Autor |
Wiadomość |
jagoda
|
k66 napisał(a): kto chce miec stadko dzieci juz smiga na ten kurs 
nie zgadzam się z tobą, NPR jest metoda majaca 86% wskaźnik Pearl (tabletki daja 89%). Antykoncepcja niesie za soba zwiekszone ryzyko zachorowania na nowotwór szyjki macicy, NPR nie ma takich powikłan, tabletki - kosztuja... zł, NPR - jest bez kosztów (potrzebny jest ci tylko termometr zeszyt i długopis:))
Znam wiele osób stosujacych metody NPR które "nie maja stadka dzieci" ale znam równiez wiele osób które po tabletkach antykoncepcyjnych zaszly w ciąze
Z wyrazami szacunku - Jagoda Instruktor Metod NPR-u 
|
Wt mar 07, 2006 13:01 |
|
|
|
 |
Awa
|
Jagoda a ile ty masz dzieci?-jesli mozesz to odp[owiedz
|
Wt mar 07, 2006 14:22 |
|
 |
k66
|
jagoda napisał(a): nie zgadzam się z tobą, NPR jest metoda majaca 86% wskaźnik Pearl (tabletki daja 89%). podaj zrodlo tych danych - widzialem wielokrotnie inne dane. jagoda napisał(a): Antykoncepcja niesie za soba zwiekszone ryzyko zachorowania na nowotwór szyjki macicy. to cos ci sie pomylilo, bo jest odwrotnie- tab. hormonalne ZMNIEJSZAJA ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy oraz powstawania cyst na jajnikach. jagoda napisał(a): NPR nie ma takich powikłan, tabletki - kosztuja... zł, NPR - jest bez kosztów (potrzebny jest ci tylko termometr zeszyt i długopis:)) wole zainwestowac te kilkanascie zl na miesiac niz ryzykowac ojcostwo. jagoda napisał(a): Znam wiele osób stosujacych metody NPR które "nie maja stadka dzieci" ale znam równiez wiele osób które po tabletkach antykoncepcyjnych zaszly w ciąze  jak sie zle stosuje tabletki to tak sie dzieje - nie da sie zaprzeczyc.
|
Wt mar 07, 2006 14:23 |
|
|
|
 |
k66
|
Julia napisał(a): Poza tym uważam, że najpierw należy poznać tą metodę a później krytykować, bazując na opiniach z prasy i... być z założenia przeciw, bo kościól tą mewtode popiera. nie krytykuje tej metody. Poznalem ja dosyc dokladnie - razi mnie tylko pewna sprzecznosc. Niby to nie jest antykocepcja (tak twierdzi KK) a z drugiej strony jest podawana jako sposob na regulacje urodzen - czyli alternatywa dla antykoncepci.
Julia podaje tu porownanie wskaznika Pearla dla tabletek i NPR (pomijajac ich wiarygodnosc) czyli zestawia niby nie antykoncepcje z antyk.
wiec jak to jest?
|
Wt mar 07, 2006 14:28 |
|
 |
Julia
|
k66 to nie ja podałam zestawienia
Natomiast jesli chodzi o NPR metoda ta jest jednym ze sposobów regulacji poczęć, ale bazuje na naturalnym cyklu. Nie ma tu sztucznej regulacji jak w przypadku srodków hormonalnych. Poza tym KK popiera tą metodę ze względu na zachowanie godności kobiety a nie sprowadzenie jej do srodka zaspokajania potrzeb seksuanych mężczyzny. Obszerniej mówi o tym encyklika Pawła VI Humanae vitae.
