Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 23, 2025 5:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 POMOCY !! 
Autor Wiadomość

Post POMOCY !!
Mam wielki problem, ja i mój narzeczony podjeliśmy decyzję że pobierzemy się. Na początku zaplanowaliśmy że weźniemy ślub konkordatowy i udaliśmy się 10 miesięcy przed ustaloną datą do Parafi aby uzgodnić wszystko, proszono nas abyśmy do listopada złożyć niezbędne dokument. Ale międzyczasie miałam problemy rodzinne(musiałam wyprowadzić się z domu) które zmusiły mnie do podjęcia decyzji o ślubie cywilnym. W listopadzie udaliśmy się znowu do Parafi aby przedłożyć stosowne dokumenty wraz z aktem ślubu cywilnego, powiedziano nam wtedy żebyśmy przyszli na spisanie protokołu na początku stycznia bo było jeszcze dużo czasu. Na początku stycznia pojawiliśmy się u księdza który dopełnił formalności, ale nie dał nam książeczek na nauki przedmałżeńskie bo stwierdził że zorientuje się gdzie i kiedy odbywają się pre-kana i nas telefonicznie powiadomi. Czekałam na telefon ale nie zadzwonił więc po 6 tygodiach udałam się z powrotem do Parafi aby dowiedzieć się czemu ksiądz niezadzwonił (dowiedziałam się że zapomniał), wyjaśniłam mu że niewiele jest czasu bo niecałe dwa miesiące a nauk jest sporo(5) i tylko dwa razy w miesiącu i dotego ja chodzę do szkoły zaocznie (w każdą sobotę i niedziele) a mój mąż pracuje 7 dni w tygodniu i niemoże brać non stop wolnego bo inaczej straci prace. Zapytałam się więc czy niema możliwości abyśmy odbyli nauki częściowo czyli 3 razy ale ksiądz był nieugienty, wręcz niemiły i powiedział że jeśli niezrobimy wszystkich nauk to nieudzieli nam ślubu, a dotego dodał że żyjemy w ciężkim grzechu bo mieszkamy razem. Pomóżcie co mam robić, jestem już załamana. Pragniemy żyć w wierze jakiej nas wychowano i wychować nasze przyszłe potomstwo na katolików ale jak narazie mamy tylko kłody kładzione pod nogami.

Śr lut 22, 2006 0:21

Tak naprawdę nie bardzo wiem, w której kwestii potrzebujesz rady...

Jeśli chodzi o nauki przedmałżeńskie, to niekoniecznie muszą być takie długie. Wklejam to, co dotyczy akurat Archidiecezji Krakowskiej, jak jest u Ciebie, musisz już zorientować się sama. Lub napisać, skąd jesteś.

Katechezy dla narzeczonych można wybrać spośród trzech zaproponowanych form:
    * Czterotygodniowe katechezy dla narzeczonych - cztery spotkania (co tydzień) po dwie godziny, można wybrać dowolny termin i miejsce według informacji na stronie internetowej Wydziału Duszpasterstwa Rodzin Kurii Metropolitalnej w Krakowie. Nie trzeba wcześniej zgłaszać swego udziału.
    * Dwudniowe katechezy dla narzeczonych - organizowane są w czasie weekendu, w sobotę od 8.30 - 19.00 i w niedzielę od 9.00 - 15.00. Informacje i zapisy: w Wydziale Duszpasterstwa Rodzin Kurii Metropolitalnej w Krakowie. Na Dwudniowe katechezy przyjmowane są tylko zapisane pary narzeczonych.
    * Katechezy dla narzeczonych "dla tych, którzy chcą czegoś więcej" - trwają 12 spotkań co tydzień po trzy godziny, rozpoczynają się zwykle w październiku i w lutym. W czasie tych katechez odbywają się także trzy spotkania w poradni. Katechezy te organizują xx. Jezuici w Krakowie, ul. Kopernika 26.

http://wdr.diecezja.pl/index.php?page=7

Może jeden cały weekend jakoś wygospodarujecie? Wydaje mi się to mimo wszystko najlepszym rozwiązaniem, skoro nie macie czasu na cały cykl innych.

Jakie jeszcze są te problemy? Co do mieszkania razem - rozumiem, że to była tak naprawdę tylko uwaga, tak?

Pozdrawiam :)

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Śr lut 22, 2006 1:12

Post Re: POMOCY !!
agau napisał(a):
Mam wielki problem,

Glowa do gory. Ja przed slubem przerabialem podobny scenariusz. Jak poszlismy do proboszcza to powital nas : "Czego?" Pozniej tylko oplaty za wszystko. Nauki to byla katorga, ale jakos przezylem. Zasugeruj (jak bedzie dalej robili ci problemy ) ze nie ma slubu nie ma kasy. sa pazerni i to zawsze pomaga.

Śr lut 22, 2006 14:35

Post Re: POMOCY !!
k66 napisał(a):
Zasugeruj (jak bedzie dalej robili ci problemy ) ze nie ma slubu nie ma kasy. sa pazerni i to zawsze pomaga.

Nie ma to jak mierzyć wszystkich swoich miarką, co? :D

Śr lut 22, 2006 15:19

Dziękuję Panom za te cenne uwagi i proszę o:
- powstrzymanie się od nieuzasadnionych i krzywdzących uogólnień,
- przejście z ewentualnym dalszym ciągiem tej rozmowy na priv,
- wypowiedzi jedynie tych osób, które naprawdę chcą jakoś agau pomóc, a nie uprawiać prywatną politykę.

niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Śr lut 22, 2006 15:33

Dziękuję Wam że chcecie mi pomóc, nawet niewiecie ile to dla mnie znaczy że są osoby które potrafią zrozumieć innego człowieka.

ps. jestem z Częstochowy

Śr lut 22, 2006 18:24

A możecie wygospodarować weekend na taki kurs? Zanim nie napiszesz, nie chce mi się szukać w Częstochowie, bo a nuż będzie to niepotrzebne. Ale może na przykład przyjedziecie do Krakowa? Niedaleko :) A są na pewno i w pierwszy, i w drugi, i w trzeci weekend marca. Dokładniejsze informacje tu:
http://wdr.diecezja.pl/index.php?page=K ... owe_Krakow
Możesz też zerknąć na te poza Krakowem:
http://wdr.diecezja.pl/index.php?page=K ... niowe_poza

niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Cz lut 23, 2006 2:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]