Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 10:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 JEDNA OSOBA POD WIELOMA LOGINAMI 
Autor Wiadomość

Post JEDNA OSOBA POD WIELOMA LOGINAMI
Odnoszę się do postu z viewtopic.php?t=5366&start=315 :

rafal3006 napisał(a):
Jestem abstrakcyjnym, logicznie myślącym tworem spoza tego wszechświata

Moje nicki na tym forum to:

Marekw54
Kubus_puchatek
roberthat
rafal3006

Wracam tam skąd przybyłem

Pozdrawiam wszystkich rozmówców:

Buscadora, Gabriela, Incognito, Jo-tkę, pana_gasiennicę, Switchilda, p.marcina_jarzębskiego, Kamyka, Mieszka i innych

Chodzi mi o to, co pogrubiłem i dałem na czerwono. A mianowicie - przyznaje się ta osoba, że pisała na forum pod kilkoma loginami.

W regulaminie stoi:
Cytuj:
8. Niedopuszczalne jest używanie dwóch lub więcej loginów przez jedną i tę samą osobę w jednym temacie bez ujawnienia swojej tożsamości lub udawanie dwóch różnych osób, zwłaszcza z wykorzystywaniem tego do popierania swego własnego stanowiska lub prowokowania kłótni.

Rozumiem, że ten użytkownik nie zajrzy prawdopodobnie już więcej na to forum ("Wracam tam skąd przybyłem") - ale uważam, że wszystkie konta, do których posiadania przyznał się, powinny zostać zablokowane jako ewidentne złamanie regulaminu.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr mar 01, 2006 22:40
Zobacz profil WWW

Ja bym raczej spojrzał na niebieskie i wypisał żółte papiery :D

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Śr mar 01, 2006 22:44

Chodzi mi o to, żeby regulamin był do jego przestrzegania. A nie, że ktoś się obnosi z jego łamaniem i miałby nadal pisać. Szczególnie, że miał... bodajże 5 loginów (schizofrenia?).

Śr mar 01, 2006 23:01
Zobacz profil WWW

Wiesz, to zadanie modów żeby coś takiego wylapać. Jakoś mi się nie chce wierzyć, że są tak nieporadni i nie dają rady zobaczyć, że ktoś ma 5 nicków. 5. Nie 2, nie 3, tylko 5. I to jeszcze chyba dość długi okres czasu. No chyba, że ta osoba po prostu sobie napisała, że podane nicki są jej, a może to po prostu nie być prawdą.
Jeśli jednak by było, to wielkie brawa dla moderacji.

And shame on you

Cz mar 02, 2006 0:02

Rozumiem, że życzycie sobie żeby moderatorzy każdy post nowego użytkownika sprawdzali pod kątem zgodności IP z poprzednimi. Taka mała inwigilacja "na wejściu" ;) W przeciwnym wypadku wyłapanie tego typu sytuacji może być wyłącznie przypadkowe, albo na zasadzie podobieństwa stylu pisania i wtórnie sprawdzenia.

Mimo wszystko jednak odmówię.

PS. Poza jedną sytuacją te nicki były stosowane w różnych tematach i tylko raz zaistniała taka sytuacja, żeby używać:
Cytuj:
dwóch lub więcej loginów przez jedną i tę samą osobę w jednym temacie bez ujawnienia swojej tożsamości

I na pewno nie w celu prowokowania kłótni - bo pierwszy nick (Grzegorz54) po prostu zamilkł i milczy dotychczas, a jego właściciel zdaje się nawet go dokładnie nie pamięta, bo myli się podając ;)

To chyba tyle :)

Cz mar 02, 2006 7:02

Aha... Czyli nie zamierzacie polikwidować kont faceta, skoro ma ich 5 :?:

Przecież to jest bez sensu... Skoro otwarcie napisał, że ma ich tyle - to administrator powinien coś z tym zrobić. Pokasować je, i tyle.

Wiesz, wielka łaska, że po fakcie raczył nas uświadomić, że pisał jako 5 różnych osób... :?

Cz mar 02, 2006 8:15
Zobacz profil WWW

Ok, ale mimo wszystko w takich sytuacjach jedynym rozsądnym wyjściem jest kasacja kont. Dobra, może nie wszystkich, skoro nie chce się karać. Bo ja bardzo bym chciał wiedzieć z kim gadam. :?

And shame on you

Cz mar 02, 2006 12:04

A, ja również. Po to powstała ta zasada. Ale do tego wystarczy, żeby ten ktoś zaczął pisac tylko z jednego konta. Pozostałe oczywiście można pokasować, ale to już kwestia drugorzędna, prawda?

Co do "karania" - może jednak najpierw należałoby ostrzec? Czytałeś regulamin na poczatku bycia na forum? Jeśli tak - obawiam się, że jesteś ewenementem. Kasowanie kont za jakiekolwiek "uchybienie regulaminowe" spowodowałoby pewnie zablokowanie połowy użytkowników forum :)

Cz mar 02, 2006 12:10

Czytałem, nieraz. I troche to forum mnie dziwi pod względem regulaminu i jego egzekwowania. Udzielam się na kilkunastu forach- ogółem większość z nich to są strasznie małe i niszowe, ale są też bardzo duże. I tam zdaża się, że moderator pisze do Ciebie na gg, że masz błąd ortograficzny w wypowiedzi i że masz to poprawić. Po prostu. Kilka kont? Mój Boże, to by był ban na 3 miechy, żeby się nauczył, że regulamin od czegoś jest. Oki. Ostrzeżenie i kasacja zbędnych kont(bo po co są, skoro i tak nie może icj używać). To za pierwszym razem. Za drugim po prostu zbanować na 3 miechy. Ja rozumiem wiele, ale porządek chyba musi być, prawda? Nikt nie lubi żyć w bałaganie, a szczegolnie w miejscu, gdzie wymienia się poglądy między masą ludzi- miłoby było gdyby można było im jednak zaufać i wiedzieć, że za nickiem x nie kryje się y, który ma jeszcze nicki e d r k z... Bez przesady może?

And shame on you

Cz mar 02, 2006 13:29

Nie zauwazyłam, żeby w regulaminie było napisane, że za uzywanie kilku loginów grozi ban. Podobnie jak nie ma konkretnie określonych "kar" za inne "występki".

Celem tego punktu jest, by uzytkownicy pisali na jednym loginie. I to zamierzam osiągnąć, bo tego wymaga regulamin. Sposób jest kwestią drugorzędną.

Cz mar 02, 2006 13:47

Cytuj:
że wszystkie konta, do których posiadania przyznał się, powinny zostać zablokowane jako ewidentne złamanie regulam

Panowie moderatorzy własne zaniedbania składacie na poczet usera . Wstyd Panowie a więc do rzeczy .
1. Rejstrując się tu n forum każdy akceptuje to co sobie zyczy administracja forum .!! Skoro ni Ema nic wspomniane ze nie wolno mieć dwóch Nicków to można. Skoro ni Ema nic wspomniane , ze zamierza się przesczegać regulamin umieszczony na forum , To może czas to skorygować , ..
2. Sprawa Techniczna w opcjach programu administrator forum umie ustawić , ze na tym samym adresie IP się drugi raz nie zarejestrujesz,, (chociaż I T to można ominąc rejstrując si e po przez serwery anonimowe , Proxy etc.)
3. Nie bardzo rozumiem czemu nie można sobie pisać pod dwoma czy trzem a Nickami jeżeli ma ktoś ochote..
A tak na marginesie wszystko-widzący moderatorzy zabanowali jednego z najstarszych uczetników forum i jednego z najwięcej piszących,, Czyli to Wasz przejaw miłości do kogo ?? Chyba nie do Chrystusa..!! N a którą tak czzesto się tu powołujecie,,
Minie tez możecie zabnować .. Może Wam ulży !!!

PS Zgdam sie z ostatnią wypowiedzia admina .!!

Cz mar 02, 2006 14:19

I brak kar jest ogromnym błędem. Bo w sumie nie możesz mnie postępując zgodnie z regulaminem zbanować. Co jest zupełnie bezsensowne, bo jeśli teraz kogoś zbanujesz, czy w jakiś inny sposob ukarzesz znów będą głosy, że jest samowolka, nie ma regulaminu dobrego i to prawda. Nie wiem jak chcesz to osiągnąć nie dysponując możliwością zbanowania. Tzn możliwość masz, ale używasz tego wbrew regulaminowi, skoro nie ma kar przewidzianych.

And shame on you

Cz mar 02, 2006 14:21

Regulamin nie jest kodeksem karnym i nie przewiduje za określone przestępstwa kary "od-do" :) Natomiast zawiera wykaz możliwości, które ma moderator w odniesieniu do osób łamiących regulamin.

Jak widać powoduje to dywagacje na temat słuszności pewnych decyzji i jest to z pewnością cena za możliwość dostosowania reakcji do sytuacji. Ale wydaje mi się to opcją najlepszą.

Cz mar 02, 2006 14:35

Nie wiem. Wychowałem się na forum bardzo restrykcyjnym- określone przwinienie powoduje określoną reakcje moderacji. Nie byłoby do pomyślenia wogóle, żeby ktokolwiek miał kilka nicków(co dopiero 5...). Po prostu, był porządek. A tutaj? Cóż, dla mnie moderacja tutaj ledwo zipie. Raz, że jest dość wolna i wolno reaguje na wiele rzeczy(no ja nie wymagam, żeby po minucie od napisania postu już była reakcja-choć takie akcje widziałem), dwa że wzbudza niepotrzebne kontrowersje właśnie przez tą wolność. Nie wiem, ale mi osobiście się wydaje, że pozostawienie jej nie jest dobrym rozwiązaniem. No chyba, że zarówno Ty jo_tko jak i moderatorzy chcecie ciągle użerać się z userami. No ale to wasz wybór.
Tak więc na kilku innych forach osoba z 5 nickami byłaby conajmniej pod obserwacją, jeśli nie zbanowana, tak samo wszyscy którym się nie podobają działania moderatora(złota zasada "wyluzuj albo wypier...")- no ale do tego trzeba mieć porządny regulamin.
No ale jak mówie, to nie mój problem. Chciałbym tylko, żeby takie przypadki 5 nicków były wyłapywane i wyjaśniane, bo wymiana myśli przez neta wymaga pewnego zaufania do innych. A jak można mieć zaufanie do kogoś kto ma 5 osobowości? 8)

And shame on you

Cz mar 02, 2006 18:33

A. - i "pod obserwacją" na pewno zostanie :)

Cz mar 02, 2006 18:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona