Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 20:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 246 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17  Następna strona
 W co wierzysz ? 
Autor Wiadomość

może wróćmy do dyskusji na temat ww testu??????? :D
Cytuj:
Tu nie tyle chodzi o to, że ateizm, buddyzm, pogaństwo itd. są w teście ze sobą powiązane ale o to, że często buddysta ma podobne poglądy na wiele spraw jak ateista ( w teorii buddyzm jest religią ateistyczną) i poganin.

tylko dzwine jest to, ze np. może jednocześnie w 100% zgadzać się z KK oraz z prawosławiem, bo to się wylkucza :o chociażby kwestia celibatu księży itp. (o którą nikt w teście nie pyta) KK jasno wyklucza, prawosławnym kapłanom wolno mieć własne rodziny(przynajmniej niektórym) wiadomo, że pewne religie sa powiązane, ale nie aż tak bardzo jak wynika z przedstawionych wyzej wyników
pozdrawiam :biggrin: :biggrin:

Pn lut 20, 2006 19:46
Zobacz profil WWW

Katarina zgadza się ze soba bo się pytaja o takie sprawy które są spójne
to tak jakbym zadał pytanie czy pijesz wodę :P
w ilu religiach i wśród ateistów znajdzie sie osób które piją wodę
i to ma byc obiektywne spojrzenie na sprawe...
żaden religioznawca tego nie pisał ale hobbysta manipulantologikokolog :P

:mrgreen:

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Pn lut 20, 2006 21:10

Czyli, Mieszku, chodzi Ci o wnikliwość pytań :?: Zgodzę się :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn lut 20, 2006 21:11
Zobacz profil WWW
Fakt, pytanie te pytają o w miarę podstawowe zagadnienia wielu religii i nie wgłębiają się w szczegóły.

Wt lut 21, 2006 12:22

Rzeczy typu 'celibat słuszny czy nie' nie mają nic wspólnego z wiarą, a jedynie z organizacją danej religii, więc się o nie nie pytano. Widocznie katolicy z prawosławnymi nie zgadzają się tylko w jakiś bzdurach, a podstawe wiary mają tą samą, i dlatego wyszło, że katolik zgadza się w 100% z prawosławnym itd.
Nie rozumiem waszego oburzenia, "bo ja jestem katolikiem, a wyszło mi że jestem świadkiem Jehowy" - widocznie tak samo zgadzacie się z katolicyzmem jak i inną religią, i koniec, kropka. Niech da wam to troche do myślenia - że katolicyzm nie jest wcale najwspanialszy na świecie, i równie dobrze moglibyście wybrać inną religię.
Poza tym wiadomo że wiele religii cenią sobie pokój czy wolność (czasem to tylko taka przykrywka, ale to inna sprawa)- dlatego odpowiadając na te pytania dawaliście sobie po kilkanaście procent zgodności z daną religią... Mam katolicyzm i prawosławie na ostatnim miejscu? Bo nie jestem pewny...

Wt lut 21, 2006 17:00
nie wierzę w nic, wszak wiara jest irracjonalna i wypacza realny model rzeczywistości

Wt lut 21, 2006 18:52

nie wierzę w nic, wszak wiara jest irracjonalna i wypacza realny model rzeczywistości

A czy istnieje wogóle coś takiego jak rzeczywistość? Raczej jest to tylko założenie określając zbiór ludzkich wyobrażeń świata materialnego, umotywowane obserwacją i badaniem tego świata za pomocą zmysłów i rozumu ludzkiego. Z pewnością rzeczywistość nie jest jedna, a to co nią określamy może mieć znacznie szersze odniesienie lub nawet nie istnieć jeśliby zderzyć, to z czymś co także istnieje, a czego człowiek już nie potrafi określić.

Jezus Chrystus

Wt lut 21, 2006 19:13
"Ten świat" to właśnie rzeczywistość, czyli wszystko co istnieje. Rzeczywistość jest jedna, skąd absurdalne wnioski że może ich być więcej?

Wt lut 21, 2006 19:20

Mylisz odbior rzeczywistosci i jego potencjalne niedoskonalosci z samą rzeczywistoscią, podobnie jak uznajesz elementy psychiki ludzkiej, takie jak wyobrazenia, fantazje jako swiadczace o istnieniu innych rzeczywistosci, a one są tylko wynikiem przetworzenia informacji nt tej jedynej, otaczajacej nas rzeczywistosci. Nalezy rozroniac konstrukcje psychiczne podmiotu oceniajacego od swiata zewnetrznego, ktory on postrzega, jezeli tego nie robisz jestes na poziomie dziecka, bowiem w okresie dzieciecym człowiek uczy sie rozrozniac swoje ja i swiat zewnetrzny.

Wt lut 21, 2006 19:29

PRZYPOMINAM, że w świetle nauki KK Świadkowie Jechowy to sekta, a nie religia!!!! a pytanie o celibat księży wcale nie jest bzdurą, tak samo bzdurą mogłoby być pytanie o skaramenty, które z tego co pamiętam sięnie poajwiło :o Jestem prawie pewna, że testu tego nie napisał wykształcony teolog...

Wt lut 21, 2006 21:17
Zobacz profil WWW
"Wykształcony teolog"?! To wyrażenie kojarzy mi się z tlenem...

Wt lut 21, 2006 21:20

"Wykształcony teolog"?! To wyrażenie kojarzy mi się z tlenem...

przepraszam ale nie bardzo rozumiem ??????? :D

Wt lut 21, 2006 21:28
Zobacz profil WWW

Wt lut 21, 2006 21:30

albo jestem strasznie głupia albo dalej nie rozumiem... :o albo jedno i drugie :D ;) możesz to wyjaśnić to szerzej aby moje nieliczne już szare komórki połaczyły to w jednąspójną i logiczną całość????
będę wdzięczna 8)

Wt lut 21, 2006 21:39
Zobacz profil WWW

Wt lut 21, 2006 21:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 246 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17  Następna strona