Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 11, 2025 15:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 235 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Następna strona
 List otwarty w sprawie Szczuki! Przyłącz się! 
Autor Wiadomość

to zdjecie- to o co ci chodzi? czy ktos sobie kpi z osoby na wózku na tym zdjeciu??
[...]

[...] - jo_tka

Śr mar 08, 2006 15:11
Zobacz profil WWW

Moi Drodzy Szczuka pracuje W PAN w Instytucie Badań Literackich.
To skanadl.

jeśli chcecie, przekażcie do dyrekcji PAN, podajcie do wiadomości mediom i znajomym.

Gabinet Prezesa PAN
Dyrektor Barbara Szołtyk
Barbara.Szoltyk@pan.pl

akademia@pan.pl

Prof. dr hab. Elżbieta Sarnowska-Temeriusz
Dyrektor Instututu Badań Literackich PAN
ibadlit@ibl.waw.pl

Wniosek

W związku z haniebnym zachowaniem Państwa pracownicy, Kazimiery Szczuki, w programie Polsatu dnia 26 lutego 2006, w którym w sposób cyniczny parodiowała osobę niepełnosprawną, nieuleczalnie chorą Madzię Buczek, zwracam się z prośbą o usunięcie Kazimiery Szczuki z Instytutu Badań Literackich, jako osoby, której zachowanie nie licuje z Polską Akademią Nauk.

Z poważaniem

imię i nazwisko

ja juz wysłałam tali list :

Szanowni Państwo,

W programie Kuby Wojewódzkiego w TV Polsat pracownik naukowy Instytutu Badań Literackich PAN p. Kazimiera Szczuka zabawiła się w parodystkę przedrzeźniając nieuleczalnie chorą Madzię Buczek, założycielkę dziecięcych kółek różańcowych przy Radiu Maryja. Włożyła tyle trudu w naśladowanie głosu chorej, że widownia doceniła ten wysiłek nagradzając wybitną feministkę i krytyk literatury oklaskami i głośną owacją.

Wyrażam swoje oburzenie i dezaprobatę dla treści tam przekazywanych. Pani Szczuka obrażała Radio Maryja i Madzię Buczek. Wszyscy słuchacze Radia Maryja wiedzą, kim jest i jak wspaniałe rzeczy czyni Madzia Buczek, nazwana przez panią Szczukę "dziwną osobą, starym dzieckiem". Urodzona w 1988 roku, zdeformowana straszliwą chorobą dziewczynka, której po urodzeniu nie dawano szans na przeżycie jednego roku, znana jest większości katolików z racji dzieła, które stworzyła.
Jej dziecięcy głos jest wynikiem częściowego paraliżu. Rzeczywiście wyglada jak "stare dziecko", gdyż mimo 18 lat ma wzrost kilkuletniego dziecka i jeździ w dziecięcym wózku. W ciągu roku przechodzi nawet kilkanascie razy załamania kości. Towarzyszy więc jej stały ból i cierpienie.

Nie chcę tu relacjonować drwin i zwykłego chamstwa w wypowiedziach obojga pseudodziennikarzy. Osoby uczestniczące w tym programie powinny spotkać się z ostracyzmem społeczeństwa. Stosunek pani Szczuki do chorej dziewczyny nijak się ma do tolerancji, o jakiej więc tolerancji mówią pani Kazimiera i środowiska feministyczne przez nią reprezentowane?

To przekracza wszelkie poczucie szacunku i godności. Pani Szczuka w sposób niewybredny obraziła nie tylko Magdę, ale i tysiące dzieci uczestniczących w podwórkowych kółkach różańcowych. Kpina z tych dzieci, obrażanie ich, daje najlepsze świadectwo o poziomie intelektualnym i moralnym pani Kazimiery Szczuki i środowisk przez nią reprezentowanych.

