Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 15:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1251 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 84  Następna strona
 NPR a antykoncepcja 
Autor Wiadomość

Najczęstszą jej postacią jest ciąża jajowodowa - wtedy, gdy bruzdkujący zarodek do macicy w ogóle nie dociera i zagnieżdża się w jajowodzie.

Stąd zdanie Hebamme:
Cytuj:
To także zaburzenia ruchu perystaltycznego jajowodów i stąd możliwość wystąpienia ciązy pozamacicznej.

jest jak najbardziej prawdziwe.

Cz mar 09, 2006 14:50

Nieregularne miesiączki: rzeczywiście może się źle zrozumieliśmy, niepotrzebnie wtrąciłam słowo "niepożądane".
Chodzi o to, że często pigułki reklamowane są jako sposób na regulacje cykli - tak ,ale tylko w czasie ich przyjmowania, bo
często po odstawieniu problem nieregularności powraca. Istotną sprawą jest JAKIE CYKLE UWAŻAMY ZA NIEREGULARNE?

Źle dobrane pigułki. No tak, rzeczywiście najpierw trzeba poeksperymentować na żywym organizmie.

Torbiele i jajeczkowanie.
To źle Ci się zdawało. Szczególnie przy niskodawkowych preparatach częsciej zdarzają sie przypadki,
kiedy dochodzi do owulacji. Jeżeli się tak stanie, to powinien zadziałać mechanizm polegający na niedopuszczeniu do zagnieżdżenia
a więc ok 10 dniowy zarodek zostaje wydalony, bo błona śluzowa macicy jest cienka i stwardniała .Tak naprawdę kobieta nie ma pojęcia
jaki mechanizm zadziałał.Pigułka nie zapobiega w 100% jajeczkowaniu !

Ciąża pozamaciczna.
A może to Ty czytaj dokładniej? Napisałam, że działanie pigułki to NIE TYLKO(...) dodając w drugim zdaniu, że
wpływa na ruchy perystaltyczne (robaczkowe) jajowodu osłabiając je (mogą przejśc w ANTYPERYSTALTYCZNE).
Zachęcam , żebyś to Ty doczytał co nieco o fizjologii kobiety, bo ja będąc położną wiem trochę więcej od Ciebie :-)

TENDENCYJNE STRONKI.
Drogi Panie, widzę , że masz swoistą alergię na pro-life.A więc wytłumaczę:

http://www.npr.prolife.pl/pigulka_a_rak_piersi.htm - autorem artykułu jest
dr n. med. Chris Kahlenborn, jest autorem publikacji „ Rak piersi, jego związek z aborcją i stosowaniem pigułki antykoncepcyjnej”, lekarz pracuje w Stanach Zjednoczonych.

http://www.npr.prolife.pl/Srodki_rakotworcze.htm - jest tu zamieszczone ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ z dnia 11 września 1996 r.
w sprawie czynników rakotwórczych w środowisku pracy oraz nadzoru nad stanem zdrowia pracowników zawodowo narażonych na te czynniki.

http://www.npr.prolife.pl/producenci_o_pigulce.htm -informacje z oryginalnych ulotek
preparatów hormonalnych z komentarzem autora strony.

Co w tym tendencyjnego ?
Czy rozporządzenie MZ jest kłamstwem?
Czy przeinaczono tam tekst ulotki ?
Po to żeby byc obiektywnym warto czytać różne artykuły, z różnych źródeł.
Tobie mogę takze zarzucić tendencyjność bo Ty szukasz informacji jak widzę jedynie w źródłach p. Rutkowskiego, Federy itp. A czy Ty w ogóle jesteś chrześcijaninem, masz ślub kościelny ? Pytam bo nie wiem czego szukasz na tym forum i o co Ci chodzi.

Cz mar 09, 2006 15:19

zaburzenia ruchu perystaltycznego jajowodów
a skad to wogole jest? Podaj zrodlo tej informacji

Cz mar 09, 2006 18:10

Nieregularne miesiączki: rzeczywiście może się źle zrozumieliśmy, niepotrzebnie wtrąciłam słowo "niepożądane".
Chodzi o to, że często pigułki reklamowane są jako sposób na regulacje cykli - tak ,ale tylko w czasie ich przyjmowania
kazdy chyba wie, ze nie na cale zycie - to jest logiczne, walnelas byka i sie smiesznie tlumaczysz.
Hebamme napisał(a):
Źle dobrane pigułki. No tak, rzeczywiście najpierw trzeba poeksperymentować na żywym organizmie.
w wyniku tych "eksperymentow", w przeciwienstwie do NPR nie wzrasta niespodziewanie liczba czlonkow rodziny.
Hebamme napisał(a):
Torbiele i jajeczkowanie.
To źle Ci się zdawało. Szczególnie przy niskodawkowych preparatach częsciej zdarzają sie przypadki
do tego zamieszczam wyjasnienie ponizej.
Hebamme napisał(a):
Ciąża pozamaciczna.
A może to Ty czytaj dokładniej? Napisałam, że działanie pigułki to NIE TYLKO(...) dodając w drugim zdaniu, że
wpływa na ruchy perystaltyczne (robaczkowe) jajowodu osłabiając je (mogą przejśc w ANTYPERYSTALTYCZNE).
to podaj zrodlo tej informaci ...czekam
Hebamme napisał(a):
Zachęcam , żebyś to Ty doczytał co nieco o fizjologii kobiety, bo ja będąc położną wiem trochę więcej od Ciebie :-)
to ze jestes "az" polozna to nie jest argument - podaj zrodlo to ci uwierze.
Hebamme napisał(a):
TENDENCYJNE STRONKI.
Drogi Panie, widzę , że masz swoistą alergię na pro-life.A więc wytłumaczę:
http://www.npr.prolife.pl/pigulka_a_rak_piersi.htm - autorem artykułu jest
dr n. med. Chris Kahlenborn, jest autorem publikacji „ Rak piersi, jego związek z aborcją i stosowaniem pigułki antykoncepcyjnej”, lekarz pracuje w Stanach Zjednoczonych.
i co to za autorytet. Jedna nawiedzona babka z usa nie swiadczy o tym, ze masz racje. Nigdzie poza fanatycznie proNPR stronkami nie znalazlem o niej wzmianki w j. polski - sorki nie masz nikogo z polskich lekarzy na poparcie swojej teorii????
Hebamme napisał(a):
http://www.npr.prolife.pl/Srodki_rakotworcze.htm - jest tu zamieszczone ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ z dnia 11 września 1996 r.
w sprawie czynników rakotwórczych w środowisku pracy oraz nadzoru nad stanem zdrowia pracowników zawodowo narażonych na te czynniki.
w środowisku pracy a nie podczas zazywania - nie podpieraj sie Ministrem jak rozporzadzenie nie jest na temat.
Hebamme napisał(a):
http://www.npr.prolife.pl/producenci_o_pigulce.htm -informacje z oryginalnych ulotek
preparatów hormonalnych z komentarzem autora strony.
pozwol, ze komentarz autora strony uznam za malo wiarygodny argument. Co do tresci ulotek.
Jest to czysta manipulacja.
Nie sa podane nazwy preparatow. Wiec nie wiedomo jakie jest zastosowanie tych preparatow i o czym jest wogole mowa. Tresc zostala wyrwana z kontekstu w sposob wyjatkowo prymitywny. Takie albo i gorsze informacje mozna przeczytac na wiekszosci leko (dostepnych rowniez bez recepty) - wystarczy je tylko z lekka zpreparowac przez wyrwanie z tresci ulotki i juz mozna straszyc zabojczym dzialaniem polopiryną. Podam kilka zdan z ulotki Polopiryny S:
Kwas acetylosalicylowy przenika do mleka kobiety karmiacej.
Po kwasie acetylosalicylowym zaobserwowano nastepujace działania niepożądane:
niestrawnosc, zgaga, szum i dzwonienie w uszach, mdlosci, wymioty, bole brzucha i krwawniena(!), uczynnienie choroby wrzodowej (!), zmiany w obrazie krwi, zmiany w moczu, obrzek naczynioruchowy, powiekszenie watroby, zapacs(!!!), utrata swiadomosci(!)...
i tak samo mozna cytowac ulotke wapna o smaku cytrynowym.
Wiec nie podawaj mi takich bzdur jako uzasadnienie dla swoich smialych teorii - a komentarz autora:
Cytuj:
Koniecznie przeczytaj ulotkę zanim oślepniesz i ogłuchniesz, ponieważ w innym przypadku nigdy nie dowiesz się co jest przyczyną Twojego kalectwa !!!
mozna zastosowac jak widzisz rowniez do polopiryny (dodajac, ze zanim dostaniesz zapasci...)
Hebamme napisał(a):
Co w tym tendencyjnego ?
chyba wystarczajaco wyjasnilem co
Hebamme napisał(a):
Czy rozporządzenie MZ jest kłamstwem?
klamstwem nie jest - ale nie dotyczy ono zazywania srodkow chormonalnych tylko czynników rakotwórczych w środowisku pracy
Hebamme napisał(a):
Czy przeinaczono tam tekst ulotki ?
nie wiem czy nie przeinaczono, bo nawet nie wiadomo co to za srodek - a co do sposobu manipulowania taka ulotka to podalem przyklad.
Hebamme napisał(a):
Po to żeby byc obiektywnym warto czytać różne artykuły, z różnych źródeł.
mam nadzieje wiec, ze zaczniesz
Hebamme napisał(a):
A czy Ty w ogóle jesteś chrześcijaninem, masz ślub kościelny ? Pytam bo nie wiem czego szukasz na tym forum i o co Ci chodzi.

Nie twoja sprawa czego szukam na forum - jak nie chcesz ze mna rozmawiac - nikt cie nie zmusza.
Nie wiem tez co ma do tego co pisze moje wyznanie i statuc mojego zwiazku. A czy gdybym nie byl chrzescijaninem to nie mam prawa miec racji. Czy tylko ktos w zwiazku koscielnym ma monopol na wiedze o malzenstwie.

Nie widze powodu dla ktorego mial bym to pisac a;e nie mam tez nic do ukrycia wiec zaspokoje twoja ciekawosc. Tak jestem katolikiem, a od pieciu lat jestem w szczesliwym zwiazku konkordatowym.

A co do ciazy pozamacicznej to tez zamieszcze krotki tekst.
...i czekam na zrodlo informacji o tych ruchach antyperystaltycznych (wymioty tez sie tak nazywaja wiec nie pisz o wymiotach tylko o zaleznosci ruchy ant. - tabletka)

A zgodnie z obietnica - garc informacji :
Korzyści wynikające ze stosowania estrogenowo-progestagenowej antykoncepcji hormonalnej (tabletki dwuskładnikowe) znacznie przewyższają ryzyko ewentualnych skutków ubocznych. Badania potwierdzają, że stosowanie antykoncepcji hormonalnej zmniejsza zachorowalność na raka jajnika i błony śluzowej macicy, łagodne choroby sutka, zapalenia w obrębie miednicy mniejszej (w tym jajowodów) oraz występowanie ciąży pozamacicznej. Korzystnie wpływa również na regulację zaburzeń cyklu, leczenie niedokrwistości wynikającej z niedoborów żelaza, zapobieganie osteoporozie oraz zachowanie płodności.

Rak jajnika jest nowotworem szczególnie niebezpiecznym. Nie powoduje wyraźnych objawów do czasu, gdy choroba jest już bardzo zaawansowana i prowadzi zazwyczaj do śmierci kobiety. Kompleksowe badania wykazały, że stosowanie antykoncepcji hormonalnej zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jajnika o 40% (wg niektórych autorów nawet do 65%). Ochrona jest tym skuteczniejsza, im dłużej przyjmuje się pigułki - chociaż efekt ten występuje już po półrocznym stosowaniu i utrzymuje się przez kilkanaście lat od czasu zaprzestania. Przyczyny takiego działania nie są do końca wyjaśnione. Przypuszcza się jednak, że mają one związek z czasowym zahamowaniem owulacji (jajeczkowania).

Rak endometrium (błony śluzowej macicy), podobnie jak rak jajnika występuje rzadziej u kobiet, które stosują lub stosowały antykoncepcję hormonalną. Wyniki uzyskane przez różnych badaczy wykazują, że ryzyko zachorowania zmniejsza się o 40-50% i wzrasta wraz z czasem przyjmowania tabletek. Efekt ochronny utrzymuje się przez 5 do 15 lat.

Zapalenie przydatków bywa jedną z najczęstszych przyczyn ciąży pozamacicznej i niepłodności. Stosowanie doustnych środków antykoncepcyjnych zmniejsza ryzyko stanów zapalnych w obrębie miednicy mniejszej, w tym jajowodów, o 50% w porównaniu z kobietami, które ich nie stosują. Wpływa również korzystnie na przebieg leczenia. Badania pozwalają przypuszczać, że przyczyną tego zjawiska są zmiany zachodzące w luzie szyjkowym, który staje się skuteczniejszą barierą nie tylko dla plemników, ale i dla bakterii.

Ciąża pozamaciczna zdarza się niesłychanie rzadko u kobiet stosujących antykoncepcję hormonalną, przede wszystkim ze względu na brak owulacji, co zabezpiecza przed zapłodnieniem, oraz na zmniejszoną zachorowalność na zapalenie przydatków.

Łagodne choroby sutka występują rzadziej u kobiet, które stosują doustną antykoncepcję. Z badań wynika, że ryzyko tych chorób zmniejsza się w miarę stosowania pigułek o 50 do 75%. Efekt ochronny trwa przynajmniej przez rok po zaprzestaniu przyjmowania tabletek.

Osteoporoza jest chorobą objawiającą się poważnym ubytkiem masy kostnej, prowadzącym do częstych złamań koci. U kobiet stosujących antykoncepcję hormonalną ubytek masy kostnej jest mniejszy. Ma to oczywiście korzystny wpływ na proces leczenia tej choroby lub jej zapobiegania.

Zaburzenia cyklu polegające na nieregularnych, długich i bolesnych miesiączkach stanowią uciążliwą dolegliwość dla wielu kobiet. Hormonalne środki antykoncepcyjne regulują cykl i powodują, że miesiączki stają się bezbolesne. Zmniejszają także obfitość krwawienia o ponad 50%, a zawarte w nich estrogeny poprawiają syntezę białek wiążących żelazo. Jest to szczególnie korzystne dla kobiet z niedokrwistością wynikającą z niedoboru żelaza.

Jednym z powodów, dla których miliony kobiet na wiecie decydują się stosować antykoncepcję hormonalną, jest jej pozytywny wpływ na jakość życia. Usuwając lęk przed niepożądaną ciążą i regulując cykl miesiączkowy kobiety, zdecydowanie zwiększa ona komfort jej życia.

To ze strony AM :
Ciąża pozamaciczna ( graviditas ectopica ) inaczej nazywana ciążą ektopową jest każda ciąża, która rozwija się poza jamą macicy. Najczęstrzą postacią jest ciąża rozwijająca się w jajowodzie (około 99%), rzadziej miejscem zagnieżdżania może być jajnik oraz inne narządy jamy brzusznej lub obszar szyjki macicy. Ciąża ektopowa występuje najczęśćiej u kobiet między 26 a 30 rokiem życia. Przyjmuje się, że na każde 100 porodów występuje 1 ciąża ektopowa.

Do czynników ryzyka rozwoju ciąży ektopowej należą:
stany zapalne narządów miednicy małej
zabiegi operacyjne jajowodów i jajników
choroby przenoszone drogą płciową (zakażenie dwoinką rzeżączki, Chlamydie i Mycoplasma hominis)
stosowanie antykoncepcyjnych wkładek wewnątrzmacicznych
stymulacje owulacji w terapii niepłodności

Wyróżnia się następujące rodzaje ciąży pozamacicznej:
ciążę jajowodową -Implantacja zapłodnionej komórki jajowej w obrębie jajowodu
ciążę brzuszną - Rozwój jaja płodowego, które może zagnieżdzić sie na każdym narządzie w obrębie jamy otrzewnej. Ggłównym objawem ciąży pozamacicznej są bóle brzucha umiejscowione głównie w podbrzuszu. Objawy ze strony przewodu pokarmowego taki jak wymioty, nudności, zaparcia, biegunki często towarzyszą ciąży brzusznej i mogą utrzymywać się przez długi okres.
ciążę jajnikową - Rozwój i zagnieżdżenie komórki jajowej następuje w jajniku lub na jajniku. Ciąża jajnikowa może występować w całym okresie rozrodczym ale najczęściej występuje w końcu trzeciej dekady u wieloródek Objawy są zbliżone do objawów ciąży jajowodowej a utrata krwi może być znaczna i u ponad 1/3 ciąż jajnikowych występuje wstrząs.
ciążę szyjkową - Implantację zapłodnionej komórki jajowej natępuje poniżej ujścia wewnętrznego macicy, poza jej jamą. Jest to postać ciąży pozamacicznej, która jest potencjalnym zagrożeniem życia wskutek możliwości obfitego krwotoku. Ciąża szyjkowa zwykle kończy się przed upływem 20 tygodnia. U znacznej części pacjentek pojawiają się krwiste upławy lub nieregularne krwawienia po uprzednim zatrzymaniu miesiączki .

Poniżej przedstawiamy opis najczęstrzej postaci ciąży pozamacicznej rozwijającej się w jajowodzie, która stanowi około 99% wszystkich postaci.

Ciąża jajowodowa czyli implantacja zapłodnionej komórki jajowej w obrębie jajowodu w zależności od części jajowodu w którym dochodzi do zagnieżdżenie może rozwijać się w bańce (ciążą jajowodowa bańkowa), cieśni (ciążą jajowodowa cieśniowa) czy śródściennie (ciążą jajowodowa śródścienna). W warunkach prawidłowych zapłodnienie komórki jajowej przez plemnik następuje najczęściejw bańce jajowodu i stąd powstała zygoa przemieszcza się w kierunku jamy macicy. W przypadku jeżeli przeszkody na drodze wędrówki komórki jajowej lub przy zaburzeniu perystaltyki jajowodu zagnieżdżenie zygoty następuje w jajowodzie.

Donoszenie ciąży jajowodowej jest bardzo rzadkie. Najczęściej w przebiegu ciąży jajowodowej dochodzi do poronienia trąbkowego ( abortus tubarius ) lub pęknięcia jajowodu ( ruptura tubae uterinae ). Sposób zakończenai zależy głównie od miejsca zagnieżdżenia zarodka. W przypadku zarodka zagnieżdżonego w szerokiej bańce jajowodu wówczas najczęściej dochodzi do poronienia trąbkowego natomiast jeżeli zarodek zagnieżdził się w cieśni lub w odcinku śródściennym jajowodu wówczas zwykle dochodzi do pęknięcia jajowodu.

W poronieniu trąbkowym, do którego dochodzi zwykle w przypadku zarodka zagnieżdżonego w szerokiej bańce jajowodu warunki dla rozwoju jaja płodowego są pod każdym względem niekorzystne w wyniku czego dochodzi do powolnego obumierania a po kilku tygodniach do poronienia w czasie którego jajo płodowe zostaje wydalone tą samą drogą, którą komórka jajowa dostała się do jajowodu.

W przypadku ciąży jajowodowej rozwijającej się w części cieśniowej jajowodu lub w odcinku śródściennym dochodzi do uszkodzenia ściany jajowodu w wyniku czego natępuje pęknięcie jajowodu. Zawsze towarzyszy temu uszkodzenie większych naczyń krwionośnych z krwawieniem do jamy otrzewnowej, które jest zawsze stanem zagrożenia życia.

Przyczyny

Główną przyczyną przeszkody w jajowodzie uniemożliwiającej dalszą wędrówkę zygoty są:
zlepy w obrębie fałdów błony śluzowej tworzące sieć
drążące ubytki błony śluzowej jako następstwo wygojonych ropni szczególnie po rzeżączkowym zapaleniu jajowodu, po poronieniach gorączkowych i po zakażeniach połogowych
zachyłki ściany jajowodu
endometrioza powodująca powstanie zwążeń i labiryntu uchyłków
operacje na macicy powodujące zagięcie jajowodu

Kolejną przyczyną uniemożliwiającą dalszą wędrówkę zygoty jest zaburzenie perystaltyki jajowodów. Obecnie jako przyczynę częstrzego występowania ciąż jajowodowych uważa się zaburzenie perystaltyki jajowodu spowodowane obecnością wkładki wewnątrzmacicznej.

Cz mar 09, 2006 19:05

Widze, ze ludzie za wszelka cene chca byc sami sobie lekarzami :)
Jako ze ucze sie akurat farmakologii to moge powiedziec tylko tyle ze pigulki antykoncepcyjne to jest zlo dla organizmu - po co zdrowej kobiecie nadliczbowe pseudohormony (poniewaz to nie sa hormony ale sztuczne pochodne) ktore rozregulowuja cykl ?? i do tego maja mase skutkow ubocznych (ktore podkresle ZAWSZE wystapia, w mniejszym lub wiekszym natezeniu). Nic nie jest obojetne dla organizmu.
I to nie jest lek - bo pod okresleniem leku rozumie sie substancje ktora przeznaczona jest do leczenia lub zapobiegania chorobom u ludzi.

Ale najwazniejsze jest wybor - jesli komus odpowiada to jego sprawa

Cz mar 09, 2006 20:28

A ze swojej strony dodam ze przemyslalem sobie wady i zalety stosowania NPR i antykoncepcji hormonalnej - i wiem ze nie zgodze sie zeby moja kobieta je brala. Ja tez chce byc odpowiedzialny. Jako ze wiem jakie skutki niesie za soba ich stosowanie nie moge zmuszac zeby moja kobieta trula sie.

Ale rozumiem Twoje podejscie k66. Twoja zona miala problem i dzieki pigulkom uzyskala pomoc. I to jest najwazniejsze :)

Cz mar 09, 2006 20:55

Moge wiec cyba juz ci pogratulowac ojcostwa :)

Cz mar 09, 2006 21:13

Nic nie jest obojetne dla organizmu.

A no nic nie jest obojetne - tylko przecietny miszkaniec naszego pieknego kraju nie ma pojecia jaka iloscia substancji szkodliwych jest faszerowany na codzien. Praktycznie wszystkie produkty spozywcze znajdujace sie obecnie w obrocie sa skazone jakims sztucznym dodatkiem.
Jak jestescie takimi goracymi zwolennikami naturalnosci to proponuje wam nic nie jesc. W przyprawach na porzadku dziennym sa barwniki typu parared czy sudan II i sudan IV, dodatkowo aflatoksyny i ochratoksyny.
Warzywa sa naszpikowane pestycydami i azotynami. 3 MPCD jest praktycznie we wszystkich produktach zawierajacych bialko poddanych obrobce termicznej (od kotletow po sosy sojowe) - wiec darujcie sobie takie wywody o szkodliwosci i teksty typu
Cytuj:
po co zdrowej kobiecie nadliczbowe pseudohormony (poniewaz to nie sa hormony ale sztuczne pochodne) ktore rozregulowuja cykl i do tego maja mase skutkow ubocznych
A po co wam pestycydy i mikotoksyny?
Takie sa skutki cywilizacji.

Cz mar 09, 2006 21:23
Moderator

I to się nazywa odwracanie kota ogonem ;)

Co innego gospodarka hormonalna organizmu, a co innego układ trawienny ;) A nawet gdyby... Jeśli mam na coś wpływ, to dobrze by było z tego skorzystać, a nie biernie poddawać się "cywilizacji", co najmniej dziwnie pojętej...

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Cz mar 09, 2006 22:05

I to się nazywa odwracanie kota ogonem ;)

Co innego gospodarka hormonalna organizmu, a co innego układ trawienny ;) A nawet gdyby... Jeśli mam na coś wpływ, to dobrze by było z tego skorzystać, a nie biernie poddawać się "cywilizacji", co najmniej dziwnie pojętej...

To sa nastepstwa rozwoju czlowieka i jego kultury.
To troche jak z indianami - najwiekszy okres rozwoju "tworczosci" indian ameryki polnocne przypadl na okres kolonizacji tego kontynentu. a to dzieki broni palnej - zamista po calych dniach uganiac sie z lukiem za bizonami mieli czas na robienie makatek.
Cos za cos.

Cz mar 09, 2006 22:26

Moge wiec cyba juz ci pogratulowac ojcostwa :)

Wszystkie forumowe dyskusje na temat antykoncepcji wyglądają tak samo. Najpierw badania podważane innymi badaniami, statystyki podważane innymi statystykami... a później kłótnie po prostu. Ja w tym brać udziału nie zamierzam. Napiszę tylko dwie rzeczy. Po pierwsze NPR trzeba umieć stosować. Jeśli ktoś podchodzi niefrasobliwie do zasad dotyczących pierwszej fazy cyklu, to rzeczywiście musi się liczyć z ciążą. Ale po owulacji?

Drugie dotyczy między innymi nieregularnych cykli. NPR to nie kalendarzyk. Nie opiera się tylko i wyłącznie na regularności cykli. A właściwie nie opiera się w ogóle. Z regularności można wysnuć dodatkowe wnioski, ale podstawą jest przecież obserwacja objawów świadczących o aktualnym stanie hormonalnym organizmu. A co jeszcze jest ważne? Zaufanie do Boga. Że to właśnie On wie, czy przypadkiem teraz nie jest czas na dziecko. Ale myślę, że żeby zrozumieć, trzeba najpierw rzeczywiście zaufać...

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pt mar 10, 2006 0:01

Cytuj:
Moge wiec cyba juz ci pogratulowac ojcostwa

po urodzeniu trzeciego dziecka zdecydowalismy sie na NPR :) "Stosujemy" je od ok. 7 lat :) Nasza trójka to dzieci "niezaplanowane" ;) a wtedy o NPR nam sie nie snilo ;) i chwała Bogu :D

są 3 siostry - dwie starsze mają ogromne kłopoty z zajsciem w ciąże - jedna ma jedno dziecko, druga mimo kilku prób in vitro - ani jednego, leczy sie ok 15 lat, trzecia sądziła, ze tez bedzie miala kłopoty z zajściem w ciążę :) kiedy zdecydowali sie na dziecko - od razu zaszła w ciąże - teraz ma 2 córeczki :)

z dziećmi nigdy nic nie wiadomo - kiedy są a kiedu ich nie ma, choc niby "powinny" być :)

Pt mar 10, 2006 7:16

K66 widać człowiek oczytany to niechże przeczyta, bo chyba nie przyjmuje żadnych argumentów.
http://www.iarc.fr/ENG/Press_Releases/pr167a.html

Pt mar 10, 2006 8:58

K66 widać człowiek oczytany to niechże przeczyta, bo chyba nie przyjmuje żadnych argumentów.
http://www.iarc.fr/ENG/Press_Releases/pr167a.html

czytalas to co jest tam napisane?

An IARC Monographs Working Group has concluded that combined estrogen-progestogen oral contraceptives and combined estrogen-progestogen menopausal therapy are carcinogenic to humans (Group 1), after a thorough review of the published scientific evidence.

oraz :

At the same time, the Working Group stressed that there is also convincing evidence that oral contraceptives have a protective effect against some types of cancer.

Lepiej sie wytlumacz po co tak manipulowalas informacjami w poprzednim poscie.

Pt mar 10, 2006 13:18

NPR to nie kalendarzyk. Nie opiera się tylko i wyłącznie na regularności cykli. A właściwie nie opiera się w ogóle.
opiera sie na zmianach temp. i gestosci sluzu - tylko, ze jeden i drugi czynnik tez ulegaja zmianom pod wpywem infekcji, przemeczenia, stresu a takze samym stosunkom (lubrykacja sluzu).

Pt mar 10, 2006 13:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1251 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 84  Następna strona