Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 7:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 838 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 56  Następna strona
 "Bóg nie istnieje" 
Autor Wiadomość

a wiec arab i zyd takze ale jak juz pisalem musi sie na nowo narodzic

Czyli przyjąć Twoją wiarę he, he :-D :-D :-D
Aleś ty smieszny ... powiedz to Żydowi lub Muzułmaninowi - to pękną ze śmiechu :-D

[...]pedziwiatr

N mar 05, 2006 21:34

Cytuj:
jednak może się wywróci ... bo jeśli to Żydzi mają rację, jeśli to ich Bóg jest jedynym prawdziwym ?

bog jest jeden dla wszystkich tylko trzeba sluchac co on do nas mowi i czego od nas wymaga

oba zdania czerwone sa falszywe bo biblia nigdzie nie mowi zeby jakas religia byla prawdziwa przeciwnie biblia mowi ze kazdy czlowiek jest klamca a kazda religia jest zalozona przez czlowieka.
prawda jest jezus chrystus ,cytat znasz,tylko czy ty te prawde uznajesz i przyjmujesz
Jan. 14:6
6. Odpowiedział mu Jezus:
Cytuj:
Ja jestem droga i prawda, i żywot
, nikt nie przychodzi do Ojca, tylko przeze mnie.
(BW)

[...]

Ty twierdzisz, że Chrystus jest prawdą, a Bóg Żydów fałszem ?

Każdy Żyd ci powie, że jego Bóg jest prawdą, a Chrystus to tylko bożek - czyli bóg falszywy.

Tak więc oba czerwone zdania są prawdziwe .

N mar 05, 2006 21:39

[...]pokaz gdzie napisalem ze bog zydow jest falszem????????

chyba nie chcesz mi powiedziec ze bog = religia

Cytuj:
Czyli przyjąć Twoją wiarę he, he

co znaczy: narodzic sie na nowo ,to wczesniej krotko opisalem.ale do ciebie nic nie dociera .bynajmniej nie jest to zmiana religii

1 Kor. 1:20
20. Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata?(BW)

Pn mar 06, 2006 11:07

Cytuj:
jednak może się wywróci ... bo jeśli to Żydzi mają rację, jeśli to ich Bóg jest jedynym prawdziwym ?

bog jest jeden dla wszystkich tylko trzeba sluchac co on do nas mowi i czego od nas wymaga

oba zdania czerwone sa falszywe bo biblia nigdzie nie mowi zeby jakas religia byla prawdziwa przeciwnie biblia mowi ze kazdy czlowiek jest klamca a kazda religia jest zalozona przez czlowieka.

Rehelix, ja mówiąc:
Katolicyzm utożsamiałem oczywiście z Chrystusem w którego wierzą katolicy - niech ci będzie Chrześcijanie, czyli ty także.
Judaizm utożsamiałem oczywiście z Bogiem w którego wierzą Żydzi.
[...]Prawda i fałsz to pojęcia względne.

Wzgledne tzn. że z punktu odniesienia Relixa prawdą jest Chrystus a fałszem Bóg muzułmanów, zaś z punktu odniesienia Muzułmanina prawdą jest Bóg muzułmanów a fałszem Chrystus.

Z pierwszą częścią na pewno się zgadzasz:
z punktu odniesienia Relixa prawdą jest Chrystus a fałszem Bóg muzułmanów

Wyobraź sobie teraz że urodziłeś się w rodzinie muzułmańskiej.

Jesteś muzułmaninem !!!!

W tym przypadku dla ciebie to zdanie będzie prawdziwe:

z punktu odniesienia Muzułmanina prawdą jest Bóg muzułmanów a fałszem Chrystus.

Tak więc całe to zdanie złożone jest prawdziwe - zrozumie to każdy kto potrafi logicznie myśleć na poziomie szkoły średniej.

Mam nadzieję że zrozumiałeś :(

Pn mar 06, 2006 16:26

biblia mowi ze na podstawie dobrych uczynkow nie bedzie zbawiony zaden czlowiek

Rzym. 3:20
20. Dlatego z uczynków zakonu nie będzie usprawiedliwiony przed nim żaden człowiek, gdyż przez zakon jest poznanie grzechu.
(BW)

Gal. 2:21
21. Nie odrzucam łaski Bożej; bo jeśli przez zakon jest sprawiedliwość, tedy Chrystus daremnie umarł.
(BW)

czy wam sie to podoba czy nie czy moze to uwazacie za idiotyzm ale takie jest prawo samego boga
zyd ktory wierzy w boga a odrzuca chrystusa bedzie potepiony

Ślepa interpretacja Biblii prowadząca do idiotyzmów.