Nie można pozwolić na takie zachowanie. Nie można milczeć. Pracownik naukowy IBL nie powinnien się tak zachować. Wszak reprezentuje i tą instutucję naukową.

Proszę o stosowną interwencję w tej skandalicznej, włącznie z odusnięciem p. Szczuki od IBL PAN.

Z wyrazami szacunku,

Śr mar 08, 2006 15:23
Zobacz profil WWW

ja juz wysłałam tali list :
...
"Wyrażam swoje oburzenie i dezaprobatę dla treści tam przekazywanych. Pani Szczuka obrażała Radio Maryja i Madzię Buczek. Wszyscy słuchacze Radia Maryja wiedzą, kim jest i jak wspaniałe rzeczy czyni Madzia Buczek, nazwana przez panią Szczukę "dziwną osobą, starym dzieckiem". "

Dziecino radiomaryjna pohamuj się z tymi zapędami bo piszesz głupoty od których zęby bolą!
Jest spór dwóch dorosłych osób - no to moga iść do sądu.
Szczuka kogoś obraziła na antenie - no to owa pani Buczek może tak samo na antenie objechać Szczukę.

Ale start Radia Maryja żeby zabierać komuś koncesję czy wywalac z pracy to czystej wody debilizm.

Zwłaszcza że fakty które są podstwą do całego lipnego zamieszania są zwyczajnie zmanipulowane.

Chyba przykazanie zabraniające kłamstwa jest wam obce.

Śr mar 08, 2006 15:39
Oozie, to ze masz inne zdanie na dany temat nie upowaznia Cie do uzywania tak ostrych slow.
To Ty powininies pochamowac swoje emocje.
Zastanow sie, ze ty Ty nie musisz miec racji, pomimo tego, ze jestes tak bardzo przekonany, ze ja posiadasz.

Niech wasza mowa będzie: Tak, tak; nie, nie. A co nadto jest, od Złego pochodzi. (Mt 5:33-37)

Śr mar 08, 2006 15:51

Nie można pozwolić na takie zachowanie. Nie można milczeć. .... Wszak reprezentuje i tą instutucję naukową.

Właśnie.
Nie milczcie - lepiej brońcie tą Buczek przed manipulacją w wykonaniu o. Rydzyka.

I przy okazji typowo PiS-owa zagrywka - postraszyć odebraniem koncesji z użyciem wydumanej afery...

Brawo.
Ręka rękę myje, PiS R.M. podstawia...

Śr mar 08, 2006 15:52
aga - uprzejmie proszę o zaprzestanie manipulowania kalectwem i niepłnosprawnością pani magdaleny buczek
to co robisz przesuwając akcenty na jakoby parodiowanie osoby niepełnosprawnej i nieuleczalnie chorej jest obrzydliwe...

to ty obrażasz panią magdę buczek przypominając o jej niepełnosprawności
to ty cynicznie wykorzystujesz niepełnosprawość pani buczek w jakimś ataku wydumanej pobożności na panią szczukę

pani magda buczek jest osobą publiczną - czy tego chcesz agnes czy nie - a redukowanie jej działalności publicznej do jej niepełnosprawności i kalectwa jest po prostu obrzydliwe (nie znajduję innego słowa)

Pani magda buczek mówi z egzaltacją i owa egzaltacja wynika z powszechnego dość mniemania, iż o rzeczach pobożych nalezy tak mówić...
dlatego pani szczuka opowiadała o egzaltowanym głosie a nie o kalekiej osobie
za to ty droga agnes wypominasz nieustatnie tę niepełnosprawność, cynicznie grasz na najniższych instynktach... chcesz wzbudzić litość... wobec pani buczek...
chcesz przedstawić ja jako skrzywdzoną nie tylko przez los kaleką kobietę, ale na dodatek pokrzywdzona przez tę okropna feministkę szczukę....
bo osoby kalekie - jak wnioskuję z twoich postów - nie podlegają żadnej ocenie ani krytyce, zwłaszcza kiedy są osobami publicznymi..

to chore droga agnes... przez takich ludzi jak ty osoby niepełnosprawne nigdy nie poczują się normalnie... bo zawsze znajdzie się jakaś agnes, która z litosci będzie chciała być dobra i uczynna...
bez ustanku bedziesz im o ich niepełnosprawności przypominać...
współczuję im

Śr mar 08, 2006 16:56

z lektury "naszego dziennika" wiem, że pani buczek będzie sie modlić za panią szczukę i nie czuje się ani urażona ani dotknięta

No - przynajmniej jedna zachowała rozsądek i dystans do siebie.
Wprzeciwieństwie do tej zbieraniany bufonów /kto się chce obrażać niech sprawdzi gdzieś kim był Monsieur Bouffon/

Śr mar 08, 2006 16:58

Znalazłam jeszcze kilka adresów z Rady Naukowej PAN i Komitetu Etyki w Nauce PAN :
Jezeli ktoś chce to niech i tam pisze, to sa w sumie władze PAN.

wydzial1@pan.pl

Jerzy.Pelc@mercury.ci.uw.edu.pl

szawar@mercury.ci.uw.edu.pl

office@pau.krakow.pl

sekretariat@tnw.waw.pl

Tadeusz.Majsterkiewicz@pan.pl

ijpuw@mercury.ci.uw.edu.pl

rjp@pan.pl

szawar@mercury.ci.uw.edu.pl

Nie mam zamiaru zaniechać tej akcji. Podłość Szczuki wymaga interwencji.

Śr mar 08, 2006 17:01
Zobacz profil WWW

Oozie, to ze masz inne zdanie na dany temat nie upowaznia Cie do uzywania tak ostrych slow.

Jakich ostrych?
Nawet jeśli - mnie nie wolno a niejak aga-agness czy jak tam jej może sobie hasać?
Lucyna napisał(a):
Zastanow sie, ze ty Ty nie musisz miec racji, pomimo tego, ze jestes tak bardzo przekonany, ze ja posiadasz.

Lucyno - posłuchaj tej bidnej Szczuki jjeszcze raz, potem jeszcze raz i znajdź kawałek gdzie parodiuje kalectwo p. Buczek.

Na cytaty przebijac się nie mam zamiaru, bo to nie o tym mowa.

Śr mar 08, 2006 17:07

Znalazłam jeszcze kilka adresów z Rady Naukowej PAN i Komitetu Etyki w Nauce PAN :
Jezeli ktoś chce to niech i tam pisze, to sa w sumie władze PAN.
[...]
Nie mam zamiaru zaniechać tej akcji. Podłość Szczuki wymaga interwencji.

Proponuje dowiedziec sie jeszcze gdzie Szczuka mieszka i urządzić stary dobry lincz. :o

Śr mar 08, 2006 17:12

Ja mam prozbe do pani agness, by zaprzestala wklejania tych adresow e-mailowych.
IMHO cala sprawda jest grubo przesadzona. Prezenter radiowy jest osoba publiczna, nie bardzo rozumiem czemu mozna sie smiac z prezentera zdrowego, a z niepelnosprawnego juz nie. Oczywiscie nie chodzi mi o sam fakt kalectwa, p. Szczuka(ktorej serdecznie nie lubie) jednak nie wysmiewala sie w tym momencie z tego, ze dziewczyna jest kaleka.
Albo niepelnosprawni maja takie same prawa, albo maja byc traktowani specjalnie. Znam pare osob kalekich i one by wolaly byc traktowane tak jak osoby zdrowe.

