Autor |
Wiadomość |
Kamyk
|
rafał, ciągle stosujesz słowo "idiotyzmy" które jest subiektywne i nie ma żadnej wartości w dyskusji
poza tym odwracasz problem do góry nogami
Cytuj: Jak coś jest idiotyzmem lub sprzeczne to mówią, że w tym miejscu obowiązuje logika Boska która zna wyłącznie Bóg
jest dokładnie na odwrót. Niektóre rzeczy zna tylko Bóg, człowiek wszystkiego nie pozna
|
Wt mar 07, 2006 22:57 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
rafal3006 napisał(a): Chłopcze, piszesz jak dziecko. Nie wiesz, że w Biblii kazdy przecinek i kazde słowo to świętość. Spróbuj zmienić Biblię tak, aby nie wynikały z niej idiotyzmy w stylu: "Żydzi do piekła". Dla katolików Biblia to świętość, nie do ruszenia jest nawet przecinek, nie mówiąc już o zmianie sensu. Oni maja proste argumenty. Jak coś jest idiotyzmem lub sprzeczne to mówią, że w tym miejscu obowiązuje logika Boska która zna wyłącznie Bóg 
Myślę ze to był zbyteczny komentarz słabo wyrafinowanej ironii. Odnoszę wrażenie, iż próbujesz czasami zabłysnąć samą grą słowną - ale bardzo kiepską. Nie chodzi o to, aby komuś powiedzieć w oczy prawdę – obrażając go przy tym, – bo efekt będzie raczej marny, tym bardziej, że można się pomylić. Chodzi chyba o wskazanie czegoś w rodzaju drogi, do tego, aby odkryć prawdę – jest to o tyle cenniejsze, o ile ktoś dochodząc do niej przeżywa coś w rodzaju „oświecenia, błysku….Tak jest między innymi w matematyce – ważny jest mechanizm a nie wzór…oczywiste jest, że kto pewnych rzeczy nie jest w stanie pojąć – przegrał…, ale nie jest tego świadom… powiadają, że niewiedza jest błogosławieństwem.. Czasami może i lepiej,…ale gdy ktoś zaczyna wypowiadać się publicznie, mniemam, iż rozumie, jakie podejmuje ryzyko... Najgorsze z najgorszych – ryzyko pokazania własnego – płytkiego – stanu myślenia. Dlatego proponuje pomyśleć dwa albo i szesnaście razy, – co oczywiście niektórym i tak nie pomoże – zanim coś się napisze.
|
Wt mar 07, 2006 23:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kamyk napisał(a): człowiek wszystkiego nie pozna
Zadam odważne pytanie... widziałeś Biblie na własne oczy,a jeśli tak czy kiedykolwiek ją otworzyłeś?
Dlaczego tak odważne pytanie ? Twoje dosyć odważne stwierdzenie prosi się o zadanie pytania: Co z dniem sądu ostatecznego ?
|
Wt mar 07, 2006 23:13 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zestawiając posty wyżej (przepraszam że to kolejny)... zaprzeczam samemu sobie, najpierw podważając autorytet Biblii, aby zaraz się na nią powołać...
Zadanie domowe jest dosyć proste... kto wyciągnie z tego wniosek wybrał drogę... chociaż bardzo możliwe że jeszcze o tym nie wie
Pozdrawiam
|
Wt mar 07, 2006 23:18 |
|
 |
rafal3006
|
Kamyk napisał(a): rafał, ciągle stosujesz słowo "idiotyzmy" które jest subiektywne i nie ma żadnej wartości w dyskusji  poza tym odwracasz problem do góry nogami Cytuj: Jak coś jest idiotyzmem lub sprzeczne to mówią, że w tym miejscu obowiązuje logika Boska która zna wyłącznie Bóg jest dokładnie na odwrót. Niektóre rzeczy zna tylko Bóg, człowiek wszystkiego nie pozna
Kamyku, dla mnie jest idiotyzmem wysłanie wszystkich Żydów do piekła co Biblia jednoznacznie stwierdza, a przeciez to nieomylne słowo Boze.