Rehelix napisał:

Jeśli powyższe zdanie weźmiemy dosłownie, to wyniknie z niego że człowiek żyjący gdzieś w buszu, który nigdy nie słyszał o Chrystusie pójdzie do piekła czyli np. arab z Arabii Saudyjskiej.

Rehelix, przecież to idiotyzm ... i ty tego nie rozumiesz ? :(

Katolicy dopuszczją takich ludzi do nieba na podstawie prawa naturalnego, taki człowiek będzie sądzony z uczynków !!!! :)

Czyżby katolicy studiowali inną Biblię niż TY ? :)

[...]

Pn mar 06, 2006 16:45

rafale zostaw juz tych zydow ,muzulman i buszmenow bog ich napewno srawiedliwie potraktuje.
zastwnow sie nad tym gdzie ty bedziesz spedzal wiecznosc. zyjesz w kraju chrzescijanskim u miesz czytac wiec powinienes wiedziec co bog od ciebie wymaga.dlatego nic nie bedziesz mial na swoja obrone
2 Kor. 5:19-21
19. To znaczy, że Bóg w Chrystusie świat z sobą pojednał, nie zaliczając im ich upadków, i powierzył nam słowo pojednania.
20. Dlatego w miejsce Chrystusa poselstwo sprawujemy, jak gdyby przez nas Bóg upominał; w miejsce Chrystusa prosimy: Pojednajcie się z Bogiem.
21. On tego, który nie znał grzechu, za nas grzechem uczynił, abyśmy w nim stali się sprawiedliwością Bożą.[/b]
(BW)

Pn mar 06, 2006 19:43

rafale zostaw juz tych zydow ,muzulman i buszmenow bog ich napewno srawiedliwie potraktuje.

Czyzbyś zwątpił jak ich potraktuje ?

A niedawno byłeś taki pewien :)

rehelix:
czy wam sie to podoba czy nie czy moze to uwazacie za idiotyzm ale takie jest prawo samego boga

To jak w końcu będzie ?
[...]

Pn mar 06, 2006 20:21

Bardzo prosze o dyskusje merytoryczna. Posty zawierajace jakiekolwiek uwagi obrazliwe lub osmieszajace pod adresem rozmowcow beda usuwane w calosci bez wzgledu na tresc. Z uwagami osobistymi prosze przeniesc sie na PW
Pozdrawiam
pedziwiatr

Pn mar 06, 2006 22:30

Cytuj:

Zgoda. Na zbawienie nie można "zasłużyć" - nie można się zbawić samemu (być tak dobrym, żeby Bóg był niepotrzebny). Żaden - to znaczy ani katolik, ani niekatolik, ani innowierca, ani ateista.

Co do drugiego zdania:
Cytuj:
Jaki z tego pożytek, bracia moi, skoro ktoś będzie utrzymywał, że wierzy, a nie będzie spełniał uczynków? Czy [sama] wiara zdoła go zbawić? Jeśli na przykład brat lub siostra nie mają odzienia lub brak im codziennego chleba, a ktoś z was powie im: "Idźcie w pokoju, ogrzejcie się i najedzcie do syta!" - a nie dacie im tego, czego koniecznie potrzebują dla ciała - to na co się to przyda? Tak też i wiara, jeśli nie byłaby połączona z uczynkami, martwa jest sama w sobie. Ale może ktoś powiedzieć: Ty masz wiarę, a ja spełniam uczynki. Pokaż mi wiarę swoją bez uczynków, to ja ci pokażę wiarę ze swoich uczynków. Wierzysz, że jest jeden Bóg? Słusznie czynisz - lecz także i złe duchy wierzą i drżą.