_________________ Niebo gwiaździste nade mną, prawo moralne we mnie...
|
Wt mar 07, 2006 15:35 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
źle stosowane NPR jest tak samo nieskuteczne, ja źle stosowana antykoncepcja, ale dobrze stosowane NPR jest wysoce skuteczne. Nie wprowadza żadnych barier między kobiete i mężczyzne i nie wpływa na naturalny cykl kobiety.
|
Wt mar 07, 2006 15:42 |
|
 |
angua
|
A ja przypomnę, że ten wątek dotyczy kursów NPR, a nie różnic pomiędzy NPRem a antykoncepcją. Wątków na drugi temat jest u nas pod dostatkiem, serdecznie proszę o przeniesienie się do któregoś z nich. Ewentualnie założenie sobie nowego [dokładnie na temat owych różnic], bo wiem, że to temat nie do wyczerpania 
Pozdrawiam 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Wt mar 07, 2006 16:40 |
|
 |
k66
|
Julia napisał(a): Poza tym KK popiera tą metodę ze względu na zachowanie godności kobiety a nie sprowadzenie jej do srodka zaspokajania potrzeb seksuanych mężczyzny. Czyli tylko mezczyzni maja potrzeby seksualne?
A co z kobieca ochota na seks - nie istnieje?
|
Wt mar 07, 2006 17:02 |
|
 |
k66
|
Kamyk napisał(a): Nie wprowadza żadnych barier między kobiete i mężczyzne i nie wpływa na naturalny cykl kobiety. Tabletki tez nie wprowadzaj zadnych barier - z tym naturalnym cyklem to sorki - ale to mzonka. Zyjemy w takich czasach, ze nic nie jest juz naturalne a juz nie napewno cykle zyciowe.
|
Wt mar 07, 2006 17:04 |
|
 |
k66
|
angua napisał(a): A ja przypomnę, że ten wątek dotyczy kursów NPR, a nie różnic pomiędzy NPRem a antykoncepcją.
Prosze nie zabijaj ciekawie zapowiadajacej sie rozmowy - please!!!
|
Wt mar 07, 2006 17:05 |
|
 |
angua
|
No to Wam wydzieliłam  Gdyby ktoś nie wiedział - stąd: viewtopic.php?t=5183
Pozdrawiam 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Wt mar 07, 2006 17:18 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
offtopic
k66 napisał(a): wole zainwestowac te kilkanascie zl na miesiac niz ryzykowac ojcostwo.
Mówisz o tym jakby ojcostwo było jakąś straszną chorobą weneryczną
Po co wobec tego być mężczyzną, jeśli nie chce się być ojcem? Po co być kobietą, jeśli nie chce się być matką?...
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Wt mar 07, 2006 17:27 |
|
 |
Incognito
|
Rozalko, co do pierwszego pytania, to myślę, że po śmierci Jezus, Jan Paweł II i Benedykt XVI odpowiedzą Ci na nie w niebie 
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Wt mar 07, 2006 17:49 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
Moment, moment. Ojcostwo duchowe to zupełnie inny temat Incognito 
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Wt mar 07, 2006 17:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Razi mnie mowienie o rodzinie wielodzietnej, ze ma "stadko dzieci" Stado kojarzy mie sie ze zwierzetami.
Znam wiele rodzin wielodzietnych 5, 6 dzieci (ze swiadomego planowania) i sa to pieknie rodziny. Nie kazda z rodzin wielodzietnych to rodzina patologiczna tak jak niektorzy przyzwyczili sie to postrzegac.
Tabletki antykoncepcyjne maja spore dzialanie uboczne miedzy innymi: nieregularne miesiączeki
plamienia i krwawienia z dróg rodnych
uczucie suchości w pochwie
częstsze torbiele jajników
zwiększone ryzyko ciąży pozamacicznej.
Udowodniono, że estrogeny zawarte w tabletkach są jednym z czynników zwiększających ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, choroby wieńcowej, nadciśnienia tętniczego, powodują nadmierny wzrost krzepliwości krwi (sprzyja to zakrzepom i zatorom w naczyniach a także udarom niedokrwiennym mózgu). Bardzo długie stosowanie tej metody może powodować rozwój wielu chorób wątroby. Zwiększone jest ryzyko powstania kamicy pęcherzyka żółciowego, a także łagodnych i niestety złośliwych nowotworów wątroby. U kobiet przed 35 rokiem życia wyraźnie częściej występują także nowotwory sutka".
|
Wt mar 07, 2006 19:11 |
|
|
|