Spróbuj przeanalizować zdanie:
Jan. 5:24 24. Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam, kto słucha słowa mego i wierzy temu, który mnie posłał, ma żywot wieczny i nie stanie przed sądem, lecz przeszedł z śmierci do żywota.
tak, aby wyszło ci że Żydzi jednak nie do piekła.
Życzę powodzenia, ale bez zastosowania logiki Boskiej to niemozliwe.
Biblie trzeba interpretować , bo napisał ją omylny człowiek, możliwe że pod natchnieniem Boga, ale OMYLNY.
Biblia i wiara w Boga jest piękna, bo pomaga człowiekowi w życiu, ale nie mozna robić z Boga głupca w stylu:
Niebo jest wyłacznie naszą własnością, naszą czyli katolików - reszta do piekła z małymi wyjatkami.
Pokazałem wyżej idiotyzm piekła.
W skrócie to wygląda tak.
Bóg do człowieka:
Targowałeś się ze mną o niebo, zrobiłem dla Ciebie wszystko co mogłem, ale niestety twój ostateczny wynik jest taki 49%-niebo, 51%-piekło ... won na wieczne męki piekielne.
To jest cały idiotyzm, o wiecznych mękach człowieka w piekle decyduje o jeden głupi grzech za dużo.
Taki Bóg to po prostu POTWÓR - no, chyba że piekła nie ma lub jest piekło z Boską twarzą tzn.
Wyrok Boga w przypadku wyżej opisanym 1000 lat piekła
Dla Hitlera może to byc nawet 1 bilion lat piekła
Wyrok dowolnie długi, ale skończony .... inaczej Bóg będzie głupcem.
Z drugiej strony możliwe jest niebo bez targowania się np. Jo-tka nie wyklucza że nawet Hitler może trafic do nieba - wystarczy że w ostatniej sekundzie życia szczerze żałował za grzechy.
Piękne to nieskończone miłosierdzie boskie:
Hitler do nieba, a opisany wyżej przeciętny człowiek na wieczne męki w piekle.
Piękne to miłosierdzie boskie:
Hitler do nieba, a moja córka (wspaniała i dobra dziewczyna) która zmieniła wiarę z katolicyzmu na innowierstwo do piekła na podstawie Magisterium Uroczystego nieomylnego papieża bałwana, który wie lepiej od Pana Boga gdzie pójdzie moja córka !!
Do widzenia Kamyku, kończę swój udział na tym forum.
Wracam tam, skąd przyszedłem.
|
Śr mar 08, 2006 8:00 |
|
|
|
 |
rahelix
|
rafal napisal
Cytuj: Kiedy ty zrozumiesz, że gdybyś urodził się w rodzinie Żydowskiej to Chrystus byłby dla Ciebie tylko bożkiem, czyli fałszem
to ze ja sie urodzilem w rodzinie chrzescijanskiej to nic nie znaczy bo ja tez musialem sie na nowo narodzic czyli uznac sie zgubionym grzesznikiem i przyjac jezusa jako swojego osobistego zbawiciela
musial sie nowo narodzic religijny i pobozny zyd nikodem
Jan. 3:3
3. Odpowiadając Jezus,(do nikodema) rzekł mu: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się kto nie narodzi na nowo, nie może ujrzeć Królestwa Bożego.
(BW)
musial sie na nowo narodzic poganin,rzymianin
Dz.Ap. 16:30-31
30. I wyprowadziwszy ich na zewnątrz, rzekł: Panowie, co mam czynić, abym był zbawiony?
31. A oni rzekli: Uwierz w Pana Jezusa, a będziesz zbawiony, ty i twój dom.
(BW)
musial sie na nowo narodzic buszmen z etiooii
Dz.Ap. 8:27
27. I powstawszy, poszedł. A oto Etiopczyk, eunuch, dostojnik królowej etiopskiej Kandaki, który zarządzał jej wszystkimi skarbami, a przyszedł do Jerozolimy, aby się modlić,
(BW)
Dz.Ap. 8:35
35. A Filip otworzył swoje usta i zwiastował mu dobrą nowinę o Jezusie, począwszy od tego ustępu Pisma.
(BW)
Dz.Ap. 8:36-38
36. A gdy tak jechali drogą, przybyli nad jakąś wodę, a eunuch rzekł: Oto woda; cóż stoi na przeszkodzie, abym został ochrzczony?