I w tym kontekście prawdziwe jest zdanie, że będziemy sądzeni z uczynków. Również wszyscy. Zresztą - żeby się powołać na Ewangelię, a nie na list Św Jakuba:
Cytuj:
Bo byłem głodny, a nie daliście Mi jeść;
byłem spragniony, a nie daliście Mi pić;
byłem przybyszem, a nie przyjęliście Mnie;
byłem nagi, a nie przyodzialiście Mnie;
byłem chory i w więzieniu, a nie odwiedziliście Mnie.
[...]Wszystko, czego nie uczyniliście jednemu z tych najmniejszych, tegoście i Mnie nie uczynili

Tyle, że Łaska i Miłosierdzie, wiara i skrucha, choćby w ostatnim ułamku sekundy, są w stanie pokryć brak wszelkich uczynków.

Robert - zasada jest bardzo prosta.
Znasz i dobrowolnie odrzucasz i w tym trwasz do końca = sam wybierasz oddalenie od Boga (komuś już pisałam, jeśli ktoś się zapiera rękami nogami i zębami, to Bóg go nie zwiąże i nie przywlecze go nieba siłą i w kajdankach). Nie poznałeś, ale szukasz dobra i starasz się żyć wg tego, co dobre = możesz być zbawiony.

Jak było, wie Bóg. Kto poznał naprawdę i odrzucił, kto dowiedział się, ale nie poznał, czyj wybór był ograniczony jego trudnościami i tylko częściowo zależny od niego, a kto nie wiedział i żył jak potrafił najlepiej...

To sprawiedliwsze "prawo" niż jakiekolwiek inne - jego nieznajomość zwalnia z odpowiedzialności. Wtedy jesteś zobowiązany wypełnić to, co poznałeś jako dobre. Zwalnia również/ lub zmniejsza odpowiedzialność przymus wyboru. Tyle że Bóg wie na pewno, kto je poznał, kto nie... i kto wybierał wolny, a kto spętany...

Wt mar 07, 2006 7:31

Rehelix, ja mówiąc:
Katolicyzm utożsamiałem oczywiście z Chrystusem w którego wierzą katolicy - niech ci będzie Chrześcijanie, czyli ty także.
Judaizm utożsamiałem oczywiście z Bogiem w którego wierzą Żydzi.
[...]Prawda i fałsz to pojęcia względne.

Wzgledne tzn. że z punktu odniesienia Relixa prawdą jest Chrystus a fałszem Bóg muzułmanów, zaś z punktu odniesienia Muzułmanina prawdą jest Bóg muzułmanów a fałszem Chrystus.

Z pierwszą częścią na pewno się zgadzasz:
z punktu odniesienia Relixa prawdą jest Chrystus a fałszem Bóg muzułmanów

Wyobraź sobie teraz że urodziłeś się w rodzinie muzułmańskiej.

Jesteś muzułmaninem

W tym przypadku dla ciebie to zdanie będzie prawdziwe:

z punktu odniesienia Muzułmanina prawdą jest Bóg muzułmanów a fałszem Chrystus.

Tak więc całe to zdanie złożone jest prawdziwe - zrozumie to każdy kto potrafi logicznie myśleć na poziomie szkoły średniej.

rafal jeszcze raz : przede wszystkim mylisz pojecia bo nie mozna powiedziec :bog zydow jest prawda albo bog muzulman jest prawda albo bog buszmenow jest prawda zaleznie z jakiej strony na to patrzysz. to jest z gruntu falszywe poniewaz bog jest jeden dla wszystkich o on jest prawda niezmienna- jak to mowisz bezwzgledna
mozesz powiedziec ze kazdy powie :moje wyobrazenie o bogu jest prawda a nie twoje.i ztym sie zgodze.ale wtedy to juz jest religia.i to moze byc rzecza wzgledna.

2 Król. 17:9
9. Wymyślili też synowie izraelscy rzeczy niewłaściwe o Panu, Bogu swoim, pobudowali sobie świątynki na wzgórzach we wszystkich swoich miejscowościach, począwszy od baszty strażniczej aż do grodu warownego;
(BW)

Jer. 14:14
Jer. 14:14
14. A Pan rzekł do mnie: Fałszywie prorokują prorocy w moim imieniu; nie posłałem ich ani nie dałem im poleceń, ani nie mówiłem do nich. Kłamliwe widzenia, marne wieszczby i wymysły swojego serca wam prorokują.(BW)

natomiast ja caly czas chce ci uswiadomic jak na to patrzy bog. boga nie obchodzi co ty albo ja o nim sadze albo jakie mamy o nim wyobrazenie.bo ON pozostawil nam swoje slowo i kazdy moze go poznac i sluzyc mu
"tak jak mu to jest mile"

Hebr. 12:28
28. Przeto okażmy się wdzięcznymi, my, którzy otrzymujemy królestwo niewzruszone, i oddawajmy cześć Bogu tak, jak mu to miłe: z nabożnym szacunkiem i bojaźnią.
(BW)

Wt mar 07, 2006 11:05

To wyjaśnienie:
Cytuj:

Zgoda. Na zbawienie nie można "zasłużyć" - nie można się zbawić samemu (być tak dobrym, żeby Bóg był niepotrzebny). Żaden - to znaczy ani katolik, ani niekatolik, ani innowierca, ani ateista.

Czyli zbawienie ateistów jest wykluczone, zbawienie człowieka który przeczytał z ciekawości biblię i nie uwierzył też jest wykluczone, zbawienie Żyda też jest wykluczone (patrz niżej), zbawienie innowierców tez jest wykluczone bo w dzisiejszym cywilizowanym świecie z Internetem trudno znaleźć człowieka który nie wie kim był Chrystus ... Jo_tka zastanów się co mówisz ?

A dlaczego Chrześcijanie nie-katolicy na potworne męki do czyśca ? - bo ich przodków jakiś średniowieczny papież wysłał do piekła za schizmę i oni, ich potomkowie są za to odpowiedzialni !!!!

Biblia mówi też że:
Jan. 5:24
24. Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam, kto słucha słowa mego i wierzy temu, który mnie posłał, ma żywot wieczny i nie stanie przed sądem, lecz przeszedł z śmierci do żywota.

Zauważ, że spójnik "i" zamyka niebo wszystkim Żydom, którzy wierzą w tego samego Boga i nie wierza w Chrystusa - czyli WSZYSTKIM Żydom !!!!

Na tej podstawie rehaliks wysnuł prawidłowy wniosek:
rehelix:

Żydzi do piekła - tak jednoznaczna jest Twoja Biblia.

Wt mar 07, 2006 18:21

rafal jeszcze raz : przede wszystkim mylisz pojecia bo nie mozna powiedziec :bog zydow jest prawda albo bog muzulman jest prawda albo bog buszmenow jest prawda zaleznie z jakiej strony na to patrzysz. to jest z gruntu falszywe poniewaz bog jest jeden dla wszystkich o on jest prawda niezmienna- jak to mowisz bezwzgledna
mozesz powiedziec ze kazdy powie :moje wyobrazenie o bogu jest prawda a nie twoje.i ztym sie zgodze.ale wtedy to juz jest religia.i to moze byc rzecza wzgledna.

Wiem, wiem, dla ciebie wyłacznie Chrystus jest prawdą - bo przez przypadek urodziłeś się w rodzinie katolickiej.

Kiedy ty zrozumiesz, że gdybyś urodził się w rodzinie Żydowskiej to Chrystus byłby dla Ciebie tylko bożkiem, czyli fałszem !!!! :( :( :(

Wt mar 07, 2006 18:48
Podoba mi się wasza kłótnia... Tylko chyba nikt nie zauważył, iż jest pozbawiona sensu.... Kłócicie się o to kto będzie zbawiony a kto nie... Przytaczając fragmenty z Biblii biorąc za pewnik, że każda interpretacja słowa z Biblii jest słuszna... Jakiś mądry człowiek kiedyś powiedział, że wszystko jest względne. A teraz proszę zadajcie sobie proste pytanie:, „Z czego to wynika?" Właśnie z różnicy zdań pomiędzy każda indywidualną jednostką - człowiekiem - owieczką - synem bożym i kwestia nazewnictwa nie ma tu sensu, bo jest ono tak jak wszystko względne.

Biorąc pod uwagę 2000 lat ewolucji człowieka oraz samej Biblii - nie jesteśmy przecież w stanie wykluczyć pomyłek, błędów. A i pomyłki nie są potrzebne, aby stwierdzić fakt oczywisty, że każdy przekład Biblii z Języka na Język jest z góry skazany na pewne przekłamania...

Kolejnym moim pytaniem jest czy poznawanie innej wiary i jej nauk to grzech? Chyba nie, ponieważ wiedza jest miłością jak to powiadają Chrześcijanie - z takim przekonaniem proponuje poznać np. Islam czy Buddyzm a później sprawdzić, co można znaleźć pod terminem Okultyzm. Później dobrze by było sięgnąć po pierwsza z brzegu książkę z Historii i sprawdzić jak w imię pewnych idei ludzie potrafią zabijać i karać innych oraz oczywiście popełniać błędy - wynikające z jedynie "słusznych" interpretacji danego słowa.

W końcu proponuje się zastanowić nad samym aspektem psychologicznym, który towarzyszy każdej z wiar. Ale nie zrobi tego nikt z was w sposób "dobry" bez wyzbycia się tradycji, nawyków, utartych schematów oraz oczywiście strachu...

Chciałbym jeszcze tutaj dodać, iż nie chodzi o kłótnie, wskrzeszanie konfliktów, ponieważ każdy ma prawo się mylić jak i każdy ma prawo do własnych poglądów... Przypominam jednak, że mieć rację to niewiele - nawet stary zepsuty zegar ma dwa razy na dobę rację...

Pozdrawiam

Wt mar 07, 2006 22:07
Podoba mi się wasza kłótnia... Tylko chyba nikt nie zauważył, iż jest pozbawiona sensu.... Kłócicie się o to kto będzie zbawiony a kto nie... Przytaczając fragmenty z Biblii biorąc za pewnik, że każda interpretacja słowa z Biblii jest słuszna... Jakiś mądry człowiek kiedyś powiedział, że wszystko jest względne. A teraz proszę zadajcie sobie proste pytanie:, „Z czego to wynika?" Właśnie z różnicy zdań pomiędzy każda indywidualną jednostką - człowiekiem - owieczką - synem bożym i kwestia nazewnictwa nie ma tu sensu, bo jest ono tak jak wszystko względne.

Biorąc pod uwagę 2000 lat ewolucji człowieka oraz samej Biblii - nie jesteśmy przecież w stanie wykluczyć pomyłek, błędów. A i pomyłki nie są potrzebne, aby stwierdzić fakt oczywisty, że każdy przekład Biblii z Języka na Język jest z góry skazany na pewne przekłamania...

Kolejnym moim pytaniem jest czy poznawanie innej wiary i jej nauk to grzech? Chyba nie, ponieważ wiedza jest miłością jak to powiadają Chrześcijanie - z takim przekonaniem proponuje poznać np. Islam czy Buddyzm a później sprawdzić, co można znaleźć pod terminem Okultyzm. Później dobrze by było sięgnąć po pierwsza z brzegu książkę z Historii i sprawdzić jak w imię pewnych idei ludzie potrafią zabijać i karać innych oraz oczywiście popełniać błędy - wynikające z jedynie "słusznych" interpretacji danego słowa.

W końcu proponuje się zastanowić nad samym aspektem psychologicznym, który towarzyszy każdej z wiar. Ale nie zrobi tego nikt z was w sposób "dobry" bez wyzbycia się tradycji, nawyków, utartych schematów oraz oczywiście strachu...

Chciałbym jeszcze tutaj dodać, iż nie chodzi o kłótnie, wskrzeszanie konfliktów, ponieważ każdy ma prawo się mylić jak i każdy ma prawo do własnych poglądów... Przypominam jednak, że mieć rację to niewiele - nawet stary zepsuty zegar ma dwa razy na dobę rację...

Pozdrawiam

Wt mar 07, 2006 22:08

Nie wiesz, że w Biblii kazdy przecinek i kazde słowo to świętość.

Spróbuj zmienić Biblię tak, aby nie wynikały z niej idiotyzmy w stylu: "Żydzi do piekła".
Dla katolików Biblia to świętość, nie do ruszenia jest nawet przecinek, nie mówiąc już o zmianie sensu.

Oni maja proste argumenty.

Jak coś jest idiotyzmem lub sprzeczne to mówią, że w tym miejscu obowiązuje logika Boska która zna wyłącznie Bóg :) :) :)

Wt mar 07, 2006 22:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 838 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 56  Następna strona