jest to retrospekcja własnych uczuć, odniesień?.

wydaje mi się, że RM stosuje nagminnie tego typu retorykę (tzn. tak mi wynika z kilkudniowego słuchania), tzn. "jak oni nas atakują, ile oni nam zarzucają, jak oni nas szkalują" itd itd.

Mam wrażenie, że wpajanie sluchaczom syndromu zagrożonej twierdzy, musi prowadzić do silnie negatywnych uczuć do tych innych.

ToMu napisał(a):
Dokładnie. Jak się ludziom nawkłada do łbów, że wszyscy inni - bez względu na to, co mówią - chcą dla nich i dla całego świata źle, to właśnie tak się ludzie zachowują.

Notabene - nie świadczy to o bezmyślności takich ludzi :?:

Paschalis napisał(a):
Cytuj:
Dokładnie. Jak się ludziom nawkłada do łbów, że wszyscy inni - bez względu na to, co mówią - chcą dla nich i dla całego świata źle, to właśnie tak się ludzie zachowują.

Tak jest z każdą ideologią. Nie może ona istnieć bez wyraźnego "wroga", wobec którego możnaby się ustosunkować.

Mieszek napisał(a):
SWDDominika
Cytuj:
Przepraszam mieszku, zielona mrowka mnie zmylila. Sugerowales by rozmawiac o niby kaytolickich pismach, a rozmawialiscie o katolickim radio.

no cóż SWDDominiko niektórzy uważają zapewne, że to radio głosi również coś zboczonego [dla nich]
nie zabardzo wiem jednak co by to mogło być :P
[no dobra rozumie mniejwięcej o co im chodzi ;)-po prostu nie lubią za bardzo katolików a inni nie lubią tych "co wszyscy" nie lubią jescze inni nie chą iść pod prąd bo maja interesy lub sie boją a inni ...]
i czy traktują jako prawdziwe i najrzetelniejsze wypowiedzi radia jako te które padają z ust dzwoniących do niego "na antenę"
czy może dla nich zboczona jest katecheza głosząca jawnie Chrystusa i potęgę prawdziwej Miłości Bożej

PS
jak widac z powyższych postów temat niesłychanie radia Maryja jest na czasie
wciąż panuje moda na niszczenie myśli katolickiej
nic sie nie zmieniło
wstyd tylko, ze ludzie nadal nie wiedzą któredy iść do Boga
czy pokojem czy nienawiścią
czy budowaniem na Miłosci i rozmowach o tym co dobre

czy po prostu tylko mącic i wyrzucać, pluć a nuż coś zostanie z klamstw i spowoduje upadek Kościoła a wtedy pójdzie już jak po masle
bo "mamy plan" własnych interesów i swojego ja a "oni" tylko przeszkadzaja...

SWD Dominika napisał(a):
Cytuj:
Tak jest z każdą ideologią. Nie może ona istnieć bez wyraźnego "wroga", wobec którego możnaby się ustosunkować.
"Inni", "cały świat", "oni" to jak dla mnie mało wyraźne określenie wroga, za to do RM "wróg" pasuje jak ulał.

SWD Dominika napisał(a):
Cytuj:
no cóż SWDDominiko niektórzy uważają zapewne, że to radio głosi również coś zboczonego [dla nich]
A czgo można się spodziewać po ludziach dla których sposób pobierania dziesięciny jest wystarczającym powodem do schizmy? ;)

Paschalis napisał(a):
Mieszek napisał(a):
czy traktują jako prawdziwe i najrzetelniejsze wypowiedzi radia jako te które padają z ust dzwoniących do niego "na antenę"

Raczej pełną aprobaty reakcję prowadzących duchownych i zaproszonych gości nawet wobec wypowiedzi, których jedyną cechą jest stwierdzeniee, że "Balcerowicz to złodziej", albo, że "Hanna Gronkiewicz-Waltz to Żydówka". Jeżeli takie wypowiedzi spotykają się z pozdrowieniem "Serdeczne Bóg Zapłać" ze strony kapłana to budzi to niepokiój o wiernośc Chrystusowej Ewangelii miłości.

Cytuj:
czy może dla nich zboczona jest katecheza głosząca jawnie Chrystusa i potęgę prawdziwej Miłości Bożej

Nie. Raczej objawy tejże "miłości" w obelgach pod adresem takich wybitnych przedstawicieli naszego narodu jak: Jan Nowak Jeziorański, Czesław Miłosz, ks. Józef Tischner, czy Lech Wałęsa. O stosunku do zwykłych obywateli którzy ośmielili się mieć inne poglądy niue wspomnę.

I w sposobie wcielania jej w życie w dzieleniu katolików i Polaków na lepszych i gorszych, w zależności od zgodności ich poglądów z poglądami Ojca Dyrektora (nie Jezusa Chrystusa, niestety).

Cytuj:
jak widac z powyższych postów temat niesłychanie radia Maryja jest na czasie
wciąż panuje moda na niszczenie myśli katolickiej

Cytuj:
czy po prostu tylko mącic i wyrzucać, pluć a nuż coś zostanie z klamstw i spowoduje upadek Kościoła a wtedy pójdzie już jak po masle
bo "mamy plan" własnych interesów i swojego ja a "oni" tylko przeszkadzaja...

Ta wypowiedź jest doskonałym przykładem teorii spiskowych uprawianych przez zwolenników RM, objawiiającej się w zarzucaniu każej osobie krytykującej Radio, niecnych celów i anty-kościelnych spisków. W najlepszym razie, tłumaczone amatorską psychologią na odległość, zarzuty o rzekomej słabości krytykujących do podążania za liberalnym prądem, powodująca podświadomą nienawiść do "katolickiego" RM.

Jest to metoda stara jak świat: nie umiesz odpowiedzieć kontrargumentem na konkretne zarzuty, zdeprecjonuj wartość tego, który je stawia. Dlatego też zamiast kontrargumentu na poprzednie krytyczne argumenty wobec działalności RM, raczysz nas zarzutami niecnych zamiarów i amatorską psychologią rzekomych resentymentów, autorów tejże krytyki.

Mieszek napisał(a):
Cytuj:
"Hanna Gronkiewicz-Waltz to Żydówka"

rozumie,że nalezysz paschalis do grupy osób które twierdzą, iż słowo Żyd to szykana wobec Żydów
tak więc powiedzenie, że ktos jest Żydem to jest obraza...
:hahaha:

Cytuj:
Ta wypowiedź jest doskonałym przykładem teorii spiskowych uprawianych przez zwolenników RM, objawiiającej się w zarzucaniu każej osobie krytykującej Radio, niecnych celów i anty-kościelnych spisków. W najlepszym razie, tłumaczone amatorską psychologią na odległość, zarzuty o rzekomej słabości krytykujących do podążania za liberalnym prądem, powodująca podświadomą nienawiść do "katolickiego" RM.

Jest to metoda stara jak świat: nie umiesz odpowiedzieć kontrargumentem na konkretne zarzuty, zdeprecjonuj wartość tego, który je stawia. Dlatego też zamiast kontrargumentu na poprzednie krytyczne argumenty wobec działalności RM, raczysz nas zarzutami niecnych zamiarów i amatorską psychologią rzekomych resentymentów, autorów tejże krytyki.

jeżeli ty nie potrafisz dojżeć czyjeś złośliwości i prób wybicia do nogi Polaków to twój problem
nie mało jest dowodów historycznych :rozbiory?[i to az trzy]
jak myślisz dlaczego Polacy wtedy nie potrafili odeprzeć ataku?
powiem ci ,bo byli wśród nich tacy jak ty
na każde działanie zakładali kaganiec i wprowadzali w ruch...hamulce

no tak ale plany rozbiorów Polski to nie była teoria spiskowa...tylko praktyka spiskowców...

Mieszek napisał(a):

strona Milosza
http://www.milosz.pl/w_cdf.php
z wierszem o którym pisze meritus

a tu kto to był Giordano Bruno...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Giordano_Bruno

proszę jednak ciągnąć temat katolickich pism ;)

w wierszu meritusie raczej o religie moim zdaniem chodzi nie o narodowość i patriotyzm
z tego co pisze "wiki" na ten temat to własnie wynika
Bruno Giordano był heretykiem i został upamiętniony przez Miłosza zapewne za jego pseudonaukowe podejście
tak to bywa gdy antykatolicy pisza o głupocie katolików i braniu wszystkiego na wiarę a sami propaguja osoby które fizolofuja tak, ze im sie nogi odrywaja od ziemi i lewituja...gdzies w kosmosie odwiedzajac ludki z matplanety :P:P:P

jak daleko to wszystko zaszło wskazuja filmy bardzo modne science fiction a takze sekty oczekujace przylotu ufoludków
wszystko juz graniczy z wiara a nie nauka
a osoby zajmujace sie tymi zjawiskami często bardzo sa chorymi psychicznie osobami

stern napisał(a):
Mieszek napisał(a):
nie zabardzo wiem jednak co by to mogło być :P

porównaj poranne i wieczorne audycje Radia eM i Radia Maryja.

Jako przykład: w zeszłym tygodniu bodajże w środę, ksiądz prowadzący audycje odczytał list jakiegoś młodzieńca, którego motywem przewodnim było: "szkaluja mnie bo słucham RM, a to przecież takie cudowne radio".

I przeszkadza mi własnie ta retoryka, nie całe radio. Być może mój pech polega na tym i być może słyszę ją tak często, dlatego, że nie słucham stale RM ale własnia radia eM, gdzie nikt nie jest zagrożony, a audycje są nader ciekawe. <reklama> polecam ;) </reklama>

Paschalis napisał(a):
Mieszek napisał(a):
rozumie,że nalezysz paschalis do grupy osób które twierdzą, iż słowo Żyd to szykana wobec Żydów
tak więc powiedzenie, że ktos jest Żydem to jest obraza...

Nie raczej do grupy osób, które:

a). Nie zgadzają się na używaniu argumentu o "zydowstwie" jako zarzutu wobec innych

b). Nie popierają osobliwych, pseudonaukowych poglądów (wyznawanych niestety również przez ciebie) o przynależności do, wielce zasłużonego, narodu żydowskiego, na podstawie samego faktu ślubu z przedstawicielem tegóż narodu. Jest to absolutny fenomen, jako że powszechnie wiadomo, że przynależność etniczna nie jest "przejmowana" od małżonka, podobnie jak tożsamość religijna, która wcale nie musi ulec zmianie. Tak jak w przypadku pani Waltz, która, o czym pseudonaukowcy raczyli pamiętać, jest wierzącą katoliczką.

Ale, co tam zdrowy rozsądek: Żydówka jedna i tyle!

Meritus napisał(a):
Co do Miłosza, wybitnym poetą był.

Szkoda, że tego nie potrafią w RM przyznać.

ToMu napisał(a):
Paschalis napisał(a):
a). Nie zgadzają się na używaniu argumentu o "zydowstwie" jako zarzutu wobec innych

Oczywiście :) Przecież to jest dyskryminacja, która właśnie w kontekście traktowania ludzi jako "gorszych" pojawiała się na antenie RM.

N lut 19, 2006 9:31

Udowodniłem, że Mieszek nie ma racji mówiąc, że RM głosi Chrystusa tak jak pierwsi chrześcijanie

Tu nie ma co udowadniać :) Jest to dość oczywiste :)

To, że katolik coś mówi - nie znaczy, że to jest pogląd Kościoła. Jak powiem, że papież jest (za przeproszeniem) głupi - czy oznacza to, że Kościół za takowego uważa papieża :?: Nie.
Zastosuj to do wypowiedzi na antenie RM.

N lut 19, 2006 9:32
Zobacz profil WWW

Tzn? Ma się wogóle nie wypowiadać, choć jest rozgłośnią katolicką?

Ma się wypowiadać z szacunkiem dla innych jaki powinien okazywać bliźniemu każdy chrześcijanin i w swoim imieniu, a nie w imieniu całego KK.

N lut 19, 2006 14:10

Nawet media zagraniczne zaczynają interesować się osobą o. Rydzyka

http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html? ... &_ticrsn=5

N lut 19, 2006 15:44
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 180  Następna strona