Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 22:02

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1868 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 125  Następna strona
 Uwagi do moderacji 
Autor Wiadomość
Niestety, moi drodzy ale tu chodzi o coś o wiele poważniejszego niż mogłoby się z pozoru wydawać.

Bardzo cenię sobie wiele osób piszących na to forum - niezależnie od tego czy z ich poglądami zgadzam się czy nie. Cenię ich za coś - choć zdaje sobie sprawę z ich (jak również i własnych) wad.
Cenię szalenie Jotkę, Saxona - jak również Belizariusza.
Właśnie za fachowość.
Nie ukrywajmy jednak - każdy z nas jest tylko człowiekiem i każdy ma swoje zalety i wady...

Na forum ścierają się poglądy różnego rodzaju.
I naprawdę nie chodzi o to, by kogokolwiek "wycinać", Jotko.
Nie w tym rzecz. Rzecz natomiast w tym, że jest to internetowe forum "Gościa Niedzielnego" - najpoczytniejszej gazety katolickiej w tym kraju.
A "Gość Niedzielny" nosi w nazwie literki "W K M" - Wydawnictwo Kurii Metropolitalnej w Katowicach.
Istnieniu tego forum towarzyszy spora reklama na łamach "Gościa Niedzielnego".
I jako "internetowa część" tego szacownego wydawnictwa winna być katolickim głosem w internecie - tak przynajmniej wydawało mi się od czasu, gdy zacząłem pisać na to forum.
I - jak mi się wydaje - taki właśnie cel towarzyszył ks. Arturowi gdy tworzył to forum.
I strasznie się myli ktoś, kto sądzi, że np. głos moderatora na tym forum jest prywatnym głosem moderatora - i nic więcej.
Niestety, ale nie jest to prawdą.
Forum obecnie nie jest już małym "podrzędnym" lub 'raczkującym" forum - jest na nim zarejestrowanych obecnie 3244 Użytkowników a tych piszących oraz będących na "podglądzie" jak widzę jest obecnie do 90 osób na raz.
Te dane mówią same za siebie ...
I jako takie - to forum winno być (choćby z racji samych swych "rozmiarów" i zasięgu) głosem katolickim a nie prywatnym głosem Moderacji tego forum.
Winno też jak najrzetelniej przedstawiać katolicki głos w internecie.
A do czegóż nam na forum dochodzi :co:
Moderator tego forum w wypowiedzi podważa zasadność stosowania metod naturalnych :co: - po czym post "niknie" na mój głos sprzeciwu a w zamian za to otrzymuję uszczypliwe uwagi moderatora i podważające moje zdanie w innym temacie, (niezgodnie zresztą z prawdą) :co: gdzie próbuję sprawę przedstawić sam przeciwko kilku osobom "niezorientowanym" ;) - i to bez żadnej pomocy ze strony osoby, która tak na dobrą sprawę ... winna mi pomóc.
przecież to paranoja :(
W innej sprawie (dopuszczalność aborcji) w której tenże sam moderator dopuszcza stosowanie środków poronnych (upraszczając nieco) "w imię tolerancji" Administratorka forum twierdzi, że jest to ... głos prywatny moderatora :co: :o
W innej sprawie - (neokatechumenat) widzę uzasadnione skargi Użytkowników o to, że próbuje się ograniczać głosy Forumowiczów propagujących Drogę Neokatechumenalną :co:
To, co widać oficjalnie na forum nie licuje czasem z tonem wypowiedzi otrzymywanych od Moderatorów na "PW" :co:

