Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So gru 13, 2025 20:36

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92 ... 234  Następna strona
 KONKURS BIBLIJNY 
Autor Wiadomość

W naszych stronach ta pieśń z pytania 5 nie jest znana :( Czy jej treść opiera się na psalmie 51 (tak by wynikało z tytułu...)?

Nie martw się, pytanie nie opiera się o treść pieśni, wystarczy Ci sam tytuł...
Tak mi się przynajmniej wydaje :D

Śr mar 08, 2006 16:21

Apropo pytania 3 - czy tam gdzie jest podana liczba osób jest konkretnie napisane, że oni te ofiarę złożyli czy jest to tylko liczba osób, którzy z godnie z PŚ taka ofiare złozyc powinni?

Śr mar 08, 2006 21:08

Apropo pytania 3 - czy tam gdzie jest podana liczba osób jest konkretnie napisane, że oni te ofiarę złożyli czy jest to tylko liczba osób, którzy z godnie z PŚ taka ofiare złozyc powinni?

W Piśmie Św. są obie wersje...

Śr mar 08, 2006 22:02

I w obu przypadkach ta liczba jest taka sama?

Cz mar 09, 2006 10:35

W Piśmie Św. są obie wersje...

stokrotka napisał(a):
I w obu przypadkach ta liczba jest taka sama?

Z tymi wersjami to jest różnie. Co prawda jest napisane, ile osób złożyło ofiarę, a na innym miejscu jest liczba osób spisanych, i to się zgadza.
Ale znalazłem też wzmianki o innych spisach wraz z danymi, a nie jest powiedziane, czy ofiara została złożona (przynajmniej tej informacji nie znalazłem)

Cz mar 09, 2006 13:32

Ale znalazłem też wzmianki o innych spisach wraz z danymi, a nie jest powiedziane, czy ofiara została złożona (przynajmniej tej informacji nie znalazłem)

Raczej nie została złożona, ponieważ potem jest opisany strach zarządzającego spis (związany z popełnieniem przewinienia wobec prawa Bożego). Mozna zatem sądzić, że odbył się tylko jeden prawomocny spis (co prawda opisany dwa razy, ale powtórzenia w Biblii często się zdarzają). Ale, co podkreślam, jest to wyłącznie moja mała egzegeza :)

Cz mar 09, 2006 14:25

Ale nie tylko ten spis miałem na myśli ;-)
Jest jeszcze jeden bez strachu w konsekwencji, ale i bez ofiary

Cz mar 09, 2006 14:51

Nie wiem może mam dziś handrę albo co, ale jak tak czytam wasze gadanie na forum to sobie myślę co ja tu w ogóle robię w tym konkursie wszyscy teolodzy katecheci itp Genialne istoty, strata jednego punktu to tragedia a ja tam na szarym końcu się pnę i tylko się zastanawiam czy w przyszłym tygodniu będę mieć tyle samozaparcia i czasu żeby spróbować odpowiadać na pytania i tyle odwagi żeby zobaczyć wyniki i kolejne błędy.

Nie żebym miała jakieś pretensje ale tak mi się zrobiło i chciałam wam napisać.
Pozdrawiam serdecznie i życzę wytrwałości (i troszeczkę wrażliwośc na tych co na końcu)

Cz mar 09, 2006 23:43
Alice - nie przejmuj się tym co inni wypisują na forum, tylko dalej rób swoje :)
Pamiętaj, że najwazniejszym celem konkursu jest lepsze poznanie Pisma Świętego. Punkty są mało ważne.

A to ze jestes na koncu sie nie liczy. Pamietaj: ostatni beda pierwszymi :)
Pozdrawiam cieplutko

Pt mar 10, 2006 0:17

Alice - jestem z Tobą !!! Takich jak Ty jest o wiele więcej. Ja też miewam takie odczucia jak Ty i czasem myślę sobie, co ja z tymi WYBITNYMI tutaj robię ? Pozdrawiam wszystkich wątpiących w siebie i najważniejsze, to nie przejmować się. To tak jak w życiu - raz lepiej raz trochę mniej. :spoko:

Pt mar 10, 2006 7:33

W owym czasie Jezus przemówił tymi słowami: Wysławiam Cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi, że zakryłeś te rzeczy przed mądrymi i roztropnymi, a objawiłeś je prostaczkom. Tak, Ojcze, gdyż takie było Twoje upodobanie.
Wszystko przekazał Mi Ojciec mój. Nikt też nie zna Syna, tylko Ojciec, ani Ojca nikt nie zna, tylko Syn, i ten, komu Syn zechce objawić. Przyjdźcie do Mnie wszyscy, którzy utrudzeni i obciążeni jesteście, a Ja was pokrzepię. Weźcie moje jarzmo na siebie i uczcie się ode Mnie, bo jestem cichy i pokorny sercem, a znajdziecie ukojenie dla dusz waszych. Albowiem jarzmo moje jest słodkie, a moje brzemię lekkie.

To z Mateusza 11,25-30 :)

Można znać całe Pismo Święte na pamięć i być ateistą, można też wiedzieć o nim niewiele, i "znać" Pana Boga bardzo dobrze będąc blisko Niego :) I tak sobie myślę, że dzięki tym punktom Pan Bóg w swoisty sposób "oczyszcza" niektórych z tego co w nas jeszcze zbędne, ambicjonalne - i wskazuje co tak naprawdę jest ważne, a Jego "punktacja" i "lista wyników" jest zupełnie inna od tej podawanej przeze mnie :)

Tak więc Alice, Danusiu i wielu innych - uśmichnijcie się i uszka do góry :) Miłości nie da się przełożyć na punkty - a to o nią przede wszystkim chodzi :)

I tak już w bardzo wielkiej tajemnicy ;) - myślę, że gdybym był w tym konkursie po drugiej stronie, to raczej też nie miałbym maksymalnej ilości punktów, biorąc pod uwagę jak wredne są niektóe pytania ;) :D

Pt mar 10, 2006 8:15

Alice, ja też jestem daleko na liście wyników (a po ostatniej turze spadłam jeszcze niżej). Już na początku konkursu zdałam sobie sprawę, że są tutaj osoby obcujące z teologią na co dzień i nie mam z nimi szans. Ale właśnie jak napisała Monika, nie przejmuję się tym i robię swoje.
Pozdrawiam Cię serdecznie :)

Pt mar 10, 2006 8:23

Cytuj:
Miłości nie da się przełożyć na punkty - a to o nią przede wszystkim chodzi

pięknie napisane :) dzięki :)

Pt mar 10, 2006 8:24

Pt mar 10, 2006 8:33

:razz: I z takim uśmiechem będziemy dalej brać udział w zmaganiach. Potrzebny nam był przypomniany przez Czcigodnego Saxona właściwy cel konkursu. Taka Jego rola (również) - podtrzymanie na duchu. To prawda, że wśród nas jest wielu specjalistów, którzy w małym paluszku wiedzą gdzie szukać, jak kojarzyć i traktują konkurs bardzo ambicjonalnie. Punkty dla nich nie są pewnie obojętnie. Całą resztę "prostaczków" (tak jak ja) cieszy każda poprawna odpowiedź, nie patrząc "ile za to". :glaszcze:

Pt mar 10, 2006 10:10
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92 ... 234  Następna strona