Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 08, 2025 21:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
 "Chrześcijańska" Rodzina Radia Maryja 
Autor Wiadomość
Post "Chrześcijańska" Rodzina Radia Maryja
http://www.youtube.com/watch?v=KHoe8S_H ... e%20rydzyk

Czysto chrzescijanskie zachowanie ;)

Czy taka Polska nas czeka?

Crosis

Pn mar 06, 2006 10:56

To przykre ile w ludziach bywa nienawiści i zideologizowanych stereotypów (o Żydach i masonach). Ciekawe czy ten reportaż nasi forumowi obrońcy RM, również uznają za "kłamstwo" i "nienawistny atak" wobec tego medium.

Pn mar 06, 2006 13:35

Nie jestem uczestnikiem Rozdziny RM, nie jestem sympatykiem ani wiernym słuchaczem RM, choć tego żałuję, bo są w nim interesujące audycje, a z powodu zwykłego braku czasu nie mogę tego robić. Po prostu jestem osobą wierzącą. Katolikiem.
Zależnie, gdzie jestem - słucham i innych radiostacji katolickich. Najczęściej Radia Józef.
Dlatego myślę, że mam prawo spojrzeć na to chłodnym okiem.
Paschalis napisał(a):
To przykre ile w ludziach bywa nienawiści i zideologizowanych stereotypów (o Żydach i masonach). Ciekawe czy ten reportaż nasi forumowi obrońcy RM, również uznają za "kłamstwo" i "nienawistny atak" wobec tego medium.

Czym jest ten 'reportaż' ?
Z punktu widzenia techniki montażu filmowego (każdy, kto choć trochę otarł się o tę działkę, nawet amatorsko, montując film z urlopu) nazwie to:
... PIC I FOTOMONTAŻ ....
Inaczej zamierzone zestawienie scen sfilmowanych w różnym miejscu i czasie, zamierzone dla osiągnięcia określonego celu propagandowego.
Istotą zarzutu nienawiści i ulegania stereotypów mają być pewne sceny z ze słowami uznanymi powszechnie za obraźliwe oraz niechęć bycia filmowanym.
Każdy ma prawo do dobrego imienia.
Jeżeli np. ktoś sfilmuje mnie przy cudzym samochodzie, a następnie upubliczni ten film z komentarzem o kradzieżach samochodów, to następnym razem zrobię wszystko by nie pozwolić się filmować.
Ci ludzie, jak mówicie 'mohery', mając takie doświadczenia, nie życzyli sobie bycia filmowanym. I należało to USZANOWAĆ. Jeśli się tego nie zrobiło, to nie wolno czynić zarzutu z tego że zadziałały emocje.
Szanuj innych to i Ciebie będą szanowali.

Pn mar 06, 2006 15:02
Zobacz profil WWW

To Ci ludzie zachowali się bynajmniej jak nie chrześcijanie. Uprzedzenie do TVNu nie jest powodem do ubliżania i zwracania się do ludzi tak, jak to robili Ci ludzie - np. ten facet, co wykrzykiwał po niemiecku. Co to ma być :?: Jak tak ma wyglądać katolicyzm...

Najgłupsze jest to, że ci ludzi sfilmowani uważają, że postąpili słusznie i wystąpili w obronie Kościoła.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn mar 06, 2006 18:02
Zobacz profil WWW

Ja bym się jednak powstrzymał od stwierdzania co oni uważają i co myślą. Zgadzam się ze Stanisławem Adamem - sprowokować ludzi a potem włączyć kamerę to nie problem. Niemniej takiego zachowania nie popieram.

Pn mar 06, 2006 18:55

Patrzysz przez jedno oko a ja patrzę przez drugie. Obaj jesteśmy dumni, że nie używamy któregoś oka i wszystko oceniamy jednostronnie.
Bo przecież komentarz w każdej sprawie może wyglądać inaczej.

Np. tak: "To przykre ile w ludziach bywa nienawiści i zideologizowanych stereotypów (o słuchaczach Radia Maryja, dewotkach i moherowych beretach)). Ciekawe jak zareaguja na ten reportaż nasi forumowi radiożercy, czy również zapieją z zachwytu jak po filmach o helikopterach i maybachach ojca Rydzyka lub po chamskich występach swojej przedstawicielki wyżywającej się na niepełnosprawnym dziecku związanym z Radiem".