Śr mar 08, 2006 17:48

A teraz meile do pracowników naukowych IBL tych "wyższych rangą" czyli prof i dr

Piszmy, niech wiedza co ich koleżanka porabia w wolnym czasie.

ja juz dostałam odpowiedź :

Szanowna Pani,
dziekuje za list. Przekazalem go dyrekcji IBL PAN,
Włodzimierz Bolecki
wbol@wp.pl
Instytut Badań Literackich
Polska Akademia Nauk
Pałac Staszica
PL- 00-330 Warszawa
ul. Nowy Świat 72, pok. 128.
tel./fax 4822-826 99 45
my home page:
http://www.bolecki.aplus.pl

tlnycz@filon.filg.uj.edu.pl

kandziora@pbl.ibl.poznan.pl

magkingorska@wp.pl

grzegorzgrochowski@interia.pl

grazyna-borkowska@wp.pl

wbol@wp.pl

batorak@ibl.waw.pl

anax@obta.uw.edu.pl

to jest skandal, ze taka osoba pracuje w stacji TVN , ktora co tydzien nawoluje we wzruszajacych spotach o pomoc dla jakiejs grupy chorych dzieci.

Jak to jest wiarygodne?

Szczuka oprocz "Najslabszego ogniwa" robi dla tvn24 "Wydanie drugie poprawione"

Adresy, zwłaszcza ten :

widzowie@tvn.pl

centrala:
tvn s.a.
ul. Wiertnicza 166
02-952 Warszawa
tel. (22) 8566060
fax. (22) 8566666

public relations:
tvn s.a.
ul. Wiertnicza 166
02-952 Warszawa
fax. (22) 8566594

współpraca z widzami
widzowie@tvn.pl
tel. (22) 8566161

Działajmy i piszmy aby wiecej takiego haniebnego zachowania nie było.

Śr mar 08, 2006 18:13
Zobacz profil WWW
Dzięki agnes za mejle. Powysyłam na nie wiadomość, żeby przestrzec owe media przed katolami z Radia Maryja i Naszego Dziennika i ich zwolennikami, którzy dokonując manipulacji rozdmuchali i wyolbrzymili całą sprawę starając się za wszelką cenę stłamsić "bogu ducha" winną Kazimierę Szczukę, którą swoją drogą bardzo lubię i cenię i Kazia na pewno się nie da:)

pozdrawiam,
michał

Śr mar 08, 2006 18:21

Nie dostosuję sie do "prośby" Roszwor
....................................................................................................................................
A teraz meile do Działajmy i piszmy aby wiecej takiego haniebnego zachowania nie było.

aga - agness: Czy naprawdę nie zdajesz sobie sprawy co czynisz ?
Kreujesz i eskalujesz konflikt. Konfliktów nam nie brakuje. Jeszcze jeden ?
Każde działanie, nawet z dobrych pobudek, powinno być proporcjonalne do zamierzonego celu. Chcesz zemsty, upokorzenia Szczuki ? To niegodne.

Zostaw na razie sprawę swojemu naturalnemu biegowi. Zobaczymy, co ustali Krajowa Rada, Rada Etyki itp. gremia. To jest w toku.

A jeśli sama Szczuka przeprosi ? A jeśli Polsat przeprosi ? Chcesz odebrać im tę szansę.

Chcesz cały Kościół wmanewrować w sytuację bez wyjścia ?

Otrzeźwiej póki czas.
Tę radę niech sobie wezmę do serca i inni dyskutanci !

Śr mar 08, 2006 18:46
Zobacz profil WWW

Ja nikogo nie zmuszam, tylko proaguje inicjatywe obywatelska, obywatelski protest wobec chamstwa, szkoda, ze nie widzisz tego. Mam do tego prawo - do protestu i obrony. Co katolik ma milczeć i pozwolić opluwać innych?

Mnie mozna opluć, ale nie pozwole, aby robili to świetej osobie. Tak, świętej, bo to co robi Magda jest WIELKIE. I mam prawo do tego aby to dzieło PKRD chronić przed niegodziwcami typu SZczuka. Na szczescie nie tylko ja tak uważam. Nie zamkniecie nam ust.

Śr mar 08, 2006 19:04
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 235 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Następna strona