Autor |
Wiadomość |
rafal3006
|
Kamyk napisał(a): Byli nieomylni w specyficznym rodzaju nauczania, tzw. Ex Cathedra.
Kamyku, nie rozsmieszaj mnie. Papież który ogłosił siebi nieomylnym ex cathedra był głupcem. Papiez który w Magisterium Uroczystym czyli ex cathedra twierdzi że jeśli ktos zmienie wiare z katolicyzmu na protestantyzm pójdzie do piekła jest głupcem. Papież który zawłszcza sobie niebo wyłacznie dla siebie, a dla innych czyściec lub piekło z małymi wyjatkami jest głupcem. Kamyk napisał(a): Wszystkie wypowiedzi papieży poza tym mogły być błędne. Nie twierdze, że papieże byli cacy - wiadomo, że było sporo takich, którzy nigdy papieżami zostać nie powinni...
Tu jesteśmy zgodni .... jeśli tak, to papież jest tylko człowiekiem który ma 0% władzy Boskiej Kamyk napisał(a): co do zbawienia gdy ktoś przechodzi z chrześcijaństwa na np. islam... Jezus mówi, że zbawiony będzie ten, kto w Niego uwierzy, a kto nie uwierzy, będzie potępiony. Dla mnie odrzucenie Jezusa dla innej religii jest, wg. słów Jezusa, tożsame z potępieniem
A z chrzescijaństwa na protestantyzm lub prawosławie też do piekła - przecież oni czytaja ta samą Biblię co ty i tez wierzą w Chrystusa
A jednak do piekła, na podstawie Magisterium Uroczystego ex cathedra papieża błazna, który ogłosił sie niomylnym 
|
So mar 04, 2006 19:57 |
|
|
|
 |
rafal3006
|
P.S.
Kamyku, masz racje we wszystko w co wierzysz. Ja wiem, że twoja wiara, podobnie jak wiara Tomu i innych, nie pozwala ci logicznie myśleć, nie pozwala ci wyciagać wniosków, które nie pasują do KKK.
Zauważ jednak że KKK to swoista inerpretacja Biblii z której śmieją się zarówno protestanci jak i prawosławnii.
Ty akceptujesz logiczne myslenie wyłacznie takie które pasuje do KKK, jakiekolwiek inne negujesz i twierdzisz że to fałsz bo Ty masz napisane jak wół w KKK.
Mozna założyć sobie kaganiec na mózg i być szczęśliwym wierząc w głupoty
... ja tego nie neguję
Wszelkie dyskusje
|
So mar 04, 2006 20:07 |
|
 |
wuj zboj
|
rafal3006 napisał(a): Papiez który w Magisterium Uroczystym czyli ex cathedra twierdzi że jeśli ktos zmienie wiare z katolicyzmu na protestantyzm pójdzie do piekła jest głupcem. A ktory to papiez? W ktorym to bylo roku? Czy mozesz zacytowac odpowiednie fragmenty wraz z kontekstem?[/quote]
_________________ Jarek Dąbrowski, http://wujzboj.republika.pl
Światopoglądowe forum http://sfinia.fora.pl
|
So mar 04, 2006 20:24 |
|
|
|
 |
rafal3006
|
wuj zboj napisał(a): rafal3006 napisał(a): Papiez który w Magisterium Uroczystym czyli ex cathedra twierdzi że jeśli ktos zmienie wiare z katolicyzmu na protestantyzm pójdzie do piekła jest głupcem. A ktory to papiez? W ktorym to bylo roku? Czy mozesz zacytowac odpowiednie fragmenty wraz z kontekstem?
Sam chciałbym znac treść tego Magisterium Uroczystego ex cathedra o zmianie wiary i sie pośmiać. Pewnym jest że istnieje, bo p. marcin_jarzebski się na to powoływał wysyłając moją córkę do piekła.
To pewnie najskrytsza tajemnica KK, znana nielicznym, pieczołowicie schowana pod dywan.
Czy któryś z ekspertów tego forum wie cos na ten temat ?
Panie marcinie_jarzębski, niech pan nie bedzie tchórzem i coś powie na ten temat.
To pan zdradził tą tajemnicę .... pan zna to Magisterium Uroczyste, bo sie pan na nie powoływał 
|
So mar 04, 2006 20:54 |
|
 |
rahelix
|
kamyk napisal
Cytuj: Wierze w to, że Jezus dał Piotrowi władzę "związywania i rozwiązywania" i że ta władza przechodzi kolejno na jego następców. Wierze też, że następcami Św. Piotra są ludzie, a nie idee. Wierze też, że skała to Piotr - tak powiedział Jezus. piotr napisal dwa listy pokaz w ktorym miejscu ustanowil swoich nastepcow albo do nich cos mowil????? co do" skaly"to jezus powiedzial do piotra "ty jestes piotr "a nie skala. piotr w greckim oznacza kamien nigdy skala. skala jest nzwany tylko bog i nasz pan jezus chrystus 2 Sam. 22:47 47. Pan żyje, błogosławiona jest opoka moja, Wywyższony niech będzie Bóg, skała zbawienia mojego! (BW) 1 Kor. 10:4 4. I wszyscy ten sam napój duchowy pili; pili bowiem z duchowej skały, która im towarzyszyła, a skałą tą był Chrystus. (BW) i wiele innych takich miejsc. tomu napisal 1030 Cytuj: Ci, którzy umierają w łasce i przyjaźni z Bogiem, ale nie są jeszcze całkowicie oczyszczeni, chociaż są już pewni swego wiecznego zbawienia, przechodzą po śmierci oczyszczenie, by uzyskać świętość konieczną do wejścia do radości nieba .
czyzby ofiara chrystusa byla niedoskonala????
Hebr. 10:14
14. Albowiem jedną ofiarą uczynił [b]na zawsze doskonałymi tych, którzy są uświęceni[/b].
(BW)
piszecie o pewnosci zbawienia.
zapytaj przecietnego katolika czy moze byc pewny swojego zbawienia to ci powie ze musi sie najpierw odbyc sad ostateczny .tam dopiero sie okaze .pewny to nie moze byc nikt.takie wyobrazenie maja katolicy.
czy ty jestes pewny swojego zbawienia tomu i kamyku
_________________ Efez. 2:8-9
8. Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar;
9. Nie z uczynków, aby się kto nie chlubił.
|
So mar 04, 2006 21:03 |
|
|
|
 |
rafal3006
|
marcin_jarzębski napisał(a): Nauczanie Magisterium Uroczystego czyli bezbłednego mówi jasno, że apostata wyrzekający się Chrystusa niemoże byc zbawionym. Apostazja to najcięższy grzech, prowadzi to do grzechu przeciwko Duchowi Swiętemu a z tego grzechu nie ma odpuszczania.
Który papież ogłosił to Magisterium Uroczyste czyli ex cathedra (bezbłędne)  !!
Czy ktos może je zacytować lub podać gdzie je mozna znaleźć w Internecie ?
Pewnie nikt, bo to taka głupota, że lepiej ją zamknąć w sejfie 
|
So mar 04, 2006 21:14 |
|
 |
Kamyk
|
głupcem nazwałbym każdego chrześcijanina, który jest pewny swojego zbawienia
Tradycja przekazuje nam, że władza Piotra została przekazana jego następcom
rafale, czy mam rozumieć że wciaż powoływałeś sie na dokument, którego nie znałeś, a jedynie przeczytałeś u innego? cytujesz tutaj marcina_jarzebskiego, który rzekomo to mówi - zauważ, że on pisze "chrześcijaństwo". Zmiana chrześcijaństwa na inną religie, to jednak nie to samo co zmiana katolicyzmu na protestantyzm, jak ciągle podajesz. Jest to ogromna różnica. Nie myl i nie utożsamiaj ze soba pojęć "chrześcijaństwo" i "katolicyzm"
|
So mar 04, 2006 21:22 |
|
 |
wuj zboj
|
Kamyk napisał(a): głupcem nazwałbym każdego chrześcijanina, który jest pewny swojego zbawienia Dluuugi watek o apokatastazie, w ktorym omowiono wiele rzeczy, znajduje sie tu: Czy wolno nam żywić nadzieję na apokatastazę (to link do ostatniej, jak na dzis, wypowiedzi w tym watku, hehe). Zdrowko -- wuj ostatni zboj[/url][/quote]
_________________ Jarek Dąbrowski, http://wujzboj.republika.pl
Światopoglądowe forum http://sfinia.fora.pl
|
So mar 04, 2006 21:28 |
|
 |
rafal3006
|
Kamyk napisał(a): głupcem nazwałbym każdego chrześcijanina, który jest pewny swojego zbawienia Tradycja przekazuje nam, że władza Piotra została przekazana jego następcom rafale, czy mam rozumieć że wciaż powoływałeś sie na dokument, którego nie znałeś, a jedynie przeczytałeś u innego? cytujesz tutaj marcina_jarzebskiego, który rzekomo to mówi - zauważ, że on pisze "chrześcijaństwo". Zmiana chrześcijaństwa na inną religie, to jednak nie to samo co zmiana katolicyzmu na protestantyzm, jak ciągle podajesz. Jest to ogromna różnica. Nie myl i nie utożsamiaj ze soba pojęć "chrześcijaństwo" i "katolicyzm"
Kamyku, przecież to Magisterium Uroczyste które powinieneś znać na pamięć lub przynajmniej mieć w bibliotece - dlaczego nawet ty nie znasz tego dokumentu, dlaczego to taka tajemnica ?
Jedynym wyjaśnieniem jest oczywista głupota tego Magisterium Uroczystego
Czy papież który pisze, że jeśli katolik zmieni wiarę na Judaizm pójdzie na 100% do piekła, nie dając szans Panu Bogu nie jest głupcem ?
Ja jestem pewny że ten papież nie zostawił nawet cienia decyzji dla Boga, bo potrafie logicznie myślec.
Kamyku czy mam rozumieć, że jeśli ktos zmieni wiarę z katolicyzmu na protestantyzm to nic nie szkodzi ?
Brawo, jestem za ... tylko że głosisz herezje na tym forum
|
So mar 04, 2006 21:35 |
|
 |
rahelix
|
kamyk napisal
Cytuj: głupcem nazwałbym każdego chrześcijanina, który jest pewny swojego zbawienia Jan. 5:24 24. Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam, kto słucha słowa mego i wierzy temu, który mnie posłał, ma żywot wieczny i nie stanie przed sądem, lecz przeszedł z śmierci do żywota.(BW) list jana 5 12. Kto ma Syna, ma żywot; kto nie ma Syna Bożego, nie ma żywota. (BW) 13. To napisałem wam, którzy wierzycie w imię Syna Bożego, abyście wiedzieli, że macie żywot wieczny, (BW) Cytuj: Tradycja przekazuje nam, że władza Piotra została przekazana jego następcom tradycja tak ale biblia napewno nie Cytuj: Nie myl i nie utożsamiaj ze soba pojęć "chrześcijaństwo" i "katolicyzm"
kamyku to jedno madre zdanie ktore tu napisales
_________________ Efez. 2:8-9
8. Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar;
9. Nie z uczynków, aby się kto nie chlubił.
|
So mar 04, 2006 21:42 |
|
 |
Kamyk
|
trudno żebym znał każdy dokument Kościoła, troche to niewykonalne
zauważ pewną rzecz. Jezus w Ewangelii powiedział, że kto w Niego nie uwierzy, będzie potępiony. Jezus to powiedział. Papież tylko przypomina naukę Jezusa...
co do przejścia z katolicyzmu na protestantyzm... nigdy sie nie spotkałem z oficjalną wypowiedzią KK żeby był to czyn godny potępienia, ani sam tak nie uważam. Bądź co bądź, wciaż jest to chrześcijaństwo
|
So mar 04, 2006 21:44 |
|
 |
rafal3006
|
Kamyk napisał(a): Zmiana chrześcijaństwa na inną religie, to jednak nie to samo co zmiana katolicyzmu na protestantyzm, jak ciągle podajesz. Jest to ogromna różnica. Nie myl i nie utożsamiaj ze soba pojęć "chrześcijaństwo" i "katolicyzm"
Kamyku, czy to logika Boska ?
Przecież katolicy, protestanci, prawosławni ... to chrześcijanie, czyz nie ?
Czy twierdzisz zatem że zmiana religii z katolicyzmu na protestantyzm lub prawosławie jest dopuszczalna, bo to prawie takie same religie uznajace Chrystusa i posługujace się ta samą Biblią ?
Przecież to herezja na tym forum 
|
So mar 04, 2006 21:45 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Czy twierdzisz zatem że zmiana religii z katolicyzmu na protestantyzm lub prawosławie jest dopuszczalna, bo to prawie takie same religie uznajace Chrystusa i posługujace się ta samą Biblią ? Uśmiech...
Przecież to herezja na tym forum Very Happy
myśle że przesadzasz
p.s - wlasnie napisalem poprzedniego posta o tym 
|
So mar 04, 2006 21:47 |
|
 |
rafal3006
|
Kamyk napisał(a): trudno żebym znał każdy dokument Kościoła, troche to niewykonalne Kamyku, ale to Magisterium Uroczyste, czyli nieomylne - to tak jakbys twierdził że nie znasz Biblii która też jest nieomylna Kamyk napisał(a): co do przejścia z katolicyzmu na protestantyzm... nigdy sie nie spotkałem z oficjalną wypowiedzią KK żeby był to czyn godny potępienia, ani sam tak nie uważam. Bądź co bądź, wciaż jest to chrześcijaństwo
Brawo Kamyku, tu zgadzamy sie w 100%.
Ale co z przejsciem z katolicyzmu na Judaizm ?
Na podstawie tego Magisterium Uroczystego to 100% piekło, bo żydzi nie wierza w Chrystusa.
Jednak katolicyzm uznaje Stary Testament, czyli wierzymy w tego samego Boga ... i co w tym przypadku do piekła ?
Przeciez to ten sam Bóg !!!!
|
So mar 04, 2006 21:53 |
|
 |
Kamyk
|
a Ty znasz Biblie?  chyba nikt nie zna dobrze całej Biblii
czy chrześcijanie i żydzi wierzą w tego samego Boga? Myśle że i tak i nie
Żydzi wierzą w jednego Boga, który dla nas jest Bogiem Ojcem. My wierzymy także w Jezusa Chrystusa, a żydzi Go odrzucają... a czy jest w Królestwie Bożym miejsce dla tych którzy odrzucają Chrystusa? Bóg jeden to wie, chociaż Jezus wyraxnie mówił, że kto Go odrzuci, będzie potępiony...
|
So mar 04, 2006 22:00 |
|
|
|