Co myślisz o takim tekście? Prawda, że bezsensowny? Żadnego śladu refleksji, tylko sam atak. Ani słowa o racjach drugiej strony? Ano prawda. Podobnie jak w Twoim tekście.
Nie twórzmy czarno-białego swiata.
Czy każdy, kto nie słucha Radia Maryja zachowuje się jak Kazimera Sz.? Czy każdy kto słucha zachowuje się jak bohaterki filmiku?

Odpowiadamy tylko za siebie. I Ty i ja i Kazimiera i telewizyjne gwiazdy.
PT

Pn mar 06, 2006 19:20

Ja bym się jednak powstrzymał od stwierdzania co oni uważają i co myślą. Zgadzam się ze Stanisławem Adamem - sprowokować ludzi a potem włączyć kamerę to nie problem. Niemniej takiego zachowania nie popieram.

Zgadzam się z każdym słowem! Aż się dziwię... ;-p
PT

Pn mar 06, 2006 19:23

Łatwo zaszczuć ludzi, sprowokować, potem zmontować materiał i powiedzieć, że cała Rodzina Radio Maryja tak się zachowuje. Ot, materiał na zamówienie.

Pn mar 06, 2006 19:25

na podstawie tego materiału to można powiedzieć tylko, że ci ludzie którzy na nim byli, zachowali sie jak przeciwieństwo chrześcijanina i katolika. Nie chce uogólniać na wszystkich słuchaczy RM, nie mniej takie zachowania jak na tym filmie należy potępiać

Pn mar 06, 2006 19:48

takie zachowania jak na tym filmie należy potępiać

Co do tego, że to naganne - pełna zgoda.

Ale z potępianiem byłbym ostrożny. Jak się kogoś bezkarnie prowokuje i doprowadza do rozpaczy to i reakcje są nieobliczalne. Zwykła psychologia.

Nie wymagajmy od innych więcej, niż od siebie. Nawet jeżel uważamy, że oni uważają, że są lepsi od nas. Wiesz jak nazwać taki sposób myślenia i argumentowania. Więc nie nazwę.

W każdej społeczności istnieją ludzie niedoskonali. Im ona większa to i prawdopodobieństwo ujawnienia się tych słabości większe (Może to zdanie trochę nielogiczne, ale mam nadzieję, że czujesz co mam na myśli).
Rodzina RM to grupa ludzi dość liczna. Gdy się weźmie pod uwagę takie okoliczności jak np. zmęczenie udziałem w uroczystości, czy pielgrzymce to wszystko jest możliwe.

Pn mar 06, 2006 20:12
Zobacz profil WWW

Incognito - jednak z mojego punktu widzenia prowokacją do zmontowania takiego materiału jest właśnie zachowanie fanów RM, wypowiedzi puszczane na jego antenie czy wystąpienia choćby Muchomora, jakże uwielbiane przez fanów RM (bez względu na ich poziom).

Telchar - nie pisz o szczuciu. Szczują na antenie RM na niektórych ludzi - bo przecież każdy, kto nie po myśli Muchomora, to od razu "żyd, mason i komunista".

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn mar 06, 2006 21:13
Zobacz profil WWW

TOMU A NIBY TEN MUCHOMOR TO TAKI CHRZESCIJANSKI JEST?

Pn mar 06, 2006 22:08

kto nie po myśli Muchomora

Czy fakt, że jesteś tolerancyjny upoważnia Cię do pogardzania innymi?
PT

Pn mar 06, 2006 22:49

ojciec Tadeusz powinien dostać nobla, NOBLA!
No przepraszam, ale to stwierdzenie jest już poprostu powalające, ojciec Tadeusz.......... no już nie powiem gdzie powinien się znaleźć, bo zaraz połowa forumowiczów będzie oburzona.

Takie zachowanie, pokazuje tylko jak ludzie niby chlubiący się i wywyższający tym, że są Katolikami, swoim zachowaniem dokładnie temu zaprzeczają. A Katolikiem nie jest się przez wypowiadane słowa, ale czyny. Mam tylko nadzieję, że nie cała rodzina radia Maryja taka jest...

Cytuj:
kto nie po myśli Muchomora

Czy fakt, że jesteś tolerancyjny upoważnia Cię do pogardzania innymi?

Kto mówił, że pogardza, to była ironia

Pn mar 06, 2006 23:05
Zobacz profil WWW

Kto mówił, że pogardza, to była ironia

"Ironia" w związku czyimś nazwiskiem czy "ironia" w związku z czyimś kalectwem to zupełnie nowe odmiany "ironii" wynalezione przez przeciwników Radia Maryja...
Czy "tolerancja" wobec Radia Maryja różni się czymkolwiek od nienawiści?
PT

Pn mar 06, 2006 23:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona