| Autor |
Wiadomość |
|
Margot
|
Wielkie dzięki za naprowadzenie  pomyślałam,poszukałam i...mam 
_________________ Zło,dobrem zwyciężaj...
|
| Wt lut 21, 2006 21:38 |
|
|
|
 |
|
Stefan
|
 Re: Salome
goostaf napisał(a): Znalazłem jeszcze jedno powiązanie [cytuję moją odpowiedź]: Salome była wnuczką kuzynki Heroda Antypasa: Salome (ciotka) siostra Heroda I Wielkiego, żona Kostobara ↓ Berenike (kuzynka) żona Arystobula, przyrodniego brata Heroda Antypasa ↓ Herodiada (żona i jednocześnie bratanica) ↓ Salome
Jeśli źle wykoncypowałem to mnie naprostujcie. Myślę, że Stefan nie omieszka tego zrobić...
Witaj, Goostafie !
Nie omieszkam  , ale ... nic nie pozostało do 'wyprostowania'. Masz absolutną rację !
Takie powiązanie rodzinne, które podajesz, potwierdza Józef Flawiusz (Antiq 15.7.9 i n.)
Ale - kontynuując podtrzymany przez Ciebie wątek - było jeszcze więcej tych związków
Salome (kiedy dorosła) została bratową Heroda Antypasa (jako żona Filipa tetrachy Trachonitis etc.), o czym Czcigodny Saxon wspomniał, podając właściwe odpowiedzi.
Dzieci nie mieli. Kiedy umarł (r.34), Salome wyszła za Arystobulosa, syna Heroda króla Chalkis. (por. Flav., Antiq. 18.5.1)
Antypas był zatem bratem jej pierwszego męża, a potem - bratem dziadka jej drugiego męża
Co oczywiście oznacza, że - podobnie jak wyżej - jej pierwszy mąż i dziadek jej drugiego męża byli braćmi. Uffff !
Wyglądało to mniej więcej tak :
Arystobulos,
przyrodni brata Heroda Antypasa, przyrodni brat tetrarchy Filipa (pierwszego męża SALOME), rodzony ojciec Herodiady (matki SALOME)
↓
Herod król Chalkis
↓
Arystobulos ----- drugi mąż SALOME, zwany czasem Arystobulosem VI (panował w greckim Chalkis od r. 52 lub 57 do r. 92)
_________________ Prawda ? Cóż to jest prawda ?
/ Piłat /
|
| Wt lut 21, 2006 23:15 |
|
 |
|
goostaf
|
 Salome
Ach, jaka to była kochająca się rodzina!
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
| Śr lut 22, 2006 7:11 |
|
|
|
 |
|
saxon
|
Nieoficjalne wyniki Tury IV - Etapu II
zostały już podane - czas zgłaszania pomyłek, uwag i reklamacji upływa w czwartek o godz. 23:00
I rzeczywiście - w odpowiedziach zamiast:
Lb 19,19-21
powinno być:
Pwt 19,19-21
Pozdrawiam 
|
| Śr lut 22, 2006 10:52 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Stefan napisał(a): Salome (kiedy dorosła) została bratową Heroda Antypasa (jako żona Filipa tetrachy Trachonitis etc.), o czym Czcigodny Saxon wspomniał, podając właściwe odpowiedzi. (...) Antypas był zatem bratem jej pierwszego męża, a potem - bratem dziadka jej drugiego męża Co oczywiście oznacza, że - podobnie jak wyżej - jej pierwszy mąż i dziadek jej drugiego męża byli braćmi. Uffff !
Stefan, rozbawiłeś mnie nieźle  Przyznaję, że kiedy próbbowałam rysować to drzewo, żartowałam, że brakuje tylko tego, żeby Salome wyszła za brata Heroda  Nie przypuszczałam, że faktycznie tak było
A swoją drogą- może spróbujesz narysować to drzewko w całości ?