37. Filip zaś powiedział mu: Jeśli wierzysz z całego serca, możesz. A odpowiadając, rzekł: Wierzę, że Jezus Chrystus jest Synem Bożym.
38. I kazał zatrzymać wóz, zeszli obaj, Filip i eunuch, do wody, i ochrzcił go.
(BW)
_________________ Efez. 2:8-9
8. Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar;
9. Nie z uczynków, aby się kto nie chlubił.
|
Śr mar 08, 2006 12:46 |
|
 |
rafal3006
|
rahelix napisał(a): rafal napisal Cytuj: Kiedy ty zrozumiesz, że gdybyś urodził się w rodzinie Żydowskiej to Chrystus byłby dla Ciebie tylko bożkiem, czyli fałszem to ze ja sie urodzilem w rodzinie chrzescijanskiej to nic nie znaczy... Jak to nic, od urodzenia chodziłeś do kościoła i wierzyłeś w Chrystusa, bo tak zdecydowali twoi rodzice. Gdybys był Żydem od urodzenia chodziłbyś do Synagogi, a Chrystus zawsze byłby dla ciebie tylko bozkiem, czyli fałszem. Chyba temu nie zaprzeczysz ... rahelix napisał(a): Dz.Ap. 16:30-31 30. I wyprowadziwszy ich na zewnątrz, rzekł: Panowie, co mam czynić, abym był zbawiony? 31. A oni rzekli: Uwierz w Pana Jezusa, a będziesz zbawiony, ty i twój dom.
Powiedz jakiemukolwiek Żydowi lub Muzułmaninowi to magiczne zdanie: Uwierz w Pana Jezusa, a będziesz zbawionyTo pękna ze śmiechu i będziesz miał o dwóch przeciwników mniej rahelix napisał(a): musial sie na nowo narodzic buszmen z etiooii
Dz.Ap. 8:27 27. I powstawszy, poszedł. A oto Etiopczyk, eunuch, dostojnik królowej etiopskiej Kandaki, który zarządzał jej wszystkimi skarbami, a przyszedł do Jerozolimy, aby się modlić,
Zaskoczyłeś mnie reheliks, ty nawet o buszmenie znalazłeś cytat w Biblii.
Jesteś GENIUSZEM tego forum.
Tylko odpowiedz na pytanie:
Buszmen z Kongo, który nigdy nie słyszał o Chrystusie, będzie zbawiony czy nie ?
|
Śr mar 08, 2006 15:09 |
|
 |
rafal3006
|
Rehelix, żyjemy w dwóch różnych światach.
Ta dyskusja nie ma sensu.
Przepraszam, jeśli Cie uraziłem.
|
Śr mar 08, 2006 17:02 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Zadam odważne pytanie... widziałeś Biblie na własne oczy,a jeśli tak czy kiedykolwiek ją otworzyłeś? Dlaczego tak odważne pytanie ? Twoje dosyć odważne stwierdzenie prosi się o zadanie pytania: Co z dniem sądu ostatecznego ?
widziałem, czytałem (niecałą), mam w domu kilka egzemplarzy różnych wydań, od przyszłego roku zacznę zajęcia ze szczegółowej analizy Pisma
może niedoprecyzowałem - człowiek na ziemi nie jest w stanie poznać i zrozumieć wszystkich rzeczy
|
Śr mar 08, 2006 19:08 |
|
 |
Jonathan Sarkos
|
Jakiego Pisma Kamyku ? Jaką masz pewność, czym jest to, co będziesz analizował ?
Podam Ci jeden przykład: wczoraj od mojego kolegi, który skończył judaistykę - nie interesują go spory między wierzącymi a niewierzącymi - dowiedziałem się, że monoteizm zaistniał u plemion Izraela na około 400 lat przed Chrystusem. Skonfrontuj to z tym co jest na ten temat napisane w Piśmie jeśli chodzi o te 400 lat p.n.e. i wczesniej. A ja nie jestem bynajmniej znawcą Pisma, choć niegdyś przeczytałem je całe...[/b]
|
Śr mar 08, 2006 19:17 |
|
 |
wuj zboj
|
Rafal3006, a czy udalo ci sie w koncu ustalic, kto wygenerowal owe inkryminowane Magisterium Uroczyste? I jak ono brzmialo?
Kamyku i Inni Zwolennicy Piekla; jak to z tym potepieniem buszmena, ktory o Chrystusie nie mogl slyszec? Albo z potepieniem muzulmanina, ktorego wychowano w przekonaniu, ze Jezus to tylko prorok i ze uwazanie go za Boga jest balwochwalstwem?
Zdrowko -- wuj uwazny zboj
_________________ Jarek Dąbrowski, http://wujzboj.republika.pl
Światopoglądowe forum http://sfinia.fora.pl
|
Śr mar 08, 2006 19:47 |
|
 |
Jonathan Sarkos
|
wuj zboj napisał(a): Kamyku i Inni Zwolennicy Piekla; jak to z tym potepieniem buszmena, ktory o Chrystusie nie mogl slyszec? Albo z potepieniem muzulmanina, ktorego wychowano w przekonaniu, ze Jezus to tylko prorok i ze uwazanie go za Boga jest balwochwalstwem?
Zdrowko -- wuj uwazny zboj
Wtedy zwolennicy istnienia Boga stosują zazwyczaj następującą strategię:
- w odpowiedzi na taki post, odpisują, że owszem, zależy to od tego w co się wierzy, czyli w pewien sposób przyznają, ze kazdy jest panem swoich wyborów.
- lecz już w następnych swoich wypowiedziach zapominaja o tym i piszą o swojej religii, tak jakby jedyną prawda była tylko ona.
|
Śr mar 08, 2006 20:02 |
|
 |
Kamyk
|
A ja powiem, że nie wypowiadam sie na temat zbawienia osób, którym nie dane było poznać Chrystusa jako Boga i Zbawiciela - tylko Bóg wie co z nimi będzie, ja nie wiem
|
Śr mar 08, 2006 20:17 |
|
 |
rahelix
|
Cytuj: Buszmen z Kongo, który nigdy nie słyszał o Chrystusie, będzie zbawiony czy nie ?
moge odpowiedziec tylko tak:
Rzym. 1:19-25
19. Ponieważ to, co o Bogu wiedzieć można, jest dla nich jawne, gdyż Bóg im to objawił. 20. Bo niewidzialna jego istota, to jest wiekuista jego moc i bóstwo, mogą być od stworzenia świata oglądane w dziełach i poznane umysłem, tak iż nic nie mają na swoją obronę,
21. Dlatego że poznawszy Boga, nie uwielbili go jako Boga i nie złożyli mu dziękczynienia, lecz znikczemnieli w myślach swoich, a ich nierozumne serce pogrążyło się w ciemności.
22. Mienili się mądrymi, a stali się głupi.
23. I zamienili chwałę nieśmiertelnego Boga na obrazy przedstawiające śmiertelnego człowieka, a nawet ptaki, czworonożne zwierzęta i płazy;
Rzym. 2:14-16
14. Skoro bowiem poganie, którzy nie mają zakonu, z natury czynią to, co zakon nakazuje, są sami dla siebie zakonem, chociaż zakonu nie mają;
15. Dowodzą też oni, że treść zakonu jest zapisana w ich sercach; wszak świadczy o tym sumienie ich oraz myśli, które nawzajem się oskarżają lub też biorą w obronę;
16. Będzie to w dniu, kiedy według ewangelii mojej Bóg sądzić będzie ukryte sprawy ludzkie przez Jezusa Chrystusa.
(BW)
_________________ Efez. 2:8-9
8. Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar;
9. Nie z uczynków, aby się kto nie chlubił.
|
Śr mar 08, 2006 20:46 |
|
 |
rafal3006
|
wuj zboj napisał(a): Rafal3006, a czy udalo ci sie w koncu ustalic, kto wygenerowal owe inkryminowane Magisterium Uroczyste? I jak ono brzmialo?
Zapytaj p. marcina_jarzebskiego, on sie na to powołał - jest biegły we wszelkich magisteriach, dał próbke swojej wiedzy w innym temacie.
To pewnie tak głupie, że schowane w pancernej szafie ... aby nie osmieszać współczesnych "nieomylnych" papieży.
|
Śr mar 08, 2006 20:47 |
|
|
|