Bądźmy poważni ....
To forum nie powinno być prywatnym głosem Moderatorów tego Forum. To forum winno być oficjalnym głosem katolickim w internecie
Czas zatem najwyższy albo na zmianę sposobu myślenia Moderacji - albo na inne poważne zmiany w samej Moderacji - tak by forum stało się naprawdę fachowym miejscem wymiany informacji i internecie...
Czas najwyższy skończyć wreszcie z "prywatą" Moderacji i podporządkować się "celowi wyższemu" jakim jest głoszenie Słowa Bożego i objaśniania w internecie nauczania Kościoła - [b]przez fachowców
.
A nie przez młodzież - niezależnie od tego jak bardzo inteligentną i zaangażowaną - jednak czasami nieco "niedeformowaną" ... :oops:
Doskonale zdaję sobie sprawę z faktu, iż nikt nie jest w stanie "ogarnąć" całości tego forum w pojedynkę.
Czas zatem najwyższy stworzyć zespół osób w pełni odpowiedzialnych i w pełni podporządkowanych wspólnemu celowi ...
I jest to możliwe w tym zespole - w którym tkwi nieprawdopodobny wręcz potencjał.
W przeciwnym wypadku - obawiam się, że doskonały pomysł ks. Artura przyniesie zupełnie przeciwne efekty od zamierzonych. :-(
I w niwecz pójdzie praca wielu naprawdę dobrych fachowców - takich jak ks. Artur. Celnik, Saxon, Jotka czy Elka.
Nie ma co "bronić" osób, które głoszą swoje własne teorie będąc moderatorami (za wyjątkiem omyłek, do których potrafią się przyznać i przeprosić) ...
Kościół bowiem nie jest instytucją demokratyczną - jest powołany do głoszenia Słowa Bożego i Ewangelii.
A to forum to przecież nic innego jak tylko ... miejsce głoszenia nauczania Kościoła - w nowym co prawda miejscu jakim jest internet ...

W odpowiedzi na głos o "płaceniu" ...
Proszę nie zapominać o tym, że to Forum jest to internetowa część "Gościa Niedzielnego". A za "Gościa" i za miejsce na serwerach "Wiary" płacą tak na dobrą sprawę ... wszyscy kupujący "Gościa Niedzielnego" oraz w szczególny sposób ... mieszkańcy Archidiecezji Katowickiej - jako miejsca wydawania "GN" ... A do których ja również się zaliczam ...
Ja dodatkowo - nie mam zamiaru płacić swoimi własnymi nerwami za "pomysły na Kościół" widoczne na tym forum wypisywane przez niedostatecznie uformowaną w Wierze młodzież ...

Wt lut 28, 2006 16:41
Jednak pytam dlaczego moderatorzy niejako są za szyldem zwykłych userów się ukrywają.. Dopiero po wpisach można się zorientować kto moderator.. Dlaczego tak jest..

Zajrzyj na stronę główną. Pod nazwą każdego działu jest nick moderatora :) / nie muszą nic pisać, żeby wiadomo, kto nim jest ../

Wt lut 28, 2006 16:57

Cytuj:

PostWysłany: Sob Lut 25, 2006 22:30 Temat postu: Odpowiedz z cytatem
memberlist.php?mode=username&order=ASC&start=100

a kiedy moderacja dostrzeże niejakiego AHG ?
z pożądkowym numerkiem... Hahaha!

pozdrowienia z usmiechem LOL

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

czy zamierzacie cos z tym zrobić?
na moja skrzynke przyszła wiadomość o tej treści
[dość dziwna :? ]
Cytuj:
Co to jest "pożądkowy numerek"? Czy to jest forum nieuków? Wstyd! Nie rób Katowicom gańby

jesli ktoś zdecydował się kliknąć w link który podałem to będzie wiedział co to owy pożądkowy numerek
ja mam po prostu prościutkie pytanie
czy cos takiego dopuszczacie by działo sie na forum?
ktoś zaśmieca serwer awy nic nie robicie...