A w ogóle fajnie, że nas przybywa na rekolekcjach
viewtopic.php?t=6615
|
| Śr lut 22, 2006 19:03 |
|
|
|
 |
|
Stefan
|
baranek napisał(a): Stefan, rozbawiłeś mnie nieźle. Przyznaję, że kiedy próbbowałam rysować to drzewo, żartowałam, że brakuje tylko tego, żeby Salome wyszła za brata Heroda Nie przypuszczałam, że faktycznie tak było
Baranku !
Skoro Ci się podoba (mnie też !) saga rodu Herodów
to jeszcze lepiej brzmią powiązania nie Antypasa z Salome, ale Herodiady z Salome. Są to zresztą (niebezpieczne) związki, które zmieniały się w miarę upływu czasu.
Zatem ze specjalną dedykacją dla Ciebie ... :
W 28 r. Herodiada była żoną swojego stryja,
zaś Salome jej i jego córką (ściślej : córką jego - i jego bratanicy)
W 34 r. Herodiada była żoną swojego drugiego stryja,
zaś Salome była jednocześnie jej córką i szwagierką,
a przy tym bratową swojego ojca i bratową swojego ojczyma
(czyli jeszcze inaczej : i bratową, i bratanicą swojego ojczyma)
W 36 r. (?) Herodiada była nadal drugą żoną swojego drugiego stryja,
zaś Salome - żoną bratanka swojej matki,
a przy tym : żoną wnuka brata swojego ojca
oraz żoną wnuka brata swojego ojczyma (który parę lat temu był również jej szwagrem)
Południowoamerykańskie nowele wysiadają, czyż nie ? 
/ Piłat /
|
| Śr lut 22, 2006 20:48 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Ja to jednak poproszę graficznie  ( w formie drzewka ... to duszy biologa bliższe  )
|
| Śr lut 22, 2006 20:56 |
|
 |
|
Stefan
|
Ależ, Moja Droga, to nie byłoby genealogiczne drzewko, tylko genealogiczny las.
" Myśl moja tam ucieka, gdzie jednym zamachem Trzy drzewa w jeden wykrot i jeden konarów Wał podłużny spiętrzone na równi moczarów Leżą, jeszcze wichrowym oszumiałe strachem ..."
(K.Przerwa-Tetmajer)
Ot, taki to rysunek ... 
/ Piłat /
|
| Śr lut 22, 2006 21:46 |
|
 |
|
saxon
|
a w uproszczeniu:
Pozdrawiam 
|
| Cz lut 23, 2006 8:36 |
|
 |
|
karher
|
haaa!!! to moje wersja rysunku była uproszczona nieco  )))))))))
|
| Cz lut 23, 2006 8:41 |
|
 |
|
sachmett
|
dobrze że kończą się te długaśne tury
zwierzaki oplotkowane i cisza....
_________________ Synuś już jest z nami:)
|
| Pt lut 24, 2006 17:11 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ja zawsze utrudniam sobie życie ..  Ale czy to mają być konkretne wersy, czy starczy nazwa księgi i rozdział ?
|
| Pt lut 24, 2006 17:20 |
|
 |
|
elka
|
starczy to jest uwiąd  :P
a to, że sobie utrudniasz, to dało sie zauważyc  :D skoro lubisz...
myślę jednak, że nie wystarczy sama nazwa księgi  zresztą jak znasz księgę, rozdział, to co za problem podać wersy? 
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
| Pt lut 24, 2006 17:33 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
elka napisał(a): zresztą jak znasz księgę, rozdział, to co za problem podać wersy? 
Bo nie wiem, czy te wersy mają obejmować całe wydarzenie, czy tylko nazwę zwierzaka 
|
| Pt lut 24, 2006 18:52 |
|
 |
|
Petitfourmi
|
Uff w końcu przesłałam odpowiedzi...
_________________ ~IERI~OGGI~DOMANI~
|
| Pt lut 24, 2006 19:07 |
|