Autor |
Wiadomość |
Kamyk
|
Ja w stworzeniue świata i życia widze palec Boga - bo to jest zbyt poukładane i zbyt skomplikowane, by mogło powstać z przypadku
|
N lut 26, 2006 8:32 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
W jakimś programie słyszałem kiedyś takie porównanie, dokonane przez jakiegoś tam naukowca:
"Prawdopodobieństwo, że przypadkowo powstałby taki jak nasz świat i zaczęłoby istnieć na nim życie, jest równe podobieństwu, że huragan przelatujący przez złomowisko skleci ze złomu Boeinga 747".

_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N lut 26, 2006 9:46 |
|
 |
qrczak7
|
Cytuj: "Prawdopodobieństwo, że przypadkowo powstałby taki jak nasz świat i zaczęłoby istnieć na nim życie, jest równe podobieństwu, że huragan przelatujący przez złomowisko skleci ze złomu Boeinga 747". Procesy prowadzące do powstania zupy pierwotnej trwały około 16 miliardów lat. Jej dalsze przemiany w wyniku których powstał świat RNA około 4 miliardów. Reszta tego "poukładanego życia" to dzieło ewolucji. Nie sądzisz, że w tak długim czasie nawet huragan przez czysty przypadek skleciłby boeinga ? ![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif) Cytuj: bo to jest zbyt poukładane i zbyt skomplikowane, by mogło powstać z przypadku
Taka ewolucja, jakie to poukładane ![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif)
_________________ Jestem człowiekiem i jedyne czego mogę być pewny, to świadomość mojego istnienia. Jakakolwiek teza wygłoszona ponadto staje się dogmatem. Nie bądźmy niczego pewni, bo stworzymy kolejną religię.
|
N lut 26, 2006 10:30 |
|
|
|
 |
rafal3006
|
Kamyk napisał(a): Cytuj: Niczego opartego na wierze nie da się ani udowodnić, ani obalić ! trzeba dodać, że nei da sie udowodnić racjonalnie co do tego że życie na ziemie przywieźli kosmici... nie mozna tego wykluczyć racjonalnie, ale powstaje wtedy pytanie, skąd wzięło sie zycie na innej planecie
Niech ci będzie że zycie na innej planecie stworzył Bóg - tego ani ty nie możesz udowodnić, ani ja obalić.
Ty uważsz że Bóg był jest i bedzie.
Ateisci uważają że materia była jest i będzie.
Obie teorie skutkują tym samym - znaną nam rzeczywistością, i żaden smiertelnik nie udowodni kto tu ma rację.
Mnie Bóg nie przeszkadza, może sobie istnieć.
Ja kwestionuje wyłacznie "wieczne piekielne męki" dowodząc, że gdyby Bóg to wymyślił byłby idiotą.
Wniosek:
Piekło i związane z nim "wieczne piekielne męki" nie istnieje, bo Bóg nie może byc idiotą.
|
N lut 26, 2006 10:55 |
|
 |
rafal3006
|
tomeczek napisał(a): to , że masło jest zdrowsze od margaryny już udowodniono.. ale jakoś nie udowodniono, że życie na ziemi powstało bez ingerencji Pana Boga...... nikt nie udowodnił, że Pan Bóg nie miał w tym udziału..... Dlaczego więc mam wątpić w stworzenie świata przez samego Boga w ciągu sześciu dni,, Ja nie wątpię , ja w to głęboko wierzę,,,,, czyż to nie wydaje się piękne " Błogosławieni, którzy nie widzieli a uwierzyli,"
Tomeczek, wróć do tematu.
Ja nie twierdzę, że Bóg nie istnieje - niech będzie że istnieje i nas stworzył  !! Ja też w to wierzę - czy to Ci wystarczy.
Ja kwestionuje wyłacznie idiotczną instytucje piekła twierdząc, że Bóg takiego Badziewia nie mógł wymyślec, zatem ono nie istnieje.
Wypowiedz sie na ten temat:
Ja mogę założyć że piekło istnieje.
Twierdzę jednak że:
karanie człowieka wiecznymi mękami (czytaj do nieskończoności) za złe czyny które popełnił na ziemi i które w skali wieczności trwały nieskończenie krótko jest głupotą
Z czego mozna wywnioskować, że ten który piekło stworzył jest głupcem.
Bóg nie może byc głupcem, zatem piekło nie może istnieć !
|
N lut 26, 2006 11:00 |
|
|
|
 |
ToMu
|
rafal3006 napisał(a): Ja kwestionuje wyłacznie "wieczne piekielne męki" dowodząc, że gdyby Bóg to wymyślił byłby idiotą.
Ale jak ktoś się z tym stwierdzeniem nie zgadza - nie zgodzi się także z Twoim wnioskiem.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
N lut 26, 2006 11:01 |
|
 |
rafal3006
|
ToMu napisał(a): W jakimś programie słyszałem kiedyś takie porównanie, dokonane przez jakiegoś tam naukowca: "Prawdopodobieństwo, że przypadkowo powstałby taki jak nasz świat i zaczęłoby istnieć na nim życie, jest równe podobieństwu, że huragan przelatujący przez złomowisko skleci ze złomu Boeinga 747". 
Tomu ja wierzę w Boga który nas stworzył  !!