Wt lut 28, 2006 17:26

Ddv, jak sama nazwa wskazuje, forum dyskusyjne jest miejscem dyskusji i wymiany poglądów. Każdy ma do wyrażenia swoich poglądów prawo, o ile nie łamią one regulaminu, także moderatorzy, którzy - jak mówi regulamin - nie są arbitrami i nie są zobowiązani do przyznawania racji stronom. Od propagowania nauki katolickiej są artykuły umieszczane na całym portalu wiary, a i na forum pilnuje się tego, aby jeżeli ktoś zapyta o oficjalną naukę Kościoła na jakiś temat, to żeby otrzymał właśnie ją, a nie coś co niby nią jest. Myślisz, że ktoś chciałby moderować gdyby nie mógł wyrażać swojego zdania, a jedynie pełnić funkcję moderatora? Nie sądzę, zwłaszcza że nikt nam za to co robimy nie płaci. Forum nie jest amboną, jest miejscem polemik, a to że Ty nie potrafiłeś uzasadnić swojego poglądu i pewien moderator położył Twoją argumentację na łopatki nie oznacza, że trzeba na niego teraz najeżdżać i krytykować jakie to forum jest złe.
Forum nie jest prywatnym głosem moderatorów, nie jest prywatnym głosem kogokolwiek - pełni doskonale rolę którą opisuje cytat na samej górze - można tu spotkać ludzi, którzy zaprowadzą do Boga. To że forum nie wygląda tak jak Ty byś tego chciał nie jest uzasadnieniem do wylewania żalów, a wymiana informacji polega na dyskusji której sam - w całej wewnętrznej sprzeczności swojego postu - masz pretensję.

Wt lut 28, 2006 17:26

Cytuj:
W innej sprawie (dopuszczalność aborcji) w której tenże sam moderator dopuszcza stosowanie środków poronnych (upraszczając nieco) "w imię tolerancji" Administratorka forum twierdzi, że jest to ... głos prywatny moderatora Że jak? WoooW
W innej sprawie - (neokatechumenat) widzę uzasadnione skargi Użytkowników o to, że próbuje się ograniczać głosy Forumowiczów propagujących Drogę Neokatechumenalną Że jak?
To, co widać oficjalnie na forum nie licuje czasem z tonem wypowiedzi otrzymywanych od Moderatorów na "PW" Że jak?

Bądźmy poważni ....
To forum nie powinno być prywatnym głosem Moderatorów tego Forum. To forum winno być oficjalnym głosem katolickim w internecie

zgadzam sie z tobą ddv163
taka osoba nie powinna być moderatorem
prosze ja podać tutaj oficjalnie [nick]
wskazać temat w którym padła ta wypowiedź

wysle i mam nadzieje,ze nie tylko ja protest do osób które sprawują kontrole nad moderatorami [bo takie osoby musza istnieć przeciez]

jestem katolikiem i jesli tak dzieje się na tym portalu a nie będą przedsiębrane wobec tego zadne kroki
to nie zamierzam tutaj pozostac ani chwili dłużej

ta osoba powinna być natychmiast wykluczona z grona moderatorów ! ! !

Wt lut 28, 2006 17:36

co do edycji postów to się zgodze z tym co zostało tu wprowadzone na forum katolickim wiara.pl
brak możliwości edytowania postów robi dokładnie to co pisze Tomu
tamuje możliwość zmieniania postów według widzi mi się
przez co trudno dostrzec prawde o tym czym kierował się rozmówca
a przynajmniej możliwość takiej edycji bardzo to utrudnia i wprowadza niepotrzebny zamęt

Wt lut 28, 2006 17:44

Cytuj:
Ja dość często wchodziłem z saaxonem w polemikę i nikt mi nic nie kasował,,

kłamiesz....

saxon wycinał twoje posty w maju i czerwcu 2004 r. "za prymitywne dyskredytowanie Kościoła i kapłanów, bez żadnych merytorycznych zarzutów" w temacie dotyczącym czytania Pisma świętego...

pamiec ludzka jest taka zawodna ;)

Wt lut 28, 2006 19:14
Mieszek napisał(a):
zgadzam sie z tobą ddv163
taka osoba nie powinna być moderatorem
prosze ja podać tutaj oficjalnie [nick]
wskazać temat w którym padła ta wypowiedź

:-D Ty jesteś jednak kochany Mieszczku. Znaczy oczywiście ten moderator z pod ciemnej gwiazdy to ja Obrazek Uważaj Mieszku. Szatan się ujawnił, wypowiedz szybko egzorcyzm :D Ów moderator, liberał, mason i zwolennik Unii Europejskiej a również cyklista w jednej osobie to ja - PTR. A kochany jesteś, bo dopiero co prosisz ddv o podanie linków do tych dyskusji, byś sobie mógł wyrobić zdanie i równocześnie zanim się z nimi zapoznałeś, już sformułowałeś wyrok.
Mieszek napisał(a):
wysle i mam nadzieje,ze nie tylko ja protest do osób które sprawują kontrole nad moderatorami [bo takie osoby musza istnieć przeciez]
jestem katolikiem i jesli tak dzieje się na tym portalu a nie będą przedsiębrane wobec tego zadne kroki
to nie zamierzam tutaj pozostac ani chwili dłużej

A idź byle szybko. Forum na tym skorzysta. Poproś ddv na priv o linka do jego forum. Będziecie razem "zbierać materiały".

Ddv więc jeszcze raz, bo ostatni mój list moderacja wycięła.
[...]

Ddv mała prośba. Nie podobają Ci się te wszystkie wesołe emotki w moim liście? :-D :-D :-D Zróbmy handel. Ty przestaniesz pisać, chociaż raz w życiu, w tym wątku, tymi różnymi smutnymi buźkami, którymi próbujesz wyrazić jaki to jesteś rozżalony i przestaniesz grać ostatniego obrońcę prawdy, na którego źli ludzie się rzucili, a ja przestanę wstawiać buźki wesołe. Wchodzisz w ten interes? :D:D:D

[...] - jo_tka

Wt lut 28, 2006 19:17
viewtopic.php?t=5428&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=
A szczególnie posty:
viewtopic.php?p=107030#107030
viewtopic.php?p=107035#107035
viewtopic.php?p=107041#107041
oraz:
viewtopic.php?p=107174#107174
Chodzi tu oczywiście o osobę PTRqwerty
Przepraszam, ale takich "perełek" na forum mozna było znaleźć więcej ... :(
A pewnych materiałow - jakoś dziwnie nie potrafię odnaleźć - choć czasem "wisiały" jakiś czas ...
I z prawdziwą przykrością stwierdzam, iż to, co zaczęło się dziać na forum po odejściu Saxona z forum zaczyna zakrawać na SKANDAL :oops: :-( :-( :-(
Zacznaczam jeszcze raz - sprawa jest delkiatna - choć nabrzmiała.
Nie mam nic do fachowości Jotki - robi, co może.
Jestem jednak głęboko przekonany o tym, że czas jednak zaleźć to "łączące ogniwo" (jakim niegdyś był Saxon na tym forum i uporządkować co nieco ...
Dla dobra wspólnego ...
Takie forum jak to winno mieć wyłącznie solidną i fachową "obsadę" która to działa wyłącznie dla dobra wspólnego jakim jest Ewangelizacja w internecie.
Proszę o przemyślenie sprawy ...

Wt lut 28, 2006 19:17
PTR - widzę, że tupetu i wyobraźni ci nie brakuje ...

Wt lut 28, 2006 19:18
A Ty popatrzyłeś co za linki zamieszczasz ? :-D Teraz to już każdy rozsądny człowiek zorientuje się, że nie masz racji :D:D:D
Dziękuję Ci serdecznie, że ułatwiłeś mi tym samym dyskusję :D

Wt lut 28, 2006 19:31

U użytkownika K66 regułą jest, że pisze jeden po drugim posty w tym samym temacie, dosłownie kilka minut później. Uważam, że jest to ewidentnie nabijanie sobie poostów. Mam nadzieję, że moderatorzy zwrócą na to uwagę.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt lut 28, 2006 21:08
Zobacz profil WWW
Tak, PTR - wiem dokładnie co zamieszczam. :)