Ja kwestionuję wyłacznie idiotyzm piekła i na ten temat się wypowiedz  !!
|
N lut 26, 2006 11:02 |
|
 |
rafal3006
|
ToMu napisał(a): rafal3006 napisał(a): Ja kwestionuje wyłacznie "wieczne piekielne męki" dowodząc, że gdyby Bóg to wymyślił byłby idiotą. Ale jak ktoś się z tym stwierdzeniem nie zgadza - nie zgodzi się także z Twoim wnioskiem.
No to napisz że się nie zgadzasz i uzasadnij dlaczego - tylko o to mi chodzi  !!
Czy nie ma tu żednego odwaznego ?
|
N lut 26, 2006 11:04 |
|
 |
ToMu
|
No więc nie zgadzam się, że Bóg jest idiotą dlatego, że niektórzy ludzie po śmierci idą na potępienie.
|
N lut 26, 2006 11:14 |
|
 |
Kamyk
|
ja tez sie nei zgadzam, bo idea wiecznych męk nie jest dla mnie idiotyczna 
|
N lut 26, 2006 11:51 |
|
 |
tomeczek
|
może zamiast rzucać grochem o ścianę warto spojrzeć na zagadnienie z innej strony,, może warto spytać się samego siebie : A może Bóg istnieje  ??????????
|
N lut 26, 2006 13:01 |
|
 |
qrczak7
|
Normalnie powinienem ci coś teraz napisać o racjonalnych pobudkach, które mna kierują, ale dawno nie spotkałem się z tak dzieciecą, niewinną łatwowiernością. Dobrze tomeczku, spojrzę na sprawę z innej strony ![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif)
_________________ Jestem człowiekiem i jedyne czego mogę być pewny, to świadomość mojego istnienia. Jakakolwiek teza wygłoszona ponadto staje się dogmatem. Nie bądźmy niczego pewni, bo stworzymy kolejną religię.
|
N lut 26, 2006 13:05 |
|
 |
rafal3006
|
ToMu napisał(a): No więc nie zgadzam się, że Bóg jest idiotą dlatego, że niektórzy ludzie po śmierci idą na potępienie.
Tomu, gdzie ja napisałem że Bog jest idiotą ?
Ja napisałem, że "wieczne męki piekielne" to idiotyzm i takiego badziewia Bóg nie mógł stworzyć.
Przypomnę krótko o co mi chodzi:
Są dwa fundamenty wiary Chrześcijańskiej (i chyba nie tylko jej):
I. Istnieje Bóg wszechmocny który wszystko stworzył
II. Isnieje życie wieczne w postaci:
A. Niebo - czyli wieczna szczęśliwość dla ludzi dobrych B. Piekło - czyli wieczne piekielne męki dla ludzi złych
Co ma to wspólnego z tym tematem "Bóg nie istnieje" ?
Jest sprawą kluczową, bo jeśli ktos logicznie myślący dojdzie do wniosku że "piekło to idiotyzm" to automatycznie zapyta ... po co w takim razie niebo, skoro piekła nie ma ? ... tym samym runie cały punkt o zyciu wiecznym !!
Z punktem I nie zamierzam walczyć, gdyz Bóg który nie może karać piekłem (bo to idiotyzm) jest mi obojętny, ani mnie ziebi, ani grzeje.
Ja mogę założyć że piekło istnieje.
Twierdzę jednak że:
X. karanie człowieka wiecznymi mękami (czytaj do nieskończoności) za złe czyny które popełnił na ziemi i które w skali wieczności trwały nieskończenie krótko jest głupotą
Bóg nie może byc głupcem, zatem piekło nie może istnieć !
XI Nikt nie zaprzeczy, że Bóg katolików część smiertelników wysla do piekła a część do Nieba - czyli musi mieć jakies kryteria oceny naszego życia.
W takim przypadku zawsze bedzie istniała niesprawiedliwa ostra granica np.
Wszyscy którzy zdążą na pociag do nieba jadą tam - reszta do piekła. A jeśli spóźnisz się na pociąg do nieba zaledwie o 0,01sek to nie bedziesz miał do Boga żalu, że musisz jechać na wieczne meki do piekła ?
Tak wiec to także dowodzi, że piekło jest bez sensu i Bóg takigo badziewia nie mógł stworzyć.
Czy ktos odważny jest w stanie obalić mój powyższy, logiczny dowód (wytłuściłem czerwonym), że "piekło to idiotyzm" ?
|
N lut 26, 2006 14:17 |
|
 |
rafal3006
|
Kamyk napisał(a): ja tez sie nei zgadzam, bo idea wiecznych męk nie jest dla mnie idiotyczna 
Ale dlaczego Kamilu .... uzasadnij dlaczego ?
|
N lut 26, 2006 14:19 |
|
 |
Kamyk
|
1 - nie jestem Kamil
2 - nie jest to dla mnie idiotyczne, bo uważam, że jak ktoś odrzuca Boga to zasługuje na wieczne męki - takie mam zdanie
3 - wyjasnij, dlaczego dla Ciebie wieczne męki za błędy na Ziemii jest głupotą
4 - Cytuj: Twierdzę jednak że:
X. karanie człowieka wiecznymi mękami (czytaj do nieskończoności) za złe czyny które popełnił na ziemi i które w skali wieczności trwały nieskończenie krótko jest głupotą
z tego można wywnioskować tylko to, że TY uważasz że ten kto stworzył niebo jest głupcem. W efekcie to wszystko to są TWOJE odczucia, TWOJE wyobrażenia, których np. JA nie podzielam
|
N lut 26, 2006 14:27 |
|
|
|