A chciałbym tu dodać, iż ta seria moich wypowiedzi była jedynie reakcją na wypowiedzi Belizariusza, zaś przykłady na które się powołałem to jedynie kolejny "kamyczek" będący dokumentem na to, że na forum naprawdę dzieje się nie tak ...
Zdążyłem poznać Belizariusza na tyle, by zdawać sobie sprawę z faktu, iż tego typu szalenie emocjonalne odpowiedzi na jakie się mu zdarzają są u niego wynikiem najwyższego, SŁUSZNEGO zdenerwowania.
Nie popieram, oczywiście, nadmiernych emocji w wypowiedziach nikogo – i strasznie "cięty" jestem na nieuzasadnione złośliwości pod czyimś adresem.
Tyle tylko iż "uzłośliwione" wypowiedzi Belego były (z tego, co zdążyłem sie zorientować) w tym temaciejak najbardziej uzasadnione - chociaż może brzmiały nadmiernie emocjonalnie.
A - tak na marginesie - coś mi sie wydaje, że Beli jest już zbanowany ... :co:

Wniosków z wypowiedzi Belizariusza najwyraźniej nikt nie wyciąga - tak samo jak nikt nie wyciąga wniosków z wypowiedzi np. PTRa który w imię "Demokracji" dopuszcza stosowanie środków wczesnoporonnych i sam "jednoosobowo" udziela wypowiedzi w liczbie mnogiej,

viewtopic.php?p=107030#107030

które to na dodatek - jak się później okazuje jest tylko ... zdaniem prywatnym usera, a nie wypowiedzią moderatora katolickiego forum...:o
jo_tka napisał(a):
DDV
1) Każdy na tym forum wypowiada się w swoim imieniu, bez względu na użyte formy gramatyczne, chyba że wyraźnie zostanie to napisane inaczej. Zatem proszę o niewyciąganie dodatkowych wniosków z takich elementów jak użycie liczby mnogiej w jednym zdaniu.
(...)

viewtopic.php?p=107174#107174

Przepraszam, ale śledziłem wówczas ten temat od początku - i dalsza część wypowiedzi Jotki była dla mnie jedynie próbą tuszowania niefortunnej wypowiedzi PTRa...
Nie mówiąc już o innych sprawach, które poruszyłem podczas tej obecnej serii dyskusji.
A "spraw" ("wpadek" jak kto woli) podobnych do tych, które poruszyłem - na forum w ...”dość niedalekiej przeszłości” było tak w ogóle co nieco więcej ... :roll:
Niestety, ale prawda jest taka, że forum.wiara rzeczywiście źle się od pewnego czasu dzieje - i czas najwyższy zrobić z tym porządek ...
Zaznaczam jeszcze raz:
- to forum jest oficjalnym forum dyskusyjnym najbardziej poczytnej gazety religijnej w tym kraju. A nie prywatnym forum moderatorów. I chyba czas najwyższy by na forum moderowały osoby naprawdę kompetentne, przedstawiające oficjalne stanowisko Kościoła - a nie własne "widzimisię" :co: ??

Wt lut 28, 2006 21:23

Przykro mi - ale tutaj akurat zbyt wiele emocji zaciemniających jak to zwykle bywa spokojną rozwagę - więc poczekajmy chwilę.....

Wt lut 28, 2006 21:26

Mam nadzieję, że ten czas na spokojne przemyślenia został dobrze wykorzystany.

Moje stanowisko w tej kwestii jest następujące:

Są pewne powiedzmy umownie "obszary" w nauczaniu Kościoła nie podlegające dyskusji - można je jedynie przyjąć lub odrzucić. Jednakże są również i takie, w których dyskusja jest możliwa (zob. np. kwestię kary śmierci, "pustego piekła" itp.), a niekiedy wręcz pożądana - wszak nauka Kościoła kształtowała się właśnie wśród rozlicznych sporów i dyskusji. Wynikało to i wynika nadal, z tego że dopóki nie ma jednoznacznego i ostatecznego orzeczenia Kościoła w danej kwestii - dopuszczalne są różne teorie czy koncepcje, a dyskusja nad nimi nie jest niczym złym, ani zakazanym.
Skoro zatem zarówno teolodzy, jak i wierni mają prawo (czy obowiązek nawet) zastanawiania się, rozważania i dyskutowania w owych dozwolonych "obszarach" - to takie samo prawo przysługuje również moderatorom tego forum.
Problem powstałby wówczas, gdyby ktoś z nich zaczął kwestionować to, co w nauczaniu Kościoła dyskusji nie podlega.

Czy taki przypadek zachodzi w przytoczonych przez ddv wypowiedziach PTRa? Moim zdaniem nie.

Co więcej - ze zdumieniem czytam stwierdzenia, w których ddv usilnie przypisuje PTRowi m.in. uznawanie środków poronnych za antykoncepcyjne, akceptację ich stosowania czy wręcz "popieranie mordu w imię demokracji". Myślę, że warto poczytać jeszcze raz z uwagą na jaki temat wypowiadał się PTR.

Dla przykładu:

PTRqwerty napisał(a):

Wiesz co by się działo, gdyby nie demokracja ? Ludzie zabijaliby się przy pierwszej, bardziej istotnej różnicy zdań.
Ja nigdy bym się nie dopuścił aborcji. Wiem jednak, że istnieją konkretne, duże, grupy społeczne, które uważają i uważać będą inaczej. I co im zrobisz? Pozabijasz ich? Zmusisz ich do chodzenia tak jak się Tobie podoba za pomocą prawa ? A co zrobisz, jeśli urosną w siłę i ogłoszą, że katolicyzm to zwykły upadek rozumu i zakażą wyznawania katolicyzmu oraz zaczną katolików leczyć w szpitalach psychiatrycznych? Rzeczywiście aktualnie mamy przewagę liczebną i wygramy batalię w głosowaniu. Ale może lepiej jednak samemu, o własnych siłach, dać przykład jak się powinno postępować w kraju demokratycznym, szanować cudze poglądy i nie wykorzystywać swej siły ponad miarę...

PTRqwerty napisał(a):

...ja nie odpowiadam na pytanie czy używałbym tych środków, albo czy dopuściłbym się aborcji. Ja odpowiadam na pytanie czy w państwie demokratycznym, coraz bardziej zróżnicowanym światopoglądowo, mogą być one prawnie zakazane czy też nie...

W związku z tym, na powtórzone wyżej przez ddv zarzuty odpowiedział już administrator forum:

jo_tka napisał(a):
DDV
... O ile widziałam PTR wypowiadał się nie o właściwości stosowania tych środków, a jedynie o kwestii legalności tych środków i to w kontekście decyzji większości w ustroju, jakim jest demokracja. Decyzję większości, mającą postać ustawy, po zakończeniu procedury legislacyjnej można wyłącznie przyjąć, choćbyś się z nią nie wiem jak bardzo nie zgadzał. Możesz co najwyżej próbować walczyć o zmianę ustawy.

Pozostaje mi jedynie powtórzyć, że "winą" PTRa nie jest to jakoby wbrew nauczaniu Kościoła opowiada się za stosowaniem środków poronnych czy antykoncepcyjnych - bo z jego postów w żaden sposób to nie wynika. PTR wypowiadając się w kwestiach moralnych zgodnie z tym, czego naucza Kościół przedstawia swoje zdanie na temat tego, jak owe prawo moralne wprowadzać w życie: przez wychowywanie, pouczanie i uświadamianie - z poszanowaniem zasad rządzących demokracją. To prawda, że odnośnie wprowadzania tego prawa są i tacy, którzy mają odmienne zdanie, jednakże spór o to należy właśnie do tego "obszaru", w którym dyskusja jest dopuszczalna.

Z mojej strony tyle wyjaśnień. Zatem wobec powyższego zarzut wobec PTRa w tej kwestii uznaję za bezzasadny.

Pozdrawiam

Pt mar 03, 2006 15:48
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1868 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 125  Następna strona